Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
Balantele de plati


Balantele de plati


Balantele de plati

Confruntarea echivalentului monetar al tuturor intrarilor si iesirilor unui individ sau unui grup de indivizi, pe durata unei anumite perioade de timp, se numeste balanta de plati. Rubrica creditelor si rubrica debitelor sunt intotdeauna egale. Balanta de plati este intotdeauna in echilibru. [p.451]

Daca dorim sa cunoastem pozitia unui individ in cadrul economiei de piata, trebuie sa ne uitam la balanta sa de plati. Ea ne spune totul despre rolul pe care-l joaca el in sistemul de diviziune sociala a muncii. Ea ne arata ce ofera el concetatenilor sai si ce primeste sau ia de la acestia. Ea ne arata daca el este un cetatean decent, care se autosustine, un hot, sau un cersetor. Ea arata daca el isi consuma toate veniturile, sau economiseste o parte din ele. Exista multe aspecte ale vietii umane care nu se reflecta in paginile unui registru. Exista virtuti si realizari, vicii si crime, care nu lasa nici o urma in conturi. Dar in masura in care o persoana este integrata in viata si activitatile sociale, in masura in care ea contribuie la efortul comun al societatii si contributiile sale sunt apreciate de semenii sai, si in masura in care consuma ceea ce se comercializeaza sau s-ar putea comercializa pe piata, informatia furnizata este completa.Combinand balantele de plati ale unui anumit numar de indivizi si lasand deoparte intrarile contabile care se refera la tranzactiile dintre membrii acestui grup, obtinem balanta de plati a grupului. Aceasta balanta ne spune cum sunt racordati membrii grupului, considerat ca un complex integrat de persoane, la restul societatii. Astfel putem stabili balanta de plati a membrilor baroului din New York, a fermierilor belgieni, a locuitorilor orasului Paris, sau a locuitorilor cantonului elvetian Berna. Statisticienii manifesta interes mai ales pentru stabilirea balantelor de plati ale rezidentilor diverselor tari care sunt organizate ca natiuni independente.

In vreme ce balanta de plati a unui individ furnizeaza informatii exhaustive despre pozitia sa sociala, balanta unui grup este mult mai putin relevanta. Ea nu ne spune nimic despre relatiile mutuale dintre membrii grupului. Cu cat este mai mare grupul si cu cat sunt mai putin omogeni membrii sai, cu atat este mai defectuoasa informatia pe care ne-o comunica balanta de plati. Balanta de plati a Danemarcei ne spune mai mult despre situatia danezilor decat ne spune balanta de plati a Statelor Unite despre situatia americanilor. Pentru a descrie conditiile sociale si economice dintr-o tara nu este necesar sa analizam balanta de plati a fiecarui individ in parte. Insa nu trebuie sa grupam laolalta decat persoane care sunt, in linii mari, omogene in ce priveste statutul lor social si activitatile lor economice.

Citirea balantelor de plati este, asadar, foarte instructiva. Insa, pentru a ne feri de erorile curente, trebuie sa stim sa le interpretam.

Exista obiceiul de a lista separat elementele monetare si pe cele nonmonetare din balanta de plati a unei tari. Se spune ca balanta [p.452] este favorabila daca exista un surplus de bani si metale pretioase, relativ la exporturile de bani si de metale pretioase. Se spune ca balanta este defavorabila daca exporturile de bani si metale pretioase depasesc importurile. Terminologia aceasta provine din erorile inveterate ale mercantilistilor, care mai supravietuiesc, din nefericire, in ciuda criticilor devastatoare ale economistilor. Importurile si exporturile de moneda si metale pretioase sunt privite ca o consecinta neintentionata a configuratiei elementelor nemonetare ale balantei de plati. Opinia aceasta este complet eronata. Un exces al exporturilor de moneda si metale pretioase nu este produsul vreunei secvente nefericite de imprejurari care se abate asupra unei tari, ca un act determinat de providenta. El este rezultatul faptului ca locuitorii tarii respective urmaresc sa-si diminueze cantitatea de bani detinuti si sa cumpere bunuri in schimb. Iata de ce balanta de plati a tarilor producatoare de aur este, de regula, "defavorabila"; iata de ce balanta de plati a unei tari care intrebuinteaza mijloace fiduciare ca parte a stocului ei monetar este "defavorabila", cata vreme nu se pune capat acestui proces.

Pentru a evita ca o tara sa-si piarda intregul stoc monetar datorita unei balante de plati defavorabile nu este necesara nici o actiune inteleapta din partea vreunei autoritati paterne. In aceasta privinta nu exista diferente intre balantele de plati personale ale indivizilor si cele ale grupurilor, dupa cum nu exista diferente nici intre balantele de plati ale unui oras sau district si cele ale unei tari suverane. Pentru a-i impiedica pe locuitorii statului New York sa-si cheltuiasca toti banii in tranzactii cu celelalte 49 de state ale Uniunii nu este necesara nici un fel de interferenta guvernamentala. Cata vreme fiecare american atribuie vreo importanta detinerii de moneda, el se va ingriji spontan de problema aceasta. In felul acesta el va avea partea lui de contributie la mentinerea unei oferte adecvate de bani in tara sa. Dar daca nici un american nu ar fi interesat de mentinerea unei detineri monetare, atunci nici o masura guvernamentala privitoare la comertul international si la reglarea platilor internationale n-ar putea impiedica scurgerea intregului stoc monetar al tarii. Pentru a obtine acest rezultat ar fi necesara instituirea unui embargou asupra exportului de bani si de metal pretios, la a carui respectare sa se vegheze cu rigiditate.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate