Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Chimie


Index » educatie » Chimie
» TEHNOLOGII DE RECONDITIONARE SI PROTECTIE ANTICOROZIVA


TEHNOLOGII DE RECONDITIONARE SI PROTECTIE ANTICOROZIVA


TEHNOLOGII DE RECONDITIONARE SI PROTECTIE ANTICOROZIVA

CONDUCTE DE INCALZIRE SI TERMOFICARE

1.1 Stabilirea starii fizice a conductelor

Incercarea la presiune.

Toate conductele impreuna cu caminele aferente, indiferent de tipul lor, cu curgere gravitationala sau sub presiune, de incalzire si termoficare, montate in baza normelor romanesti si a celor europene trebuie supuse unei probe de presiune. Bineinteles, ca aceasta se refera atat la conducte nou montate, cat si la cele revitalizate. Conductele se verifica la etanseitate fie cu apa sau fie cu aer comprimat cu ajutorul aparatelor de masura calibrate.In paralel cu aceasta, se stabileste starea lor fizica prin introducerea datelor intr-o diagrama computerizata timp-presiune.

Parcurgerea canalului cu camera TV

Prin intermediul celor mai moderne carucioare cu camera si a tehnicii color precum si a celei de orientare a capetelor mobile devine posibila depistarea si analizarea deteriorarilor unei conducte fizic defecte.

Aceasta constituie premiza unei revitalizari eficiente.

Desfasurarea proceselor de lucru:

 • curatirea;
 • executarea eventuala a unei ocoliri a conductei
 • parcurgerea conductei cu videocamera
 • documentarea starii fizice a conductei.

Principiul:

Videocamera este pozitionata pe un carucior care este comandat din cabina operatorului autospecialei.

In cazul unor eventuale schimbari de directie sau racorduri blindate, pozitia acestora poate fi masurata cu ajutorul unui aparat de localizare amplasat suprateran.

Deteriorarile conductei sau ale caminului depistate sunt notate concomitent intr-o banca de date de catre operator si imprimate sub forma unui proces verbal. Concomitent sunt memorate imaginile digitale ale locurilor deteriorate.

1.2 Lucrari pregatitoare

Scopul lucrarilor pregatitoare este de a pregati, de a face posibila revitalizarea si prin aceasta sa se asigure mentinerea unui standard de calitate inalt.

Lucrarile pregatitoare tipice sunt:

 • organizarea de santier
 • curatirea
 • pregatirea suprafetelor
 • calibrarea tevilor
 • ocoliri provizorii
 • executarea unei conducte de ocolire
 • decopertarea partiala

Calibrarea tevii (procedee mecanice)

Pentru eliminarea obstacolelor de curgere si a depunerilor intarite, precum si a radacinilor este necesara aplicarea suplimentara a procedeelor de curatire mecanica.
Aparatele de curatire mecanice servesc inainte de toate la desprinderea si afanarea depunerilor intarite iar dupa aceea la evacuarea materialelor solide. Ele sunt introduse prin camine in conducte iar apoi sunt trase prin tronsonul de revitalizat. In functie de gradul de murdarire si de diametrul nominal al tevii se utilizeaza freze hidromecanice, capete centrifugale cu lanturi si diuze rotative precum si mototrolii de diferite puteri.

Spalarea la presiune inalta

Spalarea la presiune inalta se aplica la curatirea canalelor respectiv la eliminarea depunerilor intarite in cadrul unui program de intretinere sau inainte de revitalizarea unui tronson de conducta.

La procedeul de spalare la presiune inalta apa de spalare este pompata cu ajutorul

unei pompe de presiune inalta dintr-un rezervor de apa printr-un furtun, la capatul

caruia este montata o duza de spalare. Debitele de apa ating valori de pana la 300

l/min si presiuni de pana la 240 bari.Autospeciale dotate cu echipamentul menti

onat sunt echipate de obicei cu o instalatie de aspiratie.

In duza de spalare exista gauri in care sunt montate acele de duze care concentreaza jetul de apa ce refuleaza cu viteza mare si il directioneaza spre peretii tevii.

Forta de reactie generata trage in prima faza furtunul spre directia de curgere inspre caminul de capat. In faza a doua duza de la capatul furtunului directionata spre directia curentului este trasa usor inapoi.

Spalarea la presiune foarte inalta

In vederea eliminarii depunerilor intarite si a obstacolelor de curgere sau pentru obtinerea unui grad de curatire foarte inalt a suprafetei tevii se utilizeaza spalarea la presiune foarte inalta.Un grad inalt de curatire este deosebit de important la procedeele de revitalizare cu tuburi flexibile interioare, pentru a realiza legatura dorita cu teava veche. La spalarea la presiune foarte inalta se aplica presiuni de pana la 1200 bar la debite de pana la 90 l/min si duze rotative speciale, care prin impactul tangential al jetului de apa cu suprafata tevii asigura un grad de curatire deosebit de inalt pe intreaga suprafata a tevii.

Pentru mai buna comanda a vitezei de lucru si la distante mai lungi supuse curatirii prevazute cu curbe poate fi necesara utilizarea unui troliu.

Presiunea de curatire, operatiile de curatire repetate, viteza de tragere si numarul si dispunerea duzelor se aleg astfel incat statica si rigiditatea tevii sa nu fie influentate, dar totusi buca ile libere de beton, incrusta iile i depunerile de grasimi sa poata fi eliminate. Efectul cura irii va fi verificat prin vizitarea cu camera TV, inainte de executarea unei masuri de revitalizare.

Documenta ia si recep ia

In vederea documentarii lucrarilor executate i a calita ii acestora se predau beneficiarului permanent documente. Suplimentar se intocmesc pentru fiecare tronson de conducta revitalizat procese verbale proprii. Gradul de cura ire poate fi verificat de catre executant prin intermediul verificarii la aderen a, valorile minime de aderen a trebuie sa fie de 1,5 N/mm².

Tronsoanele de conducta revitalizate sunt inregistrate prin vizitarea cu camera TV i se predau beneficiarului ca baza a facturarii.

Cura irea - Procedeul cu Robo i

Aceste aparate sunt utilizate sub supraveghere cu camera TV pentru liminarea depunerilor intarite i a obstacolelor care obtureaza sec iunea transversala a conductei. In vederea asigurarii unor opera ii care nu pericliteaza starea conductei, acestea se executa centrat iar aparatele sunt dotate cu capete de frezare reglabile fara trepte.

Desfa urarea lucrarii i utilaje folosite

Lucrari pregatitoare

Spalarea la presiune inalta

Spalarea la presiune inalta se folose te la cura irea conductelor de incalzire si termoficare respectiv la eliminarea depunerilor neantarite ca masura prevazuta intr-un plan de intre inere sau inainte de revitalizarea unei conducte.

Conducta de ocolire a tronsonului revitalizat

Ocolirea tronsonului de revitalizat printr-o conducta provizorie este necesara numai la cantita i mai mari de apa.

Vizitarea conductei cu camera TV

Parcurgerea cu camera TV a conductei serve te ca baza de documentare pentru stabilirea starii conductei de canalizare, pentru a localiza obstacolele i pentru a verifica eficien a cura irii.

Decopertare partiala

Obstacole care pot fi eliminate numai prin decopertare:

camine ingropate

evi prabu ite

deforma ii mari ale sec iunii transversale

intersec ii de conducte curbe

racordari gre ite

tasari mari (mai mari de DN/3)

Lucrari de frezare i forare

Principala piesa a sistemului cu roboti este un utilaj purtator care poate fi dotat cu capete de forare si frezare. Toate lucrarile se efectueaza prin telecomanda din autospeciala de comanda i sunt supravegheate de o camera TV incorporata. Raza de ac iune a robotului este de la camin incepand de cca. 100 m.

In vederea centrarii si ghidarii robotului in canal sunt puse la dispozi ie diferite seturi de ro i montabile, in func ie de diametrul nominal al canalului. Capul de lucru este mobil in toate direc iile i se poate roti cu 360° fa a de axa longitudinala. Capul de lucru poate fi rotit suplimentar cu pana la 135° in oricare direc ie.

Lucrarile de frezare si gaurire pot fi executate in func ie de natura deteriorarii cu diferite scule in condi ii de men inere a unui flux par ial in canal. Pentru    revitalizarea racordurilor, care sunt pozate retras cu mai mult de 5 cm, se va utiliza un utilaj de revitalizare pentru racorduri de intrare (vezi revitalizarea locala / revitalizarea racordurilor de intrare). In toate cazurile de reparatii pentru obtinerea unei aderente optime in cadrul sistemelor de revitalizare respectiv de aplicare a straturilor trebuie eliminate bucatile desprinse prin frezare sau spalare la presiune inalta.

Documentarea i recep ia

Lucrarile se executa sub supravegherea conductei cu camera TV, inregistrandu-se permanent pe casete video. In vederea documentarii lucrarilor executate si a calita ii acestora se vor preda beneficiarului tot timpul documente (procese verbale de lucru).

2. PROCEDEE DE RECONDITIONARE A CONDUCTELOR DE

INCALZIRE SI TERMOFICARE

PROCEDEUL TIP 'EASYLINER'

Cele mai multe retele de conducte fie de incalzire si termoficare, apa, canalizare , retele tehnologice sunt deja imbatranite si din ce in ce mai des se ivesc lecaje si scurgeri. Aceste lecaje si scurgeri in  retelele de conducte  a companiilor trebuie din motive de siguranta si de economie foarte rapid  reabilitate.

Pentru reconditionarea  acestor conducte s-a impus in ultimii ani din ce in ce mai mult metodele asa numitele tehnologii ' NO DIG ' - adica tehnologii de reconditionare fara decopertare.

La o  conducta inca static portabila reconditionarea prin metoda EASYLINER este din punct de vedere    al tehnicii mai bun calitativ decat prin alte  metode de reconditionare a conductelor de presiune si a conductelor cu curgere gravitationala.

Tehnologia EASYLINER are origine in Japonia unde s-a cautat o solutie tehnica pentru evitarea scurgerilor din conducte deteriorate din cauza cutremurilor dese din aceasta zona. Procedeul  EASYLINER a rezolvat aceasta problema. 

In timp foarte scurt tehnologia s-a dezvoltat foarte rapid si este astazi una din cele mai performante metode de reconditionare a conductele de incalzire si termoficare, de apa potabila si  apa reziduala din industria chimica.

La metoda pe care o prezentam  se introduce un furtun dintr-o tesatura textila speciala in conducta care urmeaza a fi reabilitata. In interiorul furtunului  este introdus un adeziv bicomponent pe baza de rasini fara solventi care face polimerizarea dintre furtun si conducta existenta formand o noua teava cu calitati deosebite.

Aceasta metoda se poate aplica la conducte cu diametre de la DN 100 pana la DN 1200 mm si in functie de diametru pe sectiuni pana la lungimi de 600m.

Furtunul  EASYLINER este omologat pentru apa potabila conform  cerintelor normelor a formularului DVGW - Arbeitsblatt W 270.

Procedeul EASYLINER este un procedeu omologat  si atestat conform legislatiei in vigoare:

 • Omologare pentru reconditionarea conductelor de incalzire si termoficare conform 'Empfehlung der Arbeitsgruppe Trinkwasserbelange der Kunstoffkomission des  Bundesgesundheitsamtes' KTW Institut de cercetare: Hygiene-Institut Gelsenkirchen
 • Atestare dupa DVGW - Arbeitsblatt W 270    Institut de cercetare: DVGW - Forschungsstelle am Engler Bunte Institut der Universität Karsruhe 
 • Atestare dupa DIN 30658 Institut de cercetare :  DVGW - Forschungsstelle Karlsruhe

In ultimii ani s-au reconditionat mai multe sute de kilometri cu aceasta tehnologie. Daca in primii ani ponderea mai mare era la reconditionarea conductelor de gaz astazi este preponderent aplicarea procedeului in celelalte domenii.

Procedeul se poate aplica pentru reconditionarea:

 • Conductelor de apa potabila
 • Conductelor de incalzire si termoficare
 • Conductelor de gaz
 • Conductelor de     apa reziduala sub presiune
 • Conductelor din industria chimica
 • Conductelor cu curgere gravitationala a apei reziduale etc.

Procedeul permite parcurgerea curbelor de  90°. Respectarea normelor legislative din DIN  30658-1  si aplicarea  normelor de asigurarea calitatii proprii garanteaza  reusita deplina a acestui procedeul.

Pe langa aceste avantaje lungimile reconditionate pot fi in continuare racordabile si raman in cazul unei spargeri de conducta etanse, adica asigura functionabilitatea retelei
In tehnica de instalatii se intelege sub denumire generala de' NO DIG ' reconditionare fara decopertare toate tevile si mufele aferente intr-o anumita portiune definita sint 'imbracate' din interor cu material care nu are o stabilitate statica de sine statatoare.

Tehnologia EASYLINER este o tehnologie' NO DIG' si se poate aplica la orice conducte la care calitatea corpului conductei este fiabila, adica  conducta mai este in functiune la presiunea de lucru. In general aproape toate conductele din retele distribuitorilor au o stabilitate statica inca suficienta pentru aplicarea procedeului.

La o conducta inca static portabila, adica se poate transporta inca mediul prin ea, reconditionarea prin metoda EASYLINER este din punct de vedere actual al tehnicii cea mai moderna si eficienta metoda de reconditionare a conductelor de presiune. Aceasta metoda ofera totodata avantajul de reconditionare conductelor fara decopertarea acestora.

DESCRIEREA PROCEDEULUI

La tehnologia EASYLINER se introduce o tesatura circulara din fibra din poliester si nylon, pe care s-a extrudat pe o parte un strat de PE  prin metoda  de reversie-inversie in  teava ce va urma a fi reconditionata. Fibrele din poliester au un rol deosebit deoarece garanteaza elongatia furtunlui EASYLINER.  Furtunul astfel introdus este inbibat pe partea textila cu o rasina epoxidica  bicomponenta care se polimerizeaza cu peretele tevii formand o imbracare perfecta din interior si dand astfel nastere la o noua conducta care are forma conductei vechi si o calitatea deosebita datorita rasini epoxidice. Acesta conducta se remarca cu o rugozitate extraordinar de mica, cu rezistenta mare la abraziune si rezistenta  la cei mai multi agenti chimici. Realizarea unei polimerizari totale si garantia unei lucrari reusite este o curatire perfecta a fostei tevi transportatoare de mediu.

Intregul procedeu de reabilitate se poate descrie in mai multe etape:

 • Pregatirea gropiilor de pornire si de sosire
 • Scoaterea portiunii de reabilitat din reteaua de distributie
 • Curatirea conductei
 • Vizionarea conductei curatate cu camera video speciala
 • Introducerea furtunului EASYLINER din fibra din poliester si nylon
 • Polimerizarea rasinei epoxidice cu furtunul EASYLINER si peretii conductei
 • Proba de presiune
 • Refacerea racordurilor si bransamentelor existente la conducta veche  la beneficiari  cu roboti speciali ( Cutter -uri )
 • Punerea in functiune a conductei reabilitate
 • Refacerea gropiilor de pornire si sosire

PROCEDEUL ESSIG-RELLING

Tehnologia ESSIG - RELINING se bazeaza pe introducerea unor tuburi de polietilena pe vechile amplasamente (conducte transportatoare de diferite medii, care prezinta fisuri, fenomene de cavitatie, colmatate, etc.), fara a fi necesara sapatura deschisa.

Dupa aplicarea tehnologiei, pe vechiul amplasament va rezulta o conducta noua, insa cu un DN mai mic decat cel al conductei vechi. Aceasta diferenta de diametru este compensata prin reducerea pierderilor dinamice provenite din rugozitatea redusa a polietilenei.

Tehnologia se aplica pentru conducte cu DN intre 75 - 800 mm. Se pot reabilita conducte pe tronsoane fara sant deschis, de pana la cca 300 m lungime.

Firma CALA SA a introdus pentru prima data in tara tehnologia ESSIG, iar personalul direct productiv si cel managerial, implicat in realizarea lucrarilor, a beneficiat de specializari in Germania la firma ESSIG, producatoare a echipamentelor de lucru. Performanta utilajelor si echipamentelor utilizate, calificarea personalului precum si experienta acumulata in timp, recomanda activitatea societatii, definita si indeplinita efectiv planificat si sistematic, in conformitate cu standardele nationale si normativele privind calitatea, drept una de un inalt nivel calitativ, la nivelul impus de legislatie, proiecte, caiete de sarcini, standarde, normative si de contractele incheiate sau de oricare alte conventii legate de executia lucrarilor.

Avantajele tehnologiei :

 • se executa fara sapatura deschisa, fiind necesare doar camine de pozitionare;
 • timpul de executie este foarte mic in raport cu metodele clasice;
 • eliminarea colmatarilor (datorita rugozitatii mici a materialului);
 • noua conducta are o durata de viata mult mai mare decat a conductei inlocuite.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate