Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
» Piata de capital din Romania


Piata de capital din Romania


Piata de capital din Romania

Piata de capital din Romania, se compune, in principal, din Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si piata Rasdaq, ambele deocamdata, numai pentru actiuni de capital si Bursa Monetar-| Financiara si de Marfuri Sibiu pentru derivate, alaturi de organele regulatoare, bancile de decontare, institutiile de depozitare si de inregistrare etc. aferente, cateva sute de dealeri, cateva mii de brokeri si cateva zeci de fonduri de investitii.

Bursa de Valori Bucuresti a fost oficial redeschisa la 23 iunie 1995, dupa 48 de ani de suspendare a activitatii. A inceput efectiv tranzactionarea abia in noiembrie 1995, cu numai 6 companii admise la tranzactionare, intr-o singura sesiune pe saptamana. Sistemul ei de tranzactionare este modelat dupa Alberta Stock Exchange si este caracterizat, in principal, prin sistem electronic computerizat, integrat de tranzactionare, decontare si inregistrare. Este o bursa cu licitatie publica, autofinantata si administrata de asociatia bursei si de comitetul bursei. BVB are acum o saptamana normala de tranzactionare (de la ora 9:15 la 13:30), o capitalizare de 465.6 milioane dolari la 21 august 1998, avand la tranzactionare 17 companii in categoria intai si 93 companii in categoria a doua si un volum de tranzactii in valoare totala in ziua mentionata de 3.6 miliarde lei (408 mii dolari).Piata Rasdaq a fost oficial deschisa pentru operare la 27 septembrie 1996 ca o piata nationala de valori mobiliare a Romaniei, similara cu piata Nasdaq din SUA al carei model de tranzactionare (Nasdaq Portal) l-a preluat, Rasdaq a asigurat infrastructura pentru comercializarea actiunilor rezultate din programul de privatizare in masa a circa 5.700 companii de stal detinute de Fondul Proprietatii de Stat din Romania. Sistemul sau de tranzactionare este de tipul pietei extrabursiere cu tranzactionare prin contor, fiind o piata de dealeri. La 21 august 1998, Rasdaq a tran­zactionat un numar de 3,8 milioane actiuni de capital, in valoare de 8 miliarde lei (circa 908 mii dolari), provenind de la 653 companii.

Pentru tranzactii cu derivate, in Romania s-au deschis mai multe piete la termen in cadrul unor burse de marfuri. Cea mai importanta este Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri din Sibiu (celelalte burse la termen erau pana la mijlocul anului 1998 doar incercari, cu tranzactii nesemnificative) care si-a incepui activitatea cu derivate monetare la 10 iulie 1997. La 10 iulie 1998 realiza un volum zilnic de tranzactii de 7 miliarde lei (circa 794 mii dolari, principalele derivate fiind contractele la termen cu indicele BVB (BMS l) si cu cursul de schimb al leului (fata de dolar, marca germana si lira italiana) urmand a fi introduse contracte de optiuni si contracte la termen pentru dobanzi.

Pe ansamblu, pietele de capital ocupau un loc modest in economia Romaniei, capitalizarea de piata reprezentand sub 5% din PIB. Desi cadrul legislativ este destul de permisiv, functionarea pietelor romanesti de capital nu inregistreaza inca pana la mijlocul anului 1998, tranzactionarea bonurilor de tezaur si a obligatiunilor guvernamentale, nici obligatiuni emise de companii, nici certificate de depozit ale bancilor, nici alte hartii de valoare pe termen scurt emise de companii, iar lansarile de noi actiuni de capital sunt inca foarte rare.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate