Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
DIAGNOSTICUL PRIVIND SISTEMUL DE RATE


DIAGNOSTICUL PRIVIND SISTEMUL DE RATE


DIAGNOSTICUL PRIVIND SISTEMUL DE RATE

Ratele de rentabilitate - evidentiaza caracteristicile economice si financiare ale intreprinderilor, permitand compararea performantelor industriale si comerciale ale acestora. In general aceste rate se determina ca raport intre efectele economice si financiare obtinute si eforturile depuse pentru obtinerea lor.

1. Ratele de rentabilitate comerciala

Ratele de rentabilitate comerciala- se determina ca raport intre marjele de acumulare si cifra de afaceri sau valoarea adaugata, ele exprimand randamentul diferitelor stadii ale activitatii intreprinderii la formarea rezultatului. Ratele de rentabilitate comerciala sunt urmatoarele:rata marjei comerciale

rata marjei brute de exploatare

rate marjei net

rata marjei nete de exploatare

rata marjei brute de autofinantare

a).Rata marjri comerciale

- este utilizata cu precadere de intreprinderile cu activitate comerciala, punand in evidenta activitatea comerciala a intreprinderii analizate si apreciind influenta constrangerilor pietei si a politicii preturilor de vanzare.

O marja comerciala importanta determina cheltuieli generale sporite, rezultand servicii mai bune catre clienti, in timp ce o marja comerciala redusa implica cheltuieli generale riguroase si deci recurgerea la forme de distribuire a marfurilor care permit reducerea costurilor privind personalul si economii asupra cheltuielilor de transport, stocare etc.

b). Rata marjei brute de exploatare

- masoara nivelul rezultatului brut de exploatare independent de politica financiara, politica de investitii, de incidenta fiscalitatii si a elementelor exceptionale.

c). Rata marjei nete

Rata marjei nete - explica capacitatea intreprinderii de a realiza profit si de a rezista concurentei.

d). Rata marjei nete de exploatare

Rata marjei nete de exploatare - pune in evidenta eficienta activitatii de exploatare sub toate aspectele: industrial, administrativ si comercial.

e). Rata marjei brute de autofinantare

Rata marjei brute de autofinantare - masoara surplusul de resurse de care dispune intreprinderea pentru a-si asigura dezvoltarea si/sau remunerarea actionarilor sai.

2. Ratele de rentabilitate economica

- masoara eficienta mijloacelor materile si financiare alocate intergii activitati a intreprinderii. In functie de scopurile analizate se calculeaza mai multe rate de rentabilitate ecomica, toate acestea au o valoare economica informativa ridicata prin exprimarea lor in cifre relative, ceea ce confera o baza mare de comparatie si evaluare.

Se pot calcula astfel:

o      rata excedentului brut de exploatare

o      rata rentabilitatii economice

o      rata profitului net

a). Rata excedentului brut de exploatare

Rata excedentului brut de exploatare - care ofera o apreciere globala asupra rentabilitatii brute a capitalului investit avand avantajul ca nu este afectata de politica de amortizare.

b). Rata rentabilitatii economice

Rata rentabilitatii economice - care vizeaza in esenta eficienta capitalului alocat activitatii productive a intreprinderii. Ea se exprima prin raportul:

Aceasta rata poate fi asimilata cu rata interna de rentabilitate a ansamblului de investitii mai noi si mai vechi a intreprinderii.

c). Rata profitului net

- exprima rentabilitatea neta de dobanzi si impozite a activului economic investit.

Aceasta rata este dependenta de structura capitalurilor intreprinderii, respectiv de gradul ei de indatorare.

3. Ratele de rentabilitate financiara

reprezinta capacitatea intreprinderilor de a degaja profit net prin capitalurile proprii angajate in activitatea sa. Este de dorit ca rata rentabilitatii financiare sa fie mai mare decat rata medie a dobanzii de piata pentru a face mai atractive actiunile intreprinderii si a creste cursul lor bursier.

Ratele de rentabilitate financiara sunt urmatoarele:

o      rata de rentabilitate financiara neta

o      rata de rentabilitate financiara inainte de impozit

a). Rata de rentabilitate financiara neta

b). Rata de rentabilitate financiara inainte de impozit

Ratele structurii financiare

Ratele structurii financiare sunt urmatoarele:

ratele echilibrului financiar

ratele de finantare

rata fondului de rulment

ratele de lichiditate

rata lichiditatii generale

rata solvabilitatii globale

a). Ratele echilibrului financiar

Rata fondului de rulment Daca rata are o valoare supraunitara, inseamna ca imobilizarile sunt finantate din capitalurile permanente. Cresterea valorii exprima o ameliorare a structurii de finantare, iar diminuarea raportului reprezinta o deteriorare a situatiei.

b). Ratele de lichiditate

Lichiditatea este proprietatea elementelor patrimoniale de a se transforma in bani.

Pentru caracterizarea lichiditatii unei firme se impune compararea pasivelor pe termen scurt cu resursele disponibile pentru aceeasi perioada.

Rata lichiditatii generale - Reflecta posibilitatea activelor circulante de a fi transformate in timp scurt in lichiditati. Valoarea supraunitara exprima faptul ca pe termen scurt intreprinderea isi poate onora datoriile.

Valoarea subunitara nu prezinta un aspect negativ in cazul in care gradul de lichiditate al activelor circulante este mai mare decat gradul de exigibilitate al datoriilor pe termen scurt.

Rata solvabilitatii globale -indica in ce masura sunt acoperite de catre activele totale ale firmei (active imobilizate si active circulante) si se detemina astfel:

Solvabilitatea este rezultatul unei activitati eficiente,iar lipsa capacitatii de plata si a lichiditatii pot avea caracter temporar,daca firma se bazeaza pe o solvabilitate globala.

Rata solvabilitatii globale ,exprima securitatea de care se bucura creditorii pe termen lung si scurt,precum si marja de creditare a firmei.

Un raport mai mare de 150 % arata ca firma este capabila sa-si onoreze datoriile fata de anumiti terti,in schimb o valoare mai mica de 150 % dovedeste riscul de insolvabitate al firmei.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate