Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Chimie


Index » educatie » Chimie
RENIU ( Re )


RENIU ( Re )
RENIU ( Re )

Scurt istoric : Mendeleev a prevazut inca din 1869 existenta reniului , pe care l-a numit atunci dwinangan , si caruia i-a atribuit numarul atomic 75 .   

In anul 1925 , chimistul german W.Noddack analizand , prin spectroscopia de raze X , impreuna cu Ida Tache ( care avea sa-i devina sotie ) , un concentrat provenit din prelucrarea unui mineral de platina , au anuntat descoperirea elementului cu numarul atomic 75 , pe care il numesc reniu dupa numele fluviului Rhin
Reniul a fost descoperit in acelasi an in compusi de mangan , independent de F.H.Lering , G.Druce , I.Heyrovsky si V.Dolejsёk .Acestia din urma au confirmat prezenta lui prin metoda polarografica .

In anul 1928 s-a izolat primul gram din acest element , folosind columbit si gaddolinit , care au un continut de 10% reniu . Tot in acest an sotii Noddack au obtinut reniu dintr-un molibdenit din Norvegia .

Izolarea acestui element a fost extrem de dificila datorita faptului ca reniul se gaseste extrem de rar in natura si punctul sau de topire este foarte ridicat .

Obtinere : Reniul se izoleaza din reziduurile de la prelucrarea mineralelor de molibden sau de la rafinarea cuprului . In cursul prelucrarii , reniul se oxideaza pana la heptoxid . Acesta este extras cu apa si , din solutia apoasa , se precipita ca perrenat de potasiu , KReO, greu solubil . Prin reducerea acestei combinatii cu hidrogen la 550C se obtine reniul metalic . In stare foarte pura se prepara prin procedeul van Arkel si de Boer .

Utilizari : Fiind un metal foarte scump , utilizarile reniului sunt limitate . Datorita rezistentei sale fata de acizi , s-a propus acoperirea cu reniu a tablei din care se confectioneaza rezervoare pentru pastrat acizii . Prin depunerea de reniu pe suprafete metalice se realizeaza oglinzi cu putere mare de reflectare . Reniul metalic precum si unii compusi ai sai se utilizeaza in industria chimica drept catalizatori in procesele de hidrogenare si reducere , in industria acidului sulfuric , la obtinerea cloroformului , la dehidrogenarea alcoolului izoamilic si in general a alcoolilor .Reniul se utilizeaza in telefonie si la confectionarea penitelor de stilouri . Este folosit la fabricarea tuburilor electronice , a termoelementelor ca , de pilda , cuplul rodiu-reniu , cu ajutorul caruia se pot masura temperaturi pana la 1900C .

Filamentele de reniu pentru becurile electrice cu incandescenta sunt mai stabile decat cele de wolfram , iar filamentele bimetalice ( din wolfram acoperite cu reniu ) din lampile catodice , micsoreaza volatilitatea wolframului , reniul tinzand de aceea sa inlocuiasca wolframul in filamentele becurilor . In combinatie cu wolframul sau platina este folosit la fabricarea filamentelor utilizate in spectografie .

Reniul serveste ca adaos la prepararea unui mare numar de aliaje cu diferite metale tranzitionale , cu metale platinice , contribuind la imbunatatirea tuturor proprietatilor acestor aliaje .

Din reniu metalic si aliajele lui se confectioneaza contacte si intrerupatoare cu mare duritate , care sunt folosite in circuite electrice .
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate