Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii




Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Animale pasari


Index » familie » Animale pasari
Falco vespertinus vespertinus - vanturelul de seara


Falco vespertinus vespertinus - vanturelul de seara


Falco vespertinus vespertinus - vanturelul de seara

Descrierea. Specia prezinta un dimorfism sexual coloristic pronuntat: masculul prezinta o culoare cenusie-neagra cu penajul picioarelor si subcaudal ruginiu, iar femelele prezinta capul si ceafa brune-deschise, spatele si aripile cenusiu-intunecate si penajul ventral si subcaudal ruginiu-palid, aproape alb. Ambele sexe prezinta picioare rosii.

Biotopul. Prefera teren deschis cu palcuri de arbori de tipul silvostepei, lunci in lungul apelor, chiar parcuri si gradini in interiorul localitatilor. Evita padurile inchise si campii cu arbori doar izolati.

Hrana. In spectrul hranei adultilor predomina insectele, completate cu amfibii, reptile si mamifere mici si mai rar pasarele. Printre insectele consumate predomina ortopterele, gandacii si furnicile care sunt prinse stand la panda de pe firele electrice sau alte locuri de panda pe sol, din mers pe jos sau din zbor lin, intrerupt de zbor pe loc. Practica si cleptoparazitismul. Puii sunt hraniti preponderent cu vertebrate: pasari, reptile si amfibii.

Reproducerea. Atinge maturitatea sexuala la varsta de un an, dar nu toate exemplarele se reproduc la aceasta varsta. Este o specie monogama pentru un sezon de reproducere. Teritoriul de reproducere cuprinde numai cativa metri in jurul cuibului, pentru ca, de regula, cloceste in clonii. Nu se cunosc date privind marimea teritoriului trofic. Ocupa preponderent cuiburi vechi ale altor specii, situate uneori si in scorburi largi, si cloceste de regula in colonii cuiburile fiind la mica distanta. Cel mai adesea foloseste cuiburi de ciori de semanatura si cotofene, amplasate pe foioase  unde le prefera pe cele mai sus puse.



Cele 3-4 oua sunt intens brun-roscat patate pe fond albicios-galbui. Ouale sunt depuse incepand cu mijlocul lunii mai la intervale de 2 zile; clocirea incepe dupa depunerea primului ou si dureaza 21-27 zile. Ambele sexe clocesc, iar puii semialtriciali stau 26-30 de zile in cuib.

Pe an creste un singur rand de pui, dar poate depune un cuibar de inlocuire.

Deplasari sezoniere. Este o specie strict migratoare, iernand in Africa sudica si estica. Plecarea incepe spre mijlocul lunii august si se termina la mijlocul lunii octombrie, iar intoarcerea are loc la sfarsitul lunii aprilie/ inceputul lunii mai.







Politica de confidentialitate





Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate