Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii
Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Animale pasari


Index » familie » Animale pasari
Ciconia nigra - barza neagra


Ciconia nigra - barza neagra


Ciconia nigra - barza neagra

Descrierea. Este o pasare de culoare neagra exceptand partea ventrala.Ciocul si picioarele sunt rosii la adulti si negre la pui.

Biotopul. Populeaza exclusiv paduri inalte de foioase, pure sau in amestec cu rasinoase, rar de rasinoase pure, cu vai bogate in apa, cu poieni umede si mlastini in vecinatate, de la ses pana in zona dealurilor si muntilor mijlocii.

Dispare din paduri gospodarite, cu circulatie intensa. Baza trofica poate fi situata pana la 10 km distanta de cuib.

Hrana. Este prinsa din mers, in mediu acvatic sau umed (apa superficiala, mlastini etc.). Ca si ratele "filtreaza" apa cu ciocul retinand organisme mici.

Hrana este exclusiv animala; predomina pestii pana la 25 cm frecvent Misgurnus fossilis, Cyprinidae marunte, Esox lucius s.a. pe langa amfibii, insecte acvatice, mamifere si pasari mici. Insectele si rozatoarele apar insa in proportie mai mica decat la barza alba.

Reproducerea. Atinge maturitatea sexuala dupa trei ani. Cuplul este monogam pe durata sezonului de reproducere, dar fidelitatea fata de teritoriu produce deseori o monogamie multianuala.

Are o teritorialitate mai pronuntata decat barza alba, teritoriul cuprinzand in Europa intre 10-100 km2 padure.Cuibul se gaseste cel mai adesea pe un arbore predominant, frecvent pe o ramura laterala groasa, in bifurcatii la mijlocul coroanei etc.; alteori, in special la rasinoase, este plasat in locul unui varf rupt. S-au observat si cuiburi situate in stancarii.

Cuibul este construit la baza din ramuri groase, spre varf din material mai fin si este captusit frecvent cu material verde (frunze, muschi etc.). De regula cuiburile sunt ceva mai mici si mai plate decat cuiburile berzei albe. Poate folosi ocazional si cuiburi vechi ale unor rapitoare. Acestea sunt folosite multi ani la rand atingand cu timpul dimensiuni mari.

Ouale sunt albe; coaja proaspata apare prin transparenta verde (criteriul de deosebire fata de ouale de barza alba). Depune 3-4 oua incepand cu sfarsitul lunii aprilie sau in mai. Ouale sunt depuse la interval de 2-3 zile. Ambele sexe clocesc incepand dupa depunerea primelor oua timp de 30-38 zile. Primele doua saptamani puii sunt incalziti fara intrerupere; zboara dupa 9-10 saptamani si se mai intorc cca 2 saptamani, seara, la cuib.

Creste un singur rand de pui; nu se cunoaste daca depune ponte de inlocuire.

Deplasari sezoniere. Este o pasare migratoare care soseste la sfarsitul lunii martie sau in primele zile ale lunii aprilie si pleaca pana la sfarsitul lunii octombrie, intai puii si apoi adultii. Ierneaza in Africa de Est si de Sud.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate