Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
Fondul de rulment (capitalul de lucru)


Fondul de rulment (capitalul de lucru)


Fondul de rulment (capitalul de lucru)

Fondul de rulment poate fi definit ca reprezentand ansamblul resurselor necesare pentru finantarea activitatii curente de productie a intreprinderii.

Notiunea de fond de rulment poate avea mai multe formulari, insa doua dintre ele prezinta interes deosebit si merita retinute drept concepte fundamentale ale analizei financiare.

Conform conceptiei patrimoniale, fondul de rulment net sau permanent poate fi definit prin doua formulari echivalente, exprimand fie o abordare a partii de sus a bilantului, fie o abordare a partii de jos a bilantului.Prima formulare a fondului de rulment net pe baza partii de sus a bilantului se determina ca diferenta intre capitalul permanent si activele imobilizate dupa relatia:

unde

capital permanent;

active imobilizate.

A doua formulare a fondului de rulment net pe baza partii de jos a bilantului se determina ca diferenta intre activele circulante si datorii pe termen scurt dupa relatia:

unde

active circulante;

datorii pe termen scurt.

Schema care urmeaza permite sa se prezinte vizual marimea FRN pornind de la cele doua relatii:

Active imobilizate

Fond

de

rulment

Capital permanent 29.000

Active circulante

Datorii pe termen scurt  50.000

Prin datele furnizate de schema de mai inainte se verifica echivalenta celor doua formulari ale fondului de rulment net sau permanent.


Capitaluri permanente

- Active imobilizate

= FRN

- 26.000

3.000

Active circulante

- Datorii pe termen scurt

= FRN

- 47.000

3.000

Interpretarea fondului de rulment net

I. In functie de marimea celor doua mase bilantiere din partea de sus a bilantului financiar, pot fi puse in evidenta urmatoarele trei situatii.

Capitaluri permanente  > Active imobilizate

FRN > 0

Fondul de rulment este pozitiv, capitalurile permanente asigura finantarea integrala a activelor imobilizate, excedentul fiind utilizat pentru acoperirea financiara a unei parti din activele circulante.

Capitaluri permanente  < Active imobilizate

FRN < 0

Fondul de rulment negativ denota o stare de dezechilibru financiar, care trebuie analizata in functie de specificul activitatii desfasurata de intreprindere. Aceasta situatie reflecta nerespectarea principiului de finantare, potrivit caruia nevoile permanente sunt finantate din resurse permanente, deoarece o parte din resursele temporare este utilizata pentru finantarea unor nevoi permanente.

Din punct de vedere al solvabilitatii, intreprinderea se afla in imposibilitatea de a rambursa datoriile pe termen scurt.

Capitaluri permanente  = Active imobilizate

FRN = 0

In activitatea practica este putin probabil sa se intalneasca o asemenea situatie, insa ea denota un echilibru perfect intre cele doua mase bilantiere.

II. Intre activele circulante, ca lichiditati potentiale (incasarea creantelor, pastrarea unor disponibilitati) si exigibilitatea datoriilor pe termen scurt pot exista urmatoarele situatii:

Active circulante  > Datorii pe termen scurt

FRN > 0

Reprezentarea reflecta existenta unui excedent de lichiditati potentiale pe termen scurt fata de exigibilitatile potentiale aferente aceleasi perioade.

Situatia se apreciaza favorabil, deoarece activele circulante transformabile in lichiditati pe termen scurt permit nu numai rambursarea integrala a datoriilor pe termen scurt ci si degajarea unor lichiditati excedentare.

2.

Active circulante  < Datorii pe termen scurt

FRN < 0

Este o situatie anormala, grava. Firma are dificultati financiare serioase, un semn al riscului de faliment, nu se mai poate face nici o plata.

Exista posibilitatea de redresare daca se pot renegocia, convenabil scadentele imprumuturilor si daca se accelereaza viteza de rotatie a activelor circulante, pentru a se crea lichiditati.

Active circulante  = Datorii pe termen scurt

FRN = 0

Solvabilitatea pe termen scurt pare a fi in siguranta, dar acest echilibru este fragil, el poate fi compromis de orice dereglare in realizarea creantelor. Fondul de rulment  permanent nul, constituie un semn de alarma si atrage atentia asupra fragilitatii echilibrului financiar al intreprinderii.

In aceste conditii creditorii devin circumspecti asupra capacitatii intreprinderii de a-si onora obligatiile de plata devenite scadente.

Fondul de rulment net este compus din:

fondul de rulment propriu (FRP) care reprezinta partea din capitalurile proprii care depasesc valoarea imobilizarilor si care sunt destinate finantarii activelor circulante. Fondul de rulment propriu trebuie sa detina ponderea majoritara in fondul de rulment si sa fie intr-o continua crestere. Relatia de calcul este urmatoarea:

sau

fondul de rulment strain (FRS) care reprezinta partea din datoriile pe termen mediu si lung care depasesc valoarea imobilizarilor si care sunt destinate finantarii activelor circulante. Relatia de calcul este urmatoarea:

unde:

DTML = datorii pe termen mediu si lung.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate