Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Transporturi


Index » business » Transporturi
Sisteme avansate pentru transport public (APTS)


Sisteme avansate pentru transport public (APTS)


Sisteme avansate pentru transport public (APTS)

1. Consideratii generale

Rolul sistemului avansat de transport public este cresterea eficientei serviciilor de transport public si a capacitatii de satisfacere, a cererilor utilizatorilor. In categoria de sisteme de tip APTS sunt incluse sistemele informatice de diseminare a informatiilor referitoare la orarul mijloacelor de transport public, preturi, rute, sistemele de colectare automata a costului calatoriei, sistemele de localizare a vehiculelor pentru perfectionarea managementului parcului de vehicule, cresterea sigurantei si informarea calatorilor in ceea ce priveste timpul exact al sosirii.

2. Tehnologii APTSLa nivel de sistem de tip APTS sunt prezentate o serie de tehnologii utilizate in realizarea acestor sisteme.

Sistemul de management al parcului de vehicule contine tehnologii APTS localizate in vehicul si solutii inovatoare pentru o planificare, organizare si operare mai efcienta a vehiculelor si parcului de vehicule.

Tehnologiile si solutiile inovatoare folosite sunt urmatoarele:

sisteme de comunicatii;

sisteme de informatii geografice;

localizare automata a vehiculelor;

contorizare automata a calatorilor ;

software pentru operatii de transport;

tratarea prioritatilor la semnalele de tarfic;

Comunitatea transportului public utilizeaza deja intens comunicatiile in operatiuniile de zi cu zi. Implementarea vehiculului intelligent si aplicarea tehnologiilor APTS in transportul public determina aparitia unor cerinte suplimentare, legate de comunicatii. Aceasta necesita comunicatii pentru functii integrate cum ar fi:

interactiunea dintre autobus si centru de control;

accesul la bezile de circulatie a vehiculelor cu grad de ocupare mare;

prioritatea semnalelor de trafic;

interfete multimodale;

informarea privind transportul multimodal;

informare in vehicul;

Un sistem de informatii geografice(GIS- Geographic Information Systems) este un tip special de sistem computerizat de management al bazelor de date, in care bazele de date geografice sunt puse in relatie una cu alta printr-un set comun de coordinate de localizare. Aceasta legatura relationala permite utilizatorilor sa interogheze si sa selecteze inregistrari din baza de date, in functie de atributele si proximitatea geografica.

Utilizarea cea mai semnificativa a GIS, de catre sectorulde transport public, este in sistemele de infomare referitoare la ruta si orar, pentru serviciul de transport urban.

Sistemele de informatii geografice sunt folosite si pentru evaluare a calitatii serviciilor oferite de rutele de autobuz existente, precum si pentru planificarea unor rute viitoare si/sau pentru eventuale modificari ale rutelor existente.

Sistemele de localizare automata (AVL) a vehiculelor sunt sisteme computerizate de urmarire a vehiculelor. Aceste tipuri de sisteme sunt utilizate in mod extensiv, atat pentru sistemel miliater, cat si civile, incluzand parcurile de vehicule pentru transportul de persoane sau pentru transportul de marfa, vehiculele politiei ambulantele. Beneficiile oferite de sistemel AVL sunt:

cresterea eficientei generale a dispecerizarii si operarii parcului de masini;

marirea fiabilitatiilor serviciilor;

raspuns mai rapid la problemele aparute in desafasurarea serviciilor;

oferirea de date de intrare pentru sistemele de informare a calatorilor;

cresterea sigurantei si securitatii conducatorilor vehiculelor si calatorilor;anuntarea mai rapida a problemelor mecanice ale vehiculelor;

oferirea de date de intrare pentru automatele de comanda preferentiale a semnalelor de trafic;

informatii de planificare mai numeroase colectate la un pret mai mic decat prin metodele manuale.

Sistemel de localizare automata a vehiculelor se bazeaza pe determinarea in timp real a pozitiei geografice a vehicului si transmiterea informatiei la un post central. Tehnicile existente de determinare a pozitiei geografice si transmitere variza in functie de necesitatile  sistemului de transport si de tehnologia (sau tehnologiile) aleasa.

Fiecare sistem AVL foloseste una sau mai multe din urmatoarele tehnologii de localizare:

calcularea rutei;

statii radio plasate pe sol;

posturi de semnalizare si contoare de parcurs;

sistem de pozitionare globala (GPS - Global Positioning System).

Informatiile referitoare la pozitie sunt pastrate in echipamente specializate instalate in vehicul pentru o perioada de timp. Informatia este transmisa uneori la centrul de dipecerizare in forma bruta, alteori este prelucrata in vehicul.

Sistemel de contorizare automata a calatorilor sunt echipamente automate bine definitre pentru colectarea datelor de timp si pozitie, la urcarea si coborarea calatorilor. Un APC are trei componente de baza:

contorul;

tehnologia de localizare;

managementul datelor.

Sistemele pentru operatii de transport au posibilitatea de a automatiza, de a stabili ordinea si de a integra mai multe functii si moduri de transport.

Comanda prioritatilor de deplasare prin semafoare,denumite ofical "semafoare preventive", reprezinta o tehnologie prin care un semafor poate fi metinut pe culoarea verde (sau poate fi trecut pe verde inainte de moomentul planificat), astfel incat un anumit vehicul sa poata trece prin intersectie mai repede.

Sistemele de informare a calatorilor ofera acestora informatii referitoare la unul sau mai multe moduri de transport, facilitand luarea unei decizii, atat inainte de calatorie, cat si in timpul acesteia.

Progresele referitoare la tehnologia cartelelor au creat posibilitati si oprtunitati noi pentru sistemele ale biletelor de transport.

Tehnologiile utilizate pentru managementul cererii de transport TDM sunt acelea care combina abordari innovative cu tehnologii avansate pentru a realiza o mai buna utilizare a infrastructurii existente. Exemplele de tehnologii TDM sunt:

transport public dinamic;

coordonarea automata a serviciilor;

centre de management al traficului;

monitorizarea vehiculelor cu grad mare de ocupare.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate