Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Afaceri


Index » business » Afaceri
EFECTELE SI ROLUL INVESTITIILOR STRAINE DIRECTE IN ROMANIA


EFECTELE SI ROLUL INVESTITIILOR STRAINE DIRECTE IN ROMANIA


EFECTELE SI ROLUL INVESTITIILOR STRAINE DIRECTE IN ROMANIA

Pentru tarile Europei Centrale si de Est , investiitiile straine directe sunt de o importanta cruciala pentru integrarea lor in economia mondiala. In mod evident, la inceputul tranzitiei, tarilor din Centrul si Estul Europei le lipsea capitalul fizic si financiar care sa ajute restructurarea si sa stimuleze cresterea economica

Investitiile straine directe genereaza beneficii suplimentare colaterale pentru tarile recipiente si nu numai cele strict legate de producerea de bunuri si servicii. In cazul tarilor din Europa Centrala si de Est, acestea sunt mai importante decat capitalul insusi.

1. Principalele efecte ale investitiilor straine directeTransferul tehnologic

In mod evident, este foarte probabil ca investitiile straine directe sa aduca tehnologii din strainatate, inclusiv echipament si fabrici in sine, ca si procese moderne de productie. Cumpararea firmelor de stat de catre firme din economii avansate a rezultat in modernizarea acestor fabrici. Aceast fapt a dus la cresterea productivitatii care a fost dupa aceea suplimentata prin programe de calificare in cadrul firmelor, rezultand in cele din urma o crestere a calificarii si a salariului real.

Sume mari de investitii din partea investitorilor strategici nu garanteaza imbunatatiri tehnice care creaza structuri de export cu valoare adaugata sporita. De exemplu, sucursala Audi in Romania nu se foloseste de furnizorii locali, astfel incat furnizori locali nu au contact cu tehnologii si metode noi si nici stimulente de a isi imbunatatii tehnologia proprie.

Dar exista si exemple pozitive. Tipul de investitie care imbunatateste puterea industriei de export este cea facuta de Renault in Romania. Renault a investit in productia moderna si exporta la preturi la nivelul celor occidentale.

O intelegere a principiilor competitiei (atat interne cat si internationale), a fost necesara, in timp ce practicile de marketing cum ar fi campaniile de publicitate atractive si ambalajul diferentiat erau complet inexistente.

Practicile recente introduse de stilul nou de conducere erau de asemenea inexistente. Logistica si managementul canalului de aprovizionare erau de asemenea necunoscute. Lipsea de asemenea atentia indreptata asupra calitatii in procesul de productie si concentrarea pe serviciul clienti, atat in sectorul de productie, cat si in cel de servicii. Noile practici de management presupun competitie, oportunitate pentru succes, dar si o amenintare reala la adresa existentei firmei.

Investitiile sunt benefice pentru piata

Investitiile straine directe realizate de firmele multinationale sunt probabil cea mai contraversata forma de globalizare. Exista si critici care spun ca firmele straine exploateaza lucratorii saraci si lacunele legislatiei muncii. Problema este ca acesti critici isi bazeaza critica pe cazurile de abuzuri raportate. Exista si cei care au alta parere, si care spun ca investitiile straine aduc capital nou, tehnologie, si locuri de munca in tarile care au nevoie acuta de ele si aceste afirmatii se bazeaza pe studii la nivel macroeconomic.

Investitiile directe straine ajutata in mod cert economia locala. Acestea fac posibila cresterea productivitatii si a productiei in sectoarele respective, sporind in acelasi timp venitul national pe masura reducerii preturilor si a imbunatatirii calitatii si ofertei serviciilor si a produselor pentru consumatori. Investitiile straine nu s-au dovedit a fi benefice numai pentru industria in care s-a investit direct, ci au generat si efecte pozitive colaterale pentru intreaga economie

Standardul de viata se imbunatateste

Poate cel mai important efect al investitiilor straine directe este capacitatea de a ridica standardul de viata local. Se estimeaza, ca aproximativ 80 la suta a investitiilor straine directe facute astazi, sunt efectuate de firme care intra pe pietele locale si vand produse acolo si nu de firme care produc ieftin pentru a exporta.

Consumatori locali sunt cei mai mari beneficiari ai acestor investitii. In aproape toate cazurile cercetate consumatorii locali ajung sa beneficieze de preturi mai mici la produse sau o beneficiaza de o gama mai diversificata de produse, dupa ce firmele straine au venit in tara respectiva.

Preturile scad pentru ca firmele straine imbunatatesc eficienta si productivitatea sectorului in cauza prin introducerea de capital nou, tehnologie, know-how si prin determinarea firmelor locale mai putin eficiente sa isi imbunatateasca ciclul economic sau sa iasa de pe piata. Cu toate ca anumite firme vor pierde cota de piata, consumatorii la urma urmei beneficiaza prin scaderea preturilor de imbunatatirea standardului de viata.

Se creaza locuri de munca

Exista critici la adresa investitiilor directe, facute de firme care cauta sa investeasca in productia de produse ieftine care urmeaza sa fie exportate. S-a constatat totusi ca si astfel de investitii sunt pozitive pentru economiile locale pentru ca creaza locuri de munca si determina crestere economica, fara sa ameninte firmele locale prin concurenta.Firmele straine, indiferent daca sunt orientate catre export sau nu, platesc salarii care sunt cel putin egale sau de multe ori mai mari decat salariile oferite de competitorii locali.Asta vine in special de la faptul ca firmele straine platesc salarii mai ridicate pentru a atrage cei mai buni muncitori, pentru a-i motiva si pentru a reduce fluctuatia de personal.

Firmele care fac investitii straine si sunt orientate catre export nu ameninta producatorii locali deoarece firmele straine nu concureaza pentru cota de piata interna. Pe de alta parte, firmele locale pot sa profite de pe urma acestei situatii actionand ca furnizori locali pentru aceste firme. De asemenea, firmele locale pot castiga daca ajung sa copieze firmele straine, daca preiau tehnologia si know-how-ul de la acestea.

2. Criticile aduse investitiilor straine directe

In cadrul valului de globalizare a economiilor nationale, criticii investitiilor straine directe argumenteaza ca investitiile sunt o forma de neocolonialism prin care se prezerva statutul de dependenta a tarilor care nu fac parte din clubul tarilor dezvoltate.

Alt argument este ca investitiile straine directe se concentreaza asupra sectorelor de economie care sunt intensive in forta de munca si nu asupra acelora care sunt tehnologic avansate si ca dimpotriva se submineza sectoarele acestea avansate pe plan local

Pe de alta parte firmele straine ce actioneza intr-un mediul institutional slab utilizeaza la scara larga practice de afaceri restrictive, in vederea prevenirii intrarii noilor firme intr-un anumit sector. Acestea includ achizitia potentialilor competitori, preturi de dumping, contracte restrictive cu furnizorii si distribuitori pentru a nu stoca produse competitive, monopolizarea know-how-ului prin patentare si achizitia drepturilor de licente care nu sunt apoi folosite, lobby pentru bariere tarifare ridicate si lobby pentru costuri ridicate intr-un anumit sector.

Inca un argument este ca somajul in loc sa scada, pe termen lung este in crestere. De asemenea, societatile multinationale sunt acuzate ca exclud cetatenii tarii gazda de la pozitii manageriale si ca scot profituri nejustificate folosind tehnica preturilor de transfer.

In ultimul timp a aparut inca o temere: societatile multinationale transforma tarile gazda in "oaze ale poluarii de mediu", investind cu precadere in acele industrii care in tarile de origine au un impact ecologic negative ridicat

Cel mai pronuntat efect al competitiei asupra fluxurilor de investitii este inghetarea reglementarilor de mediu la un nivel mai scazut de protectie. Tarile se tem ca prin luarea unei decizii unilaterale referitoare la cresterea standardelor de mediu o sa riste sa piarda un avantaj competitiv in favoarea unor tari cu reglementari avand standarde mai scazute. Cu alte cuvinte, angajamentele de mediu isi pierd valoarea pentru motive care sunt legate de atragerea investitiilor.

Globalizarea economica a extins foarte mult oportunitatile capitalului sa externalizeze costurile impuse de restrictiile legate de protectia mediului asupra tarilor sarace, prin exportul deseurilor si a factorilor de poluare.

Chiar si beneficiile fiscale sperate de tara gazda sunt de multe ori evitate cu succes de firmele investitoare. De multe ori, firmele multinationale nu sunt supuse impozitarii efective datorita abilitatii lor de a exploata preturile de transfer si alte metode in vederea minimalizarii datoriilor.

O varietate de factori pot face ca investitiile straine directe sa aiba un impact negativ asupra tarii gazda. Impactul investitiilor straine depinde de sectorul in care investitiile au loc si de mediul legislativ, social si economic in care investitiile au loc.

Dezavantaje ale atragerii investitiilor straine in cazul unui mediul institutional slab si ineficient:

- Firmele atrase vin sa investeasca in dorinta sa obtina venituri suplimentare din crearea structurilor monopoliste si sunt atrase exact de mediul institutional slab si manipulabil;

- Aceste investitii au mai degraba un efect negativ asupra societatii respective in termeni de dezvoltare sociala (chiar daca in termeni de crestere economica nominala se asista la o crestere);

- Firmele multinationale care actioneaza intr-un mediu instutional slab sunt periculoase chiar si pentru firmele locale competitive datorita puterii relativ mari pe care o au.

3. Beneficiile potetiale ale tarii receptoare de investitii straine directe

Din perspectiva tarii gazda, se pot enumera urmatoarele beneficii potentiale de baza- investitiile straine directe promoveaza cresterea economica si productivitatea ridicata;

- investitiile straine directe sunt o sursa de moneda forte pentru tarile in curs de dezvoltare (acestea pot fi forme diferite de aranjamente financiare, care pot fi contributii in bani, materiale sau proprietate). Cel mai mare avantaj este faptul ca datoria externa a tarii nu creste prin acest tip de contributii;

- investitiile straine directe contribuie la transferul noilor tehnologii, de     know-how, aptitudini manageriale, impreuna cu aptitudinile de marketing a investitorului strain;

- investitiile straine directe promoveaza comertul international prin legaturi orizontale cu sucursalele firmelor mama, ceea ce duce la cresterea competitiei pe piata tarii gazda si exista si un potential de se stabili relatii in domeniul cercetari si dezvoltari cu universitati locale si centre de cercetare;

- capitalul sub forma de investitii straine directe de capital este forma cea mai benefica pentru economia tarii receptoare, datorita efectelor pozitive de durata asupra economiei domestice (nu sunt volatile ca alte forme de capital);

- crearea de locuri de munca bune si aportul prin asta la cresterea cereri solvabile;

- se creaza competitie pentru firmele locale si le forteaza sa se restructureze, sa devina competitive sau sa dispara;

- formarea veniturilor statului;

- beneficii rezultate din cresterea productivitatii pentru consumatorii locali sub forma preturilor mai scazute si a calitate a produselor si a serviciilor sporite.

CONCLUZII

Investitiile straine directe pot juca un rol important in modernizarea economiei nationale si in promovarea cresterii economice datorita efectelor pozitive pe care acestea le au asupra productivitatii, transferurilor tehnologice, introducerea cunostintelor manageriale, perfectionarea fortei de munca, accesul la noi piete, etc.

Pornind de la aceste considerente, autoritatile publice au demarat o serie de avantaje pentru atragerea investitiilor straine dintre care le amintim pe cele ale pietei, ale resurselor, ale relatiilor internationale si de asemenea avantaje politice, sociale si legislative. In urma acestor oportunitati oferite de tara noastra se doreste ca Romania sa fie privita ca un partener de afaceri capabil sa satisfaca cerintele potentialilor investitori.

Dovezi certe ale modului pozitiv in care este perceput climatul investitional din Romania sunt reprezentate de firme ce detin pozitii importante pe piata pe care isi desfasoara activitatea si care au decis sa isi investeasca o parte din capitaluri la noi in tara. Astfel de exemple pot fi date de Yazaki, unul dintre liderii mondiali din domeniul productiei de cablaje electrice care a investit 14 milioane de euro in construirea unei fabrici in parcul industrial din Ploiesti. Un alt exemplu ar fi Johnson Controls, unul dintre cei mai mari producatori din lume in domeniul sistemelor auto si care a investit suma de 16,5 milioane euro in scopul constructiei unei fabrici producatoare de tapiterie in domeniul auto in Ploiesti. Pe prima pozitie in clasamentul investitorilor straini dupa capitalul social subscris se afla compania franceza Renault SA ce a investit in compania romaneasca Automobile-Dacia SA.

Potentialul investitional al tarii noastre a fost mereu atractiv pentru investitorii straini insa, oportunitatile de patrundere pe piata romaneasca s-au concretizat incepand cu anul 1997, odata cu modificarea legislatiei tarii noastre si inceperea reformei de privatizare a companiilor de stat din diferitele ramuri industriale ale tarii noastre.

Investitiile straine direcet sunt dispersate in toate sectoarele economiei, iar investitorii provin in principal din Europa. Romania este atractiva pentru investitorii straini datorita costurilor salariale scazute si a fortei de munca bine pregatita.

Investitiile straine directe sunt imporatnte pentru noi datorita "importului de know-how" si a tehnologiilor moderne pe care investitorii le aduc din tarile de origine.

S-a constatat faptul ca in general, investitiile straine directe au crescut anual insa nu intotdeauna suficient cat sa acopere deficitul balanti de plati.

Totusi, aderarea la Uniunea Europeana, in viitor poate fi considerata un impediment pentru anumiti investitori datorita alinierii remuneratiei fortei de munca la standardele din comunitatea euopeana

Anul 2006 a fost unul extrem propice din punctul de vedere al investitiilor straine directe din Romania, acestea fiind puternic favorizate de contextul investitional international si de conjunctura economiei romanesti. Preluarea unor pachete majoritare in cadrul unor societati nationale de prestigiu, precum Banca Comerciala Romana au clasat tara noastra pe un onorant loc doi intre tarile Europei Centrale si de Est din punctul de vedere al investitiilor straine directe, lasandu-se totusi impresia ca in Romania cuantumul acestor investitii poate creste substantial prin dirijarea fondurilor straine catre alte domenii de activitate cu potential in domeniu.Incepand cu anul 2007, investitiile straine directe in Romania se afla la un stadiu de maturitate care manifesta o tendinta crescatoare, mentinand tara pe a doua pozitie in topul statelor est europene, dupa Polonia.Volumul investitiilor straine directe din Romania s-au situat la o valoare medie de 7,7 miliarde USD (5,5 miliarde euro), ceea ce o situeaza pe locul 30 intr-un clasament mondial realizat de Economist Intelligence Unit (EIU).

In 2008 Romania ocupa prima pozitie in randul celor mai atractive tari pentru investitori din Sudul Europei, avand un procent de 52% din totalul investitiilor , fiind urmata de Turcia ,Bulgaria si Grecia.In 2009, procentul se va reduce si mai mult, la 36,4% si la 30% in 2013.

Investitiile straine directe genereaza beneficii suplimentare colaterale pentru tarile recipiente si nu numai cele strict legate de producerea de bunuri si servicii. Acestea aduc tehnologii din strainatate, inclusiv echipament si fabrici in sine, ca si procese moderne de productie, precum si capital nou si locuri de munca in tarile care au nevoie acuta de ele.

Investitiile directe straine ajutata in mod cert economia locala, facand posibila cresterea productivitatii si a productiei in sectoarele respective, sporind in acelasi timp venitul national pe masura reducerii preturilor si a imbunatatirii calitatii si ofertei serviciilor si a produselor pentru consumatori. Investitiile straine nu s-au dovedit a fi benefice numai pentru industria in care s-a investit direct, ci au generat si efecte pozitive colaterale pentru intreaga economie.

Datorita numeroaselor beneficii ale investitiilor straine directe, consideram ca acestea sunt un element esential in dezvoltarea economica a unei tari, un exemplu in acest sens fiind chiar Romania.Diana Farrell, Jaana K. Remes, and Heiner Schulz, New Horizons: Multinational Company Investment in

Developing Economies, Mckinsey Study, www.mckinsey.com/knowledge/mgi/newhorizons

Diana Farrell, Jaana K. Remes, and Heiner Schulz, New Horizons: Multinational Company Investment in Developing Economies, Mckinsey Study, www.mckinsey.com/knowledge/mgi/newhoriz

Tripartite Meeting on Labor Practices in the Footwear, Leather, Textiles and Clothing Industries, International Labor Office" ,Geneva 2002, pag. 15

Beata K. Smarzynska, Shang-Jin Wei, "Pollution Havens and Foreign Direct Investment: Dirty Secrets or Popular Myth?", (SSN Working Paper, Sept. 2001), pag 11

Brian Aitken, Anne Harrison, "Do Domestic Owned Form Benefit from Foreign Direct Investment:Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate