Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
CHINA - O POSIBILA PIATA PE VIITOR


CHINA - O POSIBILA PIATA PE VIITOR


CHINA - O POSIBILA PIATA PE VIITOR

Cel putin trei societati romanesti de administrare a investitiilor (SAI) analizeaza oportunitatea expunerii pe piata Extremului Orient prin intermediul unor fonduri de investitii internationale. "Avand in vedere contextul economiei globale, s-a conturat ideea investitiei in titluri din tarile emergente. Din ce in ce mai multe voci spun ca primele tari care vor depasi criza economica si vor aduce profituri importante investitorilor, sunt cu precadere tarile BRIC (Brazilia, Rusia, India si China)", constata Dan Popovici, director de investitii al OTP Asset Management.

Societatea isi bazeaza strategia in buna masura pe atragerea de resurse spre administrare prin fondurile cu capital garantat, structurate pe diferite tipuri de portofolii inclusiv externe, ultimul lansat fiind un fond structurat pe un indice modelat dupa indicele american S&P 500. "Investigam posibilitatea de a avea expunere pe pietele BRIC, prin crearea unei expuneri pe indicii principali ai acestor piete sau pe indici generali ai pietelor BRIC", a declarat Dan Popovici pentru Business Standard. Directorul OTP AM crede ca "o expunere pe un indice BRIC asigura accesul la potentialul de crestere a pietelor respective, fara sa mai fie nevoie sa desfasori o analiza extrem de laborioasa asupra unui numar mare de companii tranzactionate pe pietele in discutie".La randul sau, si Explore Asset Management ia "in considerare diversificarea expunerilor, astfel incat sa oferim clientilor nostri posibilitatea de a beneficia de evolutiile burselor din alte zone ale lumii. Asia este una din variantele la care ne uitam deoarece este castigatoarea acestei crize. Marile tari precum China sau India nu sunt indatorate, ceea ce le va permite sa creasca peste media economiei mondiale in urmatorii 10 ani", spune Cristian Tudorescu, directorul general al Explore AM. Societatea administreaza, decocamdata doar conturi individuale ale investitorilor, dar prospecteaza variantele de lansare a unui fond de inevstitii mutual, pentru a satisface rigorile impuse SAI-urilor care se apropie de un an de activitate, de catre CNVM.

Singura SAI care are expunere pe Asia este Raiffeisen Asset Management, prin intermediul unor fonduri mutuale administrate de JP Morgan, Robecco si Raiffeisen Capital Management. Expunerea pe China a acestor fonduri este de doar 10% in cazul primelor doua si de 30% la Raiffeisen Eurasia, fapt care corespunde politicii Raiffeisen AM de diversificare, potrivit lui Bogdan Bilaus, directorul de investitii al companiei.

"Consideram ca pietele emergente sunt mai bine pozitionate decat cele dezvoltate pentru perioada urmatoare, datorita cresterii cererii interne, gradului redus de indatorare si excedentelor bugetare. Exista foarte multe opinii in fovoarea teoriei ca, in urmatorul ciclu economic, pietele emergente vor fi motorul cresterii economice globale. Banca Mondiala a revizuit estimarea cresterii economice din China o pana la 7,2% in 2009, fata de 6,5%, pe baza pachetului guvernamental de stimulare al economiei, in valoare de 585 miliarde de dolari", spune Bogdan Bilaus. Titlurile fondurilor straine acopereau peste 30% din activele fondului Raiffeisen Prosper, de 26,5 mil. lei (6,1 mil. euro) la 31 mai. Raiffeisen Prosper este si unul dintre fondurile de actiuni care au profitat cel mai mult de revenirea burselor din aceasta primavara.Administratorii exclud plasamentele directe in titluri chinezesti. "Este mult mai avantajos sa investim prin intermediul unor fonduri de investitii, astfel incat, pentru un comision de administrare de 1-2%, sa beneficiem de expertiza altora", precizeaza directorul Raiffeisen AM.

Altii exclud deocamdata chiar si expunerea indirecta in Asia, motivand eforturile prea mari de informare si analiza a oportunitatilor, fara sa excluda eventualitatea luarii unor pozitii prin intermediul firmelor de specialitate din grupurile bancare europene din care fac parte, care au fonduri cu expunere chineza. "Deocamdata nu suntem interesati de acea zona din cauza resurselor mari de analiza si intelegere a acelei piete imense, chiar cand este vorba de a alege inte diferitele fonduri. Vom fi interesati dupa ce vom pune la punct o infrastructura de tranzactionare si o infrastructura de informare eficienta, cel mai probabil cu ajutorul colegilor nostri din Viena si a birourilor lor din Asia", spune Nicolae Albu, director de investitii al Erste Asset Management Romania. De altfel, bancile si SAI-urile care fac parte din grupuri multinationale au sau vor aduce pe piata fonduri administrate de companiile mama cu expunere asiatica, dar au o politica diferita de cea a Raiffeisen, preferand sa le ofere pe acestea, chiar daca implica si riscul valutar.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate