Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Didactica


Index » educatie » Didactica
Creativitatea ca produs


Creativitatea ca produs


Creativitatea ca produs

1 Actualitatea temei abordate

Stimularea potentialului creativ al elevilor reprezinta una din principalele prioritati ale educatiei in lume la acest inceput al mileniului III.

In conditiile existente la noi, e necesara dezvoltarea creativitatii fiecarei personalitati,inca din copilarie, asa incit viitorii absolventi ai liceiilor sa poata contribui la progresul tarii noastre. Invatarea creativa a biologiei se bazeaza pe capacitatea elevului de a elabora ceva nou,original,valoros, important si util pentru sine si pentru mediul in care activeaza. Procesul dat stimuleaza imaginatia si curiozitatea, initiativa si increderea in fortele proprii, independenta in gasirea variatelor solutii-atitudini atit de solicitate in societatea contemporana.Termenul creativitate provine de la latinescul ,,creare",ceea ce inseamna a ,,zamisli",,, a fauri ", ,, a naste ". In limbajul psihologic termenul a fost adaptat initial pentru a defini capacitatea de creatie artistica. O definitie ampla a creativitatii se propune in lucrarea ,,Pedagogie" de Bontas I. ,, creativitatea este o capacitate complexa si fundamentala a personalitatii, care sprigininduse pe date sau produse anterioare, in imbinarea cu investigatii si date noi, produce ceva nou , original de valoare si eficienta stiintifica si social utila,ca rezultat al influentelor si relatiilor factorilor subiectivi si obiectivi-adica a posibilitatilor persoanei si a conditiilor ambientale, ale mediului socio-cultural.

Epoca in care traim cere fiecarui individ sa se adapteze la situatii mereu noi, sa resolve numeroase probleme sociale si profesionale, sa gaseaca solutii variate, ingenioase, originale.

Schimbarile globale se deruleaza in ritmuri tot mai accelerate. Pentru a pregati tinerii sa faca fata transformarilor rapide ale vietii in aspectele economic, politic,social,cultural e necesara dezvoltarea creativitatii elevilor la toate disciplinele.

Scoala contemporana, centrata pe elev, are un rol bine precizat in dezvoltarea uriasului potential intelectual, reprezentat de inteligenta si creativitate care, pus in valoare, va asigura neintrerupt progresul socio-uman.

1.1 Creativitatea ca produs

Edison considera ca actul creativ se compune din 99% transpirtie si 1% inspiratie. Crearea unui produs reprezinta rezultatul unui proces complex, care necesita multa munca.

,,Prin prisma produselor sale, activitatea de creatie se diferentiaza in creatie stiintifica si creatie artistica. Dezvoltarea creativitatii stiintifice doar prin discipline reale si a celor artistice prin discipline umaniste nu poate avea sorti la izbinda.

Din contra educatia artistica se rasfringe si asupra creativitatii stiintifice, dupa cum educatia stiintifica si tehnologica va avea repercusiuni si asupra creatiei artistice, din moment ce substratul lor psihologic incumba aceleasi mecanisme"

Produsele create de elevi la bilogie sunt foarte diverse : obiecte ( modele, colectii, tablouri, filme foto si video, materiale didactice etc.), idei, probleme, teste, proiecte, programe pentru utilizarea computerului, lucrari literare ( poezii, proza, jocuri didactice, sarade, triade ), lucrari grafice (desene, scheme de reper), ziare de sinteza, creatii musicale etc.

In literatura de specilitate sint descrise diferite clasificari ale nivelului creativitatii ca produs al muncii creatoare:

1)Creativitatea expresiva - este o premisa de dezvoltare a formelor superioare de creativitate. Produsele creative se caracterizeaza prin spontanietate, fara a viza utilitatea si valoarea sociala a lor. Se manifesta la nivel de exercitiu prin diferite solutii productive. Creativitatea expresiva poate fi stimulata prin jocuri de creatie, desene cu subiecte liber alese, instituirea unui climat favorabil. Nu se admit observatiii critice, pentru a nu bloca spontanietatea activitatii elevilor.

2) Creativitatea productiva - se manifesta prin realizarea unor lucruri utile pe baza anumitor tehnici imbunatatite. Produsele se deseobesc cu putin de cele obisnuite, ele nu sunt foarte originale. Stimularea creativitatii productive se realizeaza prin invatarea creativa, ce presupune metode de descoperire si problematizare, largirea orizontului de cunostinte, acumularea experientei.

3)Creativitatea inovativa - este legata de cea expresiva si cea productiva, dar in procesul ei se cauta o solutie noua, o interpretare originala a unor lucruri cunoscute, prin combinarea ingenioasa a unor elemente. Se descopera noi relatii intre obiecte si fenomene, dar cu totul neobisnuite. Inovatia de acest fel sporeste simtitor productivitatea, imbunatateste procesul de predare-invatare-evaluare.

4) Creativitatea inventiva - reprezinta nivelul creatiei persoanelor talentate care produc noi idei, solutii, tehnologii.

5) Creativitatea emergenta - este nivelul descoperirelor exceptionale in stiinta, creatie artistica, tehnica, etc. Celor mai valoroase creatii li se acorda Premiul Nobil.

Calea de la etapa expresiva la etapa de creatie emergenta este lunga si cere multe si sustinute efortri intelectuale pentru a educa si forma personalitati creatoare ce vor dinamiza progresul tarii.

Cum este o personalitate creatoare?

Autorul Marin Stoica in ,,Psihopedagogia Personalitatii" caracterizeaza personalitatea creatoare prin urmatoarele trasaturi: ,, motivatia superioara si atitudinea creativa, pasiunea pentru munca si adevar, angajarea totala si capacitatea de efort, nivelul de aspiratie, tenacitatea, noncomformismul, receptivitatea fata de nou, inteligenta si imaginatia creatoare, largimea si profunzimea cimpului de imagini si idei."

1.2 Factorii creativitatii

Creativitatea ca proces este un act complex asupra caruia actioneaza diferiti factori:

1)Ereditatea;

2)Capacitatile intelectuale ( imaginatia,inteligenta,memoria si gindirea);

3)Aptitudinile;

4)Caracterul;

5)Motivatia;

6)Efortul de pregatire si investigare;

7)Mediul socio-cultural;

Metodele de stimulare a creativitatii se impart in:

a)Metode logico-matematice:

-Inventarul de attribute (insusiri);

-Incrucisarea fortata;

-Analiza morfologica;

-Matricea descoperirilor;

-Tehnica catalogului;

-Extensia limitelor metodologice.

b)Metodele psihosociale:

-Asaltul de idei (brainstormingul)

-Sinectica

-Ideea engineering (tehnica ideilor)

c)Metode si activitati scolare si extrascolare creative

Activitatile scolare si extrascolare pot constitui un cadru favorabil dinamizarii creativitatii prin: munca independenta in clasa, rezolvarea temelor pentru acasa, elaborarea proiectelor, expozitii ale elevilor, sesiuni stiintifice, concursuri, olimpiade, documentarea si investigarea stiintifica independente indeosebi.

Dintre metodele de invatamint care dezvolta creativitatea, importante sunt cele active participative, printre care citam: invatarea prin problematizare si descoprire semidirijata, metoda modelarii si exercitiile creative, care ar trebui sa existe in manualele scolare la sfirsit de capitol sau dupa un grup de capitole.

Invatarea creativa are loc atunci cind elevii participa activ la lectie, coopereaza in perechi si grupuri, cautind, aflind si aplicind elemente noi de cunostinte, capacitati si aptitudini, prin intermediul metodelor active, cum sunt descoperirea, problematizarea, modelarea, exercitiile creative, jocul de rol etc.

Vizualiuarea creativa - reprezinta utilizarea deliberata a imaginatiei creatoare, aplicata active in viata cotidiana, in scopul atingerii obiectivelor, al depasirii obstacolelor, al sporirii constiintei de sine si cresterii generale a calitatii traiului.

Folosirea vizualizarii creative cu copiii este mai cu seama plina de satisfactii, fiind de obicei aproape o a doua natura pentru ei. Copiii au nevoie fireasca si un talent deosebit pentru jocuri creatoare si pline de imaginatii, astfel incit, pentru ei, folosirea inconstienta a imaginarului nu presupune aproape nici un efort. Fara indoiala, este mult mai placuta si mai clara decit multe alte materii care li se predau.

Fiind un instrument atit de firesc, vizualizarea creativa ii poate ajuta sa creasca mai echilibrati si mai constienti de sine. Folosind diverse tehnici de vizualizare, ne putem indruma copiii astfel, incit sa-si pastreze legatura naturala, inascuta cu sinele creator si spiritual. In modul acesta, contribuim nu numai la cresterea, ci si la dezvoltarea unor personae increzatoare in propriile forte, intuitive, creatoare si iubitoare.

Aplicarea vizualizarilor creative dezvolta imaginatia elevilor, capacitatea de a se echilibra si a se stapini, constiinta de sine, autoaprecierea adecvata, instituie un climat deosebit la lectie si motiveaza elevii sa realizeze obiectivele propuse.

In cadrul lectiei, metoda vizualizarilor creative se imbina armonios cu metoda ,,Mesaje"

Metoda Mesaje e menita sa orienteze elevii spre succes, spre depasirea blocajelor de creativitate, contribuie la stimularea curiozitatii, a dorintei de autoafirmare, la crearea unei bune dispozitii inainte de lectia de biologie. Mesajele sunt insotite de desene, de lucrari grafice. Ele faciliteaza instalarea unui climat favorabil pentru autorealizare, deschidere, colaboarare.

Impactul mesajelor asupra personalitatii:

Creaza o dispozitie buna inainte de lectie;

Sporeste increderea in fortele proprii;

Apare dorinta de autoafirmare;

Dezvolta originalitatea;

Stimuleaza capacitatea de comunicare;

Dezvolta capacitatea de exprimare;

Stirneste interesul fata de laectie;

Apare dorinta de a acorda ajutor.

Metoda poate fi utilizata la lectie, pentru a corela obiectivele cu subiectul studiat,

ea este aplicabila si in cadrul evaluarii formative a lectiei.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate