Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
Analiza evolutiei, a dinamicii economiei


Analiza evolutiei, a dinamicii economiei


Analiza evolutiei, a dinamicii economiei

Evolutia economiei unei tari se exprima si se analizeaza pe baza indicatorilor macroeconomici care pun in evidenta rezultatele din economie (produs intern, produsul national, venitul national etc). Pentru a cuantifica modificarile intervenite pe o perioada mai mare de timp, marimea acestor indicatori trebuie sa fie exprimata in preturi neschimbate (comparabile sau constante). Orice analiza efectuata pe baza indicatorilor exprimati in preturi curente nu poate conduce la rezultate concludente privind evolutia economica, dinamica economiei, modificarile care intervin de la o perioada la alta.

Pentru a obtine indicatori in preturi comparabile (indicatori reali) este necesar ca din marimea indicatorilor valorici exprimati in preturi curente (indicatori nominali) sa se elimine influenta modificarii preturilor. In acest scop se calculeaza indici de preturi (Ip), care exprima modificarea preturilor bunurilor ce compun agregatul respectiv. Indicele de preturi este utilizat, in continuare, la calcularea indicatorului valoric, in preturi comparabile, prin raportarea indicatorului in preturi curente, la indicele de preturi corespunzator.De exemplu, PIB exprimat in preturi comparabile sau constante (PIBcomp), numit si indicator real, se poate calcula:

global, prin raportarea PIB calculat in preturi curente (PIBcrt) la un indice general de preturi numit deflatorul PIB (D).

pe componente, prin raportarea fiecarui element al PIB determinat in preturi curente la indici de preturi corespunzatori sferei de cuprindere ai fiecarei componente. Aceste calcule se pot efectua:

pe ramuri,

unde:

- valoarea adaugata bruta din industrie, agricultura, , alte ramuri in preturi curente;

- indicii de preturi aferenti produselor si serviciilor create in fiecare ramura.

pe elemente de productie (productie bruta) si consum intermediar:

unde:

- valoarea productiei brute in preturi curente;

- valoarea consumului intermediar in preturi curente;

- indicele de preturi corespunzator produselor si serviciilor incluse in productia bruta, respectiv in consumul intermediar.

pe elemente de utilizare finala a PIB:

unde:

- consumul privat, in preturi curente;

- consumul public, in preturi curente;

- formarea bruta de capital, in preturi curente;

- exportul net, in preturi curente:

- indicele de preturi corespunzator bunurilor ce intra in componenta fiecarui element de utilizare a PIB.

Dupa calcularea PIBcomp printr-una dintre metodele prezentate, se poate trece la stabilirea dinamicii (evolutiei) agregatului respectiv, prin calcularea indicelui produsului intern brut (IPIB):

100

Se observa ca acesta este un indice al volumului fizic al PIB, nefiind influentat de modificarea preturilor. De aceea, el exprima evolutia reala a produsului intern brut.

Analizele privind evolutia economica, efectuate pe baza agregatelor de rezultate (in principal PIB), trebuie insotite si de analiza indicatorilor globali pe locuitor. Acestia au o semnificatie deosebita, evidentiind marimea care revine in medie pe o persoana si evolutia acestui indicator.

unde:

pib - produsul intern brut pe locuitor;

P - numarul mediu al populatiei;

Ipib - indicele produsului intern brut pe locuitor;

IP - indicele numarului mediu al populatiei.

Produsul intern brut pe locuitor evidentiaza mai clar nivelul dezvoltarii economice decat marimea si evolutia produsului intern brut total. Dinamica PIB pe locuitor este mult mai semnificativa, caci coreleaza dinamica PIB cu dinamica populatiei. Este o cerinta pentru dezvoltarea economica si pentru cresterea nivelului de trai, ca dinamica PIB sa o devanseze pe cea a populatiei: PIB > IP. 

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate