Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Transporturi


Index » business » Transporturi
Subsisteme inteligente de transport


Subsisteme inteligente de transport


Subsisteme inteligente de transport

Sistemele inteligente de transport cuprind o gama larga de comunicatii fara fir si fara linii bazate pe tehnologiile informatiei, controlului si electronicii. Atunci cand sunt integrate in infrastructura sistemului de transport si chiar in vehicule, aceste tehnologii sprijina monitorizarea si administrarea fluxului traficului, reducerea congestiei, furnizarea de rute alternative calatorilor, marirea productivitatii, salvarea de vieti omenesti si economisirea de timp si bani.Acestea furnizeaza expertilor din domeniul transporturilor instrumente pentru colectarea, analizarea, prelucrarea, comunicarea si arhivarea datelor referitoare la caracteristicile sistemelor de transport. Cateva exemple de tipuri de sisteme inteligente de transport sunt prezentate in continuare.

Ø     Sistemele avansate de management al traficului (ATMS) sunt destinate dirijarii asistate a traficului rutier urban sau interurban pe arii extinse, prin utilizarea categoriilor de tehnologii disponibile in acest domeniu detectia si identificarea vehiculelor, comunicatia de date si voce, prelucrarea datelor, distribuirea informatiilor.

Sistemele ATMS sunt, in general, destinate imbunatatirii conditiilor de trafic si cresterii sigurantei, in timp ce sistemele ATIS se adreseaza participantilor la trafic, contribuind la imbunatatirea proceselor de planificare a calatorilor.

Cateva sisteme de ATMS

ü     Sisteme de management al traficului urban ( UTMC ), sisteme telematice de management al semnalizarii in intersectii ( realizeaza  un complex de semaforizare sincronizata a mai multe intersectii - cu unda verde si transmisie de informatii de la un semafor la celalalt, ce poate fi dinamica, in functie de valorile de trafic inregistrate de senzori ). Unele sisteme de acest gen nu mai utilizeaza pentru semafoarele izolate transmisia sincronizarii prin cablu, ci prin radio sau preiau semnalul de sincronizare de la satelitii GPS. Aceste echipamente devin si mai inteligente daca sunt dotate cu televiziune in circuit inchis si permit o semnalizare dinamica. ATMS se pot cupla cu instalatii de afisare automata a conditiilor de mediu in intersectii.

ü     Sisteme de management al traficului rutier pe autostrazi ( FMS ) - aceste subsisteme realizeaza aproximativ aceleasi functiuni ca precedentele, insa cu specific orientat catre traficul pe autostraziØ     Sistemele avansate de informare a calatorilor (ATIS) furnizeaza date direct calatorilor, oferindu-le posibilitatea sa faca alegeri mai bune, referitoare la rute sau mijloace de transport alternative. Atunci cand respectivele date sunt arhivate, aceste sisteme pun la dispozitia celor care planifica transporturile informatii corecte, referitoare la sabloane de calatorie, contribuind la optimizarea procesului de planificare a transportului.

Ø     Sistemele avansate de management al transportului public (APTS) sunt destinate managementului parcului de vehicule pentru transportul public, din mai multe puncte de vedere. Ele pot lucra in conjunctie cu ATMS pentru asigurarea de prioritate la semafoare a vehiculelor de transport public care se situeaza in urma graficului de calatorie. Sunt dotate cu mijloace de detectie si identificare a vehiculelor pe rute, pentru a genera situatii de trafic in timp real si a permite operatorilor de transport public sa ia decizii de planificare si administrare a acestuia in conditii bune. Aceste sisteme se mai numesc si PTM. Mai multe tari au dezvoltat astfel de sisteme. Pana la ora actuala, nu au avut loc implementari in care integrarea cu sistemele UTMC sa fie realizata inca din faza de proiectare, insa aceasta este tendinta.

Ø     Sistemele de management al incidentelor (IMS) furnizeaza operatorilor de trafic instrumente care asigura un raspuns rapid si eficient in caz de accidente, deversari de materiale periculoase si alte urgente. Sisteme de comunicatie complementare leaga puncte de colectare a datelor, centre de operare a transportului si portaluri de informare a calatorilor, intr-o retea integrata care poate fi operata eficient si inteligent.

Ø     Sistemele de operare a vehiculelor comerciale (CVO) aplica caracteristicile sistemelor de management al calatoriei si traficului (TTMS) in sectorul vehiculelor comerciale. Serviciile se refera la localizarea automata, clasificarea si cantarirea vehiculelor in scopul colectarii taxelor. De asemenea, pot fi monitorizate emanatiile vehiculelor. Toate acestea pot fi efectuate in timp ce vehiculele se deplaseaza pe autostrazi. Operarea vehiculelor comerciale necesita identificarea individuala a vehiculelor comerciale.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate