Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Agricultura


Index » business » Agricultura
Geografia agriculturii - Importanta economica a agriculturii


Geografia agriculturii - Importanta economica a agriculturii


Geografia agriculturii

1 Importanta economica a agriculturii

Agricultura este una din primele activitati economice ale omului. Produsele agricole constituie alimentele de baza pentru oameni, fiind folosite fie in starea lor naturala, fie dupa ce sunt supuse prelucrarii industriale si se consuma sub forma produselor finite.

Produsele agricole constituie baza de materii prime pentru industria usoara si alimentara, participand la comertul dintre diferite regiuni si tari.Pentru ramura industriei usoare si alimentare, agricultura furnizeaza materii prime vegetale precum si materii prime de origine animala.

2 Culturile vegetale

2.1 Culturile cerealelor

Graul este principala cereala panificabila.

Marile granare ale lumii. Conditiile cele mai bune pentru cultura graului sunt oferite de regiunile de stepa si silvostepa, in zonele temperate si subtropicale. Europa Occidentala, Campia Ucrainei si Rusiei pana la Muntii Ural formeaza primul granar al lumii.

Al doilea granar, ca suprafata (28 mil. ha) si productie totala, il formeaza Campiile si podisurile din centrul Statelor Unite si al Canadei. In America Latina doar Argentina poate fi considerata granar.

In Romania, graul se cultiva in Campia Romana, Campia Banato-Crisana, Campia Moldovei, Podisul Transilvaniei si Podisul Dobrogei.

Orezul a fost considerat "painea" omului galben. In prezent orezul asigura alimentatia de baza pentru cca 2,5 mld. oameni. China are cea mai mare productie mondiala (34 % din totalul mondial), urmata de India, SUA, Japonia, etc

Orzul se cultiva in Suedia, Rusia, Canada. Se utilizeaza si in alimentatia umana la prepararea arpacasului si painii, la producerea berii, amidonului, glucozei, alcoolului, surogatului de cafea.

Ovazul este cultivat in regiunile temperate relativ mai blande. Aceasta cereala are o utilizare furajera. Se cultiva in Europa si America de Nord.

Secara este o cereala panificabila nepretentioasa si creste pe terenuri sarace, nisipoase cu humus putin, in regiunile umede si reci. Cele mai mari suprafete sunt cultivate in: Rusia, Polonia si Germania.

Porumbul are multiple utilizari: alimentatie umana, fulgi de porumb, ulei dietetic din germeni, furajarea animalelor, producerea alcoolului, etc. Se cultiva in SUA, China de NE si Est,, Brazilia, Mexic, Franta, Romania, etc. Comertul mondial annual se ridica la 65-70 mil. tone.

2.2. Cultura plantelor tehnice.

Cultura plantelor oleaginoase

a.    Floarea soarelui - este o planta specifica zonei temperate mai calde, iar rezistenta la seceta o face sa fie buna de cultivat in acele locuri in care pana acum nu s-au extins alte plante oleaginoase. Europa si partea europeana a Rusiei detin 60% din suprafata cultivata si din productia mondiala. Suprafete mari se cultiva in sudul Ucrainei, bazinul mijlociu si Inferior al Dunarii. O alta regiune este pampa din Argentina de Sud.

b.    Soia, este o planta pretentioasa fata de caldura si precipitatii. China a fost si ramane unul din marii producatori de soia. Tot in Asia se cultiva pe mari suprafete in Thailanda, Japonia, India, Vietnam. In Europa se cultiva in Ucraina, Rusia, Romania, etc.

c.    Maslinul este un arbore specific regiunii mediteraneene. Principalii producatori    de ulei de masline sunt: Spania, Italia, Grecia, Turcia, etcPlantele cultivate pentru zahar

a.    Trestia de zahar se cultiva in trei mari zone geografice: America Centrala, Brazilia, Asia Musonica. Din trestia de zahar se obtin zahar, melasa, din care se produce romul si tafia. Principalele tari producatoare sunt: Brazilia, India, China, etc.

b.    Sfecla de zahar este o cultura de zona temperata si subtropicala. Principalele tari producatoare sunt: Franta, Germania, Ucraina, SUA, etc.

Cultura plantelor textile

Cele mai utilizate sunt Bumbacul, inul, iuta si canepa.

a.    Bumbacul este cea mai importanta planta textila si ocupa aproximativ 80% din totalul suprafetelor cultivate cu plante pentru fibre. Se cultiva in SUA, Marea Campie Chineza, Podisul Deccan, Uzbekistan, Australia, etc.

b.    Inul pentru fuior se cultiva in Rusia, Belarus, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Germania, Franta, Cehia, Romania, etc.

c.    Canepa se cultiva in Rusia europeana, Belarus, nordul Ucrainei, Romania, Polonia.

d.   Iuta este o planta specifica Asiei musonice. Principala zona de cultura este Delta Gangelui si Brahmaputrei de pe teritoriul Indiei si Bangladeshului.

e.   

Bibliografie:

a.       Silviu Negut, Gheorghe Vlasceanu, Florina Brad, Claudia Popescu, Liviu Bogdan Vlad, Marius Cristian Neacsu, Geografie economica mondiala, editura Meteor Press, Bucuresti, 2005

b.      Candea Melinda, Isbasoiu Constantin, Geografia agriculturii, Edit. Universitatea Buburesti, 1999

c.       Nicu I. Aur, Cezar C. Gherasim, Geografie economica mondiala, Edit. Fundatiei Romania de maine, Bucuresti, 2002;

d.      Vasile S. Cucu, Geografia asezarilor rurale, Edit. Domino Targoviste, 2000Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate