Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
Definitia si geneza ISD


Definitia si geneza ISD


Definitia si geneza ISD

Investitiile straine directe sunt definite ca proprietatea directa sau indirecta a unei entitati straine de a detine cel putin 10% din actiunile cu drept de vot ale unei intreprinderi. O investitie directa straina poate insemna o achizitie, o fuziune o noua fabrica, extinderea fabricii sau o absorbire.

Pentru aceste studii, insa, tot clasicii dintai (David Ricardo) sunt moment de referinta. Pentru Ricardo si clasici, economia internationala era "perfect concurentiala", ceea ce urma sa egalizeze si sa stabilizeze preturile pe mapamond, astfel sa ofere comoditatea relatiilor de piata, intre companii, direct "de acasa", drept urmare sa faca inutila deplasarea factorilor, in spatiul international. Mai tarziu, neoclasicii (modelul HOS) contrazic "concurenta perfecta", in plan international, prin clarificarea "avantajului comparativ, al natiunii" asupra factorilor in abundenta locala. Drept urmare, si factorii beneficiaza de miscare mult limitata, in spatiul dintre natiuni, astfel capitalul se poate exporta ISD se exporta "productia", in locul produsului), iar forta de munca poate si ea migra, intru combinarea lor necesara productiei, oricat ar sublinia acestea imperfectiunea concurentei internationale.Tipuri de investitii :In economie exista mai multe tipuri de investitii. Unele dintre acestea presupun tranzactii financiare Intre agentii economice, altele presupun implicarea In tranzactii si a unor bunuri materiale cum ar fi cladirile, echipamentele industriale mijloacele de transport etc. In primul caz, investitorul intra In posesia unor active specifice: actiuni, obligatiuni, certificate de depozit  sau bouri de tezaur. In al doilea caz activele rezultate au cu totul alta natura: fabrici, companii de transport, hoteluri sau magazine. In primul caz este vorba despre investitii financiare, iar in al doilea caz de investitii reale. De cele mai multe ori nu se poate face o delimitare precisa, deoarece cele doua tipuri coexista.

Trebuie de retinut ca in perioadele precapitaliste majoritatea investitiilor reale nu implicau nici un fel de tranzactii financiare.

In societatea moderna, aproape orice investitie reala are si o importanta latura financiara. De la cel mai mic magazin pana la marile corporatii internationale, activitatea de investitii se sprijina pe credit, actiuni, obligatiuni etc.

Tipuri  de investitori:Termenul "speculatie" este folosit de multe ori In sens peiorativ. Nu exista vreo diferenta de esenta Intre ce le doua concepte: cel de investitor si cel de speculator.

Speculatorul reprezinta un tip aparte de investitor, care se individualizeaza printr-un comportament specific:speculatorul are o atitudine diferita fata de risc, In comparatie cu investitorul obisnuit : primul este atras puternic de investitiile cu risc deosebit e mare, cel de-al doilea prefera un risc cat mai scazut;decurgand din aceasta atitudine, speculatorul mizeaza pe un profit anormal de mare corespunzator cu riscul pe care si-l asuma, In timp ce investitorul obisnuit conteaza pe un castig normal de mare; speculatorul actioneaza mai mult pe termen scurt, In timp ce pentru o investitie obisnuita orizontul de timp este relativ mai mare;In timp ce majoritatea agentilor economici considera ca informatiile si semnalele furnizate de piata sunt corect interpretate de catre toti, speculatorul crede ca are un avantaj informational fata de ceilalti, anticipand o evolutie pe care alti nu o intrevad. Contrar aparentelor, speculatorul nu este un factor de dezechilibru al pietei, ci dimpotriva, un puternic factor de echilibru. Daca nu ar exista agentii economici care sa preia riscul pe care alti il evita, mecanismele economice ar avea tendinta de blocare. Prin speculatie are loc redistribuirea stimulentelor legate de risc.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate