Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Afaceri


Index » business » Afaceri
Mediul international al firmei s.c norvia trading s.r.l


Mediul international al firmei s.c norvia trading s.r.l


UNIVERSITATEA "TRANSILVANIA" BRASOV

FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE

PROIECT PRACTICA

S.C. NORVIA TRADING S.R.L

MEDIUL INTERNATIONAL AL FIRMEIS.C NORVIA TRADING S.R.L

1. Introducere

Firma NORVIA TRADING s-a infiintat in anul 2001 si are ca principal obiect de activitate importul si comertul de anvelope noi si reconstruite.Marcile de anvelope reconstruite comercializate de firma noastra sunt PIRELLI NOVATECK si IMPERIO PNEUS din Portugalia, marca la care sintem unici importatori si distribuitori in Romania. Anvelopele IMPERIO PNEUS cuprind toate categoriile de autoturisme, autoutilitare, camioane, autobuze, jeep-uri, utilaje speciale, masini agricole. .

Cea mai mare parte din anvelopele importate si comercializate de firma noastra sunt anvelope pentru camioane, autobuze, troleibuze, remorci, semiremorci, anvelope agricole, anvelope speciale, anvelope gigant. Cea mai mare parte a anvelopelor importate provin din Federatia Rusa, fabricile de aici precum KAMA , VOLTYRE , BELSHINA , MEDVED , etc. castigand in ultimii ani cea mai mare parte a pietei anvelopelor prezente pe piata romaneasca prin calitatea lor si prin pretul foarte bun.

In momentul de fata importurile pe care le realizeaza firma se orienteaza catre tari din vestul Europei, iar in curand si din Asia. .

De asemenea, firma mai importa si distribuie la cele mai mici preturi de pe piata romaneasca caramida de sticla tip NEVADA , fabricata in Federatia Rusa- de catre Star Glass- intr-un bogat sortiment de modele si o varietate de culori, geam FLOAT si TRAS, folosit in special la termopane, chibrituri - fabricate in Belarus, antigel concentrat - produs in Federatia Rusa, la solicitari putand importa diverse alte marfuri produse in special in Federatia Rusa. In cea ce priveste caramida de sticla NEVADA firma Nova Trading o exporta pe piata din Bulgaria.

Marfurile firmei dispun de certificare RAR si EURO.

Firma a inaugurat de curand un modern service pentru anvelope unde cu un personal specializat si utilaje de ultima generatie, asiguram demontarea, montarea, dejantarea, schimbul anvelopelor, vulcanizare, reglarea directiei, consultanta pentru anvelope, cuprinzind toata gama de anvelope, de la cele mai mici marimi pina la anvelope gigant.

2. Mediul politic

Deciziile de marketing sunt puternic influentate de evolutiile din cadrul mediului politic. Cunoasterea componentelor acestui mediu au o importanta determinanta in luarea deciziei pe o piata straina, un exemplu piata Europei. O importanta la fel de mare o are cunoasterea evolutiilor din mediul politic pentru multe din organizatiile care actioneaza pe planul national al firmei Norvia si toate organizatiile cu care intra in contact.

Relatiile guvernamentale au si ele o importanta infuenta asupra desfasurarii relatiilor economice si cooperarii dintre firma Star Glass de unde se exporta caramida de sticla, firmele de unde se importa anvelopele si firma Norvia. Orice incordare a acestor raporturi din considerente politice se transmite asupra relatiilor comerciale.

II. CONJUNCTURA PIETEI

1.Mediul economic

In Romania sectorul constructiilor s-a dezvoltat exploziv. De la locuinte personale, hoteluri, cladiri de birouri etc. pana la constructii destinate unor activitati de productie sau sedii de companii, acest domeniu a fost tinta unor infuzii importante de capital, din partea societatilor specializate in constructii, a fondurilor de investitii, cat si a populatiei. Concret, in anul 2006 de exemplu, piata constructiilor a crescut cu 19.3% fata de 2005 si s-a estimat ca va creste cu circa 25% in 2007, in special datorita aderarii la Uniunea Europeana.

Dupa rezultatele foarte slabe inregistrate de piata de autoturisme din Romania in 2000, in anul 2005 aceasta a inregistrat un record al vanzarilor, record menit sa incununeze cresterile din perioada 2001 - 2004. Iar o asemenea evolutie se explica inainte de toate prin

- cresterea parametrilor economici pe care ii inregistreaza tara noastra

- cresterea volumului de investitii

- stabilitatea monedei nationale

scaderea inflatiei.

O serie de alti factori au influentat in mod pozitiv piata autoturismelor. Este vorba de:

- apelarea consumatorilor intr-o masura importanta la instrumentele financiare (leasing, credit) de achizitie a autoturismelor. Pe ansamblul pietei aceste instrumente financiare acopera peste 75% din volumul vanzarilor;

- modelele noi lansate pe piata romaneasca;

- investitii facute de distribuitori in centre auto complexe;

- ofertele promotionale ale producatorilor si importatorilor;

- cresterea volumului de publicitate la autoturisme cu 97,5%:

In anul 2005, autoturismul in Romania a beneficiat de o conjunctura extrem de favorabila. S-au intrunit simultan o serie de factori, de natura economica, legislativa si industriala, care au actionat conjugat in directia stimularii productiei si a vanzarilor de automobile. Dintre acestia se pot mentiona:

- cresterea semnificativa a activitatii economice;

- aprecierea leului, care a condus la o scadere a preturilor la autoturisme (ce sunt exprimate in Euro, chiar si pentru modelele autohtone);

- introducerea cotei unice de impozitare, care a condus la o crestere a veniturilor nete pentru multi salariati;

- scaderea dobanzilor la credite, simultan cu imbunatatirea conditiilor de creditare;

- prima de casare - mare parte dintre cele circa 15.000 de autoturisme prevazute in program si care poate nu s-ar fi inregistrat fara acest stimulent - fiind cuantificate la

vanzari in special in lunile mai si iunie;

- promotiile substantiale (reduceri de pret, echipamente si dotari incluse) facute in special de catre importatori;

- investitiile in publicitate si showroom - uri ale importatorilor si producatorilor;

- cresterea capacitatilor de productie la Dacia, care a creat un disponibil la modelul Logan in concordanta cu cresterea cererii de piata.

Conjunctura favorabila, de care aminteam cand vorbeam de anul 2005, a continuat si in 2006, favorizand cresterea apreciabila inregistrata in anul care tocmai s-a incheiat. Aceasta a constat in:

􀂙 cresterea sustinuta a economiei nationale si a puterii de cumparare a cetatenilor;

􀂙 profitabilitatea crescuta a firmelor;

􀂙 cresterea investitiilor (in special a celor straine);

􀂙 scaderea inflatiei;

􀂙 accesul relativ facil la credite;

􀂙 ofertele tot mai atractive ale comerciantilor.

Este de remarcat faptul ca dificultatile tot mai mari legate de circulatia cu automobilul (in special aglomeratia provocata de reteaua de drumuri insuficient dezvoltata), precum si cresterea pretului combustibilului, nu i-au descurajat pe cumparatori.

Dat fiind aceasta dezvoltare a constructiilor si a pietei autoturismelor Nova Trading s-a dezvoltat si a patruns pe piata mult mai usor.

2.Concurenta

Pe plan intern, in ceea ce priveste caramida de sticla Nevada, firma nu are nici un concurent fiind singura importatoare si distribuitoare.

In ceea ce priveste concurentii firmei in vanzarea de anvelope pe piata romanesca cei mai importanti sunt:

Grupul Michelin si-a inceput activitatea in Romania in august 2001 si a cunoscut o dezvoltare rapida. In prezent, Michelin detine in Romania trei fabrici, un atelier de resapare si o retea comerciala. Michelin Romania produce diferite tipuri si marci de anvelope, comercializeaza anvelope noi si resapate printr-o retea nationala de distributie, exporta anvelope si cord metalic in Europa si America de Nord.

PNEUROM SA este o societate mixta romano-italiana infiintata in luna martie 2001. Capitatul social subscris este de 1.301.588 RON, avand urmatoarea repartitie:

51% societatea GOMMEX din Italia

25% fondul de investitii FINEST din Italia

24% capital romanesc

Evolutia firmei de la infiintare si pana in momentul de fata a pastrat un trend pozitiv de la un an la altul, lucru demonstrat atat de cresterea cifrei de afaceri care in anul 2006 a depasit 5.200.000 euro, cat si de evolutia numarului de angajati, 30 in momentul de fata.

Obiectul principal de activitate il reprezinta importul si distributia de anvelope in Romania, fiind una dintre societatile specializate in acest domeniu. Activitatea comerciala a firmei este structurata pe doua directii distincte, distributie nationala si retail.

In ceea ce priveste distributia la nivel national, PNEUROM SA este:

- distribuitor oficial PIRELLI, asigurand livrarea oricarui tip de produs aflat in fabricatie in oricare dintre fabricile PIRELLI, respectiv: anvelope pentru motociclete, autoturisme, vehicule 4x4, camionete, camioane, masini pe pneuri folosite in constructii, mine sau cariere si tractoare agricole.

- importator si distribuitor exclusiv al anvelopelor GT Radial pentru autoturisme, vehicule 4x4, camionete si camioane, precum si alte categorii de produse (jante, ulei, piese auto, produse de GITI TIRES.

Cefin Romania cel mai puternic dealer Iveco,va ofera solutii si servicii integrate,finantare,vanzare de vehicule, servicii de intretinere si reparatii, vanzare accesorii, anvelope si consumabile.Cefin Romania este principalul importator de anvelope Pirelli,Dunlop consumabile Fleetguard, Wabco, Knorr Bremse, Valeo, etc

Matador: gama de anvelope MATADOR cuprinde: anvelope pentru autoturisme, autoutilitare, autocamioane si utilizare speciala (constructii, industrie), anvelope sport si pentru autoturisme de teren. In urma auditarii de catre prestigioase institutii internationale, compania MATADOR a fost atestata din punct de vedere al calitatii sistemului de management pentru proiectarea si productia de anvelope in conformitate cu standardele ISO 9001, QS 9000, iar din punct de vedere ecologic, in conformitate cu standardul ISO 14001.

Pe plan international concurentii companiei Starr Glass sunt:

in Italia - Vetroarrede

in Cehia - Vitrablock

in Elvetia - Weck

3.Strategia de intrare pe piata

Firma Nova Trading s-a infiintat in anul 2001 cu capital 100% privat avand un singur sediu si anume in orasul Sacele din judetul Brasov.

Pentru a atrage cat mai multi clienti firma a decis sa patrunda pe piata brasoveana prin distribuirea produselor sale in marile magazine gen Metro, Praktiker, Selgros, Bricostore, Baumax care au deja un renume, ceea ce reprezinta un atuu in vanzarea produselor firmei.

Segmentul de piata vizat de firma Norvia este variat. Vanzarea de anvelope este destinata tuturor detinatorilor de autovehicule iar in ceea ce priveste vanzarea de caramida de sticla se adreseaza clasei de mijloc, aceea care are posibilitatea de a construi si companiilor de constructii.

Planuri de viitor: firma doreste sa isi extinda activitatea prin exportarea caramidei de sticla si in alte tari precum Ungaria si Austria. Firma Star Glass, cea de la care se importa caramida Nevada, nu intentioneaza sa deschida o fabrica de productie in Romania deoarece caramida este produsa doar pentru exportul in Romania iar costul construirii unei fabrici ar fi prea mare si este mult mai rentabil sa isi vanda produsele prin intermediul firmei Norvia care are deja un renume.

III. POLITICA DE PRODUS

Fiecare firma indiferent de domeniul in care actioneaza realizeaza diverse strategii de produs, prin care prezinta produsele sale clientilor efectivi si potentiali.

Produsele importate

Exista doua categorii de produse pe care firma le importa si anume

Anvelopele

Antigel diluat

Anvelope

Aceste anvelope sint reconstruite integral prin procedeul ''la cald'', avind o comportare in timp echivalenta cu o anvelopa noua. De fapt, prin reconstructia integrala a unei anvelope se intelege ca aceasta anvelopa este o anvelopa noua.

Tipurile de anvelope importate sunt:

anvelope pentru camioane

anvelope agricole

anvelope speciale

Profilul anvelopei

Dimensiune anvelopa

Model anvelopa

O-49

8.25R20

Y-2

9.00R20

VL-27

9.00R20

Profilul anvelopei

Dimensiune anvelopa

Model anvelopa

295 / 80 R22,5

FH 55

315 / 80 R22,5

FH 55

386 / 65R22,5

TH 65

385 / 65 R22,5

ST 35 ENERGY

Anvelope agricole

Model anvelopa

Dimensiune anvelopa

Profilul anvelopei

VL-49

324A

Y-2

8.25R20

VL-27

9.00R20

122 A 6

Profilul anvelopei

Dimensiune anvelopa

Model anvelopa

1300x530-533

1025x420-457

K-83A

1100x400-533

0-47A

Antigel diluat

Antigel concentrat, tip OJ 40 TOSOL

Produsul este fabricat de QBNINSKORSINTEZ, orasul OBNINSK, Federatia RUSA si importat de Norvia. Registrul Auto Roman - Organismul Certificare Produse (R.A.R.- O.C.P) certifica faptul ca firma s-a conformat Regulilor Generale, cod RG-00, ale R.A.R. - O.C.P., aplicabile unor produse fabricate in serie. Produsul a fost evaluat si corespunde documentului normativ STAS 8671 - 78

Nr. Crt.

Denumirea caracteristicii fizico - chimice

Metoda de incercare

Valori obtinute

Valori de referinta cf. STAS 8671 - 78

Aspect

concentrat

STAS 8671 - 78 pct. 4.2.

Lichid limpede bleau

Lichid limpede incolor

Densitate relativa la 15C

concentrat

STAS 8671 - 78 pct. 4.3.

Punct de congelare C

concentrat

STAS 8671 - 78 pct. 4.4.

Punct de fierbere C

concentrat

STAS 8671 - 78 pct. 4.5.

min. 102

Reziduu la calcinare %

concentrat

STAS 8671 - 78 pct. 4.6.

max

pH

concentrat

STAS 8671 - 78 pct. 4.7.

Actiune asupra emailurilor

concentrat

STAS 8671 - 78 pct. 4.8.

nu pateaza suprafata emailata

nu se admite patarea suprafetelor emailate

Pierderi prin coroziune mg/cm2:
- Cupru Cu 99.9
- alama CuZn 30
- fonta Fc 200
- otel OLC 35
- aluminiu 99.5

concentrat

STAS 8671 - 78 pct. 4.9.
- max 0.10
- max. 0.10
- max. 0.20
- max. 0.10
- max. 0.10

Produsele exportate

Caramida sticla tip NEVADA

In ultimul timp blocurile de sticla intra rapid in viata noastra. Ele capata o popularitate tot mai mare in diverse ramuri de constructie, arhitectura si design. In present sunt materiale la moda, care deschid noi orizonturi pentru constructori, designeri, arhitecti si permit gasirea unor noi orizonturi neasteptate si progressive in realizarea atat a interiorului, cat si a exteriorului.

Dar cel mai important este ca la noi in tara in prezent deja se considera un material de constructie modern pentru decorare.

Aceste caramizi au Agrement Tehnic emis de INCERC Bucuresti cu numarul 001- 01/284 - 2005.

Durabilitatea si intretinerea produsului

Durabilitatea elementelor de constructii realizate cu caramizi de din sticla se realizeaza cu conditia:

- respectarii Instructiunilor Tehnice ale producatorului;

- manipularii, depozitarii, transportarii si punerii in opera conform specificatiilor producatorului;

Durabilitatea elementelor se apreciaza ca fiind asemanatoare cu a elementelor realizate din materiale traditionale.

Punerea in opera

Executia elementelor nestructurale utilizand caramizi de sticla, se face de catre personal calificat cu

respectarea instructiunilor de aplicare a ale producatorului si cele cuprinse in reglementari tehnice

in vigoeare in Romania.

Aceste produse se pot utiliza fara dificultati particulare intr-o lucrare de precizie normala.

Peretii realizati din caramizi de sticla vor fi realizati si ancorati de structuri portate rigide dimensionate corespunzator, capabile sa preia eventualele dilatari.

Etapele principale de ralizare a elementelor nestructurale utilizand caramizile de sticla sunt:

- executia patului de mortar, perfect orizontal, pe care se va realiza elementul cu respectarea ghidajelor de lemn montate la partea inferioara;

- montarea primului strat de aramizi utilizandu-se piesele coltar-distantier;

- pe partea laterala de inchidere a structurii se va lasa un rost de dilatare/ajustare;

- umplerea rosturilor cu mortar special pentru zidaria de sticla;

- zidaria realizata din caramizi din sticla se realizeaza cu rosturi verticale netesute (rost pe rost);

- in rosturile veticate este pozata armatura de legatura;

Sistemul de stat de certificare STAS R GOSSTANDART RUSIA

Certificat de conformitate Nr. ROCC RU

Organul de certificare a mijloacelor de protectie individuala 'CERTOCIS'

Institutul rus de cercetare si certificare 123557, or. Moscova

Factorul de transmisie a caramizilor de sticla

(blocurilor vidate de sticla)

Tipul modelului Factorul sumar de transmisie

Picaturi    70 - 80 %

Valuri    45 - 65 %

Masuri la - 1 cu sfera de integrare.

Rezultatele cercetarilor

-marimea tensiunilor remanente maxim 100 HM pentru 1 cm lungimea drumului luminii;

-rezistenta termica minim 30C;

-limita de rezistenta la compresiune minim 1 Mpa;

-coeficientul de transmisie a luminii pentru blocurile netede - 0,85

-coeficientul de transmisie a luminii pentru blocurile ce model - 0,50 0 ;

-rezistenta la apa - nu mai mica decat clasa 4/98;

-rezistenta la lovituri minim 0,8 J;

-masa blocului - minim 2200 g.

Blocurile de sticla ale companiei Star Glass pot fi utilizate pentru constructia peretilor exteriori si a peretilor despartitori din interiorul cladirilor. Unicitatea acestor blocuri de sticla consta in faptul ca ele pot separa convenabil spatial, asigurand, pe de o parte trecerea luminii naturala, iar pe de alta parte- protectia si intimitatea, gratie asa numitului "efect de dispersie". Astfel de blocuri se pot folosi in diverse scopuri si la pereti exteriori pentru o mai buna luminozitate.

Norvia Trading ca orice alt exponent al acestui tip de comert, are o gama variata de produse care sunt standardizate. Totusi, in aceasta mare diversitate de produse nu se pot gasi produse de o calitate precara,produse contrafacute,produse care nu pot fi utilizate normal, produse expirate. Firma pune foarte mare accent pe caliatea produselor comercializate,realizand in acest mod o "protectie a consumatorilor". Nu se incurca sa scoata la vanzare produse de proasta calitate care ar putea sa le strice reputatia pe care si-au facut-o pe piata din Romania.

IV. POLITICA DE DISTRIBUTIE

S.C. Norvia Trading S.R.L foloseste canale de distributie scurte, avand uneori doar o singura veriga; nu acorda statu de unic distribuitor si nu vinde direct catre clientul final (ci doar prin distribuitori).

Folosirea unor distribuitori precum Metro, Selgros, Praktiker a permis companiei Norvia sa mentina costuri joase si sa ramana competitiva pe piata.

Vanzarea produselor se face astfel:

pentru distribuitori : acestia trimit comanda in scris (fax / e-mai) iar in baza formularului de comanda se emite factura proforma. Distribuitorii realizeaza plata conform sumelor din factura si trimit dovada (ordin de plata, extras de cont), apoi se elibereaza factura fiscala si se livreaza marfa.

pentru persoane fizice si juridice : acestia pot accesa site-ul firmei Norvia si pot sa comande direct prin formularul existent acolo. Plata se va face prin cont, cash sau transfer.

Transportul produselor comandate este asigurat de firma Norvia Trading.

V. POLITICA DE PROMOVARE

S.C NORVIA TRADING S.R.L nu este o firma a carei promovare sa fie cunoscuta de toata lumea ci mai mult de persoanele ce lucreaza in domeniile in care societatea activitatea isi desfasoara activitatea.

Cel mai important mijloc de promovare este internetul, prin site-ul pe care firma il detine si anume : https://www.norvia.ro . Pe site se gasesc detalii despre activitatea firmei, produsele comercializate si ofera posibilitatea de a face comanda direct de pe site.

O alta modalitate de promovare este prin intermediul brosurilor de prezentare si a pliantelor informative care insotesc brosurile. Acestea sunt oferite potentialilor clienti in momentul in care intra in contact cu firma.

Un alt nivel de promovare la care apeleaza Norvia este acela de a participa la targuri si expozitii de constructii, cel mai recent fiind Camex organizat in cadrul complexului Prisma din Bucuresti.

Firma Norvia Trading au incercat sa-si promoveze produsele prin intermediul televiziunilor si radiourilor locale dar nu au pus foarte mult accent pe acesteri moduri.

VI. POLITICA DE PRET

Pretul este o componenta esentiala din cadrul mixului de marketing care conduce la obtinerea profitului .Toate celelalte variabile generand numai cheltuieli si investitii.

In ceea ce priveste raportul pret/calitate, Norvia Trading foloseste cel mai mult strategia valorii medii (pret si calitate medii) si strategia pretului psihologic(care influenteaz memoria multor cumparatori, in special in perioada reducerilor).

Aceasta politica de marketing este una eficienta; clientii sunt obisnuiti cu o calitate buna si foarte buna a produselor cumparate, si cel mai important o calitate constanta. Astfel, valoarea si utilitatea produselor achizitionate vor fi aceleasi de fiecare data. Diversitatea ofertei aduce dupa sine si o gama larga de preturi.

In anumite perioade unele produse se gasesc la preturi promotionale sau participa la tombole cu premii foarte atractive. Datorita cererii foarte mari de astfel de produse, in aceste perioade stocurile se epuizeaza foaret rapid si de aceea uneori clientii nu mai gasesc produsele cautate pe rafturile magazinelor prin care firma le distribuie.

In ceea ce priveste piata neagra a produselor pe care firma le distribuie, aceasta nu este dezvoltata ; oamenii prefera sa-si achizitioneze anvelope de calitate si care prezinta certificate de garantie .

VII. PROPUNERI SI SUGESTII

Pentru imbunatatirea activitatii societatii S.C Norvia Trading S.R.L trebui avute in vedere urmatoarele optiuni :

participarea la programe care au ca principal obiect punerea la dispozitia celor interesati a produselor societatii

deschiderea in Brasov a unui magazin de desfacere propriu si chiar si in afara judetului, astfel activitatea firmei s-ar extinde aducand noi profituri.

participarea la cat mai multe targuri si expozitii de specialitate si nu numai, atat pe plan national cat si international, astfel se ofera posibilitatea cunoasterii produselor atat de catre clientii efectivi cat si de cei potentiali.

promovarea produselor societatii pe plan national si international prin intermediul oricarei surse de mass-media, nu doar cele locale, cat si prin prezenta la cat mai multe evenimente care au caracter specific.

in ceea ce priveste distributia, firma ar trebui sa aiba in vedere si magazinele mai mici de profil pentru ca si acestea pot reprezenta o modalitate de promovare aducatoare de venituri.

1. Mediul international al firmei S.C Norvia Trading S.R.L

Introducere

Mediul politic

2. Conjunctura pietei

Mediul economic

Concurenta

Strategia de intrare pe piata

3. Politica de produs

Produse importate

Produse exportate

4. Politica de distributie

5. Politica de promovare

6. Politica de pret

7. Propuneri si sugestii

Bibliografie

- www.norvia.ro

- www.camex.ro

- Tribuna Economica

- www.penurom.ro

UNIVERSITATEA "TRANSILVANIA" BRASOV

FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE

Stetca Elena

R.E.I an III

Grupa 8443

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate