Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii




Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Animale pasari


Index » familie » Animale pasari
Circaetus gallicus gallicus - serparul


Circaetus gallicus gallicus - serparul


Circaetus gallicus gallicus - serparul

Descrierea. Este o pasare ceva mai mare decat un sorecar, cu penajul dorsal brun-cenusiu patat si cel ventral si subalar, exceptand gusa si pieptul, de culoare deschisa, aproape alba, slab si sters patat. Prin capul mare si ochii galbeni are aspect de cucuvea.

Biotopul. Populeaza paduri linistite, invecinate cu terenuri deschise, bogat structurate, preferabil nelucrate, urcand de la ses pana in zona subalpina. Prefera paduri calde, versanti cu iviri de stanci si vanturi termice, felul vegetatiei fiind  mai putin important.

Apare rar in toata tara, mai frecevent in Dobrogea si Transilvania.

Hrana. Este preponderent herpetofag prinzand hrana din zbor lin, de cautare, stand la panda in locuri proeminente sau cautand pe jos. Prada este omorata prin lovituri in cap si frangerea coloanei vertebrale dupa cap fiind transportata in cioc. Se hraneste preponderent cu serpi, mai putin cu soparle si amfibii. Poate prinde serpi de cca 1 m lungime (Natrix natrix, Coluber sp., Elaphe sp.). Doar rareori consuma rozatoare mici si pasari. Uneori se hraneste si cu insecte, rame etc.



Reproducerea. Nu se cunoaste varsta la care incepe reproducerea; cuplul este monogam, dar probabil numai pe durata unui sezon de reproducere. Distantele intre cuiburi variaza intre 1-10 km. Cuibul se gaseste aproape exclusiv pe arbori, la inaltimi mai mari, si este relativ mic: diametrul extern 45-90 cm, diametrul intern 20 cm, iar inaltimea 20-25 cm. Poate prelua cuiburi vechi ale altor specii sau ambele sexe construiesc un cuib nou. Adancitura este captusita intotdeauna cu ramurele si material verde. Depune in primele zile ale lunii mai un ou alb; dupa pierderea pontei poate depune un ou de inlocuire. Cloceste preponderent femelea timp de 42-47 de zile, iar puii semialtriciali stau 70-80 de zile in cuib zburand in luna august.

Deplasari sezoniere. Este o pasare migratoare care ierneaza in Africa Ecuatoriala. La inceputul lunii august incep sa execute deplasari de pasaj, iar in septembrie pleaca definitiv. Se intorc din martie pana la mijlocul lunii aprilie.







Politica de confidentialitate





Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate