Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» Functiile de coordonare si de antrenare


Functiile de coordonare si de antrenare


Functiile de coordonare si de antrenare

Armonizarea si sincronizarea actiunilor individuale si colective din cadrul intreprinderii si orientarea acestora spre indeplinirea obiectivelor, in conditii de profitabilitate maxima formeaza continutul functiei de coordonare.

Coordonarea permite diferitelor subunitati sau parti componente ale intreprinderii sa asigure orientarea eforturilor fiecaruia spre un scop general comun, in aceeasi directie de actiune. Functia de coordonare poate fi realizata in doua modalitati: planificare si organizare. Planul este unul din cele mai importante mijloace de coordonare, cuprinzand orientari precise cu privire la obiective, politica, programe etc. pe care managerii trebuie sa le aplice. Organizarea, prin continut, reprezinta un instrument dinamic de coordonare. Coordonarea prin organizare se realizeaza pe baza procesului de analiza si rationalizare a sarcinilor si operatiilor, utilizand metode si tehnici manageriale.

Activitatile continute de functia de coordonare sunt mai putin formalizate si, ca urmare, depind intr-o mare masura de latura umana a potentialului managerial.Indeplinirea corespunzatoare a functiei de coordonare este conditionata de existenta unor comunicatii intense verticale (intre diferite niveluri ierarhice, intre manageri-executanti si reciproc), orizontale (intre manageri-manageri si executanti-executanti situati la acelasi nivel ierarhic) si oblice (intre persoane care se situeaza pe diferite niveluri ierarhice si opereaza in diferite activitati).

Functia de coordonare, dupa specificul procesului de comunicare, imbraca doua forme: coordonarea bilaterala si coordonarea multilaterala. Coordonarea bilaterala este un proces de comunicare intre doua persoane (de regula intre manager si subordonat) prin care se asigura preintampinarea filtrajului, distorsiunii si obtinerea operativa a feed-back-ului. Coordonarea multilaterala reprezinta un proces de comunicare intre un manager si mai multi subordonati. In conditiile intreprinderii moderne, ponderea coordonarii multilaterale creste ca urmare a extinderii sistemelor de management de tip participativ.

Functia de antrenare este strans legata de relatiile interpersonale ale managerului si consta in stimularea personalului intreprinderii, in organizarea participarii sale eficiente la actiuni orientate spre atingerea obiectivelor fixate, luand in considerare factorii care ii motiveaza pe oameni.

Indeplinirea corespunzatoare a functiei de antrenare presupune intelegerea de catre manager a rolului si particularitatilor factorului uman in cadrul intreprinderii, a motivatiilor oamenilor, practicarea unui stil corespunzator de management si stabilirea unor comunicatii interne eficiente.

Functia de antrenare are un pronuntat caracter operational si raspunde la intrebarea: de ce personalul intreprinderii participa la stabilirea si realizarea obiectivelor? Analiza intrebarii conduce la concluzia ca fundamentul antrenarii il reprezinta motivarea. Motivarea asigura corelarea satisfacerii necesitatilor si intereselor personalului cu indeplinirea obiectivelor si sarcinilor.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate