Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Afaceri


Index » business » Afaceri
Finantarea unei afaceri : SC CONSULTING SRL


Finantarea unei afaceri : SC CONSULTING SRL


Universitatea Crestina "Dimitrie Cantemir"

Facultatea de Management Turistic si Comercial

Finantarea unei afaceri : SC CONSULTING SRLCAP. I Prezentarea obiectului de activitate si motivul alegerii

Nume firma : SC CONSULTING SRL

Infiintata la inceputul anului 2008, SC CONSULTING SRL si-a stabilit ca principal obiectiv initierea emiterii de obligatiuni municipale in Romania.

Emisiunea de obligatiuni este un instrument care implica costuri totale de finantare ale autoritatii contractante mai reduse decat un credit bancar obisnuit. Obligatiunile reprezinta un imprumut direct, un drept de creanta, o valoare mobiliara, un contract cu clauze clare si are in Romania o vechime de peste 100 ani.

Avantajele obligatiunilor sunt dobanda variabila, recalculata periodic in functie de indicii ROBOR, ROBID si, respectiv EURIBOR (dupa trecerea la moneda Euro), la care se adauga o marja, plata dobanzilor si a ratelor de principal care se face trimestrial. Pentru eficientizarea managementului resurselor atrase si pentru minimizarea costurilor capitalului imprumutat, obligatiunile pot fi emise in serii, iar maturitatile sunt cuprinse intre 10 si 20 ani.

Strategia curenta a companiei se bazeaza pe oferirea de servicii financiare de inalta calitate. SC CONSULTING SRL doreste sa extinda piata obligatiunilor municipale prin emisiuni mari si cu maturitati mari. Obiectivul propus pe termen lung este de a face posibila lansarea de emisiuni de obligatiuni municipale cu maturitati de peste 25 de ani.

Un alt important obiectiv al VMB Partners este consilierea emisiunilor de obligatiuni corporative si plasarea acestora pe pietele internationale.

Proiectele pe termen scurt includ servicii de consultanta pentru fonduri de investitii, investitii private si investitii directe straine.
 

Activitatile curente ale companiei s-au extins dincolo de obligatiuni municipale, catre zona finantelor societatilor comerciale, cea a finantelor locale si a dezvoltarii locale.

Misiunea companiei SC CONSULTING SRL este sa puna la dispozitia beneficiarilor servicii de consultanta in domeniul managementului afacerilor si acces la finantari, totul in domeniul structurat in spiritul evolutiei responsabile in plan social si ecologic.

Pentru realizarea acestor obiective sunt alocate resurse si contributia financiara personala a asociatului unic. De asemenea SC CONSULTING SRL intretine o retea bine dezvoltata de contacte si relatii cu organizatii nationale, institute de cercetare sau companii de consultanta in domeniu, dar si cu fundatii si renumiti profesori in discipline ca management, economie, stiinte social-politice, administratie publica, sociologie, tehnogia informatiei, agronomie, geologie, hidrologie.

Activitatile de management ale holdingurilor includ :

- activitati de management ale companiilor de tip holding, in special al celor care detin garantii ale companiilor si intreprinderilor (sau alte actiuni cu dobanda variabila ale acestora), in scopul influentarii deciziilor manageriale ale acestora.
- activitati ale directiilor (centralelor), birourilor administrative centralizate si altora asemanatoare, care administreaza, supervizeaza si conduc alte unitati ale companiei sau intreprinderii si care, in mod normal, isi asuma planificarea strategica sau organizatorica si rolul de a lua decizii.

SC CONSULTING SRL ofera clientilor sai urmatoarele servicii:

  • servicii de consultanta pentru emitentii de valori mobiliare cu venit fix (obligatiuni municipale si corporative);
  • finantare de proiecte pentru societati comerciale si pentru municipalitati;
  • structurare de produse financiare complexe: valori mobiliare, fonduri de investitii, structuri speciale;
  • formularea strategiilor de dezvoltare locala ;
  • consultanata de management;
  • stabilirea pozitiei pe piata a serviciilor;
  • consultanta privind sistemul de impozitare;
  • consultanta pentru determinarea valorilor contabile ale activelor si pasivelor.

Oferta de produse se refera la serviciile financiare de structurare necesare emiterii de obligatiuni si de creditare bancara. Prin intermediul obligatiunilor si a creditelor bancare se pot finanta proiecte de investitii de interes pentru comunitatea locala. Politica de pret este reprezentata de perceperea unui comision din valoarea emisiunii pentru serviciile de consultanta oferite.

Distribuirea serviciilor de consultanta se face pe parcursul desfasurarii prospectului de emisiune, precum si dupa lansare, pana la maturitate, prin corespondenta telefonica, postala, electronica (e-mail ) dar mai ales prin intalnirile organizate cu reprezentantii autoritatii locale.

CAP.II Determinarea segmentului de piata vizat, furnizori,    

concurenti, numar potential de clienti

Principalii clienti sunt autoritatile publice si locale, adica Primarii si Consilii Judetene. Pe viitor se va incerca atragerea si altor categorii de clienti, atat de pe piata interna cat si externa, acest obiectiv fiind facilitat de integrarea in U.E si de alinierea la reglementarile europene.

Atragerea si fidelizarea clientilor depinde foarte mult de personal, de cei ce sunt in legatura directa pe tot parcursul desfasurarii unui proiect cu clientul respectiv. Pe langa partea emotionala, ce are o importanta deosebita in relatiile interpersoanle dintre firma si client mai ales in domeniul serviciilor, intervine si partea rationala, obiectiva ce se refera strict la avantajele financiare ce le putem oferi.

Se poate pune la punct si un sistem de comunicare on-line cu clientul, care sa il mentina la curent cu progresele inregistrate la proiectul ce se lucreaza. Este foarta importanta mentinera unei legaturi intre parti, deoarece increderea clientului sporeste, iar firma da dovada astfel de profesionalism si seriozitate. Prin folosirea metodelor de mailling, si de news-letter se poate de asemenea spori dialogul dintre firma si clienti cat si potentialii clienti carora se adreseaza.

SC CONSULTING SRL, imbunatatind anumite dotari si specializand salariatii prin diferite programe si traininguri, va putea creste nivelul calitativ al serviciilor oferite si astfel va putea sa-si extinda ramura de activitate, crescand segmentul clientilor carora se adreseaza, cat si serviciile care le ofera.

Pe viitor numarul clientilor va creste datorita noului montaj financiar conceput si propus autoritatilor publice de catre SC CONSULTING SRL, acesta intrunind atat avantajele creditului cat si avantajele obligatiunilor in imprumuturile municipale. Acesta este denumit ca mecanism integrat format din emisiune de obligatiuni prefinantata de linie de credit bancar tip "bridge loan" (credit-punte). Linia de credit are rolul de prefinantare pe perioada de executie a lucrarilor de investitii. Emitentul va face trageri din creditul bancar de tip Bridge Loan pana la atingerea plafonului maxim al creditului. Inainte de momentul atingerii plafonului maxim al creditului, se va incepe procedura de emitere a obligatiunilor. Linia de credit de tip Bridge Loan va fi rambursata in exclusivitate din fondurile rezultate din emisiunea de obligatiuni. Pentru minimizarea costurilor, linia de credit poate fi revolving, iar emiterea obligatiunilor se poate face in serii, fiecare serie fiind destinata rambursarii integrale a sumelor angajate si cheltuite din linia de credit de tip Bridge Loan.

Imprumutul obligatar destinat refinantarii creditului bancar de tip Bridge Loan ofera emitentului o mobilitate deosebita in structurarea finantarii in functie de necesitatile locale si potentialul existent. Aceste conditii ale imprumutului sunt stabilite de catre emitent si nu sunt niste conditii rigide precum cele bancare uzuale. Refinantarea cu obligatiuni pe termen lung distribuie si minimizeaza efortul financiar al emitentului, asigurandu-se echitatea in finantarea obiectivelor de investitii.

Din punct de vedere al concurentei, la ora actuala pe piata romaneasca firmele existente in acest domeniu de consultanta financiara nu sunt atat de numeroase. Cele care exista pe piata sunt specializate pe diferite domenii, astfel incat putem spune ca nu exista o concurenta directa.

Peste 80% din emisiunile de obligatiuni s-au realizat cu sprijinul SC CONSULTING SRL. Restul emisiunilor s-au realizat fie fara consultant fie prin implicarea bancilor, insa in aceste cazuri costurile emitentilor au fost mult mai mari, iar ratele dobanzilor mult mai ridicate. In schimb, din ce in ce mai multe din companiile mari de consultanta si-au indreptat atentia catre acest domeniu.

CAP. III Determinarea cheltuielilor de infiintare a firmei

Pentru infiintarea firmei si respectiv functionarea acesteia, au fost necesare diferite taxe si cheltuieli. Pentru inmatricularea la Oficiul Registrului Comertului taxele percepute au fost urmatoarele :

verificare denumire firma si rezervare :10 lei;

obtinerea cazierului fiscal de la primarie (in regim de urgenta ) : 20 lei;

imputernicirea unui avocat pentru realizarea etapelor de infiintare a firmei si legalizarea specimenului de semnatura : 100 lei;

declaratie de asociat unic si administrator 50 lei;

inregistrarea in registrul comertului a autorizatiei: 30 lei;

inmatriculare sucursale : 120 lei;

certificat constatator : 30 lei;

copii certificate:5 lei/copie * 5 copii = 25 lei;

sediu social, inclusiv schimbarea datorata modificarii administrative a denumirii arterei de circulatie/numarului postal: 30 lei ;

obiect de activitate : 30 lei;

durata de functionare 30 lei;

obtinere Cod unic de inregistrare (C.U.I.); transmitere spre publicare in Monitorul Oficial al Romaniei a actelor prevazute de lege; obtinere cazier fiscal si altele asemenea, potrivit legii: 10 lei .

Indrumarea prealabila privind formalitatile legale pentru constituirea si modificarea actelor constitutive ale firmelor : 22lei/ora (au fost necesare cu aproximatie 3 ore, deci tariful perceput a fost in valoare de 66 lei);

Proiectarea si executia siglei si a emblemei pentru firme : 24 lei/ sigla;

Redactarea statutului pentru societatea cu raspundere limitata cu asociat unic : 90 lei;

Obtinerea autentificarii actului constitutiv : 15 lei;Depunerea cererii de inregistrare si a documentelor insotitoare la Biroul unic din cadrul oficiului registrului comertului de pe langa tribunal pentru inregistrare : 12 lei;

Publicarea integrala sau in extras a incheierilor judecatorului delegat pentru autorizarea constituirii societatilor comerciale si de inmatriculare a acestora, precum si publicarea incheierilor de rectificare, in extras : 31,5 lei/pag. Manuscris ( 4 pagini - 126 lei).

Totalul cheltuielilor pentru inmatricularea si infiintarea firmei este de 818 lei, reprezentand aproximativ 240 de euro.

CAP. IV Cheltuieli de dotare a spatiului

in vederea functionarii

Inregistrarea firmei la Registrul Comertului presupune existenta unui sediu social. O cheltuiala care tine de sediul social este contractul de inchiriere la administratia financiara, respectiv dovada sediului social care este de 100 lei.

Pentru a face functional sediul si a crea conditii propice de munca angajatilor, acesta va fi dotat cu mobilier si aparatura moderna, performanta. Firma doreste sa investeasca in primul rand in modernizarea sediului -amenajarea unei sali de sedinte si intalniri de 24 locuri. In scopul optimizarii serviciilor, se vor organiza la 2 saptamani intalniri cu reprezentantii clientilor. Sala va fi dotata cu mobilier si aparatura (1 retroproiector, 1 laptop, 1 desk, 1 masa 24 persoane, 1 echipament traducere simultana, 1 biblioteca - carti specialitate - 20 exemplare, internet fibra optica, 2 flipchart, 1 camera video digitala ). Se va urmari achizitionarea de echipament electronic performant pentru angajati (12 calculatoare, 2 multifunctionale), cat si achizitionarea unui xerox, a unui fax si a doua telefoane.

Cu aceste investitii, SC CONSULTING SRL doreste sa atraga clienti si sa-i mentina. Investind in echipamente electronice pentru personal, firma intetioneaza sa usureze munca angajatilor si sa elimine timpii morti care pot aparea in cazul defectiunilor tehnice.

Instruirea personalului se va face prin training-uri in strainatate, si schimb de experienta, o data la sase luni. De asemenea, se vor organiza saptamanal pe parcursul a 12 luni teambuilding-uri si work-shop-uri unde se va urmari creativitatea, comunicarea, atitudinea in situatii neprevazute si lucrul in echipa a personalului.

Prin investitia in instruirea personalului se doreste valorificarea potentialului angajatilor, pentru o comunicare cat mai eficienta cu clientii.

Principalii furnizori spre care s-a orientat SC CONSULTING SRL sunt firme cunoscute, acestia fiind alesi datorita calitatii produselor oferite.

Flamingo ;

Mobexpert ;

Diverta ;

Tabel 1 : Cheltuieli de dotare a spatiului

Nr.crt

Articole de calculatie

Numar de articole

Cost total

(lei)

1

Mobilier

15.000

2

Retroproiector

1

2.400

3

Masa pt retroproiector

1

230

4

Fax

1

114

5

Xerox

1

740

6

Laptop

1

3.500

7

Carti

20

1.700

8

Flipchart

2

1.000

9

Camera video digitala

10
2.500

10

Echipament traducere simultana

10

1.500

11

Internet fibra optica

600

12

Computer

12

4.000

13

Multifunctionala

2

2.750

14

Telefoane

2

100

15

Training-uri, workshop-uri, teambuilding

6.000

16

Total

42.134

La totalul cheltuielilor de dotare a sediului se adauga si cheltuiala contractului de inchiriere de la administratia financiara care e de 100 lei, rezultand astfel totalul de 42.234 de lei, adica aproximativ 12.000 de euro.

CAP. V Cheltuieli fixe lunare

SC CONSULTING SRL isi are sediul in sectorul 6 din Bucuresti, pe strada Valea Lunga, acest spatiu fiind inchiriat si a carui chirie lunara este de 1000 de euro.

Numar total de salariati este de 11, cu contract de munca pe perioada nedeterminata, din care 2 salariati cu timp partial de 2 ore/zi. Salariul standard pentru angajati este pentru inceput de 1.500 de lei pe luna, acesta urmand sa creasca in functie de performantele profesionale ale angajatilor, cat si de cresterea cifrei de afaceri si a profitului firmei. Cei doi salariati cu timp partial de munca au un salariu lunar de 370 de lei.

SC CONSULTING SRL are de asemenea un contract cu o firma de catering care asigura pranzul angajatilor, pentru fiecare angajat necesitand o cheltuiala de 200 lei lunar.

Lunar se platesc utilitatile astfel :

abonament lumina :100 lei ;

abonament gaze : 150 lei ;

abonament internet : 80 lei ;

abonament telefoane : 120 lei ;

Tabel 2 : Cheltuieli fixe lunare

Nr.crt

Articole de calculatie

Nr articole

Cheltuieli totale

(lei)

Salarii

9

13.500

Salarii

2740

Chiria

1

3.600

Gaze

1

150

Lumina

1

100

Telefoane

2

240

Internet

1

80

Firma catering

11

2.200

Total

20.610

Totalul cheltuielilor fixe lunare este de 20.610 lei, acesta insemnand aproximativ 5.800 de euro.

Cheltuielile cu infiintarea si cele de dotare a spatiului de functionare reprezinta investitia totala in valoare de 18.040 euro.

CAP. VI Venituri lunare din prestarea serviciilor

SC CONSULTING SRL prezinta solutii municipalitatilor pentru obtinerea de fonduri pentru proiectele propuse. Sunt necesare licitatii si ofertari ale firmei de consultanta, astfel ca, dupa o analiza a ofertelor, se poate incheia un contract de servicii prin care firma se angajeaza sa ofere consultanta si solutii privind structurarea unei finantari rambursabile, contractarea unui credit in conditii cat mai avantajoase.

Veniturile firmei depind de mai multi factori, cum ar fi numarul ofertelor acceptate de catre municipalitati, de obiectul contractului (evaluare oferte, structurare imprumut, renegociere credit bancar plan de investitii de capital, consultanta analize variante de imprumut, strategii de dezvoltare etc), de valoare etc.

In medie, firma incheie contracte lunar cu 3 autoritati publice, suma ce revine firmei fiind in medie de 25.000 lei (suma inclusa in ofertarea supusa licitatiei si care difera in functie de obiectul contractului), care se incaseaza integral. Astfel ca venitul lunar al firmei este de 75.000 lei, ceea ce inseamna aproximativ 21.500 euro.

CAP. VII Determinare profit si perioada

de recuperare a investitiei

Profitul = venitul lunar - cheltuieli lunare

Din aceasta formula deriva profitul lunar al firmei SC CONSULTING SRL care este de 3.460 de euro. Astfel ca avand un profit de 3.460 de euro lunar iar investitia pentru infiintarea firmei este de 18.040 euro, putem determina perioada de recuperare a investitiei care este de aproape 6 luni.

BIBLIOGRAFIE

Ø     www.onrc.ro

Ø     www.fonduri-structurale.ro

Ø     www.docstoc.com

Ø     www.vmbpartners.ro

Ø     www.cod-caen.euPolitica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate