Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Marketing


Index » business » Marketing
» PRETUL


PRETUL


PRETUL

  1. NIVELUL SI MOTIVATIA

"Promite numai ceea ce poti oferi, si ofera mai mult decat ai promis!'

Pretul reprezinta o variabila economica foarte larg utilizata in politicile de marketing. El este expresia baneasca a valorii sau a utilitatii marfurilor. Toate organizatiile constituite pe criterii de profitabilitate, precum si multe din cele bugetare sau nonprofit, stabilesc preturi pentru produsele sau serviciile pe care le ofera. Chiar daca au nume diferite, in esenta, prin functiile indeplinite, multe alte concepte sunt tot preturi. Astfel sunt: chiria, salariul, dobanda, cautiunea, impozitul pe venit, etc.



Intre toate elementele mixului de marketing pretul este singurul care aduce venituri, toate celelalte generand costuri. El este si cea mai flexibila componenta a mixului de marketing.

Factorii care influenteaza pretul sunt: cererea pentru produsul respectiv, costul suportat pana la vanzare, calitatea perceputa a produsului, etapa in ciclul de viata, concurenta precum si strategia promotionala si de distributie.

Ratiunea oricarei activitati economice este profitul, de aceea firma Kapo, trebuie sa acorde o importanta deosebita stabilirii pretului care sa determine maximizarea profitului. Cele mai simple si mai utilizate metode de stabilire a pretului au ca punct de plecare costul.

Folosind metoda pragului de rentabilitate vom calcula pretul minim.

      CV º costuri necesare productiei (energie, apa, etc.); acestea reprezinta aproximativ 40% din costurile totale.

      CF º cheltuieli cu materii prime, depozitare, transport, salarii personal care nu au legatura directa cu productie (contabilitate, marketing, etc.).

Cheltuielile reprezinta 75% din pret - 97,5 USD in cazul meselor de tenis Classic , 187,5 USD in cazul meselor de tenis Xtrem, 315 USD in cazul meselor de tenis Deluxx

Adaosul comercial din magazinele de desfacere reprezinta 15% din pret - 19,5 USD in cazul meselor de tenis Classic , 37,5 USD in cazul meselor de tenis Xtrem, 63 USD in cazul meselor de tenis Deluxx

Deci, pretul minim, la care profitul este 0, este de 117 USD in cazul meselor de tenis Classic , 225 USD in cazul meselor de tenis Xtrem, 378 USD in cazul meselor de tenis Deluxx Scazand din pret cheltuielile si adaosul comercial vom determina profitul.

Firma Kapo propune pentru produsele sale urmatoarele preturi, preturi optime pentru piata romaneasca, preturi care vor permite cumparatorului roman, achizitionarea rapida a produselor:

  Classic º are pretul de 130 USD;



  Xtrem º are pretul de 250 USD;

  Deluxx º are pretul de 420USD[1].

Aceste preturi sunt mai mici decat ale concurentei - preturi la care am ajuns calculand si analizand cheltuielile necesare productiei - deoarece concurenta este reprezentata in special de firme producatoare din strainatate, a caror produse ajung in Romania la preturi "piperate".

  1. STRATEGII DE PRET

La inceput, firma a folosit strategia pretului de penetrare pentru aproape toate produsele sale. Acest pret a fost initial stabilit la un nivel redus, pentru a deschide rapid piete de masa si pentru a aduce profituri imediate. Dezavantajul acestui pret este ca atrage si alti competitori, erodand pozitia pe piata pe termen lung.

Pe viitor, o alta strategie de pret ce se crede ca va fi folosita de firma Kapo este cea a pretului par - impar. Se incearca astfel influentarea perceptiei cumparatorului deoarece s-a observat ca mai repede cumpara un produs care costa 999 sau 995, decat unul care costa 1000.

In cadrul strategiei pe termen lung firma Kapo va practica abateri temporare de pret care, de obicei sunt valabile o luna de zile. Acestea sunt menite sa ofere o mai buna adaptare la presiunile pietei, la cererea de moment a consumatorilor. Aceste abateri temporare de pret se vor aplica in special pentru produsele Xtrem si Deluxx pentru care s-a observat o vanzare mai redusa datorita pretului "mai ridicat".

Dupa ce a fost aleasa strategia, urmatorul pas consta in stabilirea pretului de baza. Pretul de baza este nivelul la care firma se asteapta ca produsul sa fie vandut. El se poate situa peste nivelul pietei (stratificare), la nivelul pietei (statu-quo) sau sub nivelul pietei (penetrare).

Oricum, una din cele mai bune politici de pret adoptate de firma este vanzarea in rate cu avans 0 (sistem de rate practicat cu ajutorul sistemului bancar din Romania), sistem de rate care ofera posibilitatea achizitionarii produsului dorit indiferent de nivelul pretului, iar pentru firme achizitionarea de mai multe produse.

Rabaturile sau discount urile sunt reduceri directe aplicate la pretul de baza. Cele mai frecvente in cazul studiat sunt rabaturile promotionale, precum si oferirea unor asa zise "bonus-uri" constand in articole de tenis de masa aferente (palete de tenis, mingi etc.).



Preturile nu contin TVA.







Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate