Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Didactica


Index » educatie » Didactica
"VIOLENTA - UN CERC VICIOS" - PROGRAM DE CONSILIERE IN SPRIJINUL PROFESORILOR


"VIOLENTA - UN CERC VICIOS" - PROGRAM DE CONSILIERE IN SPRIJINUL PROFESORILOR
PROGRAM DE CONSILIERE IN SPRIJINUL PROFESORILOR

Tipul de educatie in care se incadreaza: educatie permanenta

Tipul proiectului: educativ

Aplicantul: CSAP in parteneriat cu comisia dirigintilor

Context:

Violenta este una dintre marile probleme profilate pe scena lumii contemporane. Acest fenomen devine tot mai des subiect de fond pentru presa scrisa sau audio vizuala. "De la formele cele mai agresive precum razboaiele ori crimele terifiante, bataile, violurile, furturile, distrugerile de bunuri si pana la cele mai putin socante, cum ar fi violentele verbale, toate acestea sustinute de o abundenta de imagini violente se perinda zilnic prin fata ochilor nostri"[1]. In acest context, aparitia diferitelor forme de violenta in mediul scolar pare aproape o fatalitate si devine adesea un lucru obisnuit, cu care oamenii s-au obisnuit fara a mai sesiza pericolul.

Abordarea fenomenului violentei trebuie sa porneasca de la cunoasterea cauzelor, originilor, formelor de manifestare si posibilitatea de prevenire. Complexitatea fenomenului si marea diversitate a formelor de manifestare fac din definirea violentei o incercare extrem de dificila.

Violenta se materializeaza in "utilizarea fortei fizice care aduce vatamari corporale si pagube materiale; utilizarea ilegala si nejustificata a fortei sau efectul produs de amenintarea utilizarii acesteia" (Dictionarul Encarta,1999).

Violenta consta in "utilizarea sau amenintarea utilizarii fortei fizice sau psihologice impotriva ta, a altei persoane sau a unui grup de persoane care poate aduce sau este susceptibila de moarte, suferinta psihologica, tulburari de dezvoltare sau chiar vatamari corporale, pagube materiale sau pierderea proprietatii" (Organizatia Mondiala a Sanatatii).

Violenta este o notiune relativa, dependenta de codurile sociale, juridice si politice ale societatii in care se manifesta. Majoritatea studiilor evidentiaza ideea ca agresivitatea tine mai mult de instinct, in timp ce violenta se leaga mai mult de cultura, de educatie, de context. In mediul scolar violenta se exprima prin agresiune verbala, excludere intentionata, intimidare, bataie, uneori hartuire/abuz sexual si chiar port arme. Acest tip de violenta poate fi orientat impotriva elevilor, a personalului didactic, a reprezentantilor unei institutii si comunitatii.

Violenta scolara afecteaza starea de sanatate mentala, cauzand frica, anxietate, perceptia nesigurantei. Starea de sanatate mentala pozitiva include:

Un sens pozitiv al starii de bine;

Resurse individuale: stima de sine, deprinderi sociale, optimism, incredere in sine si coerenta

Abilitatea de a initia, dezvolta si sustine relatii personale mutuale satisfacatoare;

Abilitatea de coping (ajustare) in fata adversarilor;

Abilitatea de a rationaliza, intelege si dezbate cu colegii, adultii si institutiile sociale diversele motive care legitimeaza violenta .

Lucrarile de specialitate pun notiunea de violenta in relatie cu agresivitatea. Agesivitatea reprezinta orice act ce are ca intentie producerea unui prejudiciu tintei vizate. Radacina latina a termenului violenta este "vis", care inseamna "forta" si trimite la ideea de putere, de dominatie, de utilizare a superioritatii fizice impotriva altuia.

O abordare a agresivitatii intalnita printre psihologi este ipoteza frustrare/agresivitate. Potrivit acesteia, comportamentul agresiv apare ca rezultat al unei circumstante frustrante. In acest context, violenta poate deveni un cerc vicios : elevii care au fost agresati au tendinta de a avea putini prieteni cu care sa poata comunica usor si adesea au sentimentul izolarii si al singuratatii. Ei resimt incapacitatea de a se angaja in situatii sociale, se simt incapabili sa controleze mediul in care isi desfasoara activitatea. La nivelul corpului profesoral apare sindromul "bourn out", stare de epuizare psihica ce apare ca rezultat al confruntarii indelungate cu probleme de disciplina, acte de violenta, si chiar cu amenintari de natura agresiva din partea elevilor .

Agresivitatea, in ceea ce ii priveste pe elevi, se defineste printr-o serie larga de comportamente, cum ar fi lipsa cooperarii cu profesorii precum si un nivel scazut de autocontrol. Comparativ cu colegii lor, elevii cu comportament agresiv prezinta urmatoarele caracteristici: "se cearta mai mult; ameninta; isi agreseaza colegii mai des. In cele mai multe situatii, elevii care manifesta acest tip de comportament ies in evidenta prin faptul ca: raspund obraznic adultilor cand sunt mustrati; se enerveaza rapid; uneori argumentele lor sfarsesc in furie; sunt lipsiti de autocontrol; reactioneaza negativ la critica; sunt incapabili sa accepte ideile altora".[6] Pe langa aceste caracteristici definitorii, acesti elevi prezinta si o lipsa a controlului asupra dispozitiilor lor ceea ce ii aduce in conflict cu unii dintre colegi si cu adultii. In situatii de conflict ei nu sunt pregatiti sa faca compromisuri si raspund necorespunzator reactiilor acestora. Lipsa lor de cooperare in clasa se transforma in imposibilitatea de a urma instructiunile si inabilitatea de a raspunde la solicitarile profesorilor. Acesti elevi au dificultati in rezolvarea corecta a temelor si continuitatea muncii in timp. Pe parcursul liceului abilitatile de cooperare ale acestor elevi scad, ei participa tot mai putin la munca de la scoala, depun din ce in ce mai putin efort pentru activitatile scolare. Elevii cu acest tip de comportament isi pierd interesul pentru scoala, iar actele minore de agresivitate cresc odata cu varsta (Loeber si Strouthemer-Loeber, 1998). Daca initial elevii se angajeaza la agresiuni minore, in timp, acestea se pot transforma in violenta psihica si fizica.

Mediul educational poate fi atat factor care determina comportamentul agresiv cat si "scena de manifestare" a acestuia. Un factor deosebit de important in dezvoltarea personalitatii copilului este familia. Astfel, relatia cu familia poate reprezenta un factor declansator a comportamentului agresiv. In familiile in care exista copii cu probleme comportamentale, parintii considera ca amenintarea si pedepsa reprezinta solutia. Atentia parintilor si a copilului se centreaza asupra evenimentelor negative, iar experientele pozitive abia mai sunt percepute. Scopul acestei interventii este acela de a orienta, in mod constient, atentia asupra evenimentelor pozitive, deoarece acestea trebuie evidentiate mai mult decat cele negative. Consideram ca este util sa intervenim cu programe de preventie a agresivitatii deoarece aceasta poate degenera in comportamente antisociale sau delincventa.

O interventie optima poate reduce agresivitatea. Pe de alta parte, tratarea cu superficialitate sau lipsa de implicare in corectarea unui astfel de comportament poate favoriza aparitia comportamentului agresiv si mai tarziu a comportamentului antisocial.[7] In acest context, deosebit de important este sa identificam caile care genereaza agresivitatea, sa identificam factorii de risc relationati unui astfel de comportament, pentru a putea anticipa riscurile dezvoltarii unui comportament agresiv. Intelegerea determinismului unui astfel de comportament faciliteaza identificarea modalitatilor optime de interventie.

Diminuarea agresivitatii poate constitui un factor de succes personal (pentru cei in randul carora se intervine) si social . Chiar daca in scoala noastra nu atinge cote semnificative, violenta ramane un potential pericol. Consideram oportuna dezvoltarea unui program care vizeaza reducerea violentei in scoala. Programul propus valorifica exemple de buna practica realizate in unitatile de invatamant de la nivel local sau national si se sprijina pe materialele publicate in cadrul Programului de actiune "Copiii si violenta"- Consiliul Europei, coordonator Chris Gittins.

Sumar

Durata proiectului

10 luni

Obiectivele proiectului

Scaderea cu cel putin 30% a numarului de elevi care prezinta dificultati in identificarea, exprimarea si controlul, autocontrolul emotiilor;

Cresterea cu cel putin 30% a numarului de elevi care isi imbunatatesc competentele sociale, afective si comportamentale pentru a deveni capabili sa rezolve conflicele fara sa recurga la violenta.

Parteneri:

CJAP, CJRAE Buzau

DGASPC, IJP

Grup tinta

elevi

de parinti

10 de cadre didactice

Beneficiari finali

peste 1000 de elevi, peste 40 de cadre didactice, peste 500 de parinti si societatea in ansamblu.

Rezultate estimate

Rezultate calitative:

dezvoltarea unui comportament nonviolent in randul elevilor scolii;

cresterea calitatii actului educational;

dezvoltarea de competente ale cadrelor didactice in contextul reformei calitatii in educatie;

Rezultate cantitative:

200 de elevi din 8 clase care adopta un comportament nonviolent

20% dintre cadrele didactice din scoala participante;

20% dintre elevii scolii implicati;

pliante, 10 postere.

Principalele activitati

Organizarea echipei de implementare

Seminare de informare/formare pentru profesori si pentru parinti

Activitati directe cu elevii - introducerea metodelor activ-participative nonviolente in orele de consiliere si orientare-dirigentie.

Consiliere de grup - Programe de interventie in combaterea comportamentelor agresive si de consiliere a elevilor aflati in situatii de risc si cu parintii.

Consiliere individuala - Programe de interventie in combaterea comportamentelor agresive si de consiliere a elevilor aflati in situatii de risc

Program de organizare si implementare a actiunilor de parteneriat in scopul evaluarii si monitorizarii starii de disciplina din scoala

Monitorizarea si evaluarea impactului activitatilor desfasurate.

TITLUL PROIECTULUI: " Violenta, un cerc vicios"

LOCATIA: Clasele V-XII Colegiul National "M. Eminescu" Buzau

SCOPUL PROIECTULUI

  • Diminuarea incidentei fenomenului agresivitatii in mediul scolar

OBIECTIVE SPECIFICE:

  • Scaderea cu cel putin 30% a numarului de elevi din scoala care prezinta dificultati in identificarea, exprimarea si controlul, autocontrolul emotiilor;
  • Cresterea cu cel putin 30% a numarului de elevi din scoala care isi imbunatatesc competentele sociale, afective si comportamentale pentru a deveni capabili sa rezolve conflicele fara sa recurga la violenta.

NIVELE DE ABORDARE Informare - Preventie - Interventie

GRUPUL TINTA: 10-15 profesori si profesori diriginti, 200 de elevi claselor V-XII / 8 clase, 50 parinti

DURATA: 10 luni (septembrie 2009- iunie 2010)

Descrierea activitatilor proiectului:

Activitatea1: Organizarea echipei de implementare

o        Organizarea echipei de proiect si nominalizarea grupurilor tinta

Echipa de management va avea urmatoarea componenta:

Manager de proiect - profesor psihopedagog

Asistent manager - responsabil activitati educative

Membri - 10 profesori diriginti

o        Stabilirea cadrului organizatoric si logistic al proiectului (Activarea resurselor umane si materiale. Prima intalnire a partenerilor de proiect. Repartizarea responsabilitatilor membrilor echipei, instruirea echipei de proiect, stabilirea graficului desfasurarii activitatilor, a planului de actiune si a procedurile pentru implementare, evaluarea riscurilor;

o        Elaborarea identitatii vizuale a proiectului (Stabilirea elementelor de vizibilitate pentru identificarea proiectului - logo, slogan etc.);

o        Designul si productia materialelor de promovare a imaginii si publicitate a proiectului (100 pliante, 10 postere);

RESPONSABILI: director, coordonator activitate educativa, profesor psihopedagog

Activitatea 2: Elaborarea materialelor

o        Elaborarea materialelor de promovare proiectului si a materialelor suport pentru activitati: proiecte de activitate, fise de lucru pentru elevi, chestionare;

o        Multipicarea materialelor

o        RESPONSABIL: profesor psihopedagog, profesorii diriginti

Activitatea 3 Seminare de formare/informare pentru profesori

Consilierea profesorilor diriginti in realizarea de demersuri educative interactive prin care sa asigure cunoasterea si monitorizarea, controlul evolutiilor comportamentale la nivel de clasa si de elev.

o        Informare privind fenomenul violentei in mediul scolar

GRUP TINTA: 10-15 profesori

FORME DE REALIZARE: Pliante , brosuri, articole, intalniri cu reprezentanti ai politiei.

o        Seminar de formare a cadrelor didactice privind utilizarea metodelor interactive si strategiilor de rezolvare a conflictelor in orele de consiliere si orientare si la alte discipline.

FORME DE REALIZARE: curs de formare - CSAP in colaborare cu CCD. Teme propuse: "Cunoasterea personalitatii adolescentului"; "Managementul grupului "; "Managementul conflictului".

GRUP TINTA: 10-15profesori

RESPONSABILI: profesor consilier CSAP, metodisti CCD

Activitatea 4

ACTIVITATI CONCRETE DE PREVENIRE A VIOLENTEI IN RANDUL ELEVILOR

o        Activitati extrascolare: "Saptamana non-violentei", "Scoala antistres" etc. (activitati scolare si extrascolare cu caracter educativ, pliante, postere, vizionare de filme, ecusoane).

GRUP TINTA: elevi, cadre didactice

RESPONSABILI: dirigintii, coordonatorul activitatii educative.

o        Consiliere individuala pentru elevi: Activitati de combatere a comportamentelor agresive si de consiliere a elevilor aflati in situatii de risc (absenteism, abandon scolar, esec scolar, infractionalitate) - Programe de interventie

GRUPURI TINTA: elevii, parintii

RESPONSABIL: consilierul scolar

Programul propus de CSAP privind preventia agresivitatii in randul elevilor cuprinde activitati legate de: Autocunoastere si stima de sine; Relationare interpersonala; Influenta grupului; Managementul comunicarii; Managementul conflictului etc.

o        Consiliere individuala pentru parinti: Combaterea comportamentului agresiv. Programe de interventie

FORME DE REALIZARE: programe de formare/informare, consiliere de grup

GRUPURI TINTA: elevii

RESPONSABILI: profesorii diriginti, consilierul scolar

Activitatea 5

o        Seminare cu parintii

Teme propuse pentru dezbatere: "Violenta si mass-media", "Violenta naste violenta", "Calculatorul, prieten sau inamic?", "Educatie pentru toti si pentru fiecare", "Agresivitatea - efect al plecarii parintilor in strainatate " , "Acceptarea diversitatii" etc.

Training-uri cu parintii elevilor : Tema- prevenirea comportamentului violent.

GRUP TINTA: parintii

RESPONSABILI: dirigintii, profesorii

o        Consiliere individuala - Programe de interventie in combaterea comportamentelor agresive si de consiliere a elevilor aflati in situatii de risc (absenteism, abandon scolar, esec scolar, infractionalitate).

GRUP TINTA: parinti

RESPONSABIL: consilierul scolar

Activitatea 6

o        Audit/ Monitorizare-evaluare: Elaborare de instrumente de monitorizare; Evaluarea impactului activitatilor realizate. Inregistrarea si interpretarea rezultatelor obtinute; Interviuri cu cadre didactice, elevi, parinti; Chestionare

Rezultatele asteptate ale proiectului

Rezultate calitative:

cresterea calitatii actului educational;

dezvoltarea de competente ale cadrelor didactice in contextul reformei calitatii in educatie;

30% dintre cadrele didactice din scoala participante;

50% dintre elevii scolii implicati.

Rezultate cantitative:

20 de cadre didactice abilitate;

200 de elevi din 8 clase care adopta un comportament nonviolent;

50 de parinti abilitati cu tehnici de comunicare asertiva.

NOTA: In cadrul acestui proiect se vor desfasura actiuni in parteneriat cu IJP, Centrul de Prevenire Antidrog, DGASPC (Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului).

FORME DE REALIZARE:

o        Intalniri de lucru: Informari cu privire la cazurile de abateri grave de la disciplina scolara.

o        Realizarea unei baze de date care sa cuprinda cazurile de abateri grave de la disciplina scolara, precum si clasele in care flagelul violentei este mai evident.

RESPONSABILI: profesorii, dirigintii

Calendarul activitatilor

Durata proiectului va fi de 10 luni.2009-2010

Semestrul 1

Semestrul 2

Cine implementeaza

Activitatea

Activitate pregatitoare1

consilierul scolar

Activitatea 1

Organizarea echipei de implementare.

directorul

consilierul scolar

profesori diriginti

Activitate pregatitoare 2

consilierul scolar

Activitatea 2

Elaborarea materialelor

consilierul scolar

profesori diriginti

Activitate pregatitoare 3

consilierul scolar

Activitate 3

Seminar profesori

consilierul scolar

Activitate pregatitoare 4

profesori diriginti

consilierul scolar

Activitate 4

Activitati cu elevii

profesori diriginti

consilierul scolar

Activitate pregatitoare 5

profesori diriginti

consilierul scolar

Activitate 5

Activitati cu parintii

profesori diriginti

consilierul scolar

Activitate pregatitoare 6

profesori diriginti

consilierul scolar

Activitate 6

Monitorizare/evaluare

directorul

consilierul scolar

Coordonator de proiect :

Prof. Psihopedagog, Veronica Bucea

Nota:

Profesorii diriginti care doresc sa se implice in acest proiect pot beneficia de materialele suport elaborate pentru desfasurarea activitatilor.

Pentru aceasta se vor adresa Cabinetului scolar de asistenta psihopedagogica al Colegiului National "M. Eminescu" Buzau.

BIBILOGRAFIE:

Baban, A - Consiliere educationala - ghid metodologic pentru orele de dirigentie si consiliere-Cluj-Napoca, 2001;

Botis, A; Tarau, A- Disciplinarea pozitiva sau cum sa disciplinezi fara sa ranesti -ED. ASCR, CLuj-Napoca, 2004;

Dopfner,M;Schurmann, Stephanie; Lehmkuhl, G(2004) -Copilul hiperactiv si incapatinat- Ghid de interventie pentru copiii cu tulburari hiperchinetice si opozitionale - Ed. ASCR, Cluj-Napoca;

Dopfner,M;Schurmann, S ; Frolich, J -Program terapeutic pentru copii cu probleme comportamentale de tip hiperchinetic si opozant THOP-ED. RTS, Cluj- Napoca, 2002;

De Peretti, A; Legrand, J-A; Boniface, J -Tehnici de comunicare -Ed. Polirom, Bucuresti, 2001 ;

Ene, S-Cum reactionam la stress-Tulburari psihice somatoforme si disociative- Ed. Polirom , Bucuresti, 2005;

Gheorghe, V, Criveanu, N, Dragulinescu, A (2007) -Efectele micului ecran asupra mintii copilului - Ed. Prodrom - Asociatia Pentru Apararea Familiei si Copilului, Bucuresti.

Gittins, C. (coord.)- "Reducerea violentei in scoala - Un ghid al schimbarii", versiunea in limba romana, 2007

Goleman, D -Inteligenta emotionala- Editura Curtea Veche, Bucuresti, 2005;

Jisa, E (2002)- Antologie de texte literare pentru orele de dirigentie si consiliere - Ed. Napoca Star, Cluj-Napoca;

Lansky , V- Sfaturi practice pentru parinti -Ed. Vremea , Bucuresti, 2005,

Petermann, F, Petermann, U -Program terapeutic pentru copiii agresivi-Ed.RTS;Cluj-Napoca, 2006;

Rosan,A - Violenta juvenila scolara -teorie , preventie si interventie integrativa- Ed. Presa Universitara Clujeana, Cluj-Napoca, 2006;

Sauve, C- Copilul hiperactiv - Hiperactivitatea si deficitul de atentie -House of Guides; Bucuresti, 2006;

Sidor, L - CJAP Bistrita Nasaud-art."Violenta un raspuns la neadaptare"

Ziglar, Z - Putem creste copii buni intr-o lume negativa !-Ed. Curtea-veche, Bucuresti, 2000;

*** www.famouswhy.ro/Tags/violenta

*** www.didactic.ro/files/19/2violentainscoala

*** www.despresuflet.ro

www.didactic.ro//violentainmediulscolar_prezentareppt.ppt'https://articole.famouswhy.ro/definirea_termenului_de_violenta/'

www.despresuflet.ro

www.didactic.ro//violentainmediulscolar_prezentareppt.ppt

idem

idem

idem

idem

idem

idem

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate