Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
CEREREA SI OFERTA


CEREREA SI OFERTA


CEREREA SI OFERTA

Obiective:

Ø      Abordarea comparata a teoriei economice clasice si neoclasice

Ø      Intelegerea notiunilor de cerere si ofertaØ      Fundamentarea notiunilor de elasticitate a cererii si a ofertei

Termeni cheie: elasticitate, venit, cerere, oferta, cerere agregata, bun substituibil

1.1. Cererea pentru bunuri

Cererea este definita prin cantitatea dintr-o anumita marfa, bun economic sau serviciu ce se poate cumpara intr-o perioada de timp data, la pretul pietei .Bunuri de productie sau de consum, informatii si tehnologii se vand si se cumpara pe piata in schimbul unei sume de bani, numita pret.

Cererea se poate determina pe mai multe planuri. In plan individual, ea reprezinta cantitatea dintr-un anumit bun economic ce se doreste a fi cumparata in conditii date de loc si de pret de catre un consumator.

Marimea cererii este determinata de pret si de venit si influentata de o serie de factori de naturaeconomicasi extraeconomicadintre care amintim:

-dimensiunea pietei; cu cat piata este mai restransa, cu atat cererea pentru produsul sau serviciul respectiv va fi mai mica.

- puterea de cumparare a celor ce formeaza cererea pentru un anumit produs;

- preferinta consumatorilor, moda, standardul de viata.;

- anticiparile consumatorilor privind evolutia preturilor, a veniturilor, a conjuncturii economice de ansamblu sau a situatiei politico-economice. O crestere preconizatasau anuntataa nivelului preturilor va genera o crestere a cererii deoarece consumatorii vor incerca sa se puna la adapost de efectele acesteia cumparand bunuri in cantitati mai mari decat de obicei, in scopul stocarii, sau vor cumpara bunuri pe care in mod normal nu le cumparau.

- existenta sau inexistenta bunurilor substituibile ;

- modificarile in nivelul preturilor bunurilor substituibile.

- factorii de mediu: o perioada ploioasa va determina cresterea cererii pentru umbrele, o zona poluata va determina scaderea cererii din partea turistilor pentru locuri de odihna in zona respectiva etc.

Relatia pret-cantitate ceruta este una de determinare indirecta, in sensul ca modificarea pretului genereaza modificarea cantitatii cerute in sens invers modificarii pretului.

1.2. Elasticitatea cererii in functie de pret si in functie de venit

a) Elasticitatea cererii in functie de pret.

Modificarile cantitatilor cumparate de consumatori generate de modificarile pretului de vanzare poarta numele de elasticitatea cererii in functie de pret.

Legea descresterii cererii in functie de cresterea pretului ne ofera o imagine asupra sensului de miscare a celor doi parametrii. Cat de mult se modifica insa cererea in conditiile modificarii pretului se poate calcula cu ajutorul coeficientului de elasticitate, definit ca un raport intre modificarea procentuala a cantitatii cerute si modificarea procentuala a pretului.

Notand cu Ep coeficientul de elasticitate a cererii in functie de pret, obtinem:

Ecp= X/ Px = X / Px

X/ P x X Px

Unde: X = bunul pentru care se calculeazacoeficientul de elasticitate a

cererii in functie de pret

Px = pretul bunului respectiv

X = modificarea cantitatii cerute din bunul X

Px = modificarea pretului bunului X

Bunurile raspund in mod diferit modificarii pretului. Din acest punct de vedere distingem :

1.Bunuri cu cerere elastica-sunt acele bunuri a caror cerere creste cu mai mult de o unitate in conditiile scaderii pretului de vanzare cu o unitate; volumul valoric al vanzarilor totale (calculat ca produs intre pretul unitar si cantitate) creste.

2. Bunuri cu cerere inelastica (sau rigida) - sunt acele bunuri a caror cerere creste cu mai putin de o unitate in conditiile scaderii pretului cu o unitate; volumul valoric al vanzarilor totale scade. In situatia acestui tip de bunuri coeficientul de elasticitate a cererii in functie de pret este mai mare decat minus unu si mai mic decat zero.

3. Bunuri cu elasticitate unitara- sunt acele bunuri a caror cerere creste cu o unitate in conditiile in care pretul scade cu o unitate, volumul valoric la vanzarilor ramanand in linii mari neschimbat.In aceasta situatie, valoarea coeficientului de elasticitate este de minus unu.

b) elasticitatea cererii in functie de venit

Elasticitatea cererii se poate calcula si in functie de venit. In acest caz, coeficientul de elasticitate exprima raportul intre inclinatia marginala spre consumul unui bun si inclinatia medie spre consumul bunului respectiv (data de raportul dintre cantitatea ceruta si venit).

Eci = X / I = X / I

X / M X I

unde : Eci = coeficientul de elasticitate a cererii

X = bunul sau serviciul pentru care se calculeaza coeficientul de elasticitate

I = venitul disponibil pentru procurarea bunului X

X = modificarea cererii pentru bunul X

I = modificarea venitului

2. Oferta

In sens general, oferta este definita prin cantitatea dintr-un bun economic, serviciu sau factor de productie pe care un producator o produce si doreste sa o vanda pe piata (in fapt sa o preschimbe pe piata cu alte bunuri si servicii, prin intermediul banilor) intr-o perioada de timp datala un anumit nivel al pretului.

2.1.Factorii care influenteaza marimea ofertei

Din multitudinea definirilor date de-a lungul timpului ofertei, se desprinde concluzia ca ea reprezinta o cantitate dintr-un bun sau serviciu a carei marime este determinata de o serie de factori obiectivi si subiectivi, dintre care enumeram:

1) din perspectiva producatorului, oferta de bunuri economice este influentata de:

a/ pretul factorilor de productie. O crestere a pretului factorilor de productie, care determina cresterea costului unitar poate genera urmatorul comportament al ofertei:

- cresterea pretului de vanzare al bunului respectiv, care atrage diminuarea cererii, deci scaderea profitului total; firma isi va orienta productia spre alte produse mai profitabile, care ii vor permite obtinerea unui castig mai ridicat si va diminua oferta din bunul initial;

- mentinerea constanta a pretului de vanzare al produsului care va avea ca efect scaderea profitului pe unitate de produs si implicit a profitului total. Si in aceasta situatie firma isi va restrange oferta, orientandu-se spre produse mai profitabile ;

b/ pretul bunului oferit pe piata respectivasi pe alte piete;

c/ tipul de piata si forma de concurenta care se manifesta pe piata respectiva;

d/ rata profitului pe economie, comparatia pe care o face producatorul intre rata profitului calculata pentru produsul care face obiectul ofertei respective si rata profitului obtinuta in cazul altor bunuri.In situatia in care rata profitului pentru bunul care face obiectul ofertei este mai mica decat media pe economie, si deci mai mica decat cea obtinuta in alte ramuri, intreprinzatorul isi va restrange oferta din bunul respectiv si se va orienta spre productia altor bunuri care pot sa-i aduca un profit mai ridicat;

e/ marimea profitului total si a celui unitar, determinatain primul caz ca diferenta intre incasarile totale si costul total si in cel de-al doilea ca diferentaintre pretul de vinzare si costul unitar.

f/ rata dobanzii privita atat ca si un cost, atunci cand se are in vedere suma pe care trebuie sa o plateasca intreprinzatorul pentru creditele contractate in vederea desfasurarii activitatii sale, dar si din perspectiva venitului pe care l-ar aduce depunerea la banca a capitalului banesc corespunzator desfasurarii activitatii de producere a bunului care face obiectul ofertei;

g/ climatul social si politic existent;

2) Din perspectiva consumatorului

a/ pretul produsului oferit; un pret mare poate determina o scadere a cererii, ceea ce il va determina pe producator sa reduca nivelul cantitatii oferite;

b/ marimea venitului nominal de care dispun consumatorii si puterea de cumparare a banilor;

c/existenta unui raport favorabil intre pret, utilitate si calitate

d/existenta bunurilor substituibile, pretul acestora si modificarile care intervin in nivelul preturilor acestor bunuri. O crestere a pretului bunurilor substituibile ii determina pe consumatori sa-si indrepte atentia spre bunurile care fac obiectul ofertei, si ii determina pe producatori sa isi modifice oferta in raport cu noua situatie a cererii;

e/ Oferta de bunuri complementare si evolutia pretului acestora.; daca pretul bunurilor complementare inregistreaza o modificare care genereaza schimbari in volumul cererii si al ofertei, atunci si cererea respectiv oferta pentru bunurile de baza se modifica corespunzator;

3).din perspectiva producatorului si a consumatorului marimea ofertei este influentata de

a/ modificarea numarului consumatorilor si al producatorilor si a preferintelor acestora;

b/ concurenta intre producatori si tipul de piata pe care actioneaza in scopul desfacerii produsului respectiv;

c/ concurenta intre consumatori ;

4). politica statului privind importurile, incurajarea investitiilor, dezvoltarea economica.

Actiunea factorilor enumerati mai sus este valabilain conditiile in care admitem ca 'orice decizie sau actiune de natura sa conduca la orice gen de productie este luata sau initiata in mod inevitabil in circumstante de incertitudine si risc'

Privita prin prisma numarului vanzatorilor, respectiv al producatorilor, oferta poate fi individuala, atunci cand se refera la cantitatea produsa, respectiv vanduta de catre un singur agent economic, sau agregata, atunci cand se are in vedere totalitatea cantitatilor dintr-un bun, serviciu sau factor de productie ce se produce sau se comercializeaza la un moment dat intr-o ramura, sector de activitate,economie nationala sau mondiala.

Dupa obiectul de activitate al producatorilor, oferta poate fi :

a/ pentru marfuri care imbraca forma bunurilor economice;

b/pentru marfuri care imbraca forma serviciilor;

c/pentru factorii de productie

2.3.Elasticitatea ofertei de bunuri economice

Elasticitatea ofertei reprezinta modificarea cantitatii oferite dintr-un bun sau serviciu in functie de modificarea factorilor care determina nivelul acesteia.

Nivelul elasticitatii ofertei in functie de pret se exprima cu ajutorul coeficientului de elasticitate, calculat dupa formula: Eop = Q / Q : P /P

unde

Eop = Coeficientul de elasticitate al unui bun in functie de pret

Q = cantitatea oferita pe piata din bunul respectiv

Q = modificarea procentuala a cantitatii oferite

P = pretul unitar al marfii

P = modificarea procentuala a pretului unitar

In functie de valoarea coeficientului de elasticitate, care este intotdeauna pozitiva, oferta poate imbraca una din urmatoarele forme:

a/ oferta perfect inelastica (rigida) - situatie in care modificarea pretului nu determina modificarea cantitatii oferite- se intalneste in cazul ofertei de bunuri perisabile.In aceasta situatie coeficientul de elasticitate va avea valoarea zero, iar graficul ofertei va fi o dreapta verticala;

b/ oferta perfect elastica - situatie in care o modificare de mica anvergura a pretului determina modificarea semnificativa a cantitatii oferite. In aceasta situatie graficul ofertei va fi o dreapta orizontala, iar coeficientul de elasticitate va tinde spre infinit;

c/oferta cu elasticitate unitara- situatie in care modificarea cu un anumit procent a pretului va atrage dupa sine modificarea cu acelasi procent a cantitatii oferite. in acest caz, graficul ofertei va fi o dreapta bisectoare, iar valoarea coeficientului de elasticitate va fi egala cu 1.

Factorii care determina elasticitatea ofertei sunt:

- modul in care oferta poate sa reactioneze la modificarea pretului. Daca producatorul bunului respectiv are la dispozitie factori de productie care sa-i permita largirea productiei, in situatia in care pretul de vanzare al bunului respectiv creste, el va reactiona ca atare. In situatia in care capacitatile de productie sunt limitate, modificarea pretului nu va avea ca efect modificarea ofertei.

- perioada de timp; pe termen scurt, oferta poate reactiona intr-o masura mai mica la modificarile de pret deoarece producatorul poate modifica doar elementele capitalul circulant si cele ale fortei de munca, nu si pe cele legate de capitalul tehic. Pe termen lung, modificarile in volumul si structura ofertei pot fi substantiale ca urmare a faptului ca producatorul poate inlocui si elementele capitalului tehnic cu altele mai performante.

2.4 Dimensionarea ofertei de bunuri

Orice firma care desfasoara o activitate economica urmareste ca prin vanzarea produselor care fac obiectul activitatii sa-si acopere cheltuielile realizate si sa obtina un profit. Pentru aceasta ea va acorda o atentie deosebita modului in care isi dimensioneazaoferta in functie de factorii de care dispune si de tipul de piata pe care-si desfasoaraactivitatea.

Pe o piata perfect concurentiala (reamintim aici ca o astfel de piata are o existenta ipotetica) orice firma producatoare a unui bun economic omogen este un primitor de pret (adica nu are suficienta putere incat sa poata influenta nivelul pretului si ca atare este obligata sa-si vanda intreaga productie la pretul pietei). In aceasta situatie, firma va putea sa-si maximizeze profitul crescand cantitatea oferita spre vanzare.

Profitul realizat de catre o astfel de firma se va determina ca diferenta intre incasarea totala din vanzarea productiei si costul total aferent cantitatii respective. Pentru maximizarea lui, firma va urmari sa desfaca acel nivel al productiei pentru care profitul unitar inmultit cu numarul de bucati vindute sa-i aduca cel mai mare castig. Acest lucru se realizeaza la acel nivel al productiei pentru care incasarea marginala (are in cazul firmei aflate pe piata cu concurenta perfecta este identica pretului de vanzare) este egala cu costul marginal, iar acesta este egal cu costul mediu.

Fiecare unitate vanduta in plus va determina o crestere a incasarii totale cu marimea pretului de vanzare practicat pe piata respectiva.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate