Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor



Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» Managementul intreprinderilor mici si mijlocii - test grila


Managementul intreprinderilor mici si mijlocii - test grila




Managementul intreprinderilor mici si mijlocii - test grila

MULTIPLE CHOICE

1) Care din urmatoarele reprezinta un criteriu de departajare cantitativa a IMM -urilor?




cheltuieli totale

numarul de personal

impozitul pe profit

cheltuieli privind marfurile

cheltuieli cu amortizarile.

ANS:  2

2) Care din urmatoarele elemente nu reprezinta un criteriu calitativ de departajare a IMM-urilor de intreprinderile mari?

conducerea este asigurata de proprietari

capitalul si posesiunea intreprinderii apartin unuia sau unui mic numar de proprietari

cifra de afaceri

activitatea se desfasoara pe plan local

firma este mica in comparatie cu cei mai mari concurenti din ramura respectiva

ANS:  3

3) Conform Legii 346/14.VII. 2004 printre conditiile ce definesc IMM-urile se numara:

a. numar mediu anual de salariati mai mic de 250

b. cifra anuala de afaceri de pana la 8 mil euro sau rezultatul anual al bilantului contabil de pana la la 5 mil euro

c. depunerea bilantului cel tarziu la 30 decembrie al anului

d. criteriul de independenta

e. nedepasirea unui profit limita.

Care din urmatoarele combinatii reprezinta conditii cumulative de definire a IMM-urilor?

a,b,c

a,b,d

a,c,d

b,c,d

a,c,e

ANS:  2

4) Precizati care dintre urmatoarele elemente nu reprezinta caracteristici strategice si manageriale ale IMM-urilor?

organizarea saptamanala de sedinte ale factorilor de decizie

centralizarea si personalizarea conducerii

proces decizional simplu si rapid

specializarea redusa a muncii

recurgerea la segmentarea pietei si identificarea nisei pe care sa o deserveasca.

ANS:  1

5) Dupa potentialul de crestere si de obtinere a profitului IMM-urile pot fi clasificate in una din categoriile:

a. intreprinderi mici statice si marginale

c. intreprinderi mici statice nemarginale

d. intreprinderi mijlocii

e. intreprinderi dinamice.

Care din urmatoarele combinatii reprezinta tipuri de intreprinderi clasificate dupa potentialul de crestere si de obtinere a profitului?

a,b,c

a,b,d

a,b,e

a,c,e

a,c,d

ANS:  4

6) Care dintre factorii enumerati mai jos nu intra in categoria celor care tin de intreprindere si pot genera succesul sau insuccesul IMM-urilor ?

resursele financiare

resursele de personal managerial

resursele utilizate de sistemul informational

procesele de productie si de distributie

numarul de zile din an

ANS:  5

7) In continuare sunt prezentati o serie de factori ce pot genera succesul sau insuccesul IMM-urilor.

a.  abilitatile manageriale ale intreprinzatorului

b.  abilitatile strategice ale intreprinzatorului

c.  programul zilnic de lucru al managerului

d.  abilitatile de antrenare ale personalului

Precizati care din urmatoarele combinatii reprezinta factori de succes sau insucces al IMM-urilor .

a,c,d

b,c,d

a,b,d

a,b,c

ANS:  3

8) Care din urmatoarele elemente nu reprezinta un avantaj al IMM-urilor in raport cu intreprinderile mari?

grad mare de flexibilitate

o buna gestionare a resurselor umane

structuri organizatorice simple si suple

structuri organizatorice complexe

control eficient.

ANS:  4

9) Care din urmatorii factori nu are o influenta semnificativa asupra supravietuirii firmei?

existenta unor firme concurente

optiunile strategice ale firmei

dimensiunea firmei

ritmul mare de crestere al firmei

zilele in care se tin sedintele factorilor de decizie

ANS:  5

10) Care din urmatoarele aptitudini nu fac parte din caracteristicile psihosociale ale intreprinzatorului?

curajul de asumare a riscurilor calculate

abilitatea de a opera cu concepte matematice

dorinta de implinire materiala, profesionala si sociala

increderea in fortele proprii

nevoia de control in relatiile cu partenerii si subordonatii.

ANS:  2

11) Care din urmatoarele tipuri de intreprinzatori fac parte din categoriile de intreprinzatori delimitate de proiectul STRATOS?

intreprinzatorul universal sau complet

intreprinzatorul constient

intreprinzatorul constiincios

intreprinzatorul ce isi asuma riscuri

intreprinzatorul hotarat.

ANS:  1

12) In continuare sunt enumerate o serie de caracteristici ale oportunitatilor de afaceri ce duc la transformarea oportunitatilor in afaceri de succes.

Care din aceste elemente nu sunt necesare in procesul transformarii oportunitatii intr-o afacere de succes?.

afacerea vizata sa fie ceruta de piata

profitul estimat a fi realizat sa justifice capitalul si timpul investite

intreprinzatorul sa aiba studii tehnice

posibilitatea mentinerii in timp a profitabilitatii afacerii

posibilitatea de diversificare si de dezvoltare a afacerii.

ANS:  3

13) Care din urmatoarele nu reprezinta surse de oportunitati de afaceri?

surse comerciale

surse fiscale

surse juridice

surse de neclaritati

surse bancare.

ANS:  4

14) Care din urmatoarele nu reprezinta faze ale abordarii oportunitatii economice de catre intreprinzator?

identificarea oportunitatii de afaceri

determinarea resurselor necesare

alegerea unui program de lucru

realizarea mecanismului managerial de derulare a afacerii

"recoltarea" valorii nou create

ANS:  3

15) In continuare sunt prezentate cateva elemente ce denota necesitatea elaborarii unui plan de afaceri.

trezeste interesul potentialilor investitori

atrage sprijinul financiar necesar lansarii sau dezvoltarii afacerii

il ajuta pe intreprinzator la mentinerea strategiei alese

planul de afaceri stabileste deciziile zilnice ale managerilor.

Care din combinatiile de mai jos reprezinta elemente care fac necesara elaborarea unui plan de afaceri?

ANS:  2

16) Care din urmatoarele componente este partea cea mai importanta a unui plan de afaceri?

anexele

sinteza (rezumatul) planului de afaceri

prezentarea intreprinderii

produsele si serviciile firmei

programul de marketing.

ANS:  2

17) Planul de afaceri si studiul de fezabilitate reprezinta modalitati de analiza a unei afaceri. Insa intre un plan de afaceri si un studiu de fezabilitate exista o serie de deosebiri. Precizati care din urmatoarele aspecte nu sunt adevarate.

studiul de fezabilitate are o complexitate mai mare decat un plan de afaceri

studiul de fezabilitate se realizeaza cu costuri mai mici decat planul de afaceri

studiul de fezabilitate abordeaza o problematica a investigarii mai redusa decat cea a unui plan de afaceri

studiul de fezabilitate spre deosebire de planul de afaceri urmareste un singur scop si anume stabilirea faptului daca afacerea este fezabila sau nu

studiul de fezabilitate necesita o perioada mai scurta de realizare decat planul de afaceri.

ANS:  1

18) Pentru determinarea fezabilitatii unei afaceri se efectueaza in cadrul unui studiu de fezabilitate o serie de teste. Dintre acestea enumeram

a. test de fezabilitate generala

b. teste grila pentru oportunitatea afacerii

c. test de fezabilitate financiara

d. test de vanzare

Care din combinatiile de mai jos se refera la teste ce se efectueaza pentru determinarea fezabilitatii unei afaceri?

a,b,c,

a,b,d

a,c,d

b,c,d

ANS:  3

19) Care din urmatoarele elemente nu fac parte uzual dintr-o structura cadru a unui plan de afaceri?

Planul financiar al afacerii

Oferta intreprenoriala

Prezentarea tuturor muncitorilor din firma

Managementul activitatilor

Prezentarea intreprinderii.

ANS:  3

20) Mentionati care din urmatoarele particularitati ale functiei de previziune nu sunt specifice IMM-urilor comparativ cu intreprinderile mari.

functia de previziune este mai intensa

in formele de realizare a previziunii sunt folosite curent prognozele

previziunea se fundamenteaza pe informatii contabile si de marketing si se refera mai ales la profit, cifra de afaceri

previziunile se fac pe termen in general lung

previziunile sunt caracterizate prin lipsa de flexibilitate, prin rigiditate.

ANS:  3

21) In ultimii ani s-au constatat in tarile dezvoltate o serie de tendinte ale functiei de previziune in IMM-uri. Care din urmatoarele nu reprezinta tendinte ale previziunii in IMM-uri.

cresterea calitatii previziunilor

scaderea orizontului de timp al previziunilor

utilizarea frecventa a asistentei firmelor de consultanta in realizarea previziunilor

utilizarea mai frecventa a informaticii in fundamentarea deciziilor

in fundamentarea previziunilor luarea in considerare si a altor piete decat a celei locale- inclusiv a pietelor internationale.

ANS:  2

22) Care din urmatoarele nu reprezinta particularitati ale functiei de organizare in IMM-uri?

structuri organizatorice complexe

structurile organizatorice au flexibilitate ridicata

in microintreprinderi rareori exista organigrama si descrieri de posturi

calitatea organizarii depinde de capacitatea organizatorica a intreprinzatorului

ANS:  1

23) Dintre elementele de mai jos unul nu reprezinta o tendinta a functiei de organizare in IMM-uri. Precizati care.

cresterea flexibilitatii formelor organizatorice ale IMM-urilor.

personalul este calificat si specializat

utilizarea in tot mai mica masura a informaticii

conturarea unor forme organizatorice participative

extinderea utilizarii de documente si proceduri formalizate.

ANS:  3

24) In continuare sunt prezentate o serie de particularitati ale functiei de antrenare in IMM-uri.

a. managerul - intreprinzator isi pune amprenta asupra procesului de antrenare.

b. utilizarea unei palete largi de modalitati pentru motivarea personalului firmei

c. realizarea motivarii stakeholderilor

d. exemplul personal al intreprinzatorului are un rol deosebit in motivarea personalului

e. imbunatatirea tehnicilor de triere a documentelor.

Dintre combinatiile prezentate in continuare stabiliti care este compusa in totalitate din particularitati ale functiei de antrenare in IMM-uri.

a,b,c,d

a,b,c,e

b,c,d,e

ANS:  1

25) In cadrul functiei de antrenare in IMM-uri se prefigureaza o serie de tendinte. Dintre elementele de mai jos precizati care nu reprezinta o tendinta a functiei de antrenare in IMM-uri.

diversificarea mijloacelor de antrenare in cadrul firmelor

cresterea directionarii salariatilor spre innoire si performanta in cadrul firmei

scaderea flexibilitatii firmei

motivarea crescuta a stakeholderilor firmei

ANS:  3

26) Precizati care din urmatoarele nu reprezinta particularitati ale functiei de coordonare in IMM-uri.

metoda de coordonare frecvent utilizata in IMM-uri consta in discutii bilaterale

functia de coordonare in IMM-uri se bazeaza pe simtul relatiilor umane, flerul si discernamantul intreprinzatorului

sedinta este frecvent utilizata

functia de coordonare prezinta o puternica tenta informala, uneori cu incarcatura afectiva apreciabila

functia de coordonare este mai intensa in IMM-uri, comparativ cu celelalte functii ale managementului

ANS:  3

27) Unul din elementele prezentate mai jos nu reprezinta o tendinta in domeniul coordonarii IMM-urilor. Precizati care.

extinderea utilizarii sedintei ca metoda de coordonare

mentinerea specificitatii si importantei majore a coordonarii in firmele mici

cresterea treptata a bazei informationale

atenuarea partiala a puternicei tente informale a coordonarii

complicarea structurii organizatorice.

ANS:  5

28) Prezentam mai jos o serie de particularitati ale functiei de control evaluare. Indicati care nu reprezinta o particularitate.

a. participarea directa a intreprinzatorului- manager la functia de control-evaluare a firmei

b. controlul se bazeaza intotdeauna pe standarde si norme

c. controlul are un puternic scop constructiv - constatarile aparute in urma controlului sunt utilizate in imbunatatirea activitatii firmei

d. controlul se bazeaza mai mult pe experienta si bunul simt al intreprinzatorului decat pe standarde si norme

e. absenta totala a controlului de tip anticipativ.

Indicati care din combinatiile de mai jos reprezinta particularitati ale functiei de control-evaluare din IMM-uri.

a,b,c,d

a,c,d,e

a,b,d,e

ANS:  2

29) Printre elementele de mai jos se afla una care nu reprezinta o tendinta a functiei de control-evaluare in IMM-uri. Precizati care este aceasta.

extinderea controlului formalizat bazat pe norme si standarde

realizarea unui control tot mai complex si mai riguros

amplificarea bazei informationale de realizare a controlului

implicarea in procesul controlului in IMM-uri a standardelor seria ISO 9000 si ISO14000 si managementului calitatii totale

utilizarea instrumentului de coordonare - sedinta in procesul controlului.

ANS:  5

30) Managementul intreprenorial se caracterizeaza prin:

Mentionati raspunsul corect.

rolul determinant al intreprinzatorului

de regula vizeaza organizatii de dimensiuni mari

se refera la perioade lungi 10-20 de ani de activitate

ANS:  1

31) Intreprinzatorul trebuie sa asigure resurse pentru constituirea, functionarea si dezvoltarea firmei. Acest lucru poare fi realizat prin atragerea de surse financiare conventionale si neconventionale. Care din urmatoarele reprezinta surse conventionale de finantare?

emisiunea de actiuni

factoringul

resursele personale ale intreprinzatorului

leasingul

ANS:  3

32) Pentru atragerea de resurse financiare, la indemana intreprinzatorului se afla o varietate de modalitati. Indicati care din urmatoarele sunt surse neconventionale de finantare.

resursele personale ale intreprinzatorului

Francising-ul

veniturile intreprinderii respective

bancile comerciale

partenerii de afaceri.

ANS:  2

33) Notiunea de stakeholder se refera la:

principalele prevederi ale Legii 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii IMM-urilor

domeniile in care sunt specializati intreprinzatorii

personalizarea managementului

structura cadru a unui plan de afaceri

persoane sau grup de persoane cu interese in functionarea si performantele unei firme si pe care le pot influenta in mod semnificativ

ANS:  5

34) Care din urmatoarele nu reprezinta unul din principalii stakeholderi ai IMM-ului?

banca

managerii firmei

cumparatorii

programul de lucru al managerului

furnizorii de materii prime.

ANS:  4

35) Stakeholderii au un rol important in supravietuirea si dezvoltarea firmei. Indicati in care din urmatoarele situatii nu este necesara atragerea lor.

facilitarea accesului firmei la resurse

schimbarea denumirii firmei

cresterea prestigiului firmei

minimizarea riscurilor afacerii

amplificarea vanzarilor.

ANS:  2

36) Networkingul antreprenorial este o notiune ce nu vizeaza:

dezvoltarea si mentinerea de relatii cu persoane care au impact direct sau indirect asupra afacerii





studiul de fezabilitate

principalii clienti ai firmei

principalii furnizori ai firmei

persoane sau grup de persoane cu interese in functionarea si performantele unei firme si pe care le pot influenta in mod semnificativ.

ANS:  2

37) Printre regulile de pregatire ale unei negocieri nu se numara:

necesitatea unei documentari atente asupra problemei care se negociaza

culegerea de informatii despre partener pe baza carora se incearca anticiparea strategiei celui cu care se negociaza

stabilirea obiectivelor care se urmaresc

inceperea unei negocieri fara obiective clare, urmand a vedea ce se va intampla pe parcursul negocierii

apelarea la experti pentru problemele specifice

ANS:  4

38) Printre elementele strategiei entreprenoriale se numara:

a. de regula strategia firmei nu contine explicit misiunea firmei

b. orizontul de timp vizat de strategie este de 2-3 ani

c. cele mai frecvente obiective vizeaza profitul si cifra de afaceri

d. nu se acorda importanta resurselor

e. avantajul competitiv se regaseste frecvent riguros stabilit.

Specificati care din combinatiile de mai jos cuprind elemente specifice strategiilor intreprenoriale:

a,b,c

b,c,d

a,d,e

c,d,e

a,b,d

ANS:  1

39) Strategia IMM-urilor prezinta de regula urmatoarele elemente de diferentiere fata de strategia firmelor mari.

a. orizont de timp al strategiei mai mic decat la firmele mari

b. include negocierea contractelor

c. obiectivele sunt mai multe si mai bine fundamentate decat la firmele mari

d. nu este precizat explicit avantajul competitiv

e. resursele prezinta o importanta mai mare la IMM-uri (indeosebi cele financiare si materiale).

Care din urmatoarele combinatii contin elemente specifice strategiilor IMM-urilor, diferite de firmele mari:

a,b,c

b,c,d

c,d,e

a,b,d

a,c,e

ANS:  5

40) In cadrul analizei SWOT, in functie de punctele forte si punctele slabe ale firmei precum si de oportunitatile sau amenintarile mediului se regasesc patru strategii generice. Care din urmatoarele nu reprezinta o strategie generica a modelului SWOT?

Strategia de dezvoltare

Strategia de diversificare

Strategia de restrangere a activitatii

Strategia de restructurare

strategia de imitatie

ANS:  5

41) Precizati care dintre strategiile prezentate mai jos nu reprezinta tipuri de strategii intreprenoriale conform specialistilor Frese, VanGelderen si Ombach?.

strategia completa

strategia de imitatie

strategia punctului critic

strategia oportunistica

strategia reactiva.

ANS:  2

42) Care din urmatoarele reprezinta aliante strategice?

factoring-ul

emisiunea de actiuni

franciza

negocierea

stakeholderii

ANS:  3

43) Indicati care din cele enumerate mai jos nu reprezinta o forma de alianta strategica.

franciza

licentierea

firmele mixte

creditul comercial.

ANS:  4

44) Care dintre urmatoarele nu reprezinta avantaje ale francizarii pentru IMM-uri?

accesul la resurse cu cheltuieli mai reduse

plata unui pret pentru a utiliza numele francizorului

diminuarea riscurilor afacerii

facilitarea patrunderii pe anumite piete

primirea de la francizor de training, consultanta si service.

ANS:  2

45) Care din urmatoarele elemente nu reprezinta o sursa de finantare indirecta a IMM-urilor prin francizare.

acces la resurse cu cheltuieli mai reduse

instruirea fortei de munca locale

elaborarea prognozelor, planurilor si a programelor

transfer de know-how managerial.

ANS:  3

46) Indicati la ce tip de franciza se incadreaza McDonalds

franciza producator - comerciant cu amanuntul

franciza producator - comerciant cu ridicata

franciza comerciant cu ridicata - comerciant cu amanuntul

franciza marca comerciala, marca de nume sau licenta - comerciant cu amanuntul.

ANS:  4

47) Mentionati in ce perioada a avut loc o dezvoltare relativ accelerata a IMM-urilor in Romania datorita acordarii de facilitati fiscale si existentei unor nise neacoperite in economie.

ANS:  4

48) Indicati actul normativ care reglementeaza stimularea infiintarii si dezvoltarii IMM-urilor.

Legea 219/25.11.1998

Legea 130/17.03.1992

Legea 346/14.07.2004

OG 59/ 24.08.1994

OG 51/30.08.1997

ANS:  3

49) Indicati care dintre urmatorii factori nu reprezinta oportunitati pentru aparitia si dezvoltarea IMM-urilor in Romania.

disponibilitatea pentru efort a intreprinzatorilor

nivelul ridicat de instruire generala si profesionala a populatiei Romaniei

existenta unor importante resurse naturale

strategia de integrare in UE

scaderea puterii de cumparare a populatiei.

ANS:  5

50) Printre urmatoarele se regasesc o serie de recomandari privitoare la modul de redactare a unui plan de afaceri:

a. sa aiba un stil logic, clar

b. sa anticipeze intrebarile cititorilor

c. sa fie atractiv si concis

d. sa fie realizat de secretara.

Care din combinatiile enumerate mai jos sunt recomandari privitoare la modul de redactare a unui plan de afaceri?

a,b,d

b,c,d

a,b,c

ANS:  3

51) Printre problemele cu care se confrunta in aceasta etapa IMM in Romania nu se numara:

ritmul greoi al privatizarii

taxele si impozitele mari

dobanzile mari la capitalul imprumutat

nivelul ridicat de instruire generala si profesionala a populatiei

absenta sau insuficienta resurselor proprii.

ANS:  4

52) Care din urmatoarele reprezinta oportunitati pentru dezvoltarea IMM in Romania?

inflatia

taxele si impozitele mari

concurenta produselor straine

disponibilitatea pentru efort a intreprinzatorilor

ritmul greoi al privatizarii.

ANS:  4

53) In perioada 1990-1995 infiintarea si dezvoltarea IMM in Romania a cunoscut :

o crestere relativ accentuata

o scadere

o scadere accentuata

o evolutie constanta

ANS:  1

54) In perioadele de recesiune economica, supravietuirea IMM:

este favorizata

este amenintata

nu este influentata

este o problema lipsita de importanta

este garantata

ANS:  2

55) In cadrul IMM procesul decizional:

este greoi

utilizeaza multe instrumente decizionale

este caracterizat de lipsa puterii de decizie a intreprinzatorului

nu exista

este simplu si rapid

ANS:  5

56) IMM de tip dinamic (antreprenoriale) sunt caracterizate de:

grad inalt de creativitate

faptul ca nu tind spre dezvoltare

faptul ca isi canalizeaza eforturile doar spre mentinerea pe linia de plutire

inexistenta concurentei

globalizarea comertului.

ANS:  1

57) Care din urmatoarele tipuri de intreprinzatori fac parte din tipologia intreprinzatorilor lui John Miner?

intreprinzatorul constiincios

intreprinzatorul supervanzator

intreprinzatorul universal sau complet

intreprinzatorul dinamic

intreprinzatorul hotarat

ANS:  2

58) Printre caracteristicile oportunitatilor economice profitabile nu se numara:

atragerea de clienti fideli

lipsa clientilor

posibilitatea cresterii rapide a vanzarilor

faptul ca afacerea este ceruta pe piata

o pozitie concurentiala pe care sa nu o poata atinge firmele infiintate ulterior.

ANS:  2

59) Care din elementele de mai jos fac parte din structura uzuala a unui plan de afaceri?

analiza pietei in care activeaza firma

numele tuturor salariatilor

orarul de lucru al salariatilor

agenda sedintelor

regulile de pregatire a unei negocieri.

ANS:  1

60) Franciza este o forma de :

clasificare a intreprinzatorilor

particularizare a functiei de organizare in IMM

alianta strategica

prezentare a unui plan de afaceri

redactare a unui studiu de fezabilitate.

ANS:  3

61) Care din urmatoarele nu reprezinta surse de finantare ale intreprinzatorilor?

franciza

resursele personale ale intreprinzatorilor

imprumuturile de la bancile comerciale

partenerii de afaceri

analiza SWOT

ANS:  5

62) Conform cercetarilor din cadrul proiectului STRATOS, in Europa vestica, utilizeaza o strategie bine determinata, in cadrul IMM:

un intreprinzator din sase

un intreprinzator din o suta

nici un intreprinzator

numai firmele mari

toate IMM-urile

ANS:  1

63) Care din urmatoarele nu este o functie a managementului organizatiei?

functia de previziune

functia de organizare

functia de personal

functia de antrenare

functia de control-evaluare

ANS:  3

64) Care din urmatoarele reprezinta surse de finantare ale intreprinzatorului?

networkingul

francisingul

analiza SWOT

studiul de fezabilitate

planul de personal.

ANS:  2

65) Rezumatul unui plan de afaceri nu cuprinde:

descrierea firmei si a produselor /serviciilor realizate de aceasta

misiunea si obiectivele firmei

oferta finala sau intreprenoriala

avantajul competitive al firmei

proiectul STRATOS.

ANS:  5

66) Care din urmatoarele tipuri de intreprinzatori nu fac parte din categoriile de intreprinzatori evidentiate de proiectul STRATOS:

universal sau complet

dinamic sau pionier

organizator

supervanzator (supercomerciant)

clasic sau "rutinier".

ANS:  4

67) Intreprinzatorii de tip statici sau marginali au aptitudini de comunicare:

deosebit de bune

nelimitate

scazute

bine adaptate la mediu

ANS:  3

68) Care din urmatoarele reprezinta un stakeholder pentru IMM?

analiza SWOT

banca comerciala

analiza diagnostic

networkingul antreprenorial

standardele din seria ISO 9000.

ANS:  2

69) Dintre urmatorii, pentru IMM, cel mai important stakeholder este:

Camera de Comert

intreprinzatorul

investitorii de risc

managerii de tip static

managerii de tip dinamic.

ANS:  2

70) Printre avantajele IMM fata de intreprinderile mari se afla:

accesul scazut la tehnologiile noi

gradul mare de flexibilitate

faptul ca dispun de capital redus

lipsa unor cunostinte manageriale si economice eficiente

gradul mare de dependenta fasa de un grup restrans de clienti.

ANS:  2

71) O particularitate a managementului antreprenorial consta in faptul ca:

vizeaza organizatii de dimensiuni mici

vizeaza organizatii de dimensiuni mari

intreprinzatorii sunt specializati pe domenii sau activitati

intreprinzatorii nu apeleaza la consultanti externi de management

rolul intreprinzatorului in cadrul organizatiei este nesemnificativ.

ANS:  1

72) Studiul de fezabilitate are rolul de a:

determina daca afacerea este fezabila sau nu

atrage investitori

ajuta pe intreprinzator sa isi canalizeze eforturile pentru mentinerea strategiei elaborate

obliga pe intreprinzator la o abordare sintetica a conceptului p care vrea sa il realizeze

dezvolta networkingul antreprenorial.



ANS:  1

73) In cadrul unui plan de afaceri, prezentarea intreprinderii nu trebuie sa cuprinda elemente ce vizeaza:

produsele

canalele de vanzare

numele angajatilor

proprietarii firmei

rezumatul(sinteza) unui plan financiar de demaraj.

ANS:  3

74) Planul financiar, componenta a unui plan de afaceri nu trebuie sa cuprinda:

indicatorii financiari cheie

misiunea firmei

viteza de crestere prognozata

bilantul prognozat

cash-flow-ul prognozat.

ANS:  2

75) In cadrul unui plan de afaceri, capitolul ce vizeaza produsele/serviciile firmei nu trebuie sa cuprinda:

tehnologia utilizata pentru realizarea produselor

descrierea produselor/serviciilor firmei

perspectivele de dezvoltare in timp a produselor

cash-flow-ul prognozat

compararea ofertei de produse/servicii a firmei cu cea a competitiei.

ANS:  4

76) In cadrul unui plan de afaceri , capitolul referitor la analiza pietei nu trebuie sa cuprinda:

segmentele de clienti vizate

bilantul prognozat

natura competitiei si a factorilor de succes

principalii competitori

pozitia intreprinderii pe piata.

ANS:  2

77) Capitolul privitor la managementul firmei din cadrul unui plan de afaceri nu trebuie sa cuprinda:

numarul de angajati

structura organizatorica

analiza punctului critic

componenta echipei manageriale

departamentele firmei.

ANS:  3

78) Un plan de afaceri nu trebuie sa cuprinda:

un rezumat sau sinteza

proiectul STRATOS

prezentarea intreprinderii

analiza pietei

planul financiar.

ANS:  2

79) Capitolul privind strategia din cadrul unui plan de afaceri nu trebuie sa cuprinda:

strategia de pret

eventualele aliante strategice

plasarea pe un segment al pietei

cash-flow-ul prognozat.

ANS:  4

80) Un plan de afaceri trebuie sa cuprinda:

un rezumat (sinteza)

tipologia antreprenoriala STRATOS

numele tuturor angajatilor

programul de lucru al angajatilor

.tipologia antreprenoriala Miner.

ANS:  1

81) Criteriile de clasificare a intreprinzatorilor identificate in cadrul proiectului STRATOS contin:

natura competitiei

analiza SWOT a firmei

natura atitudinilor intelectuale si comportamentale ale intreprinzatorilor

cash-flow-ul prognozat

structura organizatorica a firmei:

ANS:  3

82) Pe masura dezvoltarii unei afaceri :

scade caracterul administrativ al acesteia

creste caracterul antreprenorial

creste flexibilitatea

firma devine mai vulnerabila

scade caracterul antreprenorial si flexibilitatea afacerii.

ANS:  5

83) Intreprinzatorul de tip clasic sau "rutinier", delimitat de tipologia STRATOS, este caracterizat de faptul ca:

genereaza firme puternice

nu genereaza firme puternice sau dinamice

genereaza firme dinamice

isi asuma riscuri foarte mari

manifesta o orientare strategica de privatizare.

ANS:  2

84) Care din urmatoarele nu este etapa in procesul abordarii oportunitatii economice de catre intreprinzator?

identificarea oportunitatii economice

determinarea resurselor necesare pentru valorificarea oportunitatii economice

analiza SWOT

realizarea mecanismului managerial de derulare a afacerii

"recoltarea" valorii nou create.

ANS:  3

85) Pentru a transforma o oportunitate economica intr-o afacere de success aceasta trebuie :

sa se situeze sub punctual critic

sa aiba un flux de numerar negativ

sa adopte o strategie de restrangere a activitatii

afacerea vizata sa fie ceruta pe piata

profitul estimat sa fie negativ.

ANS:  4

86) Pentru ca o oportunitate economica sa se transforme intr-o afacere de success aceasta trebuie:

sa realizeze un profit negativ

profitul estimat sa justifice capitalul si timpul investite, superior costurilor de oportunitate

sa aiba un cash-flow negativ

sa nu aiba o strategie bine formulata

sa nu isi asume nici un fel de riscuri.

ANS:  2

87) Profesorul American Patrick R.Lilos clasifica nenumaratele riscuri care ii pandesc pe intreprinzatori in 4 categorii. Care din urmatoarele nu este o categorie din risc pentru intreprinzatori conform acestei clasificari?

riscuri de barter

riscuri financiare

riscuri profesionale

riscuri familiale

riscuri de ordin psihic.

ANS:  1

88) Dupa potentialul de obtinere a profitului IMM-urile pot fi clasificate in:

firme statice, marginale

societati cooperatiste

firme care activeaza in domeniul constructiilor

societati comerciale

asociatii familiale

ANS:  1

89) Intreprinzatorul universal sau complet apartine tipologiei:

John Miner

STRATOS

Patrick R.Lilos

Michael Porter

Arthur D. Little

ANS:  2

90) Intreprinzatorul supervanzator (supercomerciant) apartine tipologiei:

STRATOS

SWOT

John Miner

PEST

Michael Porter.

ANS:  3

91) Barierele contextuale ce ingreuneaza perceperea si valorificarea oportunitatilor economice provin din:

interiorul organizatiei

caracteristicile intreprinzatorului

compartimentul financiar

compartimentul de marketing

mediul exterior organizatiei.

ANS:  5

92) Barierele contextuale ce ingreuneaza perceperea si valorificarea oportunitatilor nu pot fi:

culturale

legislative-birocratice

motivational-economice

institutional-economice

legate de intreprinzator.

ANS:  5

93) Sursele de oportunitati economice nu pot fi:

stiintifice

tehnice

barierele organizationale

juridice

fiscale.

ANS:  3

94) Testul de fezabilitate financiara, realizat in cadrul unui studiu de fezabilitate determina:

daca oportunitatea este profitabila

punctele forte ale afacerii

punctele slabe ale afacerii

oportunitatile mediului extern

amenintarile mediului extern.

ANS:  1

95) In cadrul unui studiu de fezabilitate nu se efectueaza teste :

de fezabilitate financiara

Kolmogorov- Smirnov

de vanzari

de marketing

de personal.

ANS:  2

96) Care din urmatoarele tipuri de strategii antreprenoriale nu apartin clasificarii specialistilor olandezi Frese, Van Gelderen si Ombach:

antreprenoriala completa

antreprenoriala a punctului critic

oportunistica

de diversificare

antreprenoriala reactiva.

ANS:  4

97) Strategia antreprenoriala a punctului critic, conform specialistilor olandezi Frese, Van Gelderen si Ombach:

rezolva activitatile curente

se concentreaza pe problemele importante si dificile ale firmei

urmareste valorificarea cat mai multor oportunitati, putand devia de la obiectivele initiale

nu este aplicabila decat in medii stabile

este identica cu strategia antreprenoriala completa.

ANS:  2

98) Care din urmatoarele nu reprezinta oportunitati pentru dezvoltarea IMM, in Romania, in perioada actuala:

nivelul ridicat de instruire generala si profesionala a populatiei

existenta unor importante resurse naturale

programe de asistenta ale UE

concurenta produselor straine

disponibilitatea pentru efort a intreprinzatorilor.

ANS:  4

99) Prin fructificarea oportunitatilor economice IMM nu contribuie la:

cresterea PIB

cresterea inflatiei

crearea de noi locuri de munca

stimularea concurentei

stimularea inovativitatii.

ANS:  2

100) In cazul in care printr-un plan de afaceri se urmareste atragerea de investitii, oferta finala cuprinsa in planul de afaceri nu contine:

sumele solicitate potentialilor furnizori de fonduri

destinatia sumelor solicitate

date privind drumul critic

termenii financiari ai eventualelor credite acordate

conditiile de parteneriat.

ANS:  3

101) Abordarea functionala a spiritului antreprenorial se refera la:

tipologia John Miner

rolul spiritului antreprenorial in economie

resursele utilizate de intreprinzator

abilitatile manageriale ale intreprinzatorului.

ANS:  2

102) Cea mai semnificativa caracteristica psihosociala a intreprinzatorilor este data de:

abilitatile manageriale ale intreprinzatorilor

optiunile strategice ale intreprinzatorilor

adaptabilitatea la mediu

dorinta de realizare materiala, profesionala si sociala

ANS:  4

103) Care din urmatoarele este caracteristica psihosociala a intreprinzatorilor?

curajul cu care se angajeaza sa infrunte riscurile

o buna pregatire tehnica

prudenta apreciabila

o buna pregatire manageriala

ANS:  1

104) Care din urmatoarele este un criteriu cantitativ de departajare a IMM de intreprinderile mari?

conducerea este asigurata de proprietari

activitatea se desfasoara pe plan local

numarul de personal

posesiunea intreprinderii apartine unuia sau unui mic numar de proprietari

intreprinzatorul isi pune amprenta asupra intregii activitati a firmei

ANS:  3

105) Care din urmatoarele este un criteriu calitativ de departajare a IMM de intreprinderile mari?

volumul cheltuielilor totale

cifra de afaceri

profitul

conducerea este asigurata de proprietari

numarul de personal

ANS:  4

106) Care din urmatoarele reprezinta un avantaj al IMM fata de intreprinderile mari?

grad mare de flexibilitate

structuri organizatorice complexe

control ineficient

nu sunt creatoare de locuri de munca

sistem de informare greoi.

ANS:  1

107) Care din urmatoarele reprezinta un dezavantaj al IMM fata de intreprinderile mari?

sunt creatoare de locuri de munca

grad mare de flexibilitate

o buna gestionare a resurselor umane

structuri organizatorice simple si supple

capital redus.

ANS:  5

108) .Printre urmatoarele se numara o serie de dezavantaje ale IMM fata de intreprinderile mari:

1.dispun de capital redus ceea ce le face vulnerabile la socurile economice

2.acces scazut la tehnologiile noi

3.grad mare de flexibilitate

4.grad mare de dependenta fata de un grup de clienti

5.lipsa de cunostinte manageriale si economice suficiente a conducatorilor.

Care din combinatiile de mai jos reprezinta dezavantaje ale IMM fata de intreprinderile mari?



ANS:  5

109) Care din actele normative de mai jos vizeaza stimularea infiintarii si dezvoltarii iMM?

Legea 10/2001

Legea 247/2005

Legea 346/2004

Legea 219/2005

Legea 278/2006

ANS:  3

110) Care din urmatoarele nu reprezinta oportunitati pentru dezvoltarea IMM in Romania?

nivelul ridicat de instruire generala si profesionala a populatiei

taxele si impozitele mari

sistem de invatamant de nivel ridicat

existenta unor importante resurse naturale

programele de asistenta ale Uniunii Europene.

ANS:  2

111) Dupa criteriul potentialului de obtinere a profitului IMM nu pot fi:

firme mici statice, marginale

societati mixte

firme mici, statice, nemarginale

firme dinamice (antreprenoriale)

ANS:  2

112) Care din urmatoarele nu pot genera succesul sau insuccesul IMM?

resursele financiare

resursele de personal

numele angajatilor

abilitatile manageriale ale intreprinzatorului

numarul de clienti

ANS:  3

113) Politicile de recompensare a salariatilor din cadrul IMM nu se bazeaza pe:

performantele obtinute de salariati

abilitatea de a opera cu concepte abstracte

responsabilitatile salariatilor

profitul realizat de salariati.

ANS:  2

114) Care din urmatoarele nu este o caracteristica a intreprinzatorilor dinamici?

delega autoritatea

folosesc tehnici de marketing variate

au aptitudini de comunicare scazute

cauta sa-si suplimenteze studiile in domeniul economic si/sau juridic

fac planificari pe termen lung.

ANS:  3

115) Care din urmatoarele nu este o caracteristica a intreprinzatorilor statici si marginali:

au aptitudini de comunicare scazute

nu delega autoritatea

folosesc surse reduse de capital

folosesc tehnici de marketing variate

folosesc strategii restranse de marketing

ANS:  4

116) Care din urmatoarele tipuri de intreprinzatori nu fac parte din tipologia intreprinzatorilor lui John Miner?

intreprinzatorul performant personal

intreprinzatorul manager

intreprinzatorul expert

intreprinzatorul supervanzator

intreprinzatorul universal sau complet

ANS:  5

117) Printre caracteristicile intreprinzatorului classic sau rutinier, conform tipologiei intreprinzatorilor STRATOS se afla:

1.amploare redusa a deciziilor si actiunilor

2.adaptabilitate mare la mediu

3.nu genereaza firme puternice si dinamice

4.prudenta apreciabila

5.orientarea strategica este diversificarea.

Care din combinatiile de mai jos reprezinta particularitati ale intreprinzatorului clasic sau rutinier?

ANS:  2

118) Printre caracteristicile intreprinzatorului dinamic sau pionier, conform tipologiei STRATOS se afla urmatoarele:

1.este deosebit de creativ

2.are disponibilitate spre asumarea de riscuri

3.se adapteaza bine la schimbarile de mediu

4.orientarea strategica este penetrarea pe piata

5.prudenta apreciabila.

Care din combinatiile de mai jos reprezinta particularitati ale intreprinzatorului dinamic sau pionier?

ANS:  1

119) Care dintre tipurile de intreprinzatori conform tipologiei STRATOS este cel mai performant din punct de vedere economic?

intreprinzatorul universal sau complet

intreprinzatorul dinamic sau pionier

intreprinzatorul organizator

intreprinzatorul clasic sau rutinier

ANS:  1

120) Care din urmatoarele nu este o particularitate a intreprinzatorului universal sau complet din tipologia STRATOS?

adaptabilitate mare la mediu

o buna pregatire economica si tehnica

orientarea strategica este diversificarea

prudenta apreciabila

ANS:  4

121) Sursele de oportunitati de afaceri comerciale constau in:

existenta cererii pentru anumite produse sau servicii

descoperirea de noi legi, principii, metodologii aplicabile in realizarea dev produse si servicii noi si modernizate

imbunatatirea conditiilor de acordare a creditelor

modificarea cuantumului taxelor si impozitelor

aparitia de noi legi, ordonante sau hotarari de guvern sau modificarea celor existente privitoare la stimularea dezvoltarii IMM

ANS:  1

122) Sursele de oportunitati de afaceri fiscale constau in:

existenta cererii pentru anumite produse sau servicii

descoperirea de noi legi, principii, metodologii aplicabile in realizarea dev produse si servicii noi si modernizate

imbunatatirea conditiilor de acordare a creditelor

modificarea cuantumului taxelor si impozitelor

aparitia de noi legi, ordonante sau hotarari de guvern sau modificarea celor existente privitoare la stimularea dezvoltarii IMM

ANS:  4

123) Sursele de oportunitati de afaceri juridice constau in:

existenta cererii pentru anumite produse sau servicii

descoperirea de noi legi, principii, metodologii aplicabile in realizarea dev produse si servicii noi si modernizate

imbunatatirea conditiilor de acordare a creditelor

modificarea cuantumului taxelor si impozitelor

aparitia de noi legi, ordonante sau hotarari de guvern sau modificarea celor existente privitoare la stimularea dezvoltarii IMM

ANS:  5

124) Sursele de oportunitati de afaceri informationale constau in:

aparitia sau modificarea legislatiei cu consecinte favorabile asupra intreprinderii

noi abordari si tehnologii informatice care faciliteaza accesul mai ieftin si mai rapid la informatii importante

pregatirea prin cursuri a unor persoane cu viziune, cunostinte si abilitati favorizante activitatilor antreprenoriale

imbunatatirea conditiilor de acordare a creditelor privitor la volumul garantiilor, nivelul dobanzii etc

ANS:  2

125) Sursele de oportunitati de afaceri educationale constau in:

aparitia sau modificarea legislatiei cu consecinte favorabile asupra intreprinderii

noi abordari si tehnologii informatice care faciliteaza accesul mai ieftin si mai rapid la informatii importante

pregatirea prin cursuri a unor persoane cu viziune, cunostinte si abilitati favorizante activitatilor antreprenoriale

imbunatatirea conditiilor de acordare a creditelor privitor la volumul garantiilor, nivelul dobanzii etc

ANS:  3

126) Barierele culturale ce pot aparea in procesul valorificarii oportunitatilor economice constau in:

existenta unor valori, aspiratii, norme si comportamente impotriva descoperirii si punerii in practica a oportunitatilor

scaderea PIB, consumului, cererii si investitiilor

existenta unei legislatii complexe, neclare si contradictorii

absenta unor institutii specifice economiei de piata

absenta stimulentelor economice.

ANS:  1

127) Barierele legislativ-birocratice ce pot aparea in procesul valorificarii oportunitatilor economice constau in:

existenta unor valori, aspiratii, norme si comportamente impotriva descoperirii si punerii in practica a oportunitatilor

scaderea PIB, consumului, cererii si investitiilor

existenta unei legislatii complexe, neclare si contradictorii

absenta unor institutii specifice economiei de piata

absenta stimulentelor economice

ANS:  3

128) Barierele motivational-economice ce pot aparea in procesul valorificarii oportunitatilor economice constau in:

existenta unor valori, aspiratii, norme si comportamente impotriva descoperirii si punerii in practica a oportunitatilor

scaderea PIB, consumului, cererii si investitiilor

existenta unei legislatii complexe, neclare si contradictorii

absenta unor institutii specifice economiei de piata

absenta stimulentelor economice

ANS:  5

129) Barierele institutional-economice ce pot aparea in procesul valorificarii oportunitatilor economice constau in:

existenta unor valori, aspiratii, norme si comportamente impotriva descoperirii si punerii in practica a oportunitatilor

scaderea PIB, consumului, cererii si investitiilor

existenta unei legislatii complexe, neclare si contradictorii

absenta unor institutii specifice economiei de piata

absenta stimulentelor economice

ANS:  4

130) Care din urmatoarele nu sunt tipuri de bariere contextuale ce pot aparea in procesul valorificarii oportunitatilor economice:

bariere culturale

bariere legislativ-birocratice

bariere motivational-economice

bariere institutional-economice

cresterea PIB

ANS:  5

131) Testul de fezabilitate generala care se efectueaza in cadrul unui studio de fezabilitate nu trebuie sa contina:

punctele forte ale afacerii

punctele slabe ale afacerii

reguli de negociere

oportunitati ale mediului extern intreprinderii

pericole(amenintari) ale mediului extern intreprinderii.

ANS:  3

132) Care din urmatoarele nu este o particularitate a managementului antreprenorial?

vizeaza organizatii de dimensiuni mici

nu este influentat de personalitatea intreprinzatorului

managerii sunt de tip generalist, nespecializati pe domenii sau activitati

apeleaza la specialisti, consultanti de management din afara firmei

ANS:  2

133) Care din urmatorii nu pot reprezenta un stakeholder al unei IMM

investitorii de risc

familia intreprinzatorului

managerii firmei

punctele forte si slabe ale firmei

Camera de Comert

ANS:  4

134) Printre regulile de pregatire a unei negocieri se afla:

1.apelarea la experti

2.necesitatea unei documentari atente asupra problemei care se negociaza

3.culegerea de informatii despre persoanele cu care se negociaza

4.nu se obtin informatii privind obiectul negocierii

5.stabilirea obiectivelor care se urmaresc.

Care din combinatiile de mai jos contin reguli de pregatire a unei negocieri?

ANS:  2

135) O intreprindere de tip IMM se poate afla in situatiile de mai jos:

1.cand intreprinderea are puncte forte puternice

2.cand intreprinderea are puncte slabe semnificative

3.cand firma activeaza intr-un mediu caracterizat de oportunitati

4.cand firma activeaza intr-un mediu plin de amenintari.

Care din combinatiile de mai jos vizeaza situatii in care se recomanda recurgerea la o strategie de restrangere?

ANS:  5

136) O intreprindere de tip IMM se poate afla in situatiile de mai jos:

1.cand intreprinderea are puncte forte puternice

2.cand intreprinderea are puncte slabe semnificative

3.cand firma activeaza intr-un mediu caracterizat de oportunitati

4.cand firma activeaza intr-un mediu plin de amenintari.

Care din combinatiile de mai jos vizeaza situatii in care se recomanda recurgerea la o strategie de dezvoltare?

ANS:  2

137) Printre particularitatile strategiilor antreprenoriale nu se numara:

vizeaza orizonturi scurte de timp, de obicei 2-3 ani

nu sunt influentate de personalitatea intreprinzatorului

se acorda o atentie deosebita resurselor

cele mai frecvente obiective vizeaza profitul si cifra de afaceri

se axeaza asupra valorificarii unei nise de piata

ANS:  2

138) Printre caracteristicile strategiilor antreprenoriale, conform specialistilor olandezi Frese, Van Gelderen si Ombach se numara:

1.strategia cuprinde procese ample de planificare ,pe termen lung

2.strategia urmareste valorificarea cat mai multor oportunitati, putand devia de la obiectivele initiale

3.strategia foloseste un volum mare de informatii, cunostinte manageriale si economice

4.strategia nu este aplicabila decat in medii stabile

5.strategia are o puternica orientare proactiva.

Care din combinatiile de mai jos cuprind caracteristici ale strategiei antreprenoriale complete?

ANS:  4

139) Strategia antreprenoriala reactiva, conform specialistilor olandezi Frese, Van Gelderen si Ombach :

rezolva activitatile curente

se concentreaza pe problemele importante si dificile ale firmei

cuprinde reactii imediate la situatiile neprevazute care apar, fara a incerca sa le influenteze

este identica cu strategia antreprenoriala completa

ANS:  3

140) Strategia antreprenoriala rutiniera, conform specialistilor olandezi Frese, Van Gelderen si Ombach :

rezolva activitatile curente

se concentreaza pe problemele importante si dificile ale firmei

cuprinde reactii imediate la situatiile neprevazute care apar, fara a incerca sa le influenteze

este identica cu strategia antreprenoriala completa

ANS:  1






Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate