Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» Cunoasterea contextului decizional


Cunoasterea contextului decizional


Cunoasterea contextului decizional

In majoritatea situatiilor este imposibil pentru decident sa cunoasca toate aspectele care influenteaza decizia, toate consecintele ei.

Analiza conditiilor in care se iau deciziile evidentiaza faptul ca, intrucat

organizatiile si mediile lor se modifica in mod constant, consecintele viitoare ale

deciziilor implementate nu sunt perfect predictibile.

In general vorbim de trei situatii care difera in functie de gradul in care

poate fi prevazut rezultatul viitor al unei decizii:

a. situatia de certitudine completa;

b. situatia de incertitudine;

c. situatia de risc.

a. Situatia de certitudine completa

Aceasta situatie se manifesta atunci cand decidentii cunosc cu exactitate care vor fi rezultatele fiecarei alternative, le compara si aleg varianta cea mai convenabila pentru organizatie. Din nefericire, in ciuda avantajelor evidente, cele mai multe decizii ale organizatiilor nu pot fi adoptate in conditii de certitudine completa.

b. Situatia de incertitudine completa

Aceasta situatie se manifesta atunci cand decidentii nu au nici o idee despre rezultatele posibile ale variantelor decizionale luate in calcul. In conditii de incertitudine completa, decidentii nu se pot baza pe informatii statistice care sa le permita sa faca proiectii pentru viitor si descopera ca luarea unor decizii importante se bazeaza doar pe intuitie.c. Situatia de risc

Aceasta situatie se plaseaza pe o pozitie intermediara, intre cele doua pe care le-am prezentat deja.

In acest caz, decidentii dispun de anumite informatii dar nu pot anticipa cu precizie rezultatele variantelor analizate.

Pentru a evidentia aceasta situatie putem porni de la urmatorul exemplu: atunci cand angajeaza doi reprezentanti de vanzari pentru a spori vanzarile anuale ale organizatiei, managerul ia decizia in conditii de risc. El apreciaza ca a cei angajati vor spori vanzarile, dar este imposibil sa stie cu siguranta acest lucru.

Gradul de risc decizional poate sa varieze:

vorbim de grad inalt de risc atunci cand managerul nu cunoaste aproape deloc informatii legate de rezultatele posibile ale variantelor decizionale si actioneaza aproape ca si cand s-ar afla in incertitudine completa;

vorbim de grad scazut de risc atunci cand managerul controleaza destul de bine situatia si cunoaste suficient de multe informatii cu privire la rezultatele ce pot fi obtinute.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate