Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Didactica


Index » educatie » Didactica
didactic Clasa: a IX-a Logica si argumentare - Termenii - caracterizare generala, clasificarea termenilor


didactic Clasa: a IX-a Logica si argumentare - Termenii - caracterizare generala, clasificarea termenilor


Proiect didactic

Obiectul: Logica si argumentare

Clasa: a IX-a

Unitatea de invatare: Analiza logica a argumentelor

Subiectul lectiei: Termenii - caracterizare generala, clasificarea termenilor

Competente generale

C1 - utilizarea conceptelor specifice stiintelor sociale pentru organizarea demersurilor de cunoastere si explicare a unor fapte, evenimente, procese din viata realaC2 - aplicarea cunostintelor specifice logicii in rezolvarea unor situatii problema, precum si analizarea posibilitatilor personale de dezvoltare

Competente specifice:

utilizarea corecta a conceptelor si instrumentelor logice

identificare structurii unui argument, a elementelor componente si a relatiilor dintre acestea (termeni, propozitii, rationamente).

Competente derivate:

definirea termenilor;

distingerea intre cele trei componete ale termenului;

definirea intensiunii si a extensiunii termenilor;

identificarea diferitilor tipuri de termeni;

Tipul lectiei: lectie de predare-invatare ( transmitere si insusire de noi cunostinte)

Resurse procedurale: conversatia euristica, exercitiul, explicatia didactica, expunerea, problematizarea

Resurse materiale: fise de lucru, manualul, tabla, creta

Desfasurarea lectiei

  1. Captarea atentiei elevilor

Omul are capacitatea de a cunoaste. Obiectul cunoasterii poate fi real sau ideal. Cunoasterea dobandita consta in caracteristici, proprietati, intelesuri etc, toate acestea constituie notiunea. Orice notiune are o anumita expresie lingvistica, constituita dintr-un cuvant sau grup de cuvinte. Expresia lingvistica se aplica anumitor obiecte, ceea ce inseamna ca fiecarei notiuni ii corespunde o multime de obiecte.

  1. Comunicarea subiectului si a obiectivelor lectiei

Vom studia astazi termenii. Prin insusirea cunostintelor referitoare la acestia veti sti care sunt componentele unui termen, care sunt tipurile de termeni si ce raporturi exista intre acestia.

  1. Prezentarea materialului stimul si dirijarea invatarii

Planul temei se prezinta elevilor de la inceput pentru a avea o orientare asupra problemelor care vor fi urmarite pe parcursul lectiei si pentru a avea o privire de ansamblu asupra temei:

Termenii - caracterizare generala

Clasificarea termenilor

Raporturi intre termeni

In aceasta ora vom discuta doar despre primele doua probleme

Un termen are trei componente:

cuvantul sau componenta lingvistica;

notiunea sau componenta cognitiva;

obiectul sau componenta ontologica.

Definitie: un termen este un cuvant sau un ansamblu de cuvinte care exprima o notiune si care se refera la unul sau mai multe obiecte reale sau ideale.

Orice termen are o intensiune (continut) si o extensiune (sfera).

Intensiunea unui termen este formata din totalitatea insusirile necesare ale unei clase de obiecte care se reflecta in notiune.

Extensiunea reprezinta clasa de obiecte care poseda insusirile oglindite in continut.

Le cerem elevilor sa gaseasca intensiunea si extensiunea termenului de patrat.

Clasificarea termenilor

Dupa sfera

Termeni vizi sau termeni nevizi

Un termen este vid daca sfera lui nu contine nici un element (patrat rotund, cel mai mare nr.prim), in caz cobtrar termenul este nevid (caiet, frumos).

Termeni singulari sau termeni generali

Un termen este singular daca sfera lui contine un singur obiect (M. Eminescu, planeta Marte) si este general daca contine cel putin doua obiecte (carte, oras).

Termeni colectivi sau termeni distributivi

Un termen este colectiv daca reda o colectie de obiecte (stol, cireada, padure) si este distributiv daca sfera lui s-a format prin selectarea obiectelor care o alcatuiesc unul cate unul, pe baza unor proprietati comune acestor obiecte (pom, cana, pasare).

Termeni vagi sau termeni precisi

Un termen este precis numai daca oricare ar fi obiectul putem spune ca apartine sau nu clasei redate de notiune (patrat, creion), in contrar este vag (frumos, tanar).

Dupa continut

Termeni pozitivi sau termeni negativi

Un termen este pozitiv daca reda prezenta unei insusiri la un obiect (curat, prietenos) si este negativ daca reda absenta unei insusiri la un obiect (orb, incorect).

Termeni abstracti sau termeni concreti

Un termen este abstract daca reda o insusire considerata in sine ca nelegata de un obiect (frumusete, rautate), iar daca reda una sau mai multe insusiri ca apartinand unui obiect este concret (om, generos, rosu).

Termeni    absoluti si termeni relativi

Un termen este absolut numai daca reda proprietati ce apartin unor obiecte, chiar daca aceste ar putea fi considerate izolate unele de altele (planeta, obiect) si este relativ daca desemneaza o relatie intre doua doua sau mai multe obiecte (unchiul meu, sot-sotie).

  1. Obtinerea performantei

Vom solicita elevii rezolve exercitiile de pe fisele de lucru.

Asigurarea feed-back-ului

Raspunsurile elevilor la aceste aplicatii vor indica gradul de intelegere al noilor cunostinte. In cazul in care vom constata anumite dificultati, erori sau lacune vom reveni cu explicatii suplimentare asupra problemelor respective din lectie.

  1. Asigurarea retentiei si transferului

Elevii sunt solicitati sa analizeze sfera si continutul termenilor de: scoala, carte, cel mai bun elev din clasa.

EXERCITII

Identificati termenii pozitivi si pe cei negativi: rosu, frumos, antimaterie, mut, imoral, antigel, nesimetric, corect, needucat, ascultator

Identificati termenii vizi si pe cei nevizi: om, imparatul Romaniei, inginer, regele Spaniei, extraterestru, vertebrat, infractor nevinovat, copac, cel mai mare numar prim, stilou

Identificati termenii singulari si pe cei generali: copil, Mihai Eminescu, inginer, Italia, capitala Rusiei, manual de logica, adult, creion, soldat, deal

Identificati termenii pozitivi si pe cei negativi: verde, simetric, anticorp, surd, moral, curat, incorect, educat, neascultator, orb

Identificati termenii vizi si pe cei nevizi: pom, fantoma , copil, inger, extraterestru, nevertebrat, infractor, creion, cel mai mare numar natural, sirena

Identificati termenii singulari si pe cei generali: cal, Franta, capitala Romaniei, manual, caiet, pisica, Dumnezeu, felina, scoala nr.2, elev

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate