Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Chimie


Index » educatie » Chimie
» VANADIU ( V )


VANADIU ( V )


VANADIU ( V )

Scurt istoric : In 1801 , Andres Manuel del Rio , profesor de mineralogie la Scoala de Mine din Mexico City , examineaza un mineral de plumb si , dupa mai multe analize , conchide ca acesta contine un metal nou pe care-l numeste erythronium , de la grecescul erytros , care inseamna rosu - din cauza culorii rosii a sarurilor obtinute in urma tratarii cu acizi . Chimistul suedez N.G.Sefström , directorul Scolii de Mine din Falum si elev al marelui chimist Berzelius , analizeaza un lingou de fonta , precum si minereurile din care acesta fusese obtinut si , In 1830 , descopera un metal nou pe care il numeste vanadiu , de la Vanadis , al doilea nume al zeitei scandinave Freia . In anul 1831 Wöhler stabileste identitatea dintre vanadiul lui Sefström si erytromium-ul lui del Rio .

Obtinere : Vanadiul pur se obtine destul de greu , metalurgia vanadiului marginindu-se in general la obtinerea de aliaje ca ferovanadiul , vanadatii de amoniu si de sodiu si mase catalitice cu vanadiu .

Dintre minereurile de vanadiu sunt valorificate din punct de vedere tehnic in special patronita , carnotita , vanadinita . Dintre diferitele procedee utilizate pentru obtinerea vanadiului , amintim cel care are ca materie prima vanadinita , Pb(VO)Cl , din care se obtine pentaoxid de vanadiu (VO). Reducerea oxidului de vanadiu se face pe cale aluminotermica sau cu calciu in prezenta de clorura de calciu .In stare compacta si foarte pura vanadiul metalic se obtine prin procedeul van Arkel si de Boer , pornind de la diiodura de vanadiu .

In ceea ce priveste obtinerea electrolitica a vanadiului , dupa datele mai noi aceasta nu se poate realiza din solutii apoase , prin electroliza triclorurii de vanadiu in KCl topit . Chiar in conditii optime randamentul este de numai 62% , iar puritatea metalului de 99,6% .

Utilizari : Vanadiul se fabrica in special sub forma unui aliaj cu ferul , ferovanadiul , care contine 60-80% vanadiu . Acesta nu este folosit ca atare , ci se intrebuinteaza pentru obtinerea unor oteluri aliate , carora le confera duritate si rezistenta la soc mare .

In industria chimica , vanadiul se utilizeaza , sub forma de VO , drept catalizator in reactii de oxidare - de exemplu la fabricarea acidului sulfuric sau in chimia organica , la obtinerea antrachinonei din antracen , la fabricarea acidului acetic din acetilena . VO amestecat cu alti oxizi ( ZrO , TiO, SiO) sau cu sulfura de cadmiu se foloseste ca pigment in ceramica si in industria sticlei ( nuante de la brun la purpuriu , verde sau albastru ) . Oxizii si unele saruri de vanadiu pot fi folosite la prepararea unor mase luminiscente .Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate