Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii
Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Animale pasari


Index » familie » Animale pasari
Sistemul hormonal al pasarilor


Sistemul hormonal al pasarilor


Sistemul hormonal al pasarilor

Pe langa sistemul nervos pasarile dispun, ca si mamiferele, de un sistem hormonal care are functii de reglare si coordonare. Agentii acestui sistem sunt hormonii, substante produse fie in glande hormonale, fie in anumite celule specializate, fie de cele nervoase din sistemul nervos central.

Glandele hormonale sunt: epifiza, hipofiza, tiroida (cu paratiroidele), timusul, pancreasul, glandele suprarenale, sistemul gastrointestinal, aparatul juxtaglomerular si gonadele.

Epifiza primeste excitatii radiative avand un rol in asigurarea ritmului circadian; se crede ca ar fi sediul ceasului intern. Secreta diferiti hormoni, cel mai cunoscut fiind melatonina si intervine in termoreglare si reproducere.

Hipofiza se compune dintr-o parte glandulara, anterioara, si una neurala, posterioara, derivata din diencefal. Partea neurala produce neurohormonii vasopresina si oxitocina precum si hormonii care stimuleaza partea anterioara unde se secreta gonadotropinele, tireotropina, hormonul adreno-corticotrop, hormoni de crestere etc., avand prin aceasta rol coordonator al intregului sistem hormonal.Tiroida este un organ par, situat la baza gatului, care secreta hormoni inruditi care contin iod si au efect asupra functiilor de crestere si dezvoltare a corpului in special a gonadelor, de coordonare a naparlirii, de stimulare a metabolismului bazal, reglarea frecventei batailor inimii si a respiratiei, reglarea termica si de stimulare a simturilor.

Paratiroida se compune din cate o pereche de granule de fiecare parte care se pot uni; regleaza nivelul ionilor de calciu din sange.

Sub paratiroida se gasesc corpusculii ultimobranhiali, de asemenea pari, care produc calcitonina cu functii inca incomplet cunoscute.

Glandele suprarenale sunt pare fiind situate pe si anterior capatului anterior al rinichilor, uneori in contact direct cu epididimul. Scoarta glandelor produce corticosteroide si aldosteron iar maduva adrenalina, noradrenalina si catecolamine. Hormonii actioneaza in general asupra metabolismului proteinelor si glucidelor, adrenalina si noradrenalina actionand asupra nervului simpatic cu efectul de a mobiliza metabolismul.

Pancreasul are efect hormonal prin celulele sale insulare dispersate in corpul glandei secretoare. Pancreasul se gaseste pe partea dreapta a corpului. Principalii hormoni sunt glucagonul, insulina, s.a. cu rol in metabolismul glucidic.

Gonadele au pe langa functiile reproductive si activitate hormonala. Testiculele produc preponderent testosteron, estradiol si progesteron iar ovarele estradiol, progesteron si testosteron. Au rol in dezvoltarea gonadelor si in activitatile legate de reproducere.

In rinichi, in corpusculii lui Malpighi, se gaseste aparatul juxtaglomerular care produce renina care determina cresterea tensiunii sanguine.

Timusul si bursa lui Fabricius sunt organe ale sistemului limfatic dar produc si anumiti hormoni inca putin cunoscuti.

Celulele produc si ele o suita de hormoni (prostaglandine, histamine s.a.) iar celulele tubului digestiv produc curent o serie de hormoni care regleaza digestia; printre acestea la pasari s-a dovedit secretina.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate