Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Didactica


Index » educatie » Didactica
Moduri de organizare a procesului de invatamant


Moduri de organizare a procesului de invatamant
Moduri de organizare a procesului de invatamant

&nb= sp;

Tratarea procesului de invatamant in expresia sa umana de “moduri” de organizare este importanta ş= ;i actuala pentru ca evolutia societatii si dezvoltarea stiintei au fost insotite de:</= span>

- o explozie scolara= ca durata de scolarizare si ca aspiratie de scolarizare;=

- o intelectualizare a muncii prin solicitarea functiilor intelectual= e;
Toate acestea au facut necesare schimb= ari in invatamant – in privinţ= ;a metodelor , mijloacelor, continutului – mai ales in “modurile” de organizare procesului de invatamant.

Des= i nu se face intotdeauna o distinctie clara intre “moduri” si “forme” de organizare a procesului= de invatamant, ea este necesara si utila. Astfel “forma” (lectia) desemneaza structurarea interna si infatisarea exterioara a continutului de idei transmis/ insusit ( = de profesor – elev ) iar “modul” exprima maniera de organizare a purtatorilor mesajului didactic (profesor - elevi) &icirc= ;n stransa dependenta de forma.

Not= iunile de “frontal”, “individual”, “pe grupe” exprima moduri de organizare a procesului de invatamant.

1. numarul elevilor si

2. rolul profesorului si elevului in procesul instructiv - educativ. =

Astfel, in functie de criteriul  “ numarul elevilor  “, 1. inva&= #355;amantul, ca “mod” de organizare este:

a.&n= bsp;           &nbsp= ;  frontal, cand predarea / invatare se realizeaza pe clasa </= o:p>

b.&n= bsp;           &nbsp= ;  individual, cand predarea / invatarea se realizeaza cu un singur elev; =

c.&n= bsp;           &nbsp= ;  pe grupe, cand acestea se realizeaza cu un grup de elevi.

În functie de criteriul “r= olul profesorului si elevului ” in procesul de invatare, invatamantul ca “= ;mod “de organizare, este:

a.&n= bsp;      frontal,c&acirc= ;nd profesorul are rol didactic predominant, magistral;

În cadrul lui, profesorul are rol de predominant; el se ocupa “ intens ” de fiecare elev, &icir= c;n functie de particularitatile psihice ale acestuia . Astfel modul” individual este tot frontal, magistral.

Istoric in timp, peste veacuri, = ca replica la practicarea unui invatamant frontal, pe clase, s-a incercat aplicarea avantajelor invatamantului individual la cel de masa. Expresia lui au fost “planul Dalton”,  “ sistemul Winnetka ” = etc.Planul Dalton, a fost o incercare de reforma scolara. Numele de “Planul Dalton” provine de la orasul american in care s-a incercat aplicarea lui (Dalton).

În cadrul “Planului Dalton”

- clasel= e pe varste sunt inlocuite cu clasele pe materii;<= /p>

- profes= orul este un specialist, consultant, indrumator;

- elevii se angajeaza contractual s= 59; parcurga sarcinile de studiu; cand considera ca s= i-au insusit materia, se prezinta la examen, prin teste; </= o:p>

- invatarea  materialului de inva= 55;at se realizeaza in sistem propriu;

- o luna, mai putin; cand termina o tema, trece la alta, trebuind sa termine si temele lunare la alte discipline pentru a nu le neglija pe cele care nu-i placeau;

- progra= ma scolara era obligatorie, dar era impartita in unitati de studiu grupate pe sarcini.<= /p>

- un profesor de “emancipare”, cu o buna pregatire psihologica si sociologica, nu numai in principal, pedagogica;

- o stratificare organizatorica a clas= elor prin flexibilizarea lor - impartirea pe grupe mari, mici, omogene, pe centre de invatare etc.; toate in functie de dezvoltarea intelectuala a elevilor, si pentru asimilarea valorilor sociale si dezvoltarea aptitudinilor si posibilitatilor personale.

Cu toate incercarile de imbunatatire, rezultatele n-au fost cele scontate: psihologice, morale au fost ,dar didactice mai putin. Astfel a fost pr= opus un nou mod de organizare a proc= esului de invatamant: cel pe grupe.</= p>

- sunt acti= vi numai elevii buni, ceilalti fiind doar asistenti;

- studierea= unei teme din programa necesita timp mai mult decat expunerea magistrala.

Trebuie precizat ca diviziunea clasei = pe grupe de nivel nu este creata pentru colaborare si cooperare si nu este egala cu” munca in grup”.

Munca in grup” este o metoda libera, elevii isi formeaza grupe pe crite= rii afinitate, de activitate intelectuala, de aptitudini, toate utile pent= ru munca in comun.

Ca “mod” de organizare a procesului de invatamant, “munca in grup” s-a instituit la sfarsitul secolului XIX, pentru a raspunde nev= oilor sociale ale elevilor, in conditiile in care celelalte “moduri” nu le puteau asigura.

 

.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate