Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
» FONDURILOR MUTUALE


FONDURILOR MUTUALE


FONDURILOR MUTUALE. NOTIUNI GENERALE

Fondurile mutuale sunt organizate sub forma societatilor civile, fara personalitate juridica; administrarea acestora se realizeaza de catre o societate comerciala specializata numita societate de administrare. 

Fondurile mutuale se caracterizeaza prin emisiunea continua de titluri de participare, numite si unitati de investitie (aceste titluri nu sunt actiuni, pentru ca fondul nu are personalitate juridica). Practic, aceasta inseamna ca pentru fiecare investitor care doreste sa-si plaseze banii in fond se emit noi titluri. De asemenea, fondul este obligat sa rascumpere titlurile de la investitor, in cazul in care acesta doreste sa se retraga din fond. Rezulta ca titlurile nu se schimba in mod liber pe o piata organizata (ca de exemplu bursa de valori) sau direct intre personale interesate, ci pot fi cumparate sau rascumparate numai de la / de catre fond.



Valoarea unui titlu nu se stabileste in mod liber (titlurile nu pot fi cotate la bursa de valori) ci se stabileste in mod exact ca raport intre totalul activelor fondului (disponibilitati, depozite bancare, actiuni, etc.) si numarul de titluri existente in circulatie la un moment dat.

Fondurile mutuale sau fondurile deschise de investitii atrag resurse financiare de la populatie si companii, pe care le investesc in diverse instrumente financiare, cum ar fi actiuni, obligatiuni sau titluri de stat.

Efectuarea unei investitii la un fond mutual se face prin cumpararea de unitati de fond. Acestea sunt echivalentul actiunilor la societate pe actiuni. Insa, spre deosebire de actiuni care sunt emise intr-un numar fix, unitatile de fond se emit in mod continuu si pot fi rascumparate oricand. Participarea la un fond mutual este atestata printr-un certificat ce confirma detinerea de unitati de fond.

Valoarea unitatii de fond se determina zilnic, fiind calculata ca raport intre valoarea neta a activelor fondului si numarul de unitati de fond emise.

Persoanele care investesc la fondurile mutuale obtin un castig atunci valoarea investitiilor efectuate de fond se majoreaza. Acest lucru se intampla atunci cand fondul incaseaza dividende sau dobanzi pentru plasamentele efectuate si cand valoarea actiunilor achizitionate creste. Pe de alta parte, este posibil ca portofoliul sa inregistreze scaderi, astfel ca investitorii pot pierde banii investiti.

Fondurile mutuale sunt entitati fara personalitate juridica, care au ca scop unic atragerea de resurse banesti si efectuarea de plasamente in instrumente financiare lichide. Potrivit legii, fondurile sunt gestionate de societati special infiintate in acest scop, denumite societati de administrare a investitiilor (S.A.I.). Acestea decid cum trebuie investiti banii fondului si gestioneaza in acelasi timp relatia dintre fond si investitori. Mai precis, societatea de administrare mentine registrul detinatorilor de unitati de fond, incaseaza veniturile, emite si rascumpara titlurile de participare. Pentru aceste servicii, societatea percepe o serie de comisioane si tarife, care se incaseaza din veniturile fondului.

O alta entitate implicata in functionarea fondurilor mutuale este depozitarul. Aceasta poate fi doar o institutie de credit (banca sau organizatie cooperatista de credit) care are rolul de a pastra toate activele fondului. In plus, depozitarul are sarcina de a certifica zilnic activul net al fondului si numarul de unitati de fond emise. Cu ajutorul acestor date, se determina valoarea unitatii de fond, la care se cumpara si se rascumpara in fiecare zi titlurile emise de fond.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate