Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Transporturi


Index » business » Transporturi
» Statutul vamal al marfii


Statutul vamal al marfii


Statutul vamal al marfii

Statutul vamal al marfii este dat, in principal, de trei elemente:

valoarea in vama,

pozitia tarifaraoriginea marfurilor.

Acesta formeaza si continutul declaratiei vamale, documentul de baza in functie de care se realizeaza formalitatile vamale. 

1. Valoarea in vama serveste ca:

o      baza de calcul pentru taxele vamale

o      baza de calcul pentru alte taxe cu caracter fiscal ( TVA, accize)

o      instrument de negociere in acordurile internationale (in cazul utilizarii unui sistem de evaluare comun intre statele participante la acorduri internationale se ajunge la situatia in care reducerile de taxe produc aceleasi efecte in ambele parti )

o      masura de control pentru comertul exterior

o      instrument ce permite efectuarea calculelor de eficienta in cadrul schimburilor internationale (in cazul utilizarii acelorasi reguli de evaluare este posibila cunoasterea cuantumului taxelor vamale si a altor taxe la care vor fi supuse marfurile in tara de import si de export inaintea realizarii efective a operatiunilor de export/import; Se pot realiza comparatii intre oportunitatile existente pe o anumita piata in raport cu alta)

o      instrument prin care se realizeaza statistica de comert exterior (pentru ca datele sa fie comparabile este necesar ca statistica de comert exterior sa se realizeze pe baza acelorasi principii de evaluare)

a. Determinarea in vama a marfurilor la export

La export, marfa este libera de taxe la punctul de iesire a marfii de pe teritoriul national, incluzand, daca este cazul, cheltuielile de transport pana la frontiera. In consecinta TVA se restituie exportatorului.

Marimea valorii vamale se calculeaza, in functie de modalitatea de transport, astfel:

cale maritima FOB port de expeditie

cale aeriana: franco aeroport de plecare

cale terestra: franco frontiera tarii exportatoare 

b. Determinarea in vama a marfurilor la import

La import, in conformitate cu prevederile GATT/OMC (Runda Tokyo, 1994), valoarea in vama se determina la locul de intrare in tara de import, in principal, sub forma valorii de tranzactie a marfii. Exista, de asemenea, alte metode de calcul, care se aplica atunci cand nu se poate folosi valoarea de tranzactie. Valoarea de tranzactie reprezinta valoarea comerciala a marfii, calculata la punctul de trecere a frontierei la import. In general, aceasta este valoarea CIF sau CIP la punctul de intrare in tara importatoare.

Acordul privind evaluarea vamala (denumit si Acordul privind aplicarea articolului VII al Acordului General pentru Tarife si Comert, privitor la evaluarea vamala, adoptat in cadrul Rundei Tokyo si revizuit la Runda Uruguay) urmareste definirea unui sistem echitabil, uniform si neutru de evaluare a valorii vamale a marfurilor importate, in vederea evitarii folosirii unor valori arbitrare sau fictive. In acord sunt formulate cinci metodologii de evaluare vamala, cu precizarea ca, numai daca prima metoda nu permite evaluarea corecta a valorii in vama (dupa aprecierea organului vamal), se recurge la urmatoarea si asa mai departe:

o      valoarea tranzactiei reprezentata de pretul de facturare (pretul CIF);

o      valoarea tranzactiei unor marfuri identice;

o      valoarea tranzactiei unor marfuri similare;

o      pretul de revanzare (la care marfurile de evaluat, marfurile identice sau cele similare sunt revandute pe piata tarii importatoare, dupa scaderea comisioanelor platite, a profitului si a altor cheltuieli si taxe suportate in tara importatorului pe parcurs intern);

o      valoarea calculata (costul de productie +costuri suplimentare+ marja de profit);

2.Pozitia tarifara este locul atribuit fiecarei marfi in tariful vamal, in functie de caracteristicile acesteia, conform unui nomenclator. Aceasta pozitie conditioneaza marimea (procentul) taxei vamale, aplicarea masurilor de politica netarifara (contingente, licente etc.), a normelor, regulilor sanitare si fito- sanitare etc. Totodata, aceasta este importanta pentru statisticile privind comertul exterior. Este esential ca aceasta operatiune sa se faca cu rigoare si logica. Incadrarea tarifara consta in:

3.Originea marfurilor

Plecand de la originea marfurilor se determina:

nivelul taxelor vamale aplicabile la import

statisticile privind evolutia comertului exterior pe zone geografice

aplicarea reglementarilor specifice si punerea in practica a masurilor de politica comerciala

Stabilirea originii marfurilor:

Atunci cand un produs este obtinut din activitati productive desfasurate intr-o singura tara, produsul importat este originar din tara in care a fost realizat.

Atunci cand un produs este rezultatul unor interventii productive in diferite tari, se considera ca este originar din tara in care a suportat ultima transformare substantiala. Operatorul poate obtine avantaje in acest caz, pentru ca un produs tert poate obtine o origine care ii permite sa beneficieze de un tratament preferential prevazut de acordurile de asociere. In aceasta situatie este vorba de o origine obtinuta prin "naturalizare".

Din punct de vedere vamal, ultima transformare substantiala este o interventie care se finalizeaza prin obtinerea unui nou produs sau reprezinta un stadiu de fabricatie important. In general, se estimeaza ca se concretizeaza printr-o schimbare a incadrarii (pozitiei) tarifare, dar in anumite cazuri este necesar ca valoarea adaugata prin transformare (prelucrare) sa reprezinte un anumit procentaj din valoarea produsului (40%-60%).

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate