Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Didactica


Index » educatie » Didactica
DIDACTIC Clasa: a X-a - Relatiile interpersonale si rolul lor in formarea si dezvoltarea personalitatii


DIDACTIC Clasa: a X-a - Relatiile interpersonale si rolul lor in formarea si dezvoltarea personalitatii


PROIECT    DIDACTIC

Clasa: a X-a

Tema: Relatiile interpersonale si rolul lor in formarea si dezvoltarea personalitatii

Tipul lectiei: predare-invatare

Competente generale: Utilizarea conceptelor specifice psihologiei pentru organizarea demersurilor de cunoastere si explicare a unor fapte , evenimente din viata reala

Competente specifice: La sfarsitul lectiei , elevii vor fi capabili:

sa defineasca conceptul de grup social ;

sa clasifice grupurile sociale ;sa defineasca conceptele de status si rol social ;

sa recunoasca si sa descrie tipuri de relatii interpersonale.

Forme de organizare a activitatii elevilor : frontal

Metode : conversatia euristica, explicatia

Mijloace de invatamant : manualul, fise de lucru

Material bibliografic :

Stefanescu D, Balan E, Stefan C.-" Psihologie- manual pentru clasa a X-a", ed. Humanitas Educational, 2006

Zamfir C, Chelcea S (coordonatori)- " Sociologie- manual pentru clasa a XI-a", ed. Economica, 2001

Desfasurarea activitatii:

Captarea atentiei:

Profesorul prezinta elevilor o situatie din care elevii vor deduce influenta grupului de apartenenta asupra proceselor psihice . Intreaga organizare psihica, personalitatea noastra, este un produs determinat social.

Anuntarea subiectului si obiectivelor lectiei:

Psihologia sociala nu studiaza nici individul ca unitate separata, nici grupurile sau organizatiile ca structuri autonome , ci interactiunea umana ( fenomenele de grup, relatiile din cadrul grupului , comportament, atitudini ).

In cadrul orei de astazi vom discuta despre relatiile interpersonale si rolul lor in formarea si dezvoltarea personalitatii.

Ne propunem sa aflam :

- Ce este grupul social ?

- Ce inseamna status si rol social ?

- Ce sunt relatiile interpersonale ?

- Ce este comunicarea ?

Dirijarea invatarii :

1.Definirea grupurilor sociale :

Grupurile sociale sunt ansambluri umane structurate, ale caror elemente se afla in interactiune ( comunica, respecta anumite reguli). Elevii vor citi din manual situatii de interactiune din care vor recunoaste exemple de grupuri sociale.

2.Tipuri de grupuri :

grupuri spontane (intamplatoare - de ex. calatorii intr-un autobuz in cazul unui accident ) sau institutionalizate ( au o structura organizatorica, reguli de interactiune scrise, scopuri fixate prin legi sau acte juridice )

- grupuri de apartenenta (cele din care facem parte, cu care ne identificam -de ex. familia, clasa scolara, comunitatea religioasa , nationalitate ) sau de referinta ( din care am dori sa facem parte ; joaca rol comparativ, normativ, de model . Acest tip de grup ne influenteaza formarea imaginii de sine , procura motive pentru schimbarea atitudinilor in functie de o ierarhie de motive.Este de dorit sa ne luam ca referinta un grup din zona proximei noastre dezvoltari - sa nu ne comparam cu un grup de referinta prea inalt , nici sa nu avem un nivel de aspiratie diminuat. Grupurile de referinta pot fi pozitive sau negative.) Pentru unii oameni, grupul de apartenenta este acelasi cu grupul de referinta ( ex: ne comparam cu colegii de clasa si ne comportam ca ei ). Un tip aparte de grup de apartenenta este grupul de varsta.(Acesta cuprinde ansamblul indivizilor de varste asemanatoare- de ex. gr. elevilor din invatamantul primar, gimnazial, liceal. Apartenenta atrage dupa sine drepturi si obligatii. Ele se modifica odata cu schimbarea categoriei de varsta si se raporteaza diferit fata de valorile sociale. Exista si  ritualuri de trecere  : sarbatoarea majoratului , balul bobocilor.). Daca ne raportam la piramida trebuintelor, ce trebuinte credeti ca acopera fiecare din aceste grupuri ?

- grupuri de presiune ( formate pentru atingerea unor scopuri colective- drepturi politice, libertate, egalitatea sanselor - pentru a obtine avantaje si pentru a influenta deciziile politice ). Ele sunt bine organizate, in vederea exercitarii de presiuni asupra autoritatilor de stat - declaratii de presa, marsuri, mitinguri, etc.

3. Conceptele de status si rol :

Status-ul desemneaza pozitia individului in cadrul grupului , implicand asteptarile lui fata de ceilalti membri ai grupului

Rolul social se refera la asteptarile celorlalti de la individul cu un anumit status.Rolul cuprinde anumite prescriptii :esentiale/prescrise, indiferente/permise, interzise.

Intre statusuri si roluri pot aparea conflicte : intrastatus , interstatus.Conflictul apare cand status-urile sunt contradictorii. Ele ne marcheaza fie ca aderam la ele a. i. nu ne mai putem desprinde de rolul pe cere il interpretam, fie ca incercam sa le respingem . Conflictele pot fi reglate de personalitate ( ne conformam prescriptiilor de rol, dar in acelasi timp incercam sa fim noi insine) .Personalitatea poate modifica prescriptiile de rol si prin aceasta sa influenteze status-ul. Dar si sistemul status-rolurilor sociale isi pune amprenta asupra personalitatii (ii accentueaza anumite trasaturi de personalitate prin anumite comportamente ).

Un rol aparte este cel de lider(emergent/ desemnat) . Stilul de conducere al liderului ( autoritar / democrat) influenteaza climatul social al grupului.

Status-ul si indeplinirea rolului aferent sunt observate si judecate de ceilalti membri ai grupului . Astfel se formeaza reputatia persoanei in comunitate. Reputatia este suma trasaturilor de caracter ale persoanei asupra carora observatorii sociali sunt de acord.

4.Tipuri de relatii interpersonale :

Relatiile interpersonale constau in interactiunea dintre indivizi si determina un anumit climat socio-afectiv (pozitiv sau negativ).

Intre persoane pot exista relatii de : egoism, altruism, iubire, cooperare, conflict, comunicare.

Obtinerea performantei :

Elevii vor fi solicitati sa exemplifice comportamente prescrise, permise si interzise pentru diferite roluri sociale ( profesor, elev, etc.).

5.Asigurarea feed-backului si transferul :

Raspunsurile elevilor vor indica gradul de intelegere a noilor cunostinte . Daca intampina dificultati, se va reveni cu explicatii suplimentare.

Fisa de lucru

Rolul de profesor

a.      comportamente prescrise:

b.     comportamente permise:

c.     comportamente interzise:

Rolul de elev

a.      comportamente prescrise:

b.     comporamente permise:

c.     comportamente interzise:

Rolul de parinte

a.      comportamente prescrise:

b.     comportamente permise:

c.     comportamente interzise:

Rolul de copil

a.      comportamente prescrise:

b.     comportamente permise:

c.     comportamente interzise:

Rolul de prieten

a.      comportamente prescrise:

b.     comportamente permise:

c.     comportamente interzise:

Rolul de coleg

a.      comportamente prescrise:

b.     comportamente permise:

c. comportamente interzise:

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate