Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
INDICATORII MACROECONOMICI DE REZULTATE


INDICATORII MACROECONOMICI DE REZULTATE


INDICATORII MACROECONOMICI DE REZULTATE

Indicatorii macroeconomici de rezultate calculati in sistemul conturilor nationale sunt:

PGB reprezinta valoarea tutror bunurilor si sv realizate intr-o tara, intr-o anumita perioada de timp, de regula 1 an. PGB include inregistrari repetate deoarece in componenta sa intalnim atat valoarea bunurilor finale cat si valoarea bunurilor folosite la obtinerea altor bunuri (consum intermediar). De aceea, acest indicator nu este f expresiv.

PIB reprezinta valoarea adaugata bruta a bunurilor si sv finale realizata in interiorul tarii de agentii economici nationali si straini intr-o perioada determinata de timp (1 an). Se calculeaza astfel: PIB = PGB - Ci (consum intermediar).PIN reprezinta valoarea adaugata neta a bunurilor si sv finale realizata in interiorul tarii de agentii economici autohtoni si straini intr-o perioada determinata de timp (1 an).

PIN = PIB - CCF (consumul de capital fix)

PNB reprezinta valoarea adaugata bruta a bunurilor si sv finale realizata de agentii economici nationali, indiferent unde isi desfasoara acestia activitatea (in tara sau in strainatate), intr-o perioada determinata de timp (1 an).

PNB = PIB + valoarea bunurilor si sv realizate de agentii ec rom in strainatate - valoarea bunurilor si sv realizate de agentii ec straini in Rom.

PNB poate fi mai mare sau mai mic decat PIB, in functie de soldul pozitiv sau negativ dintre valoarea bunurilor si sv realizate de agentii ec rom in strinatate si valoarea bunurilor si sv realizate de agentii ec straini in Rom.

PNB este cel mai expresiv indicator macroeconomic de rezultate. El se poate calcula in preturi curente, caz in care se numeste PNB nominal, sau in preturi constante, caz in care se numeste PNB real. Raportul dintre PNB nominal si PNB real se numeste deflatorul PNB si ne arata evolutia preturilor.

PNN exprima valoarea adaugata neta a bunurilor si sv finale realizata de agentii economici nationali, indiferent unde isi desfasoara acestia activitatea (in tara sau in strainatate), intr-o perioada determinata de timp (1 an).

PNN = PNB - CCF

VN exprima PNN calculat in preturile fdp (preturile producatorilor sunt mai mici decat ale cumparatorilor (preturile pietei) deoarece se scade valoarea impozitelor indirecte nete)

Impozitele indirecte nete = impozitele indirecte - subventii de exploatare (subsidii).

Impozitele indirecte sunt acelea suportate de consumatorul final; de ex: TVA, accize(taxe de consumatie), taxe vamale.

VN = PNNp fdp = PNBp pt - CCF - Ii + S (subsidii).

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate