Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Protectia muncii


Index » business » Protectia muncii
Acordarea asistentei tehnice in situatii critice


Acordarea asistentei tehnice in situatii critice


ACORDAREA ASISTENTEI TEHNICE DE SPECIALITATE IN SITUATII CRITICE

Descriere

Unitatea cuprinde competentele necesare cadrului tehnic cu atributii PSI pentru evaluarea starilor critice, propunerea de solutii in scopul inlaturarii acestora si privind supravegherea punerii in aplicare a masurilor aprobate.

ELEMENTE DE COMPETENTA

CRITERII DE REALIZARE1. Evalueaza starea critica

1.1. Evaluarea se realizeaza in corelatie cu particularitatile locului de instalare a starii critice.

1.2. Situatia critica este evaluata prin estimarea concomitenta a consecintelor previzibile si a posibilitatilor de interventie, in functie de tipul evenimentului.

1.3. Evaluarea starii critice se efectueaza prin analiza tuturor elementelor relevante privind pericolul/evolutia evenimentului.

1.4. Starea critica este evaluata cu operativitate pentru inlaturarea efectelor produse/previzibile ale evenimentului.

2. Propune solutii de inlaturare a starii critice

2.1. Solutiile propuse sunt corelate strict cu nivelul de evolutie si consecintele produse/previzibile ale evenimentului.

2.2. Propunerea de solutii privind inlaturarea starii critice este efectuata cu respectarea principiilor de interventie reglementate.

2.3. Solutiile de inlaturare a starilor critice sunt conforme cu scenariile de interventie prestabilite.

2.4. Propunerea de solutii se realizeaza cu adaptarea la modul de evolutie a evenimentului.

3. Supravegheaza punerea in aplicare a masurilor aprobate

3.1. Supravegherea se realizeaza urmarindu-se aplicarea procedurilor de interventie regulamentare.

3.2. Punerea in aplicare a masurilor de inlaturare a starii critice este realizata prin compararea efectelor produse in urma interventiilor cu cele estimate.

3.3. Urmarirea punerii in aplicare a masurilor de inlaturare a starii critice se realizeaza pana la disparitia totala a pericolului.

GAMA DE VARIABILE

Situatii critice: stare de pericol de incendiu, avarie tehnica cu potential de explozie/incendiu, incendiu, calamitati naturale.

Particularitatile locului de instalare a starii critice: spatiu inchis izolat/inglobat intr-o structura; spatiu deschis izolat/adiacent altor spatii cu pericol; cladire inalta/foarte inalta cu sau fara aglomerari de persoane; spatii cu valori mari ale sarcinii termice; spatii destinate persoanelor care nu se pot evacua singure; instalatii tehnologice cu pericol ridicat de incendiu.

Consecinte/efecte previzibile: formarea norilor de gaz in concentratie de explozie, spargerea unor vase de reactie/recipienti tehnologici care contin produse inflamabile/lucreaza la presiuni si temperaturi ridicate, propagarea cu rapiditate a incendiului in vecinatati, producerea unui numar mare de victime, afectarea grava a mediului ecologic, etc.

Elemente relevante privind pericolul/evolutia evenimentului: parametrii de stare inregistrati local si in vecinatatile conexe (presiuni, temperaturi, concentratii, radiatii electromagnetice), cantitati de materiale combustibile, caracteristicile de ardere ale materialelor combustibile, starea de agregare a materialelor combustibile, etc.

Posibilitati de interventie: antrenare de resurse umane specializate din cadrul locului de munca/serviciului de pompieri, actionarea sistemelor de protectie locale neafectate de eveniment, actionarea pe plan local a sistemelor de izolare fata de vecinatati, executarea de manevre destinate evacuarii continutului unor echipamente, punerea in functiune a mijloacelor tehnice de stingere/interventie, alertarea altor forte specializate prevazute in planurile de interventie, etc.

Principii de interventie: respectarea reglementarilor in vigoare, respectarea prioritatilor, dimensionarea optima a fortelor, asigurarea colaborarii si conlucrarii intre participantii la actiune, evacuarea persoanelor necooptate in echipele de interventie.

Mod de evolutie a evenimentului: diminuare, stagnare, amplificare.

GHID PENTRU EVALUARE

Cunostinte:

- continutul activitatilor PSI

- cunostinte tehnice generale

- cunostinte specifice profilului de activitate

- caracteristicile locului in care se desfasoara activitatea

- procesul tehnologic din punct de vedere al parametrilor acestuia

- caracteristicile materialelor existente la locul de manifestare a starii critice

- prevederile actelor normative care reglementeaza activitatea de PSI

- tehnici de comunicare

- cunoasterea locurilor probabile de instalare a situatiilor critice

Evaluarea va urmari:

- capacitatea de estimare a consecintelor produse/previzibile ale unui eveniment in functie de tipul acestuia

- capacitatea de evaluare a starii critice in functie de particularitatile locului de instalare a acestuia, prin analiza elementelor relevante privind pericolul/evolutia evenimentului

- capacitatea de estimare a posibilitatilor de interventie in situatii critice in functie de tipul evenimentului si evolutia acestuia

- capacitatea de a propune solutii privind inlaturarea starilor critice cu respectarea principiilor de interventie reglementate, in conformitate cu scenariile de interventie prestabilite si in corelatie cu modul de evolutie a evenimentului

- capacitatea de supraveghere a aplicarii procedurilor de interventie regulamentare prin compararea efectelor produse in urma interventiilor cu cele estimate si pana la disparitia totala a pericolului.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate