Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» Componentele metodei managementului prin obiective


Componentele metodei managementului prin obiective


Componentele metodei managementului prin obiective

Managementul prin obiective este definit ca o metoda de management bazata pe determinarea riguroasa a obiectivelor pana la nivelul executantilor (care participa nemijlocit la stabilirea lor) si pe corelarea stransa a recompenselor si, respectiv, a sarcinilor cu nivelul realizarii obiectivelor prestabilite. Managementul prin obiective are o structura complexa, alcatuita din sase componente: sistemul de obiective; programele de actiuni; calendarele de termene; bugetele de venituri si cheltuieli; repertoarele de metode si tehnici; instructiunile.

Sistemul de obiective cuprinde obiectivele fundamentale, derivate, specifice si individuale.

Obiectivele fundamentale (mai pot fi denumite obiective generale, strategice) sunt stabilite de top-managerii intreprinderii, pe o perioada mai lunga de timp. In fixarea si esalonarea acestor obiective isi gaseste expresie atributul de previziune al managementului. Obiectivele derivate sunt parti ale obiectivului fundamental astfel esalonate in timp incat prin realizarea lor sa se atinga obiectivul fundamental. Obiectivele specifice sunt fixate unei anumite activitati, sunt obiective care se stabilesc pentru o subdiviziune organizatorica a intreprinderii. Obiectivele individuale sunt direct legate de sarcinile de munca si se stabilesc pentru fiecare persoana ce ocupa un post de munca.Programele de actiuni se intocmesc pentru fiecare subdiviziune organizatorica a intreprinderii care, in conceptia managementului prin obiective, poarta numele de centru de cheltuieli si venituri . Calendarele de termene servesc pentru sincronizarea calendaristica (in timp) a elementelor cuprinse  in programele de actiuni. Bugetele de venituri si cheltuieli reprezinta fundamentul economic si motivational pentru fiecare subdiviziune organizatorica si pentru intreprindere in ansamblul sau. Pe baza bugetelor se asigura o determinare precisa a resurselor cheltuite de subdiviziunile intreprinderii si a rezultatelor efectiv obtinute.

Repertoarele de metode si tehnici reprezinta suportul logistic al managementului prin obiective atat in munca manageriala, cat si in cea de executie. Instructiunile exprima conceptia manageriala a intreprinderii asupra modului cum trebuie utilizate repertoarele de metode si tehnici.


Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate