Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» Rolul strategiilor de firma


Rolul strategiilor de firma


Rolul strategiilor de firma

Elaborarea si aplicarea strategiilor nu reprezinta un scop in sine, ci constituie un instrument (modalitate) manageriala majora de profesionalizare a conducerii si crestere a competitivitatii organizatiei. Fara a avea pretentia unei abordari exhaustive, punctam cateva dintre principalele ratiuni si avantaje ale apelarii la strategii.

1. La nivel de organizatieFormularea de strategii si centrarea intregului management asupra lor favorizeaza, de regula, luarea in considerare a intereselor principalilor stakeholderi ai organizatiei. Ca urmare, gradul de implicare constructiva a stakeholderilor in activitatea firmei va fi sensibil mai intens si eficace.

Prin strategie se traseaza traiectoria de evolutie a organizatiei pentru o perioada relativ indelungata. Strategia, prin fundamentarea sa pe anticiparea evolutiilor contextuale si prin racordarea firmei la acestea, determina si o reducere substantiala a riscurilor ce insotesc inerent orice activitate economica.

Prin prefigurarea viitorului organizatiei si prin pregatirea acestuia, strategia asigura un fundament net superior pentru initierea, adoptarea si aplicarea multimii celorlalte decizii tactice si curente. Efectele cumulate ale acestora se regasesc in planul functionalitatii si eficacitatii firmei.

Un alt avantaj deosebit de important rezida in facilitarea crearii si dezvoltarii unei culturi de intreprindere competitive.

Integrarea in mediul ambiant reprezinta una dintre problemele cele mai dificile cu care firma este confruntata. Fundamentarea managementului curent pe o strategie riguroasa este de natura sa faciliteze si sa amplifice eficacitatea integrarii organizatiei in complexul si dinamicul mediu contemporan in care este plasata.

Nu printre cele mai putin importante avantaje figureaza construirea si dezvoltarea avantajului competitiv al organizatiei. Element decisiv pentru supravietuirea si performantele firmei in timp, avantajul competitiv nu poate fi de regula - pentru perioade indelungate - decat apanajul unei sau unor strategii proiectate si aplicate profesionist.

Toate avantajele precedente, de ordin predominant calitativ si in cvasitotalitate necuantificabile, se concretizeaza in rezultatele sau performantele economice ale organizatiei. Practica manageriala a firmelor din tarile dezvoltate demonstreaza ca firmele, care isi bazeaza activitatea pe strategii, obtin rezultate economice net superioare celorlalte. In sprijinul acestei afirmatii, prezentam rezultatele unei analize efectuate de doi specialisti americani S. Thune si R. House in 18 firme perechi de dimensiuni mari si mijlocii, in industriile alimentara, farmaceutica, otel, chimie si constructii de masini, pentru o perioada de 7 ani.

2. La nivel de macroeconomie

Desi, poate, unor adepti ai economiei de piata li se pare surprinzator la prima vedere, un al doilea plan de evidentiere a rolului strategiilor de firme este la nivel de economie nationala. Apelarea la strategii de catre firme determina, asa cum s-a accentuat, fortificarea lor, cresterea performantelor obtinute. Ca urmare si contributia lor la bugetul national va fi net superioara

Un al doilea avantaj major al proliferarii strategiilor de firma rezida in favorizarea dezvoltarii activitatilor economice, la nivel regional si national.

Al treilea - si, din punct de vedere national, cel mai important - este cresterea performantelor de ansamblu ale economiei nationale, reflectata in volumul si dinamica produsului intern brut, venitului national si ale celorlalti indicatori macroeconomici

Din cele prezentate rezulta, credem, cu pregnanta, multiplele roluri si avantaje pe care le au strategiile de organizatii atat la nivelul acestora, cat si in planul economiei nationale. Aceasta explica de ce, in ultimele doua decenii, cvasitotalitatea firmelor mari si mijlocii si o parte apreciabila din firmele mici din tarile dezvoltate au trecut la elaborarea si aplicarea sistematica de strategii.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate