Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
FONDUL DE RULMENT FINANCIAR


FONDUL DE RULMENT FINANCIAR


FONDUL DE RULMENT FINANCIAR

Aprecierea echilibrului financiar si implicit al nivelului trezoreriei nete se realizeaza, dupa cum am aratat pe baza bilantului. In functie de tipul de bilant folosit,  financiar, contabil, functional, putem evidentia ecuatia echilibrului financiar, dar la nivele diferite ale fondului de rulment, necesarului de fond de rulment si trezoreriei nete. Gruparea elementelor de activ in active pe termen lung si active pe termen scurt, precum si a celor de pasiv in pasive stabile si pasive curente se realizeaza in mod diferit in cele trei tipuri de bilanturi(contabil, financiar, functional), astfel incat putem vorbi despre fond de rulment financiar, corespunzator bilantului financiar si fond de rulment net global, corespunzator bilantului functional. In cele doua situatii formula de calcul este aceeasi, dar rezultatele pot sa difere, desi ambele sunt corecte.Problema se pune care reflecta cel mai bine, mai corect realitatea in ceea ce priveste trezoreria si acesta este, bilantul financiar.Regruparea activului si a pasivului, intr-un bilant financiar a facut mai intai sa apara regulile de echilibru minim, ceea ce inseamna necesitatea unui echilibru minimum intre durata unei resurse financiare si durata operatiunii financiare. Altfel spus, activul imobilizat mai mult de un an trebuie sa fie finantat prin capitaluri stocate mai mult de un an sau capital permanent.

Verificarea concordantei intre lichiditate si toate posturile de activ si exigibilitate si toate posturile pasivului este delicata. In particular, nivelul posturilor cu durate mai mici de un an genereaza modificari de echilibru continue, in functie de transformarile permanente de creante si de datorii. Compararea elementelor bilantului, din punct de vedere al lichiditatii si al exigibilitatii nu scoate in evidenta punctele slabe ale intreprinderii, puncte generatoare in multe cazuri, de dezechilibre financiare.

Stricta aplicare a regulilor de echilibru minimum apare ca insuficienta, in raport cu instabilitatea creantelor si a datoriilor. O marja de securitate este necesara, marja legata de Fondul de Rulment Financiar (F.R.F.), definit ca un excedent de capital permanent care finanteaza o parte a activului circulant pe mai putin de un an., F.R.F. poate fi calculat in doua forme:

F.R.F. = Capital permanent - Activ imobilizat mai mult de un an

F.R.F. = Activ circulant mai putin de un an - Datorii pe termen scurt,

cum este prezentat in schema urmatoare:

Activ imobilizat mai mult de un an

Capital

permanent

Activ circulant mai

putin de un an

F.R.F.

Datorii pe termen scurt

Fig. 1.1. Determinarea fondului de rulment financiar

Regula initiala a echilibrului financiar consta in existenta unui fond de rulment pozitiv, dar ea nu permite sa se spuna ca este si suficient.

(2.1)

Intre cele doua razboaie mondiale, pe urma in anii cincizeci, a fost propusa o norma care s-a concretizat in existenta unei Rate de Lichiditate Generala (R.L.G.) egala cu 2.

F.R.F. finanteaza astfel jumatate din activul circulant. Aceasta norma a fost creata de bancherii care dispuneau de fonduri limitate pentru a imprumuta pe termen scurt si nu se bazeaza pe vreun fundament teoretic sau pe vreun studiu statistic semnificativ. Dar R.L.G. este inca utilizata deoarece este nivelul de fond de rulment satisfacator. Evident ca fondul de rulment nu poate fi apreciat decat in raport cu nevoia de exploatare.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate