Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Afaceri


Index » business » Afaceri
PRACTICA GARANTIILE BANCARE Studiu de caz : Raiffeisen Bank - 'Reusim impreuna'


PRACTICA GARANTIILE BANCARE Studiu de caz : Raiffeisen Bank - 'Reusim impreuna'


UNIVERSITATEA 'STEFAN CEL MARE' SUCEAVA

Facultate de Stiinte Economice si Administratie PublicaGARANTIILE BANCARE

Studiu de caz : Raiffeisen Bank - 'Reusim impreuna'

GARANTIILE BANCARE

Raiffeisen Bank este o banca universala, oferind o gama completa de produse si servicii de cea mai buna calitate persoanelor fizice, IMM-urilor si corporatiilor mari prin multiple canale de distributie: unitati bancare, retele de ATM si EPOS, phone-banking si mobile banking.

Raiffeisen Bank aduce in Romania traditia bancara de peste 130 de ani a grupului austriac Raiffeisen, bazata pe accesibilitate, eficienta si incredere. Raiffeisen Zentralbank Osterreich AG (RZB) Viena este institutia centrala a Grupului Bancar Raiffeisen Bank din Austria, cel mai puternic grup bancar din tara. RZB este cea mai mare banca corporatista si de investitii din Austria si considera Europa Centrala si de Est ca piata strategica unde opereaza o retea de 15 banci cu peste 800 de unitati bancare, prin intermediul Raiffeisen International Bank Holding AG.
Raiffeisen Bank Romania a rezultat prin fuziunea incheiata in iunie 2002 a celor doua entitati detinute de RZB in Romania - Raiffeisen Bank (Romania), infiintata in 1998 ca subsidiara a Grupului RZB si Banca Agricola, achizitionata in 2001.

Dupa privatizare, Raiffeisen Bank a reusit o schimbare radicala. In 2004 banca a obtinut un profit net de 28,3 milioane EUR, de sase ori mai mare decat in anul 2003 (4,6 milioane EUR). Activele totale s-au dublat fata de 2003, depasind 2.000 milioane EUR. In 2005, banca a continuat sa implementeze un plan de investitii semnificativ, destinat in principal infrastructurii si sistemelor IT&C, modernizarii retelei de unitati si extinderii retelelor de ATM si POS. Banca are peste  2 milioane de clienti de retail (dintre care peste 120.000 IMM) si peste 5000 clienti corporatii mari si medii.

Raiffeisen Bank are o gama larga de servicii si produse care sa permita identificarea nevoilor unei firme si sa-i ofere solutiile de colaborare cele mai potrivite. Cei peste cinci ani de activitate in domeniul creditarii IMM a oferit posibilitatea crearii unei echipe de specialisti, care completeaza si adapteaza permanent oferta de produse si servicii profilului acestui segment de piata.

Cererile de credite nu pot fi aprobate numai pe baza faptului ca bunurile oferite drept garantie de catre solicitanti pot fi valorificate, daca din analiza financiara si a planului de afaceri rezulta ca rambursarea imprumutului si plata dobanzilor aferente nu este asigurata, in primul rand, din lichiditatile generate de activitatea economica desfasurata.

La Raiffeisen limita de acordare si respingere a creditului pentru agentii economici este stabilita la 20 de puncte:

intre 40-60 se acorda creditul;

intre 20-39 se poate acorda creditul daca nu exista alte elemente de risc;

sub 20 nu se acorda creditul.

Prin introducerea evaluarii pe baza de punctaj se urmareste realizarea unor obiective ca: reducerea timpului si costului evaluarii, cresterea calitatii creditelor, cresterea productivitatii si a satisfactiei inspectorilor de credite, imbunatatirea calitatii controlului creditelor, usurarea modificarii strategiei de creditare, selectia clientilor in functie de calitate. In conformitate cu prevederile legii "la acordarea creditelor, bancile urmaresc ca solicitantii sa prezinte credibilitate pentru rambursarea acestora la scadenta. In acest scop, bancile cer solicitantilor garantarea creditelor in conditiile stabilite prin normele lor de creditare" pentru prevenirea riscurilor de orice fel.

Orice activitate economica presupune un risc, dar in cazul bancilor dictonul "riscul este meseria mea" se potriveste foarte bine.

1. Riscurile financiare sunt generate de operatiuni care se reflecta in bilantul bancii si reprezinta principala categorie de riscuri bancare pentru ca producerea lor este cauza principala a falimentelor bancare.

Riscurile financiare reprezinta de fapt riscurile probabile in procesul creditarii, iar acestea sunt: riscul de nerambursare; riscul lipsei de lichiditate; riscul variatiei ratei dobanzii pe piata; riscul de capital.

2. Riscurile de prestare sunt determinate de prestarea de servicii de catre banca.

Principalele categorii de riscuri de prestare sunt:

a) Riscul operational - se refera la probabilitatea ca banca nu va satisface in conditii optime cererile clientilor;

b) Riscul tehnologic - acest risc tine de structura ofertei de servicii bancare care trebuie sa fie optim echilibrata sau de modul in care isi esaloneaza in timp serviciile bancare;

c) Riscul produselor noi - apare in momentul in care se hotaraste lansarea produselor noi pe baza unui plan de marketing. Riscul survine in momentul in care cererea pentru aceste produse nu este la nivelul estimat sau cand cheltuielile pentru aceste produse sunt mai mari decat cele estimate;

d) Riscul strategic - reprezinta probabilitatea ca decizia strategica privind dezvoltarea anumitor piete (aceste piete pot fi produse bancare, sectoare de activitate, sau piete ca zona geografica) sa se dovedeasca slaba.

3. Riscul ambiental reprezinta probabilitatea ca in mediul de activitate al bancii sa se produca fenomene cu o potentiala influenta negativa asupra profitului bancar. Principalele forme ale riscului ambiental sunt:

a) Riscul de frauda - apare atunci cand banca isi face obiectul unei tentative de frauda;

b) Riscul economic - este legat de conjunctura economica;

c) Riscul concurential - banca va castiga o pozitie buna prin masuri de concurenta sau neloiala, de aceea banca va trebui sa urmareasca ce fac competitorii;

d) Riscul legal - domeniul de activitate bancara este controlat, reglementat pe baza unor legi si acte normative.

Pentru limitarea riscurilor, banca studiaza, mai intai cu seriozitate cererea de credit si apoi garantiile, pentru a le putea valorifica in caz extrem de neplata de catre imprumutat

Garantia bancara reprezinta o modalitate de contracarare a riscului de neefectuare a platii de catre debitor prin angajarea irevocabila a unei banci de a plati in locul debitorului respectiv, la cererea creditorului.

Activitatea de creditare se bazeaza pe viabilitatea planurilor de afaceri si pe capacitatea debitorilor de a genera venituri si, respectiv, lichiditati, care constituie principala garantie si sursa de rambursare a creditelor si de plata a dobanzilor, cu conditia ca fluxul de lichiditati (cash-flow) al acestora sa fie cesionat bancii si sa se deruleze prin conturile deschise la aceasta.

Raiffeisen Bank imbunatateste periodic produsele de creditare sau cele operationale oferite partenerilor IMM. Raiffeisen Bank are in portofoliul sau de produse destinate sectorului IMM credite cu sau fara garantii materiale, credite imobiliare sau pachete de produse (contul curent cu carduri atasate, Internet Banking, Overdraft, Mobile Banking)

Valoarea garantiilor tine cont de specificul investitiei, iar bunurile cu care se poate garanta creditul pot fi si ele dintre cele mai variate. Fie ca sunt proprietatea firmei sau a altor persoane, garantiile pot fi reprezentate atat de bunuri imobile (cladiri, terenuri, etc.), cat si de echipamente, masini si utilaje, stocuri, scrisori de garantie si depozite bancare, fonduri de garantare (FNGCIMM, FNGCRIMM etc.) sau chiar de bunul achizitionat. In plus, Raiffeisen Bank evalueaza gratuit garantiile oferite, fara alte costuri suplimentare din partea dumneavoastra

Garantarea creditelor este considerata unul dintre principiile de baza ale creditarii in conditiile economiei de piata, iar garantiile solicitate cel mai des sunt:

- garantii reale;

- garantii personale.

Garantiile reale sunt mijloacele juridice de garantare a obligatiilor prin afectarea unui bun al debitorului in scopul asigurarii executarii obligatiei asumate. Bunul constituit drept garantie este protejat de la urmarirea celorlalti creditori chirografari (a caror creanta nu este insotita de nici o forma de garantie, sau garantia are un grad de prioritate inferior celui al bancii), fiind destinat urmaririi si satisfacerii cu prioritate a creantei garantate.

Garantiile reale confera bancii creditoare urmatoarele drepturi:

- dreptul de preferinta, pe baza caruia, in cadrul executarii silite, din valoarea bunului constituit drept garantie se va asigura mai ntai satisfacerea integrala a bancii, si numai ceea ce prisoseste va fi destinat celorlalti creditori;

- dreptul de urmarire, in temeiul caruia banca va putea urmari bunul in mainile oricui s-ar afla, in masura necesara satisfacerii creantei garantate [8].

In practica, se utilizeaza doua categorii de garantii reale, respectiv:

garantii reale mobiliare (gajul propriu-zis, care poate fi la randul sau cu deposedarea debitorului de bunul afectat drept garantie sau fara deposedarea acestuia de bunul adus in garantie);

Gajul reprezinta acea garantie reala care presupune, de regula, deposedarea debitorului de bunul gaj si incredintarea acestuia unei terte persoane, desemnate de parti. Debitorul poate solicita restituirea bunului gajat numai in momentul onorarii integrale a datoriei sale catre banca. De asemenea, este important ca bunurile aduse in gaj sa indeplineasca conditiile de valabilitate, iar cand se garanteaza cu valori avand un grad mare de lichiditate (pietre pretioase, bijuterii etc.), acestea vor trebui expertizate.

Gajul fara deposedare se utilizeaza numai asupra produselor solului, produselor in curs de fabricatie sau produselor finite aflate in depozite, care indeplinesc urmatoarele conditii:

- sa existe posibilitatea reala de obtinere a lor;

- sa existe o piata sigura de valorificare a acestora;

- sa se afle in proprietatea debitorilor.

In ambele cazuri, gajarea bunurilor trebuie sa se concretizeze intr-un contract incheiat, separat de contractul de credit, intre banca si debitorul sau

- garantii reale imobiliare (ipoteca).

Raiffeisen Bank a introdus optiuni de dobanda pentru creditele cu garantie ipotecara   

Ipoteca reprezinta o garantie reala imobiliara, fara deposedare, prin care se permite bancii creditoare sa-si recupereze integral sau partial creditul si/sau dobanda aferenta, atunci cand creditul nu a fost rambursat la scadenta. Recuperarea creantei se realizeaza prin valorificarea garantiei prin scoaterea ei la vanzare silita.

Intotdeauna, obiectul ipotecii il constituie numai bunurile imobile actuale (cladirile si terenurile aflate in circuitul civil) aflate in proprietatea celor care le aduc in garantie si libere de sarcini.     Inainte de a incheia contractul de ipoteca, banca trebuie sa verifice daca bunurile ipotecate indeplinesc si alte conditii, respectiv:

- sa fie usor vandabile;

- sa fie asigurate la societati de asigurare autorizate si agreate de banca;

- sa fie amplasate in zone de interes pentru cat mai multi potentiali cumparatori;

- cel care constituie ipoteca sa aiba deplina capacitate de exercitiu asupra bunului ipotecat;

- daca au fost evaluate in prealabil de experti agreati de banca.

Stingerea ipotecii are loc, de regula, o data cu plata ultimei scadente la creditul garantat prin ea, sau prin renuntarea creditorului la ipoteca prin prescriptie.

In activitatea de creditare, banca, in calitate de creditor, urmareste fie bunurile afectate garantiei reale (mobile sau imobile), fie persoanele care si-au asumat angajamentul de a face plata in locul debitorului, daca acestea din urma nu o executa.

Raiffeisen Bank a lansat in februarie o noua politica de preturi pentru creditele garantate cu ipoteca - Flexi Plus, Casa Ta si Flexicredit Integral (de refinantare).

Astfel, persoanele fizice care contracteaza un credit garantat cu ipoteca de la Raiffeisen Bank pot beneficia de dobanda fixa pe o perioada de un an. Din al doilea an, la fiecare aniversare a creditului, clientii pot opta pentru una din urmatoarele trei variante: dobanda revizuibila, dobanda fixa pe un an sau dobanda fixa pe trei ani.

Prin noua politica de preturi Raiffeisen Bank ofera clientilor posibilitatea de a avea control deplin asupra creditului obtinut, in conditii de transparenta si predictibilitate.

Noile conditii de creditare ale Raiffeisen Bank sunt acum mai flexibile. Anual, la fiecare aniversare a creditului, clientii pot opta pentru varianta de dobanda care ii avantajeaza. De asemenea, pentru platile anticipate de maxim 20% din soldul creditului, efectuate anual la data aniversarii, clientii nu platesc comision de rambursare.

In prezent, Raiffeisen Bank ofera urmatoarele dobanzi fixe in primul an la creditele garantate cu ipoteca:

Dobanda fixa** 1 an

Dobanda revizuibila

Moneda

RON

EUR

CHF

RON

EUR

CHF

Credite (FlexiPlus, FlexiIntegral)

Credite imobiliare/ ipotecare

Flexi plus

INFORMATII GENERALE

Moneda

USD

Valoarea minima creditului

6500

Valoarea maxima a creditului

97500

Perioada minima (luni)

6

Perioada de rambursare (luni)

180

Perioada maxima (luni)

300

Rata dobanda (%)

10.5%

Tip dobanda

Variabila

Metoda de calcul a dobanzii

360 zile

DAE (%)

11.48%

CRITERII DE ELIGIBILITATE

Vechime minima la locul de munca actual (luni)

3

Varsta maxima a persoanei care ia imprumutul (incluzand perioada creditului) (ani)

65

Varsta minima a persoanei care ia imprumutul (ani)

21

Tipul garantiei

Ipoteca

Codebitori

COSTURI

Comision de acordare (o singura data la acordare - % din valoarea initiala)

2%

ALTE COSTURI

Comision de rambursare anticipata

3%

ASIGURARI

Asigurare de viata

nu se solicita

Asigurare imobil

Obligatorie

VENITURI ACCEPTATE (%)

Salarii

100 %

Pensii

100 %

PFA

100 %

Chirii

100 %

Dividende

80 %

Comisioane din vanzari

70 %

Drepturi de autor

100 %

DOCUMENTE NECESARE

Lista documente

-Adeverinta de Venit/ talon pensie
-Factura Utilitati
-CI

Alte documente

acte imobil

Credit imobiliar in CHF oferit de Raiffeisen Bank

INFORMATII GENERALE

Public tinta

Persoane fizice

Tip credit

Imobiliar

Moneda

CHF

Suma minima

5.000 EUR

Suma maxima

400.000 EUR

Perioada minima

36 luni

Perioada maxima

480 luni (240 luni - in cazul creditelor care au ca sursa de rambursare veniturile din dividende in proportie de peste 50% din venitul total)

Perioada de gratie

-

Descriere

Creditul este destinat achizitionarii de terenuri, modernizarii, extinderii si construirii de locuinte, cu evaluarea imobilului adus in garantie oferita gratuit de catre banca.

Facilitati

fara carte de munca;

fara girant;

comision inclus, finantat de catre banca;

acordarea creditului in ziua semnarii contractului de vanzare-cumparare si a contractului de ipoteca;

evaluarea gratuita a imobilului adus in garantie.

Modalitati de plata

plata se va face automat din contul curent deschis la Raiffeisen Bank

Modalitati de acordare

virament in cont curent

COSTURI

Dobanzi

Variabila = 5,4 %. Max: 12 luni

Comisioane

Analiza dosar = 150 CHF (se aplica la inceput)

Acordare = 1,9 % (se aplica la inceput, la principal). Este inclus in credit

Administrare = 0,15 % (se aplica lunar, la sold)

Rambursare anticipata = 3 %

Alte comisioane = 330 CHF. Comision schimbare ipoteca

ASIGURARI/EVALUARI

Asigurare de viata

da, pentru credite mai mari de 100.000 EUR, cesionata in favoarea bancii

Asigurare bun (imobil / auto)

-

Asigurator

da

Evaluatori imobiliari

Evaluatori imobiliari agreati de Raiffeisen Bank

CONDITII DE ACORDARE

Venit net lunar minim imprumutat

-

Venit lunar minim familie

-

Varsta minima

21 ani

Varsta maxima

70 ani (varsta pana la care creditul trebuie sa fie rambursat integral)

Aport propriu

0 - 20%

Grad maxim de indatorare

65 %

Vechime la locul actual de munca

3 luni

Vechime totala in munca

12 luni

Vechime angajator

-

Alte conditii

-

Garantii

ipoteca asupra imobilului / imobilelor aduse in garantie

asigurarea imobilelor, cesionate in favoarea bancii

asigurare de viata solicitant cesionata in favoarea bancii

Cetateni straini

nu

VENITURI

Salarii

100 %

Pensii

100 %

PFA

100 %

Chirii

80%

Dividende

100 %

Comisioane din vanzari

100 %

Drepturi de autor

100 %

Venituri din strainatate

50%

Alte venituri

-

DOCUMENTE NECESARE

Documente standard

act de identitate pentru solicitant si co-debitor

certificat de casatorie (daca este cazul)

adeverinta de salariu tip

documente privind imobilul (act de proprietate, documente necesare pentru procesul de evaluare)

pre-contract de vanzare-cumparare

Credit de refinantare Flexicredit Integral /revizuibila in EUR

INFORMATII GENERALE

Tip credit

Refinantare

Moneda

EUR

Varsta minima

21 ani

Varsta maxima

65 ani

Suma minima

5.000 EUR

Suma maxima

75.000 EUR

Perioada minima

6 luni

Perioada maxima

300 luni

Perioada de gratie

-

Descriere

Creditul este destinat achizitionarii de terenuri, modernizarii, extinderii si construirii de locuinte, cu evaluarea imobilului adus in garantie oferita gratuit de catre banca.

Facilitati

fara carte de munca;

fara girant;

comision inclus, finantat de catre banca;

acordarea creditului in ziua semnarii contractului de vanzare-cumparare si a contractului de ipoteca;

evaluarea gratuita a imobilului adus in garantie.

Modalitati de plata

plata se va face automat din contul curent deschis la Raiffeisen Bank

Modalitati de acordare

virament in cont curent

COSTURI

Dobanzi

Revizuibila 8.1%

Calcul dobanda

8.1%(EURIBOR 6M + marja bancii %)

ASIGURARI/EVALUARI

Asigurare de viata

NU

Asigurare bun (imobil / auto)

DA - cesionata in favoarea bancii

Asigurator

lista agreata

CONDITII DE ACORDARE

Grad maxim de indatorare

pana la 70% din veniturile nete (functie de ratingul clientului), din care se scad 725 RON pentru o familie de trei persoane din mediul urban

Vechime la locul actual de munca

3 luni

Vechime totala in munca

12 luni

Vechime angajator

-

Alte conditii

-

Garantii

ipoteca asupra imobilului / imobilelor aduse in garantie

asigurarea imobilelor, cesionate in favoarea bancii

asigurare de viata solicitant cesionata in favoarea bancii

Cetateni straini

nu

VENITURI

Salarii

100 %

Pensii

100 %

PFA

100 %

Chirii

80%

Dividende

80%-100 %

Comisioane din vanzari

70 %

Drepturi de autor

100 %

Venituri din strainatate

-

Alte venituri

rente viagere

DOCUMENTE NECESARE

Documente standard

act de identitate pentru solicitant si co-debitor

certificat de casatorie (daca este cazul)

factura utilitati

adeverinta de salariu tip

documente privind imobilul (act de proprietate, documente necesare pentru procesul de evaluare)

pre-contract de vanzare-cumparare

Garantiile personale sunt mijloace juridice de garantare a obligatiilor prin care o terta persoana, fizica sau juridica, se angajeaza, printr-un contract accesoriu incheiat cu banca creditoare, sa-i plateasca datoria debitorului in cazul in care acesta nu o va plati el insusi.

Garantiile personale imbraca doua forme principale:

- fidejusiunea;

- cautiunea bancara.

Fidejusiunea se poate utiliza numai atunci cand, pe baza unui contract de credit incheiat, fidejusorul se obliga sa garanteze datoriile debitorului cu intregul sau patrimoniu si indeplineste, totodata, si urmatoarele conditii:

- este o persoana fizica sau persoana juridica constituita legal;

- este solvabil;

- dispune de un patrimoniu suficient pentru ca, in cazul executarii silite sa fie posibila recuperarea tuturor creantelor bancii.

Cautiunea bancara se concretizeaza, de regula, intr-o scrisoare de garantie bancara care trebuie sa cuprinda obligatoriu in continutul sau:

- denumirea si sediul bancii garantate;

- denumirea si sediul persoanei garantate;

- denumirea beneficiarului cautiunii;

- valoarea cautiunii;

- termenul de plata;

- termenul de valabilitate s.a.

Scrisorile de garantie pot avea destinatii, cum sunt: pentru aprovizionarea cu materii prime, pentru plata taxelor vamale, pentru participare la licitatii, pentru garantarea unui credit, pentru garantarea unui credit, pentru constituirea unui acreditiv etc.

Etapele care trebuie parcurse in fundamentarea deciziei de eliberare a scrisorilor de garantie sunt aceleasi ca si la acordarea creditelor, urmarindu-se in mod deosebit: credibilitatea clientului, reputatia si pozitia acestuia pe piata, calitatea relatiei derulate pana atunci de catre client cu banca, afacerea in sine si garantiile asiguratorii prezentate.

Prin urmare, garantia isi pastreaza denumirea de fidejusiune cand banca, in calitate de creditoare, este beneficiara garantiei si se va intitula cautiune bancara atunci cand banca este debitoarea obligatiei de garantie, indeplinind rolul de fidejusor.

Creditele acordate de banci si dobanzile aferente lor trebuie sa fie acoperite integral cu garantii asiguratorii. Valoarea bunurilor corporale si necorporale acceptate de banci, in garantia creditelor acordate, se determina prin aplicarea unei marje variabile (coeficient), in functie de marimea riscului in valorificarea acestora, asa cum se prezinta in tabelul de mai jos.

Tabelul 1 - Coeficientii de ajustare a valorii garantiilor

Tipul de garantie

Valoarea apreciata (%)

Valoarea admisa in garantie (%)

. garantii neconditionate primite de la Guvernul Romaniei

. garantii bancare irevocabile primite de la

banci romanesti de prim rang si straine din categoria A sau Comunitatea Europeana

. depozitul bancar (cash-ul colateral)

. ipoteca

. cesiunea de creanta (in lei si in valuta)

. garantii reale imobiliare, din care:

- cu deposedare

- fara deposedare

. fidejusiunea (cautiunea)

- se situeaza la nivelul procentului corespunzator tipului de garantie pentru care s-a constituit

. planul de afaceri

. garantia de firma

In concluzie, atat inainte de acordarea imprumutului, cat si pe toata perioada creditarii, bancile au obligatia verificarii scriptice si faptice a existentei si conservarii valorii garantiilor si numai asupra bunurilor care au fost acceptate drept garantie a creditelor.


Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate