Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
Relatia risc-venit si echilibrul pietei de capital


Relatia risc-venit si echilibrul pietei de capital


Relatia risc-venit si echilibrul pietei de capital

Pe o piata cu o economie dezvoltata, in ultimii 50 de ani am fi castigai un venit mediu real in jur de 5% la actiunile companiilor industriale si unul apropiat de zero la bonurile de tezaur al caror venit nominal pe termen lung variaza, de regula, in linie cu rata inflatiei. Diferenta intre aceste cifre medii ne arata cu cat trebuie sa fie compensati pe termen lung oamenii pentru ca isi asuma un risc suplimentar. Daca oamenii ar avea mai putina aversiune la risc, am vedea o diferenta mai mica intre venitul mediu real la activele riscante si activele securizate.

Asa stau lucrurile in medie si pe termen lung intre diferite categorii de active. Sa vedem insa cum stau lucrurile, individual intre diferite actiuni de capital. Pentru convenienta, ar trebui sa repetam formula pentru calcularea ratei reale de venit la actiunile de capital:Formula nr.

Rata reala de venit = - inflatie

Venitul real este mai mare cu cat pretul de achizitie este mai mic. Daca achizitorul are nevoie de o rata ridicata de venit pentru a cumpara actiunea, el ofera pur si simplu un pret mai scazut atunci cand o firma incearca sa-si vanda actiunile pe piata.

O actiune cu un beta scazut sau cu un beta negativ va fi mult ceruta pe piata. Achizitorii cu aversiune la risc sunt nerabdatori sa cumpere actiuni beta negativ a caror includere in portofoliu va reduce riscul total al portofoliului. Cererea ridicata va majora pretul actiunilor respective si va reduce venitul lor mediu, dar investitorii de portofoliu sunt bucurosi sa accepte un venit mai scazut pentru a-si reduce riscul portofoliului.

Prin urmare, cand piata actiunilor se afla in echilibru, actiunile cu beta scazut sau negativ ar trebui sa aiba preturi ridicate si rate medii de venit mai mici. Actiunile cu un beta ridicat sporesc riscul portofoliului si vor fi achizitionate de investitori numai daca ele au un pret scazut si rate ridicate de venit mediu care sa compenseze caracteristicile lor nedorite de risc. Figura nr. 2 ne arata aceasta relatie.

Venitul asteptat si caracteristicile riscului sunt deci cele doua elemente de care depinde pretul actiunilor de capital individuale atunci cand piata de capital se afla in echilibru. Caracteristicile de risc ale actiunilor unei firme determina rata asteptata de venit pe care firma trebuie sa o ofere investitorilor de portofoliu daca vrea sa concureze actiunile de capital ale altor firme.

Figura nr.

Relatia dintre riscul si venitul actiunilor de capital ale companiilor


Nota Riscul fiecarei actiuni de capital este masurat prin factorul sau beta care ne arata modul in care venitul evolueaza sau nu o data cu piata de capital pe ansamblul ei. Cu cal beta este mai ridicat, cu atat includerea actiunii in portofoliu va spori riscul total al portofoliului, inclinatia curbei arata ca actiunile mai riscante cu un beta mai ridicat trebuie sa ofere un venit mai mare, in medie, pentru a compensa acest dezavantaj.

Pentru un nivel de venit necesar dat, din formula nr. 1 reiese ca un nivel mai ridicat al dividendelor sau al castigului la capitalul actiunii inseamna un pret curent mai ridicat al actiunii de capital. Atata timp cat actiunile cu un nivel anticipat mare de dividende sau de castig la capital nu au un pret ridicat, ele vor avea un nivel peste medie al ratei asteptate de venit raportat la caracteristicile lor de risc. Ele vor fi atractive si oamenii vor cauta sa le cumpere, ridicandu-le pretul pana cand el atinge pretul de echilibru.

In analizarea caracteristicilor de risc ale actiunilor unei firme, un punct crucial este acela ca nu trebuie sa ne facem griji asupra variabilitatii ratei de venit a actiunilor a caror evolutie este in directie opusa restului pietei de capital. Spunem ca aceste actiuni au o variabilitate izolata de restul pietei. Acesta este si motivul importantei calcularii factorului beta pentru actiunile de capital. Adaugarea unui activ riscant la portofoliu ii reduce acestuia riscul total cu conditia ca beta sa fie mai mic de unu. Actiunile cu un beta scazut pot fi riscante individual, dar puse impreuna cu alte actiuni, ele reduc riscul portofoliului si deci sunt dorite deoarece oamenii au aversiune la risc. Cand piata de capital este in echilibru, actiunile cu un beta mai scazut au un pret peste medie si o rata de venit sub medie pentru a suplini acest avantaj.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate