Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
ANALIZA ECHILIBRULUI FINANCIAR


ANALIZA ECHILIBRULUI FINANCIAR


Analiza ecHILIBRULUI FINANCIAR

In contextul reformei si al tranzitiei la economia de piata, problemele fundamentale cu care se confrunta societatile vizeaza in principal obtinerea si consolidarea locului pe care acestea il ocupa in spatiul economic concret in care activeaza.Orice firma isi desfasoara activitatea intr-un mediu agresiv si dinamic, ceea ce o determina sa se raporteze permanent la cererea de piata. Analiza starii de fapt a societatilor antrenate in tranzitia la economia concurentiala de piata aduce in fata analistilor probleme comune majoritatii acestora, facand imposibila formularea unor concluzii cu vocatie generala.

Prin echilibru financiar al firmei se intelege o corespondenta intre nevoile de capitaluri pe de o parte si posibilitatea obtinerii lor pe de alta parte.

Daca privim utilizarea capitalurilor putem defini echilibrul financiar ca pe o egalitate intre capitalurile avansate in circuit si capitalurile apte a fi rambursate.

Principalii indicatori de echilibru financiar sunt:

a). Fondul de rulment

-reprezinta marja de siguranta a firmei, impusa de diferentele dintre sumele incasate si cele platite,precum si de decalajul dintre termenul mediu de transformare a activelor circulante in lichiditati si durata medie in care datoriile pe termen scurt devin exigibile.Existenta unui fond de rulment suficient de mare,mai ales in cazul firmelor cu activitate de productie este determinata de faptul ca in cazul datoriilor pe termen scurt probabilitatea de plata a acestora aste de 100%,in timp ce pentru activele circulante probabilitatea de transformare in disponibilitati nu este intotdeauna de 100%,ca urmare a existentei unor stocuri fara miscare sau cu miscare lenta,precum si a creantelor incerte.

Fondul de rulment se poate determina in doua moduri si anume:

1.FOND DE RULMENT (FR) = CAPITALURI PERMANENTE - ACTIVE IMOBILIZATE

2.FOND DE RULMENT (FR)= ACTIVE CIRCULANTE - DATORII PE TERMEN SCURT

Fondul de rulment permite aprecierea pe termen scurt a riscului de incapacitate de plata.

b). Necesarul de fond de rulment

-reprezinta diferenta dintre nevoile temporare si sursele temporare,respectiv suma necesara finantarii decalajelor,care se produc in timp intre fluxurile reale si cele de trezorerie,determinate in principal de activitatea de exploatare.

Necesarul de fpnd de rulment se determina dupa formula:

NECESAR FOND RULMENT (NFR) = ACTIVE CIRCULANTE(ACR) - DATORII DE EXPLOATARE (DEX)

c). Trezoreria neta

-este indicatorul care exprima corelatia dintre fondul de rulment si nevoia de fond de rulment,reflectand situatia financiara a firmei,atat pe termen lung si mediu,cat si pe termen scurt.

Acest indicator se poate calcula dupa formula:

TREZORERIA NETA (TN) = FOND RULMENT NET(FRN) - NECESAR FOND RULMENT (NFR)

Trezoreria neta pozitiva este un excedent monetar al exercitiului financiar,fiind obtinut ca urmare a unei activitati rentabile.In cazul in care necesarul de fond de rulment este constant,atunci trezoreria neta pozitiva este echivalentul profitului net,diminuat cu dividendele platite in cursul aceleiasi perioade,la care se aduna amortizarea.

Trezoreria neta negativa reflecta un deficit monetar la sfarsitul anului si care a fost acoperit pe seama creditelor pe termen scurt.In situatia an care necesarul de fond de rulment este constant,trezoreria neta negativa este efectul inregistrarii de pierderi.Vasile Robu, Nicolae Georgescu, Analiza economico-financiara', Editura Omnia Uni S.A.S.T. S.R.L., 2002, pag. 13.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate