Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Didactica


Index » educatie » Didactica
didactic Clasa : a X-a Limba si literatura romana - Nicolae Filimon - prozator realist obiectiv


didactic Clasa : a X-a Limba si literatura romana - Nicolae Filimon - prozator realist obiectiv


Proiect didactic

Data:

Clasa : a    x- a (manual alternativ)

Obiectul : Literatura romana

Subiectul: Nicolae Filimon - prozator realist obiectivTipul lectiei: Lectie de recapitulare si sistematizare a cunostintelor despre opera lui Nicolae Filimon

Scopul lectiei: Repetarea ,sistematizarea si integrarea cunostintelor despre romanul    lui Nicolae Filimon in contextul peisajului literaturii postpasoptiste.

Obiective operationale:

a) Cognitive : La sfarsitul operei ,elevii vor fi capabili:

O1---sa mentioneze operele scrise de Nicolae Filimon

O2---sa precizeze tema romanului ,, Ciocoii vechi si noi

O3---sa identifice elementele de tehnica de compozitie intalnite in roman

O4---sa prezinte subiectul operei

O5---sa identifice personajele participante la actiune in roman

O6---sa incadreze personajele pe serii tipologice

O7---sa evidentieze trasaturile de caracter ale personajelor principale

O8---sa cunoasca mijloacele caracterizarii

O9---sa releve particularitatile artistice specifice operei lui Nicolae Filimon

b) Afective: Elevii isi vor dezvolta:

----memoria si gandirea

----capacitatea creatoare

Resurse educationale:

a)Continut:

Nicolae Filimon este, mai ales, un deschizator de drumuri, afirmandu-se in comentariul critic al spectacolului teatral-muzical, in culegerile de proza populara, in incercarea de a defini etnopsihologic basmul, in nuvela romantica, in nuvela prorealista de tonalitate satirica, in memorialul de calatorie sau in romanul social. Toate acestea constituie un punct de referinta pentru oricine si-ar dori sa cunoasca si sa reconstituie epoca respectiva din punctul de vedere al istoriei culturale, al mentalitatii timpului sau al progresului creatiei noastre literare in conformitate cu progresul societatii.

  • Opera lui Filimon cuprinde o activitate de doar sapte ani, adica din 1857, cand debuteaza la "Nationalul" cu o cronica muzicala, pana la sfarsitul anului 1863 cand va aparea in volum "Ciocoii vechi si noi.". A scris atat nuvele (,,Mateo Cipriani",    "Friederich Staaps" si ,,Nenorocirile unui slujnicar sau Gentilomii de mahala"), cat si basme (basmul "Roman Nazdravan", "Omul de piatra" si "Omul de flori cu barba de matasa sau povestea lui Fat-Frumos" etc)

Romanul ,, Ciocoii vechi si noi." descrie situatia socio-financiara a celor doua principate romane in timpul domniilor fanariote. Regim politic impus, caruia apoi i-a urmat perioada Regulamentara, fanariotismul a secat tara de resurse si i-a exilat sau i-a omorat pe marii patrioti, promovandu-i pe tradatori si implicit pe parveniti. Coruptia, falsul patriotism, mimarea unei ascendente nobile, favoritismul, imbogatirea prin frauda si spolierea celor saraci, imoralitatea, si politicianismul i-au oferit prozatorului o variata colectie de vicii omenesti.

 Ciocoii vechi si noi. , este un roman cu caracter realist dominant si constituie un pas important spre iesirea din sfera imitatiei in domeniul literaturii.

Romanul continua si dezvolta critica din "Nenorocirile unui slujnicar." , fara a se indeparta de procedeele romantice.

N. Filimon isi propune sa contureze artistic o anumita categorie sociala caracteristica secolului al XIX-lea, tipul ciocoiului, definit in ,  Dedicatie  si  Prolog .

Compozitia: Romanul este alcatuit din treizeci si doua de capitole cu titluri sugestive care contureaza portretul moral al ciocoiului.

Scriitorul isi propune sa urmareasca ciocoiul ,,in deosebitele faze prin care el a trecut, de la ciocoiul cu anteriu si cu calamari la brau al timpilor fanariotici, pana la ciocoiul cu frac si cu manusi albe din zilele noastre." Filimon realizeaza doar ciocoiul din prima faza, al "timpilor fanariotici", pe fundalul Bucurestiului aflat la finele epocii feudale si de avant a burgeziei. Este un roman citadin, intaiul nostru ,,romant original", o cronica a moravurilor din vremea lui Caragea si pana la Grigore Ghica.

Dialogul, monologul interior, introspectia, relatia cu celelalte personaje, comportament, onomastica

Sobrietatea, conciziunea, claritatea sunt atributele stilului specific operei lui Nicolae Filimon . Limbajul este marcat evident de echilibrul dintre compartimentele vocabularului.

Imagini cu valoare de simbol - pedepsirea taranilor incapabili sa plateasca birurile, alungarea lui Ghinea Paturica de la casa fiului sau

Simboluri: blestemul parintesc.

Autorul foloseste putine procedee artistice.

b) Elevii : clasa este formata din elevi cu ritmuri de invatare apropiate.

Stategii didactice

v     Metode si procedee de instruire: conversatia, lucrul cu manualul, exercitiul creator

v     Mijloace de invatamant : retroproiectorul, tabla

v     Materiale didactice: manualul, operele literare, planse cu planul recapitularii, fise

Evaluare : orala (pe tot parcursul operei)

scrisa (pe baza fiselor de lucru)

Se vor retine ca obiectivele minimale (ce vor fi realizate de toti elevii) 01, 02, 04, 05, 06, celelalte sunt considerate obiective maximale si se adreseaza elevilor cu un ritm de invatare foarte bun, urmand ca ulterior sa fie indeplinite de toti elevii clasei.

Scenariul didactic

Evenimentele instruirii

Activitatea elevilor si a profesorului

1. Organizarea colectivului de elevi. Captarea atentiei

Profesorul face prezenta clasei, asigura climatul de lucru. Profesorul incita curiozitatea elevilor, precizand ca Nicolae Filimon este ctitorul romanului

romanesc si impreuna, de-a lungul mai multor ore, elevii vor trebui sa descopere argumentele care sa sustina aceasta afirmatie.

2. Anuntarea obiectivelor capitolului pe secvente.

Profesorul enunta obiectivele lectiei si scopul, conform proiectului.

Astazi vom incepe studiul romanului "Ciocoii vechi si noi ' de Nicolae Filimon, referindu-se la caracterul realist al acestuia

3. Reactualizarea cunostintelor prin conversatie frontala, explicatie.

Care sunt primele incercari literare ale scriitorului ?

In ce consta conflictul din nuvela "Nenorocirile unui slujnicar. ?

Exista vreo legatura intre nuvelele acestea si romanul "Ciocoii vechi si noi."?

Incadrati romanul "Ciocoii vechi si noi." in literatura romaneasca.

Elevii sunt atenti la intrebarile puse de profesor si raspund prompt.

Elevii vor observa ca activitatea de cronicar dramatic si muzical, culegerea si prelucrarea de basme populare sau scrierea unor nuvele romantice si realiste de catre Nicolae Filimon preceda sau apar concomitent cu creatia romanesca de anvergura a prozatorului postpasoptist, ca se creeaza punti de legatura intre nuvele si roman, cel din urma valorificand idei si tipologii din nuvele. Primele productii literare ale lui Nicolae Filimon pot fi considerate exercitii in vederea elaborarii primului roman romanesc autentic. Ajutati de profesor, elevii vor mentiona ca nuvelele "Friederich Staaps si "Mateo Cipriani ', infatiseaza aspecte dramatice din viata unor personaje pasionale , in timp ce in ,,Nenorocirile unui slujnicar. Nicolae Filimon face un pas important in directia desprinderii de cliseele romantice si a crearii unei opere realiste, pregatind in aceasta privinta, romanul "Ciocoii vechi si noi." Activitatea de cronicar muzical si dramatic (1857- ) il va ajuta sa redacteze ceea ce inseamna document de epoca in capitolele de mai tarziu ale romanului "Ciocoii vechi si noi": "Muzica si coregrafia in timpul lui Caragea"; "Teatrul in Tara Romaneasca" si "Italiana in Algir". In - "Revista Carpatilor" publica nuvela "Nenorocirile unui slujnicar sau Gentilomii de mahala" : "(.) autodidactul Filimon agonisise o cultura laudabila si mai intinsa decat s-ar parea la intaia vedere, priincioasa a intari sensibilitatea si inteligenta creatoare. Cunoscator al marilor realisti, mai ales din campul dramei si comediei, al privelistilor si al popoarelor din Europa de mijloc, colindator de muzee de arta, muzicant si muzicolog experimentat, arhivist excelent, prin mana caruia au trecut numeroase documente istorice, el are toate mijloacele de a studia realist omul" (G. Calinescu); "Dupa toate semnele, ideea de a face un roman despre "ciocoii vechi si noi" intr-o paralela cronologica, i-a venit lui N. Filimon scriind un aspect din viata ciocoilor noi. "Nenorocirile unui slujnicar" este de fapt un episod dintr-o fresca asupra ciocoilor contemporani cu scriitorul, iar Mitica Ramatorian un avatar al lui Dinu Paturica" (G. Calinescu).

Prin conversatie frontala, profesorul le cere sa-si aminteasca subiectul nuvelei "Nenorocirile unui slujnicar.' pentru a putea preciza natura conflictului operei.

Elevii vor preciza ca in aceasta opera, Nicolae Filimon nu abordeaza desavarsit regulile speciei literare nuvela, conferindu-i statutul de "compozitie literara", ca nu atinge perfectiunea, ca intriga are aspect burlesc, ca personajele nu sunt portretizate prin reflectarea actiunilor lor, ci doar de catre autor, portret uneori dictat de un ton vehement polemic. Totusi, in nuvela exista bine surprinse unele siluete si aspecte din viata societatii romanesti in epoca Unirii, care anunta lumea lui Caragiale.

Elevii vor raspunde la intrebarea profesorului afirmativ. Romanul recreeaza epoca fanariota , in faza ei de degradare, suprapunand decrepitudinii inconstiente a unora parvenitismul cinic al altora, ii oferea cea mai diversificata si autentica tipologie sociala, morala, psihologica. Critic al societatii romanesti intr-o epoca de transformari structurale, Filimon a imbratisat cu privirea lui patrunzatoare prima jumatate din veacul in care poporul roman intra in perioada moderna a istoriei sale. Intre momentul in care apar pe scena istoriei Dinu Paturica si, respectiv, Mitica Ramatorian e o distanta de patru decenii. Dar amandoi sunt reprezentantii tipici ai noii clase in ascensiune. Un asemenea proces de devenire istorica a unei clase sociale implica o infinitate de aspecte economice, politice, morale. Balzac le-a recreat fara a le fi epuizat, in zeci de volume. Filimon, in cu totul alte conditii culturale, avand in urma lui doar o firava traditie realista, n-a putut cuprinde in nuvela si in romanul lui decat cateva momente si cateva tipuri din aceasta infinitate.

Elevii se vor gandi si vor sistematiza cunostintele pentru a rezolva sarcina data de profesor. Ei vor observa ca romanul romanesc studiat va deschide drumul prozei romanesti de amploare, inregistrand momente importante .

Prin 'Ciocoii vechi si noi sau Ce naste din pisica

soarici mananca', cel dintai roman izbutit, Filimon

devine, in literatura noastra, intemeietorul acestui gen al

prozei.

Romanul, publicat in volum in 1863, are un

caracter realist dominant, si constituie un pas important

spre iesirea din sfera imitatiei.

Elevii ajung la portretul lui Dinu Paturica care

se contureaza in cursul naratiunii, intr-o maniera

realist-balzaciana. Trasaturile sale fizionomice dezvaluie

aspecte intime, gesturile, mimica, vestimentatia,

interioarele vorbesc despre starea sociala, nivelul

economic si cultural al individului.

Sub aspectul deplorabil al tanarului, descris inca

din capitolul I, se ascunde o forta puternica, dominata de

arivism, de setea de a parveni. Fizionomia prezentata "cu

nasul drept si cu varful cam ridicat in sus' este

pentru cititor indiciul sigur al unei trasaturi morale de

esenta, ce defineste eroul. Antipatia scriitorului este

evidenta: inca de la inceput Paturica este prezentat ca

viclean, ambitios si mandru. Portretul moral se va adanci

si se va imbogati cu alte trasaturi, pe masura ce va urca

treapta cu treapta pe drumul ascensiunii si apoi al

decaderii.

Lucrarea de fata este primul nostru roman tipologic,

infatisand eroi complecsi, tipuri pe care memoria cititoru-

lui le retine ca pe niste fiinte vii, autentice. Desigur, cel

mai reusit dintre aceste personaje este Dinu Paturica, de-

venit un prototip, un model in literatura romana.

4. Dirijarea invatarii.

Prezentarea noului continut.

Prin expunerea de catre profesor, se fac aprecieri asupra genezei romanului, climatului literar al anului

Deoarece elevii au avut ca sarcina anterioara lectura romanului sunt angajati in dezbaterea subiectului romanului prin conversatie frontala, explicatie, lectura selectiva

Structura si compozitia romanului

Precizati locul si timpul
actiunii, personajele participante.

Ce concluzie se desprinde din analiza structurii actiunii? In ce ipostaza se dezvaluie personajele ?

Selectati scene din roman.

Aprecierea asupra performantei

Profesorul alcatuieste pe tabla o schema. Precizeaza de asemenea, ca la baza romanului stau propriile documente arhivistice despre epoca,

Profesorul reaminteste elevilor ca fiind cercetator pasionat al arhivelor si al documentelor epocii, Filimon nu ezita, pentru a intari veridicitatea "scenelor", sa transcrie direct, de obicei in nota, documentul nud, cu indicarea stiintifica a sursei, lasand la o parte antiteza si impletirea descriptiei minutioase si exacte cu tablouri romantice, autorul se simte obligat sa-si afirme mereu prezenta, intervenind cu explicatii, comentand sau comunicand sentinte moralizatoare:

In peisajul literar postpasoptist scriitorul inaugureaza un nou gen de creatie, ca si Balzac in literatura franceza, facand loc realismului intr-o epoca de un efervescent romantism.

Prin lectura selectiva si folosind conversatia este fixata compozitia operei :

Romanul are o constructie stransa, geometrica, fiind

alcatuit dintr-o 'Dedicatie' si un 'Prolog' ce preced cele

32 de capitole cu titluri sugestive, iar in final un 'Epilog'.

Scriitorul isi propusese ca romanul sau sa aiba

doua parti in care, potrivit titlului, sa prezinte pe ciocoii

vechi ('cu anteriu si cu calimari la brau'), din timpurile

fanariote, si pe ciocoii noi ('cu frac si cu manusi albe')

din zilele sale. Prima parte a romanului (pe care a reusit

sa o realizeze) surprinde procesul parvenirii, intr-o opera

in care realitatile social-politice apar prezentate exact.

Autorul utilizeaza metoda specific romantica,

aducand in fata cititorului doua grupe de personaje,

intr-o simetrie perfecta. Astfel, din grupa personajelor

negative fac parte: Dinu Paturica, Chera Duduca,

Andronache Tuzluc, Domnul Caragea, Chir Costea

Chiorul, carora le corespund, la celalalt pol: Gheorghe,

Banul C., Maria si domnul Grigore Ghica.

Urmarind procesul social al parvenirii, scriitorul isi indreapta atentia spre personajele negative, in primul rand. Asa se explica de ce in roman li se dedica fiecaruia cate un capitol (Dinu Paturica, Postelnicul Andronache Tuzluc, Chera Duduca, Chir Costea Chiorul). Daca in prezentarea acestor personaje scriitorul dovedeste un ascutit spirit de observatie, sesizand fiecare gest, cuvant, atitudine si intervenind cu parerile sale, personajele pozitive nu sunt viabile, in primul rand pentru ca nu sunt verosimile. Ele au fost concepute de autor doar pentru a sugera o idee, victoria binelui si a principiilor morale sanatoase. Celelalte personaje ale romanului se definesc prin numele proprii: Vlad Boroboata, Zamfir Plosca, Dumitrache Mana-Lunga, Nichita Calicevski, Tudor Ciolanescu, etc

Vechea topografie a capitalei, inaintea focului de la 1847, intre ulita Coltii si Sfantul Gheorghe cel Nou; descrierea mahalalelor, mahalaua Otetarilor; Biserica Alba de pe Podul Mogosoaiei, cladiri si interioare, imprejurimi.

Filimon este un adevarat pictor al tuturor claselor sociale. Aflam astfel modul de viata, moravurile protipendadei de altadata; ceremonialul caftanarii in ranguri boieresti; petrecerile locuitorilor din clasa de mijloc in gradinile de vara , petrecerea la iarba verde, hora stramoseasca si dansurile vesele; plimbarea boierilor in calesti si butci pe podul Mogosoaiei si al Targului de Afara, petrecerile imbelsugate si luxoase, amestec de viata orientala si apuseana, viata taranilor, aspecte culturale ale vremii, toate grupate in capitole speciale. Descrierea cladirilor si a imprejurimilor, a unui cartier sau a unei uliti, imbracamintea personajelor reconstituie epoca si individualizeaza personajele. Inainte de Ion Ghica, N. Filimon este un neintrecut cronicar al moravurilor bucurestene.

Elemente secundare

efortul lui Dinu Paturica de a intra in gratiile tuturor, construindu-si astfel o strategie abila, cu obiective precise, anticipate chiar de capitolul al carui titlu il constituie numele sau ;

stradania lui Gheorghe de a fi mereu sluga de incredere a stapanului;

intuitia vatafului in privinta intentiilor noii slugi;

asocierea dintre cele trei personaje diabolice pentru ruinarea fanariotului

Prin conversatie frontala, elevii vor fi implicati integral in discutii. Vor fi folosite fisele cu citate pentru a ilustra ideile respective.

Ajutati de profesor, elevii vor observa structura arhitectonica destul de complexa a operei "Ciocoii vechi si noi amintind de romanele lui Tolstoi, Balzac.

Profesorul poate folosi fisa cu citatul referitor la opinia lui George Calinescu despre personaj, in comparatia cu eroul sthendalian.

Referitor la personaje, elevii vor remarca faptul ca sunt surprinse :

a)in cadrul neobisnuit al existentei unei alte epoci , cand isi dezvaluie nestingherit firea un personaj coruptibil, caracterizat prin mandrie si ambitiune;

b)in momente diferite si imprejurari potrivite din viata epocii se afirma personalitatea lui Dinu Paturica

Pentru a ilustra caracteristicile personalitatii eroului, se vor citi selectiv fragmentele potrivite si se vor sublinia aceste particularitatile.

Elevii vor concluziona ca actiunea operei este complexa, incorporand elemente de natura sociala, erotica, istorica, etnografica, etica etc. Autorul se detaseaza de cele relatate, pastrand de-a lungul intregului roman, o atitudine obiectiva.

Elevii vor observa ca intamplarile prezentate in
romanul "Ciocoii vechi si noi. ' se incadreaza intr-o viziune realista obiectiva. Vor sublinia, de asemenea,
destinul precis creionat al eroului, comentand descrierea
unor scene in care acesta se afirma din interiorul romanului, prin relatiile pe care el le stabileste cu alte personaje.

Autorul construieste personaje tipice specifice
acestui univers uman degradat de coruptie si viciat de rele moravuri, fara a reusi a se desprinde de cliseul romantic, caci pe cat e Dinu Paturica de diabolic, in aceeasi masura autorul creeaza si o ipostaza angelica in personajul Gheorghe; similar, lui Andronache Tuzluc ii corespunde la polul opus - banul C., cherei Duduca - Maria. Mai este succesiv prezentata, in interiorul celor 32 de capitole, o intreaga galerie de personaje de la simplul taran pana la
mediile administratiei fanariote. Cele doua
grupuri sociale evolueaza paralel, dar se si
interfereaza. Intre ele se afla linii de demarcatie
bine conturate. Autorul a redat acut complexitatea
relatiilor sociale, umane, economice dintre personaje.
Dinu Paturica insusi este un personaj care doar la prima
privire este simplu, gesturile sale, atitudinea,
mentalitatea cunosc variate explicatii. Ramane
totusi arivistul exemplar si tipic, dornic de ascensiune sociala rapida, fara scrupule ca sa acumuleze bani si avere, capabil de fapte inimaginabile pentru atingerea scopurilor sale, dovedind rabdare, tenacitate, perseverenta, calitati care se evidentiaza in sens negativ pentru cititorul onest

Li se cere elevilor sa incadreze romanul intr-una

sau mai multe dintre orientarile :

a) poporanism

b) samanatorism

c) realism

d) clasicism

e) romantism

f) modernism

si sa isi justifice optiunile.

Profesorul evalueaza prin sondaj cateva fise de lucru, restul urmand a fi ulterior corectate si discutate.

7. Asigurarea retentiei si transferului.

Redactati o compozitie in care sa prezentati

imaginea epocii fanariote si a tipurilor umane specifice acesteia asa cum apare in romanul "Ciocoii vechi si noi. ' de Nicolae Filimon

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate