Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
Relatia dintre Romania si F.M.I.


Relatia dintre Romania si F.M.I.


Relatia dintre Romania si F.M.I.

Romania a devenit membra F.M.I. la 15.12.1972. Participarea Romaniei la F.M.I. se ridica la 1.030,2 mil DST sau 0,48% din cota totala. Puterea de vot a Romaniei este de 10.552 voturi sau 0,49% din total. Romania a acceptat obligatiile prevazute in Art. VIII ale Statului F.M.I. referitor la convertibilitatea de cont curent la 25.03.1998. Guvernatorul Romaniei la F.M.I. este excelenta sa Mugur Isarescu.

Rolul si activitatile Biroului Reprezentantei Rezidente a F.M.I. in Romania

Biroul Reprezentantei Rezidente in Romania desfasoara o gama larga de activitati cu scopul de a contribui activ la implementarea recomandarilor de politica economica ale Fondului de catre autoritati, cat si la mentinerea unei stranse legaturi intre sediul central al F.M.I. si autoritatile din Romania.Biroul se ocupa cu:

explicarea opiniilor Fondului in chestiuni legate de politici si consilierea autoritatilor romane in implementarea programelor macroeconomice incheiate cu F.M.I., in principal in contextul solicitarii Romaniei pentru sprijin financiar din partea fondului (cum ar fi acordurile stand-by). Aceasta activitate implica o stransa colaborare si consultare atat cu institutii guvernamentale cat si cu sediul central al F.M.I.;

schimburi de opinii cu misiunile rezidente ale bancii mondiale, UE, BERD, agentiile natiunilor unite, precum si cu ambasadele tarilor membre ale F.M.I., pentru a asista autoritatile din Romania in implementarea unui program macroeconomic coerent si cuprinzator;

monitorizarea evenimentelor si a evolutiei economice in scopul de a ajuta la evaluarea performatelor financiare si economice ale programelor si politicilor macroeconomice ale guvernului. Biroul se bazeaza pe o gama larga de surse de informare, care includ BNR, Ministerul Finantelor si Comisia Nationala de Statistica.

Biroul Reprezentantei Rezidente a F.M.I. joaca un rol important in asigurarea transparentei politicilor F.M.I. in Romania. Biroul este disponibil pentru intalniri pentru oamenii de afaceri romani si straini, reprezentanti din domeniul bancar si pentru schimbul de opinii referitoare la economia romanesca si politicile economice. Reprezentantul rezident este singurul purtator al Fondului in Romania si este disponibil pentru contacte periodice cu ziaristii. In acest context reprezentantul poate face declaratii de presa si poate participa la interviuri de presa si televiziune, prezentand viziunea Fondului in probleme legate de economia romaneasca. Mai mult decat atat, Reprezentantul Rezident al F.M.I. participa ocazional la conferinte si intalniri organizate de institutii publice, organizatii financiare internationale, organizatii neguvernamentale, sindicate si alte grupari care se dezbat probleme generale de macroeconomie si referitoare la economia romaneasca. Biroul nostru este, deasemenea, gata sa colaboreze cu universitati si institute economice interesate in activitatea desfasurata de F.M.I.. Biroul Rezident acorda totodata o atentie deosebita posibilitatilor de instruire profesionala care contribuie la intelegerea si tratarea de catre participanti a problematicii F.M.I.. In acest sens Reprezentantul Rezident al F.M.I. participa la preselectia candidatilor care solicita participarea la cursuri si seminarii organizate de F.M.I. si Joint Vienna Institute.

F.M.I. are un rol bine definit in economia Romaniei, acela de a crea un sistem financiar si monetar puternic si de a incuraja dezvoltarea economica durabila.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate