Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» Notiuni teoretice cu privire la calitatea produselor si serviciilor


Notiuni teoretice cu privire la calitatea produselor si serviciilor


Notiuni teoretice cu privire la calitatea produselor si serviciilor.

Din punct de vedere filosofic, calitatea inseamna insusirile esentiale ale unui obiect care fac sa se distinga de toate celelalte produse similare sau cu aceeasi destinatie, respectiv utilitate. In acest sens, calitatea este strans legata de cantitate, iar legatura dintre ele se exprima prin notiunea de masura (limita cantitativa dincolo de care se schimba calitatea produsului). p4h21hc
Calitatea produselor si serviciilor este conferita de sinteza principalelor proprietati (caracteristici) care exprima gradul de utilitate in satisfacerea unei nevoi. Caracteristicile de calitate se grupeaza astfel:
1.caracteristici tehnico-functionale determinate prin partea tehnica de proprietatile fizice, chimice si mecanice, iar prin partea functionala de disponibilitatea produsului respectiv pentru folosinta
2.caracteristici economice-costul utilizarii la beneficiar (mentenanta)
3.caracteristici sociale (ergonomice si ecologice)
4.caracteristici psihosenzoriale (estetice si organoleptice)
Intre aceste caracteristici exista relatii de interdependenta si de aceea evaluarea calitatii se face printr-o sinteza a principalelor caracteristici din fiecare grupa sau numai a unora dintre ele, in functie de destinatia produsului.
Calitatea este o notiune dinamica, caracter care deriva din caracterul dinamic al necesitatilor si al utilitatilor. Caracterul dinamic este influentat de progresul tehnic, exigentele crescande ale consumatorilor si competitivitatea tehnica. Calitatea se poate modifica:
-pe cale extensiva, caracterizata in timp prin cresterea numarului de caracteristici utile ale produsului;
-pe cale intensiva-imbunatatirea nivelului unor caracteristici de calitate.Conceptul de calitate are o istorie egala cu cea a existentei umane, iar in timp au

fost exprimate mai multe pareri, existand peste o suta de definitii, din toate rezultand ca

este vorba de un fenomen complex si multidimensional din punct de vedere spiritual si

material. Astfel, se poate demonstra faptul ca notiunea de calitate poate fi definita si

interpretata sub urmatoarele aspecte (I. Ruxandra, 1997):

a) calitatea este o categorie filozofica in sensul ca exprima ceva inseparabil de

obiectul dat, ceva ce se contopeste cu el in mod direct si total. In acest fel, calitatea

defineste unicitatea produsului si il distinge de celelalte integrandu-l intr-o clasa si

detasandu-l, singularizandu-l. Unicitatea materiala a lumii nu inseamna singularitate,

dimpotriva, diversitate. Calitatea opereaza, filozofie, in toate sferele cum sunt: arta,

cultura, muzica, sportul, etc., nu numai in sfera productiei materiale.

b) calitatea este o categorie economica, in sensul ca reprezinta o expresie a

masurii in care produsele si serviciile satisfac cerintele economice, au utilitate pentru

existenta.

c) Calitatea este o categorie tehnica in sensul larg si apoi pentru majoritatea

produselor si serviciilor mai ingust, deoarece totul se realizeaza prin mijloace tehnice

avansate sau mai putin avansate, dupa domeniu si specific. Tehnica moderna sporeste

evident competitivitatea nu numai prin prisma costurilor, ci si prin cea a calitatii.

d) Calitatea este o categorie sociala ce deriva din accentuarea caracterului de

masa al consumului. Consumul defineste, de mai multe ori, nu numai nivelul economic ci

si cel social, educativ, istoric, national, etc.

Combinarea acestor categorii ale conceptului de calitate conduce la un sens

modern, anume faptul ca oamenii de astazi nu au nevoie pur si simplu de valori de

intrebuintare, indiferent de gradul de utilizare si economicitatea lor, ci au nevoie de valori

de intrebuintare cu un nivel tehnic deosebit, grad inalt de valorificare a resurselor umane

si materiale.

IPOSTAZELE CALITATII

In activitatea practica legata de productia si circulatia marfurilor, au aparut notiuni concrete uzual aplicative, care deriva din notiunea teoretica a calitatii.
.Calitatea proiectata a unei marfi reprezinta valorile individuale ale proprietatilor la un nivel ales in urma compararii mai multor variante, in scopul satisfacerii intr-o anumita masura a nevoilor consumatorilor.
2.Calitatea omologata exprima valorile individuale ale proprietatilor avizate de o comisie de specialisti, formata din reprezentanti ai producatorilor si comerciantilor, in vederea realizarii seriei 0 si are caracteristica de a fi etalon de referinta.
3.Calitatea prescrisa arata nivelul limitativ al valorilor individuale ale proprietatilor inscrise in standarde, norme, specificatii sau caiete de sarcini.
Pe baza ei se face receptia calitativa a loturilor de produse.
.Calitatea contractata exprima valorile individuale ale proprietatilor, asupra carora s-a convenit intre partile contractate.
5.Calitatea reala a unei marfi exprima nivelul determinant la un momentdat, pe circuitul tehnic.
6.Calitatea tehnica exprima gradul de conformitate a valorilor individuale ale proprietatilor, fata de prescriptiile standardelor sau normelor in vigoare.
7.Calitatea comerciala exprima nivelul caracteristicilor psihosenzoriale, varietatea gamei sortimentale, marimea termenului de garantie, activitatea de servis, modul de prezentare si ambalare, volumul cheltuielilor de intretinere si functionare.
Certificatul de conformitate este documentul eliberat conform regurilor unui sistem de certificare, indicand un nivel suficient de incredere ca un produs sau un serviciu, complet identificabil, este conform unui standard sau alt act normativ specificat.
Certificatul de capabilitate este documentul care atesta ca regulile, aplicate la proiectarea si fabricarea produsului, declarate de furnizori sunt capabile sa asigure realizarea produselor a caror calitate sa indeplineasca cerintele specifice.
Pentru produsele si serviciile care au fost realizate timp de minim un an, cu respectarea permanenta a tuturor conditiilor care au stat la baza eliberarii certificatului de conformitate, producatorii sau prestatorii de servicii, pot solicita Comisiei Nationale pentru Standarde Metrologie si Calitate, acordarea marcii de calitate. Aceasta este un semn grafic aplicat pe produs sau ambalaj, pentru a oferi consumatorilor garantia ca produsul respectiv indeplineste integral parametrii calitativi prevazuti.
Garantarea produselor se face prin:

Termenul de garantie=intervalul de timp prevazut in standarde sau contracte economice, in cadrul caruia remedierea sau inlocuirea produsului sau a serviciilor se face pe seama si cheltuiala producatorilor. Termenul de garantie incepe de la data preluarii produsului de catre utilizatorul final. Se aplica indeosebi produselor industriale de uz curent si uz indelungat.


Termenul de valabilitate este intervalul de timp in care produsele alimentare, medicamentele, produsele chimice si conservele, depozitate si transportate in conditiile stabilite prin documente tehnico-economice isi pastreaza nemodificate caracteristicile initiale de calitate. Termenul de valabilitate curge de la data fabricarii produsului respectiv.


Durata de utilizare normala=intervalul de timp in cadrul caruia produsul in conditii de exploatare, depozitare si transport stabilite prin standarde, isi mentin mentin nemodificate toate caracteristicile functionale. Aceasta durata incepe de la data preluarii produsului de catre utilizatorul final si se mentioneaza in documentatia tehnica a produsului.

Factorii calitatii sunt de 2 feluri:


1.Factori care determina calitatea produsului:
-cercetarea si proiectarea pentru realizarea unor produse;
-materiile prime si materialele isi transfera in mare masura proprietatile in valorile caracteristice de calitate;
-procesul tehnologic este influentat de calitatea utilajelor si organizarea fluxurilor tehnologice in fabrica respectiva;
-calificarea profesionala a lucratorilor.

2.Factori care influenteaza calitatea produselor:

-ambalajul;
-transportul;
-pastrarea.


Functiile calitatii:


1.Functia tehnica este conferita de caracteristicile tehnico-functionale (date de proprietatile fizice, chimice si mecanice) si exprima gradul de utilitate si de satisfacere a unor nevoi.
2.Functia economica face ca produsele sa fie apreciate prin prisma serviciului adus beneficiarului, raportat lacostul global. Functia economica are 2 nivele de influenta din punct de vedere al calitatii: a. o influenta asupra costurilor de productie datorita nivelului prescris al caracteristicilor fizico-chimice. b. o influenta asupra veniturilor consumatorilor datorita modului de satisfacere a nevoii pe durata de folosinta a produsului exprimata prin fiabilitate.
3.Functia sociala deriva din influenta pe care o are calitatea produselor si serviciilor asupra conditiilor de munca si de trai si asupra mediului inconjurator (importante sunt caracteristicile psihosenzoriale, ergonomice si ecologice.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate