Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Didactica


Index » educatie » Didactica
» Standardele pentru predarea matematicii in gimnaziu


Standardele pentru predarea matematicii in gimnaziu


Standardele pentru predarea matematicii in gimnaziu

1. Cunoasterea matematicii si a documentelor

curriculare si scolare

Profesorul stapaneste conceptele stiintifice fundamentale care au legatura cu mate­matica scolara a claselor I-XII.

Foloseste cunostintele stiintifice pentru a atinge obiectivele programei scolare.Realizeaza conexiuni intre matematica si alte domenii de cunoastere.

Se informeaza asupra noutatilor in domeniu. Studiaza manualele alternative si mate­rialele auxiliare si ia decizii in privinta utilizarii lor.

Profesorul de matematica cunoaste foarte bine materia pe care o preda, intelege rolul acesteia in sistemul de invatamant si este constient de beneficiile invatarii ei de catre elevi. Profesorul cunoaste programele de matematica pentru clasele la care preda si se informeaza asupra continuturilor programelor de la clasele anterioare si cele urmatoare. El este, de asemenea, la curent cu programele examenelor nationale de capacitate si bacalaureat.

Cunoaste locul disciplinei in sistem si constientizeaza elevii de importanta studierii mate­maticii si rolul acesteia in dezvoltarea personalitatii individului. Bun cunoscator al materiei, profesorul stabileste legaturi interdisciplinare si realizeaza conexiuni intre cunostinte.

Profesorul stie unde si cum se pot aplica rezultatele si metodele matematice in alte discipline studiate in scoala, fiind astfel capabil sa realizeze legaturi interdisciplinare.

Profesorul se informeaza permanent, urmarind noutatile din domeniul matematicii si al legislatiei scolare. El studiaza publicatiile care ii sunt accesibile prin intermediul organizatiilor profesionale, analizand utilitatea acestora. Studiaza manualele alternative si materialele auxiliare si ia decizii privind utilizarea lor. Profesorul se informeaza asupra legislatiei in vigoare privind organizarea si desfasurarea invatamantului romanesc.

Profesorul completeaza corect documentele scolare (catalog, condica etc.). El intocmeste planificarile anuale si semestriale conform programelor scolare si urmareste parcurgerea ritmica a materiei. Proiecteaza riguros fiecare lectie in conformitate cu metodica predarii matematicii.

2. Preda rea-in vata rea matematicii

Profesorul cunoaste si aplica eficient in clasa didactica disciplinei.

Cunoaste locul disciplinei in sistem si este capabil sa stabileasca legaturi inter-disciplinare si sa puna accentul pe conexiunile intre cunostinte.

Foloseste strategii educationale centrate pe elev, luand in considerare cunoasterea capacitatilor cognitive, a trasaturilor de personalitate, a particularitatilor de varsta, a mediului familial si social, a modului in care invata elevul, a aspiratiilor si nevoilor lui.

Are capacitatea de a face accesibile cunostintele transmise, adaptandu-si metoda fiecarui elev, grup, clasa.

Creeaza situatii de invatare in clasa si in afara ei.

Organizeaza clasa eficient, imbinand activitatea individuala cu lucrul in grup.

Urmareste sistematic activitatea elevilor si organizeaza studiul diferentiat tinand cont de ritmul de invatare al elevilor si de alte particularitati individuale.

Foloseste resurse didactice cat mai variate, adaptate obiectivelor propuse.

Creeaza si foloseste in clasa materiale didactice adecvate.

Propune exemple relevante care stimuleaza gandirea si imaginatia elevilor.

imbina intuitia cu rigoarea.

Stimuleaza elevii sa dezvolte proiecte care implica probleme de matematica.

Valorifica in predare situatii practice relevante.

Profesorul cunoaste metodica predarii matematicii, tehnici de invatare, metode potrivite de prezentare a subiectului prin demonstratii, ilustratii si analogii. Se straduieste sa anticipeze dificultatile ce pot sa apara in procesul de predare-invatare si isi adapteaza corespunzator demersul didactic folosind cunostintele, experientele si deprinderile anterioare ale elevilor. Analizeaza si decide ce strategii de instruire si ce modalitati de organizare a clasei si materiei vor influenta pozitiv activitatea de invatare a elevilor.

Profesorul aplica planificarea instruirii, identificarea si elaborarea obiectivelor educa­tionale, dezvoltarea activitatilor care ii ajuta sa-si atinga scopurile si recurge la resursele ce vor servi acestora.

Profesorul stimuleaza elevii sa invete prin descoperire, sa-si puna probleme, sa caute mai multe cai de rezolvare la o problema.

Profesorul cunoaste particularitatile individuale ale elevilor ca si pe cele ale grupului si isi adapteaza metodele si procedeele de predare-invatare in functie de acestea, oferind sanse egale de invatare pentru toti elevii. El este dedicat elevilor, ii incurajeaza in cazul unui esec temporar, contribuie la risipirea indoielilor cu care se confrunta acestia.

Profesorul este atent ca toti elevii sai sa beneficieze de aceeasi grija din partea lui si sa nu lase ca presupusele sau realele lor handicapuri sa influenteze relatiile dintre el si elevi. El nu face favoritisme si nu-i marginalizeaza pe elevii cu dificultati in invatare. Profesorul actioneaza continuu pentru a ridica nivelul de pregatire al elevilor. El isi adapteaza demersul didactic nivelului si ritmului propriu fiecarui grup, facand accesibile cunostintele transmise. Datorita faptului ca elevii au stiluri diferite de invatare in diverse medii, profesorul stie cum si cand sa schimbe conditiile in care isi desfasoara procesul instructiv-educativ. Un experiment organizat

in afara scolii, prezentarea unor probleme practice, un mic joc sau o dezbatere pot fi modalitati eficiente in a-i face pe elevi sa gandeasca si sa invete.

Profesorul imbina activitatea directa cu cea independenta, creeaza situatii de invatare in clasa organizand colectivul in vederea eficientizarii invatarii (activitati pe echipe, pe grupe, individual). El foloseste modalitati traditionale de instruire diferentiata a elevilor, dar si metode moderne.

Profesorul foloseste resurse si materiale didactice cat mai variate (manuale, culegeri, casete video, truse, planse, tabele etc.) adaptate obiectivelor propuse si care-i implica pe elevi in propria formare.

Profesorul stimuleaza elevii sa elaboreze proiecte personale ce implica rezolvarea unor probleme de matematica.

3. Evaluarea

Profesorul cunoaste metodele si instrumentele de evaluare, le selecteaza pe cele mai potrivite si le integreaza in mod eficient in procesul didactic.

Urmareste progresul elevilor in invatare.

Realizeaza o evaluare sistematica si obiectiva.

Valorifica rezultatele evaluarii, dezvolta la elevi capacitatea de autoevaluare, aju-tandu-i sa-si imbunatateasca performantele.

Profesorul foloseste dupa caz: probe orale, probe scrise, probe practice precum si metode alternative de evaluare (investigatia, proiectul, portofoliul). Profesorul utilizeaza metode variate pentru a evalua activitatea in cadrul orelor alocate unei discipline optionale, in scopul stimularii interesului elevilor pentru aceste ore.

Profesorul integreaza in activitatea curenta variate tipuri de itemi si probe in vederea pregatirii elevilor pentru examenele nationale.

Profesorul aplica periodic probe cu rol diagnostic pentru a determina nivelul de achizitii al elevului la un moment dat. Foloseste informatiile obtinute in urma evaluarii pentru a verifica intelegerea si realizarea de catre elevi a sarcinii date, pentru a observa performantele si lipsurile elevilor in modul de intelegere a unor concepte, in realizarea unor conexiuni intre acestea, pentru a adapta planificarea calendaristica la ritmul de invatare al elevilor.

Prin evaluare profesorul verifica progresul elevilor in invatarea matematicii.

Profesorul isi identifica asteptarile in raport cu nivelul fiecarei clase si isi adapteaza instrumentele de evaluare in functie de posibilitatile reale ale colectivului de elevi, apreciind progresul individual.

Profesorul evalueaza modul in care obiectivele au fost indeplinite si foloseste aceasta evaluare in scopul imbunatatirii unor aspecte ale predarii-invatarii.

Profesorul observa activitatea si comportamentul elevilor si evalueaza sistematic perfor­mantele fiecarui elev in raport cu obiectivele mentionate in programa scolara pentru invata­mantul obligatoriu.

Profesorul realizeaza evaluarea pe baza unor criterii prestabilite.

Profesorul utilizeaza evaluarea pentru a stimula elevii:

>    sa gandeasca asupra conceptelor matematice pe care le invata, a legaturilor dintre ele si a aplicatiilor in practica;

>    sa capete incredere in capacitatea lor de a aborda si rezolva probleme;

>    sa isi asume responsabilitatea propriei invatari;

>    sa-si analizeze nivelul de performanta.

Profesorul verifica temele pentru acasa si monitorizeaza activitatea desfasurata in clasa, regland procesul de invatare prin propunerea de teme si activitati diferentiate.

Profesorul comunica elevilor si parintilor informatii despre cunostintele, abilitatile, com­petentele ce trebuie extinse la sfarsitul fiecarei trepte scolare, modul in care se desfasoara evaluarea, obiectivele propuse, criterii de notare, precum si rezultatele evaluarii, analiza acestora si masuri ce se impun pentru imbunatatirea performantei.

4. Formarea unor atitudini si comportamente la elevi

Profesorul valorifica potentialul educativ al disciplinei.

Ajuta elevii sa-si dezvolte increderea in capacitatea de a aborda si de a rezolva probleme.

Creeaza elevilor oportunitati de a lua decizii si de a manifesta autonomie in gandire.

Se straduieste sa gaseasca cele mai simple, sigure si eficiente cai de comunicare cu elevii, incurajeaza comunicarea deschisa si dialogul argumentativ intre elevi.

Profesorul da sanse egale tuturor elevilor.

Stimuleaza interesul si motivatia elevilor pentru studiul si aplicarea matematicii in practica.

Prin tot ceea ce face, profesorul dezvolta la elevi o atitudine pozitiva fata de matematica.

Activitatea profesorului de matematica nu se reduce la asimilarea de cunostinte sau formarea de capacitati cognitive la elevi, ci presupune si dezvoltarea unui stil de munca intelectuala. Profesorul va pune in evidenta multiplele avantaje care se obtin prin studierea matematicii. Cunostintele matematice au o mare importanta pentru viata in general, fiind o piatra de temelie in sistemul de cunostinte generale al fiecarui om si totodata constituie o cerinta de baza pentru finalizarea studiilor gimnaziale. Matematica creeaza o disciplina a muncii, dezvolta logica si flexibilitatea in gandire, indruma elevul sa aiba asteptari realiste de la viata.

Profesorul de matematica trebuie sa plece de la ideea ca toti elevii pot invata, dar nu intotdeauna invatarea este un lucru usor sau pe care elevul il face cu placere. Rolul profesorului este acela de a construi punti intre ceea ce stiu elevii, ceea ce pot face si ceea ce sunt in stare sa invete. Profesorul este intotdeauna alaturi de elev intarindu-i increderea in el insusi si ajutandu-l sa progreseze, sa se autodepaseasca permanent.

Profesorul de matematica se straduieste sa implice cat mai mult elevul in activitatea de predare-invatare, acceptand sugestiile acestuia in prezentarea mai multor rezolvari pentru o problema, favorizeaza o comunicare deschisa. El dirijeaza discutiile cu elevii si incearca sa obtina rezolvari cat mai simple, elegante, explica elevilor (sau ii face sa argumenteze singuri) de ce o anumita cale este mai convenabil de urmat.

Profesorul dezvolta capacitatile cognitive ale elevilor si respectul lor pentru invatare si in egala masura le cultiva respectul pentru sine, motivatia, caracterul, responsabilitatea civica si respectul pentru diferentele individuale, culturale etc.

Profesorul de matematica da sanse egale elevilor, ceea ce nu inseamna uniformizarea demersului educativ, ci diferentierea si individualizarea acestuia in acord cu atitudinile, intere­sele si nivelul de aspiratie al acestora. El combate cu fermitate orice atitudine discriminatorie si incurajeaza toleranta. Profesorul creeaza un mediu de invatare stimulativ si placut care sa promoveze invatarea activa.

Prin tot ceea ce face, profesorul dezvolta la elevi o atitudine pozitiva pentru matematica si le stimuleaza interesul pentru a gasi cat mai multe legaturi cu celelalte discipline si cu viata reala.

5. Legatura profesorului cu comunitatea

Profesorul colaboreaza cu colegii de specialitate si cu cei de alte specialitati pentru a asigura buna pregatire a elevilor.

Colaboreaza cu familia in urmarirea si imbunatatirea rezultatelor elevului.

Pe cat posibil antreneaza comunitatea locala in sprijinirea unor activitati scolare si extrascolare.

incearca sa inteleaga si sa raspunda nevoilor comunitatii, cautand solutii la probleme practice.

Comunitatea profesionala

Profesorul are abilitatile necesare pentru a lucra in echipa si disponibilitatea de a coopera in interesul comunitatii scolare, in acest sens el colaboreaza cu profesorii de aceeasi specialitate pentru a gasi cele mai bune metode de predare, invatare si evaluare in matematica, pentru corelarea planificarilor si alegerea manualelor. Astfel el observa si studiaza activitatea practica a colegilor sai, poarta discutii si este deschis la sugestii pe teme profesionale. De asemenea el participa la activitati de perfectionare pe plan local sau national.

Profesorul contribuie la imbogatirea domeniului sau prin activitati metodice sau de cercetare stiintifica.

Profesorul colaboreaza cu toti colegii si cu ceilalti factori implicati in educatia copiilor (psihologi, medici etc.) pentru buna desfasurare a procesului educativ in scoala.

Urmareste corelarea cu disciplinele inrudite si se preocupa de asigurarea unor legaturi interdisciplinare (matematica-literatura, matematica-arte). Contribuie la asigurarea continuitatii in predarea-invatarea matematicii intre diversele trepte de scolarizare si in cadrul acestora.

Familie si comunitate

Profesorul este constient de importanta familiei in sustinerea si incurajarea elevului pentru invatarea matematicii. El incearca sa-si faca din familie un partener cu care sa colaboreze pentru a-l face pe copil sa indrageasca si sa invete matematica, in acest scop profesorul tine o legatura

stransa cu familia elevului, cautand sa afle cat mai multe despre mediul social din care provine, situatia familiala, particularitatile de comportament, interesele, obiceiurile si alti factori care ar putea influenta randamentul scolar al copilului, in cazul in care sesizeaza un slab interes din partea elevului sau a familiei fata de matematica, profesorul intervine incercand sa-i lamureasca pe acestia de beneficiile pe termen lung ale invatarii matematicii cum ar fi: ordonarea gandirii, dezvoltarea rationamentului, a imaginatiei, a capacitatilor de analiza si sinteza, a perspicacitatii, a curajului de a lua decizii etc. Pune in evidenta rolul matematicii ca instrument si fundament pentru alte discipline si importanta ei in viata de zi cu zi. Daca aceasta lipsa de interes este urmata de insucces scolar, profesorul sfatuieste parintii in legatura cu masurile care se impun pentru remedierea situatiei elevului.

Profesorul descopera elevii cu aptitudini deosebite pentru matematica si implica familia in incurajarea lor pentru a participa la diferite activitati (cercuri, consultatii, meditatii, olimpiade) astfel incat aceste calitati ale copilului sa fie valorificate.

Profesorul informeaza familia despre rezultatele elevului, evolutia lui si atitudinea sa fata de matematica. El atrage atentia familiei in cazul in care elevul absenteaza nemotivat, nu stie sa invete sau nu isi face temele si ii evidentiaza pe aceia care se remarca prin rezultate deosebite.

Profesorul informeaza comunitatea locala despre rezultatele elevilor la concursurile scolare, participari la sesiuni de comunicari etc. si solicita sprijinul acesteia in organizarea unor activitati.

Profesorul ramane in permanenta legatura cu interesele, nevoile si idealurile comunitatii in care traieste.

6. Profilul profesorului de matematica

Profesorul este flexibil in gandire si deschis la propunerile de solutii din orice directie.

Este selectiv in alegerea strategiilor, in formularea planurilor de evaluare sau de activitate.

Este capabil sa-si analizeze activitatea si sa invete din propria experienta.

Sustine si promoveaza un stil de comunicare si cooperare care reflecta o gandire pozitiva.

Este preocupat de dezvoltarea sa profesionala si intelectuala.

Profesorul isi adapteaza demersul didactic in mod adecvat pe baza observarii si cunoasterii intereselor, abilitatilor, capacitatilor elevilor, a mediului lor familial si a relatiilor dintre ei. incorporeaza in practica didactica teoriilor cunoasterii si ale inteligentei.

Profesorul este receptiv in activitatea sa si, recunoscand necesitatea de a accepta noile descoperiri si de a continua invatarea, este gata sa integreze ideile si metodele dezvoltate de altii care se potrivesc scopurilor si elevilor cu care lucreaza.

Profesorul selecteaza cu discernamant strategiile didactice, formele de evaluare, tipurile de activitati de invatare in vederea atingerii obiectivelor propuse. El isi dezvolta capacitatea de autoanaliza preluand si imbunatatind experienta care a condus catre succes. Profesorul isi perfectioneaza continuu predarea, examineaza critic propria activitate, cauta sa-si extinda repertoriul de strategii didactice, sa-si aprofundeze cunoasterea.

Profesorul cauta sa inlature greselile din propria activitate. El promoveaza un stil de comunicare centrat pe ascultarea activa si pune in practica, in relatiile cu ceilalti (profesori, parinti, mentori etc.) limbajul responsabilitatii. Comunicarea profesorului este ghidata de o gandire pozitiva.

Profesorul participa activ la formele de perfectionare, manifestand perseverenta si exigenta. Se autoperfectioneaza continuu, receptand prompt si cu discernamant orice gen de informatie relevanta pentru matematica.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate