Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
CALCULAREA VALORII FONDURILOR MUTUALE


CALCULAREA VALORII FONDURILOR MUTUALE


CALCULAREA VALORII FONDURILOR MUTUALE

Prin dispunerea de masuri care modifica modul de calcul al VUAN-ului, CNVM face primii pasi spre eliminarea speculatorilor din fondurile mutuale, raspunzand astfel cererilor insistente primite in ultimii ani de la jucatorii din piata.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a operat printr-o dispunere de masuri primele modificari in modul de functionare a fondurilor de investitii si SIF-urilor, dupa doi ani de la aderarea la Uniunea Europeana si dupa aproape trei ani de la primele solicitari ale jucatorilor din piata.

Una dintre cele mai importante modificari este cea cu privire la calculul valorii unitare a activului net (VUAN), pe baza careia se stabileste pretul de vanzare si rascumparare al unitatilor de fond, in cazul fondurilor care au investitii pe Bursa.

VUAN-ul se va calcula pe baza preturilor actiunilor din ziua respectiva, ceea ce va elimina posibilitatea ca investitorii sa speculeze evolutia unitatilor de fond pe baza evolutiei de pe Bursa. Pana in prezent, VUAN-ul se calcula pe baza cotatiilor de pe Bursa din urma cu 2-3 zile, acest decalaj permitand cu destula exactitate investitorilor sa anticipeze evolutia titlurilor de fond pe termen scurt si sa vanda sau sa cumpere in consecinta. Speculatiile de acest fel dezavantajau investitorii pe termen lung in fonduri si i-au determinat pe administratori sa-si majoreze comisioanele de rascumparare pe termen scurt pana la 15%.Dispunerea de masuri aprobata vineri 6 februarie de catre CNVM mai prevede ca administratorii pot stabili momentul zilei ('cut-off time' ) la care se calculeaza pretul de cumparare al unei unitati de fond, tot in vederea evitarii speculatiilor care au facut cateva victime in randul fondurilor mutuale anul trecut.

De asemenea, in recenta dispunere de masuri, Comisia face referiri exacte la modul in care se inregistreaza dividendele in activul net al fondului, precum si ca valorile mobiliare care se tranzactioneaza pe o piata reglementata se inregistreaza in activul fondului la pretul de inchidere si nu la cel de referinta.

Regulamentul 15 din 2004, care stabileste modul de functionare a fondurilor de investitii, administratorilor si Societatilor de Investitii Financiare (SIF-uri), este pe masa de modificari a Comisiei de anul trecut. In 2008, arbitrul pietei de capital a supus dezbaterii pietei mai multe proiecte de modificare a regulamentului, fara a aproba insa o varianta finala nici pana in prezent.

Pana la finalizarea modificarii regulamentului, administratorii vor aplica prevederile recentei dispuneri de masuri. Administratorii si depozitarii au la dispozitie 90 de zile pentru de a se incadra in prevederile prezentei dispuneri.

Modificarea documentelor de constituire ale fondurilor de investitie si SIF-urilor pentru aplicarea dispunerii se va realiza fara tarife.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate