Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» Plan de afaceri - AGENTIE DE TURISM


Plan de afaceri - AGENTIE DE TURISM


ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE

RELATII ECONOMICE INTERNATIONALE

AFACERI INTERNATIONALEAGENTIE DE TURISM

Plan de afaceri

Descrierea pietei

Incepand cu anul 1989 turismul romanesc a suferit numeroase schimbari, astfel ca incepand cu acest an hotelurile au inceput sa fie din ce in ce mai putin populate, iar lucrurile au inceput sa mearga din ce in ce mai prost. La aceasta a contribuit scaderea nivelului de trai si al puterii de cumparare a celor mai multi romani.

In urmatorii cativa ani in care indicatorii economici au cotinuat sa scada si oamenii de rand sa o duca din ce in ce mai greu, a aparut totusi o clasa de mici intreprinzatori care prin desfasurarea unor activitati economice au inceput sa inregistreze profit. Cum Romania iesise de curand de sub un regim totalitar a existat dorinta de a „iesi afara”, prin afara intelegand tariile din apropiere (Grecia, Turcia, Bulgaria, Ungaria), in afara de acest aspect a mai existat si o tendinta de continua scadere a numarului de turisti autohtoni din statiunile romane.

In aceste conditii turismul nu a mai adus profit fiind la un pas de a deveni o gaura neagra a bugetului. Statul care inca mai detinea majoritatea in consiliile de administratie a diverselor societati de turism nu a avut bani sa mai investeasca in modernizarea si intretinerea hotelurilor, vilelor si a statiunilor in general, astfel incat totul a intrat in stare de conservare si de cele mai multe ori conservarea a insemnat distrugere

Odata cu privatizarea statiunilor si concesionarea hotelurilor, lucrurile au inceput sa se schimbe in mai bine, dar standardele „noastre” erau net inferioare in comparatie cu cele internationale.

Dupa 1992 pentru turismul national in formula sa clasica a aparut un mare competitor, agroturismul. Familiile de tarani care doreau un venit suplimentar s-au organizat intr-o asociatie care sa-i reprezinte si sa le asigure un venit mai mare. Turistii au fost deosebit de receptivi la aceasta noua oportunitate pentru ca le raspundea exact nevoilor; era o forma organizata de turism, cu o larga acoperire si cel mai important la preturi nu deloc piperate.

In aceste conditii a fost necesara privatizarea sau concesionarea spatiilor de cazare sau a unor statiuni intregi pentru a putea salva situatia, numai ca in cele mai multe cazuri cei care au cumparat aceste „perle ale turismului” au asteptat profitul fara a investi nimic in afara de suma initiala. Abia in ultimii doi ani hotelurile si vilele au fost reconditionate sau imbunatatite astfel incat sa ajunga la standardele Romaniei din 1989, care oricum erau inferioare celor vest europene sau chiar central europene.

Concurenta

Concurenta este foarte bine reprezentata, incepand de la agentii de mari dimensiuni, care concep si comercializeaza programe turistice variate, pana la cele mici si foarte mici, care se limiteaza la operatiuni foarte simple. In momentul in care face analiza concurentei, o agentie de turism trebuie sa se raporteze in primul rand la firmele comparabile ca profil si ca servicii oferite, care tintesc acelasi segment de clienti, si abia dupa aceea la competitorii de alta factura.

Din datele furnizate de fostul Minister al Turismului reiese ca in Romania exista in momentul de fata aproximativ 1500 de agentii de turism.

Descrierea serviciilor firmei

Preturi cat mai mici. De aceea firma in care as investi ar putea oferi clientilor sai posibilitatea de a negocia preturile pentru serviciile oferite. Fiecare client este deosebit si de aceea agentia a inteles ca la cerinte diferite trebuie oferite alternative diferite. Un client fericit aduce profit pe cand unul nesatisfacut nu face decat sa aduca pierderi.

Redescoperirea tarii. Romanii au fost binecuvantati cu poate una dintre cele mai frumoase tari din lume si nimic nu poate fi mai incantator decat sa redescoperim impreuna locurile cele mai frumoase din tara. Sa ne bucuram si sa fim mandri ca avem manastirile din nordul Moldovei, statiunile de pe valea Prahovei, Cheile Bicazului, lacurile vulcanice, pesterile din muntii Apuseni etc.

Conditii deosebite. Sfarsitul mileniului ne face pe toti sa ne dorim un viitor mai bun. Conditiile pe care o agentie de turism trebuie sa le ofere sunt foarte ridicate Firma ar asigura clientilor serviciile unor companii care respecta cele mai inalte standarde. Tot odata angajatii firmei ar asigura asistenta dorita pentru alegerea variantei cea mai potrivita pentru vacanta.

Bonusuri pentru fidelitate. Satisfacerea clientilor este un proces de lunga durata care presupune multa atentie si efort iar pentru aceasta lucreaza intreaga echipa a agentiei.

Pozitia fata de concurenta

Firma se bazeaza pe anumite calitati constitutive pe care nici una dintre firmele concurente nu le prezinta in totalitate. Atuurile pe care firma mizeaza sunt cele eumerate mai sus si sunt astfel concepute incat sa raspunda nevoilor si asteptarilor clientilor.

In primul rand agentia ar oferi o gama variata de servicii pentru toti clientii sai. Incepand din momentul in care a intrat in contact cu agentia o persoana este ajutata sa aleaga tipul de serviciu pe care o intereseaza. Fie ca este vorba de o excursie in strainatate, la mare sau la munte sau doar de un week-end unui client i se pot oferi mai multe variante.

Mai mult de atat toate preturile ar fi negociabile, in anumite conditii ele putand fi reduse cu pana la 45% din pretul initial. Firma ar putea oferi de asemenea cientilor posibilitatea de a plati in rate cu multiplele avantaje pe care le ofera aceasta varianta.

Totusi in prima faza de dezvoltare a firmei exista un punct mai greu de depasit si anume lipsa unor birouri de reprezentanta oficiala a firmei in tara, dar acest aspect al problemei va fi remediat pe parcursul primelor 18 luni.

Exista anumite conditii care fac mai usoara lansarea firmei pe piata. In primul rand sezonul de ski este in plin si se poate exploata acest moment la maxim avand in vedere faptul ca partiile de ski sunt in buna stare. In al doilea rand se apropie momentul Zilei indragostitilor in care se pot obtine profituri mari prin propunerea unor variante mai ieftine pentru tinerii. Nu in ultimul rand exista timp suficient pentru valorificarea momentului de 1 mai in care toti tinerii merg la mare pentru a face prima baie din an.

Cu toate acestea exista anumite riscuri si amenintari pentru o afacere in turism. Printre acestea se numara scaderea nivelului de trai, schimbarea legilor cu privire la accize, inflatia, turismul ilicit si concurenta ilicita.

Pozitia firmei

Pubicul tinta al firmei este alcatuit din doua categorii in primul rand din tineri de 16 - 23 de ani si in al doilea rand de persoane ce se incadreaza in categoria de varsta 35 - 45 de ani. Primii aleg excursiile lungi in care nu opteza pentru pachetul complet de servicii, preferand sa ramana mai mult in vacanta cu conditii nepretentioase. A doua categorie de varsta persoanele care deja au copii mari prefera un sejur de durata medie dar sunt clientii cei mai pretentiosi pentru ca ei prefera sa petreaca mai putin timp intr-un concediu dar sa beneficieze de conditiile cele mai bune.

Politica firmei este aceea de a permanentiza legaturile cu clientii sai astfel incat acestea sa devina legaturi permanente cu niste „clienti fideli”. Acesta este cuvantul cheie al reusitei intregii afaceri, multumirea unui client astfel incat el sa revina la aceeasi agentie si cu un nou client.

Firma se distinge de concurenta sa prin serviciile oferite, serviciile gratuite, bonusurile pentru fidelitate, profesionalismul si competenta angajatilor.

Pregatire si calificare

Conducerea operativa a agentiei de turism poate fi asigurata numai de catre manageri care poseda brevete de turism. Conditiile obligatorii pentru obtinerea brevetului sunt: cetatenia, pregatirea profesionala (posesor al unui atestat de cunoastere a unei limbi de circulatie internationala, absolvent cu licenta a unei facultati cu profil de turism, activitate de minimum 3 ani in turism, iar pentru unele pozitii, de minimum 5 ani).

Managerul va coordona ansamblul activitatilor care se desfasoara in cadrul unitatii.

Pentru restul personalului angajat, nu este obligatorie o pregatire de specialitate, dar este preferabil ca majoritatea sa aiba o calificare in domeniu. Aveti nevoie de minim 2 persoane : un director de agentie si un agent de turism.In timp, mai puteti angaja inca 1-2 agenti de turism( unul pentru incoming, unul pentru outgoing..) si un agent ticketing cu brevet IATA. Salariu : intre 150 EURO (mimim) si 300 EURO /luna.

Costuri estimative


Deschiderea firmei : 800 RON / 220 EURO
Achizitionare : telefon 50 RON,fax : 7-800 RON, 2 PC-uri 10-2000 RON/bucata 620 / 720 EURO
Chirie spatiu(apartament sau o garsoniera) : 120 - 200 EURO/luna
Intretinere : 2-300 RON/luna sau 60-80 EURO/luna
Lumina : 60 - 80 RON/ luna sau 10-15 EURO/luna
Telefon : 150 - 1000 RON sau 50 - 300 EURO/luna
Internet : 60/100 RON prin dial-up sau 40 EURO/luna prin cablu ..
Salarii personal : 150 EURO/persoana/luna minim.
Publicitate : 100 RON - 3500 RON sau 30 - 1.000 EURO/luna
Papetarie(coli albe, dosare, pixuri, capsator, perforator, pixuri, dosare, bibliorafturi etc):50 RON/luna sau 15 EURO
Pentru start o sa avem nevoie de circa : 4000 RON sau 1.000 EURO

Costurile de inceput

Afacerea poate fi demarata cu costuri relativ mici in raport cu alte activitati. Costurile ar fi: infiintarea societatii (maximum 300 €), achizitionarea echipamentelor de birou (computere, soft, imprimanta, copiator, scanner: 1500–5000 €, in functie de numarul de computere care se achizitioneaza), cheltuieli legate de cumpararea sau inchirierea sediului, alte cheltuieli initiale (stabilire contacte cu partenerii, angajare personal, consumabile, cheltuieli cu promovarea etc).

Totusi, rata profitului net nu este una prea spectaculoasa, de regula ea atingand in jur de 3-5% din cifra de afaceri.

Strategia de lansare si relatiile publice

Cu prilejul lansarii se va introduce linia de produse promotionale care isi propun sa familiarizeze publicul cu ideea unei companii de turism accesibila tuturor.

Dupa momentul lansarii si cel inceperii activitatii departamentul de relatii publice se va ocupa de mentinerea unei legaturi permanente cu clientii agentiei. Scrisori de felicitare cu prilejul sarbatorilor, scrisori de multumire pentru incredere si altele vor pastra relatia dintre vanzator si cumparator. In plus de aceasta fiecare client va avea desemnat un colaborator al firmei care se va ocupa de informarea contina a clientului.

La intervale stabilite se vor organiza seminarii pe teme de turism cu accesul liber, in care cei interesati pot afla toate informatiile de care au nevoie. De asemenea firma va participa la toate manifestarile cu caracter similar pentru a se pune la curent cu ultimele tendinte in turism, si asta in interesul clientilor.

Pentru cei care se bucura de facilitatile Internetului firma va deschide o pagina de Web in care se pot accesa toate informatiile momentului. In afara de preturi, conditii si trasee pe pagina oficiala se pot gasi informatii despre zonele propuse, fotografii, traditii ale locurilor si multe alte lucruri pe care multi le gasesc interesante.

Advertisig si alte tipuri de promovare

In cazul serviciilor in general si in cazul celor turistice in particular, promovarea verbala are un rol extrem de important, mai ales in cazul unei firme mici, care nu este pregatita sa faca un efort financiar deosebit pentru a-si face publicitate.

De asemenea, se practica pe scara larga tiparirea si distribuirea de leaflet-uri, fluturasi, pliante cuprinzand diverse informatii legate de oferta firmei, preturi practicate, date de contact etc. Acestea sunt produse in special in perioadele de sezon (in perioada estivala, dar si in preajma sarbatorilor de iarna).

Anunturile in presa scrisa reprezinta de asemenea o varianta, fiind o metoda de promovare relativ ieftina. Publicitatea radio si in special cea TV sunt scumpe si in general sunt preferate de companiile de turism mari si in perioadele de sezon.

De asemenea agentia de turism va sponsoriza diverse evenimente si personalitati in prezent desfasurandu-se tratative cu atleta Gabriela Szabo

In afara de acestea departamentul de publicitate al companiei va monitoriza in permanenta reactia publicului si va adapta serviciile firmei la cerintele clientilor pentru a-si respecta promisiunile.

Preturi si distributie

Preturile firmei vor fi variabile in functie de serviciile oferite si se va tine cont ca mereu clientul sa fie multumit de raportul pret – calitate. Plata se va putea face si in rate fara a-i pretinde clientului un imprumut bancar. Negocierea preturilor se va face direct cu reprezentantull firmei care va asigura clientului cea mai buna obtiune posibila.

Vanzarea serviciilor noastre se va face fie prin inernet, fie direct de la sediul firmei fie prin agentii de vanzari. Agentii de vanzari, vor urma un curs intensiv de pregatire, dupa care vor fi examitati, iar cei selectati vor semna un contract de colaborare. Plata acestora se va face prin comision la vanzare.

Dupa primele sase luni firma va deschide treptat birouri teritoriale in principalele orase ale tarii. Pana atunci spatiul acesta va fi asigurat de catre agentii de vanzare care vor vinde prin metoda “party-presentation”

Clientii

In functie de modul de organizare a sejurului, turistii se impart in doua mari categorii: cei care calatoresc pe cont propriu si cei care apeleaza la serviciile unei agentii specializate.

Din punct de vedere psiho-comportamental exista diferente intre cele doua categorii. Cei care calatoresc pe cont propriu sunt cel mai adesea turisti cu experienta, pretuiesc libertatea de miscare, isi fac singuri programul calatoriei, isi asuma riscul intampinarii unor situatii neprevazute. Acestia se incadreaza de regula in categoria celor cu venituri medii sau superioare.

Turistii care contacteaza agentiile de turism prefera siguranta conferita de acestea necunoscutului pe care il presupune calatoria pe cont propriu. Sunt cel mai adesea persoane mai comode, se implica in organizarea calatoriei doar daca este absolut necesar, se bazeaza pe programul conceput de agentie, pe care o considera in intregime raspunzatoare de buna desfasurare a evenimentelor.

Obiective propuse

1 Pentru primele sase luni

Deschiderea a trei birouri teritoriale in Cluj, Timisoara si Brasov

Dublarea numarului de colaboratori

Amortizarea investitiei

Mediatizarea agentiei

Obtinerea unei cote de piata ridicata

Analizarea activitatii

2 Pentru primele douasprezece luni

Deschiderea a inca doua birouri teritoriala le Constanta si Iasi

Dublarea numarului de colaboratori

Obtinerea de profit si reinvestirea lui

Mediatizarea noilor campanii ale firmei

Cresterea cotei de piata

Analiza activitatii si a imaginii firmei

3 Pentru urmatoarele sase luni

Reimprospatarea imaginii firmei

Analiza activitatii

Eficientizarea muncii colaboratorilor

Extinderea la nivel international

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate