Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» Factori de sustinere a necesitatii activitatii de inovare


Factori de sustinere a necesitatii activitatii de inovare


Factori de sustinere a necesitatii activitatii de inovare

Presiunea concurentiala obliga intreprinderile sa caute permanent solutiile care le permit o pozitie cat mai buna pe piata, politica ce constituie conditia esentiala de existenta a intreprinderii.

Dintre factorii principali, care determina o intreprindere, la un moment dat, sa-si diversifice productia si mai ales sa promoveze noul, se pot evidentia:

a)nevoia imperativa de a dezvolta sau macar pastra pozitia ocupata de intreprindere pe piata; este factorul cel mai important. Practic toate intreprinderile se preocupa de pastrarea pozitiei ocupate si largirea segmentului detinut din piata.

b)            cererea pietii de a-si diversifica productia. Majoritatea intreprinderilor se preocupa de diversificarea in domeniul pe care il stapanesc si doar arareori este vorba de o schimbare a profilului. In general, intreprinderile par mai tentate sa-si diversifice produsele decat sa-si diversifice tehnologiile de realizare a produselor. Cel mai adesea se apeleaza la fortele interne pentru o diversificare a produselor si la achizitii externe in rest, mai ales atunci cand este vorba de o schimbarea a profilului intreprinderii.

c)obligativitatea de a se alinia la normative impuse de Guvern, legislatie, cerinte sociale. Normele cel mai frecvent modificate in ultimii ani sunt cele referitoare la protectia mediului. Pe planul produselor oferite pe piata, normele de protectie a mediului nu afecteaza toate ramurile industrial. Cele mai afectate sunt cele ale industriei chimice si farmaceutice si a automobilului. In cazul altor ramuri, cele care sunt puternic afectate de normele stricte de protectie a mediului sunt mai ales tehnologiile (si nu produsele). Mai apar restrictii determinate de standardizare sau, mai frecvent, de noile masuri de protectie a consumatorului, care merg mult mai departe decat la stabilirea mai stricta a unor termene de garantie.d)            nevoia de a face fata unei scaderi a ofertei sau scumpiri a materiilor prime. Este vorba de scumpirea energiei, care a obligat intreprinderea sa isi schimbe, atat tehnologiile, cat sa isi reproiecteze produsele.

e)recesiunea pe care o cunosc economiile tarilor dezvoltate pe parcursul ultimilor ani a determinat intreprinderile sa fie reticente in a se lansa in investitii mari pe termen lung (asa cum presupun schimbarile de tehnologie). Ele au preferat, cel mai adesea, inovatiile care s-au materializat repede in produse imbunatatite si in modificari "din mers" ale proceselor tehnologice existente.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate