Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Afaceri


Index » business » Afaceri
Fuziunea societatilor comerciale Alfa Cluj SRL si GD Masini de Ridicat SRL


Fuziunea societatilor comerciale Alfa Cluj SRL si GD Masini de Ridicat SRL


CAPITOLUL I. PREZENTAREA SOCIETATILOR ALFA CLUJ SRL SI GD MASINI DE RIDICAT SRL

1.1. CONSTITUIREA SI EVOLUTIA SOCIETATII ALFA CLUJ SRL

Alfa Cluj SRL este o societate romaneasca cu capital privat strain, infiintata in anul 1996 sub numele de Hafa Cluj. Societatea face parte dintr-un grup de firme specializate in furnizarea de tehnica de incarcare-descarcare si manipulare a marfurilor.

Odata cu patrunderea pe piata romaneasca a primului lant de magazine retail-Metro, a inceput si la Hafa dotarea spatiilor de depozitare cu echipamente de andocare specifice traficului de marfuri in regim paletizat.Astfel, ca primele egalizatoare de rampa, obturatoare termice si usi sectionale de pe piata romaneasca au aparut odata cu investitiile Metro din Romania. Furnizorul de asemenea echipamente pentru Metro in toata Europa era la acea data (1996) firma Hafa-Alten GmBh din Germania.

Pentru asigurarea asistentei tehnice firma mama, Hafa ITB KFT Budapesta, care asigura asistenta tehnica in Ungaria, a primit acordul producatorului german, Hafa-Alten GmBh, sa infiinteze in Romania o filiala care, dand dovada de mult curaj, ambitie si, sustinuta de firma germana, sa ofere servicii de cea mai buna calitate retelei de magazine Metro care se extindea in toata tara. Deci, aceasta firma, a fost functionala legal in 26.10.1996 sub numele de Hafa Cluj, dupa numele distribuitorului german si al firmei mame din Ungaria. Avea capital integral unguresc si un singur angajat. Sediul social a fost domiciliul angajatului care administra firma.

In anul urmator, au mai fost angajati inca 3 persoane: contabila, director de vanzari si coordinator productie si sediul s-a mutat in spatiul inchiriat de la Mafir SA (Bulevardul Muncii 10). De asemenea, si in cazul cifrei de afaceri s-a vazut o crestere substantiala ajungand in 1998 la peste 7 000 000 mii lei vechi (700 000 RON).

In perioada in care firma si-a indreptat exclusiv activitatea asupra santierului de la Metro Otopeni, colaborand cu firme din Vest, a remarcat cererea mare de chingi de ridicare si chingi de ancoraj care se importau de la firma din Ungaria. Avand in vedere faptul ca Hafa ITB se ocupa deja cu comercializarea de chingi nu a fost decat o chestiune de timp trecerea de la importul la productia proprie a acestor chingi si totodata la comercializarea acestora. Hafa Cluj SRL devine astfel unicul producator roman de accesorii de ridicare din materiale textile (poliester): chingi de ridicare, chingi de ancoraj, franghii de ridicare cu portante cuprinse intre 0.25 to si 15 to. Aceste accesorii de ridicare reprezinta un sprijin pentru incarcarea marfii, unele avand carlige care pot fi prinse de platforma tirurilor care transporta marfa voluminoasa. Printre avantajele acestor accesorii de ridicare si ancoraj se enumera si fixarea si transportarea in siguranta a marfii, rezistenta la rupere a acestora este un puncte forte.

Primele chingi pe care firma le-a produs au fost in spatiile inchiriate de la Mafir inca din 1998, cand s-a achizitionat prima masina de cusut . Simultan s-a initiat importul de chingi circulare si accesorii metalice pentru chingi si lanturi de la Inka Olanda, apoi de la Sevota Germania.

Omologarea productiei si acordul de comercializare pe piata romaneasca s-a produs de-a lungul anilor 1997, 1998, 1999. In 1998 s-a infiintat prima filiala la Bucuresti avand un singur angajat.

In timp, productia s-a diversificat si odata cu majorarea de capital care a avut loc in 1997, s-a achizitionat o masina de filat pentru chingi circulare si inca doua masini de cusut. Evolutia capitalui social s-a realizat de la 10 RON la 32.700 RON in prezent.

In anul 2000, odata cu deschiderea de catre firma germana Hafa-Alten GmBh a unei reprezentante la Timisoara, firma Hafa Cluj SRL a fost nevoita sa-si schimbe denumirea societatii in Alfa Cluj SRL si furnizorul de sisteme de andocare din Hafa in GD Gep es Daru Ungaria. Din 2000, firma proprietara din Ungaria Hafa ITB se reoganizeaza rezultand H-ITB care se ocupa de chingi, cabluri metalice, lanturi din otel, transpaleti, stivuitoare.

Din 2004 Alfa Cluj SRL comercializeaza si rafturi industriale produse de Meta Germania iar accesoriile metalice pentru chingi, cabluri metalice, lanturile, transpaletii si stivuitoarele manuale si electrice au fost importate din China.

Un alt departament al firmei se ocupa cu livrarea de tehnica de incarcare-descarcare pentru depozite, hale, etc. Aici amintim toate tipurile de usi industriale (sectionale, tip rulou, usi batante, rezistente la foc, frigorifice, usi speciale cu miscare rapida, etc.), egalizatoarele de rampa, obturatoare termice, mese de ridicat hidraulice, sisteme de rafturi industriale, transpaleti manuali sau cu actionare electro-hidraulica.

Un alt departament se ocupa cu tehnica de ventilatie si incalzire: ventilatoare si aeroterme industriale, aparate de aer conditionat industriale, dezumidificatoare, etc.

De asemenea firma este producatoare de sufe metalice cu ochi presat sau matisat cu diametre intre 8 mm si 36 mm. Toate aceste produse sunt testate periodic in laboratoare specializate si sunt avizate de catre IsCIR Romania. Implementarea propriei politici de calitate se bucura de o atentie deosebita din partea echipei manageriale. Avand in vedere concurenta tot mai acerba in domeniul de activitate a organizatiei noastre, suntem constienti ca in perioada care urmeaza caracteristica cea mai importanta a produselor si serviciilor noastre trebuie sa fie calitatea.

Prin urmare, misiunea organizatiei noastre este:

Producerea sistemelor de ridicat de un inalt nivel de calitate, comercializarea eficienta a portilor, usilor industriale, sistemelor de incalzire/ventilatie/deumidificare/ exhaustare si furnizarea unor servicii complete, competitive sub aspectul raportului calitate - pret dar si al termenelor de livrare si/sau reparatie/intervetie.

Toate aceste demersuri sunt facute pentru a obtine un grad ridicat de satisfactie a clientilor si a asigura dezvoltarea si profitabilitatea organizatiei pe termen lung.

Aceasta misiune dorim sa o indeplinim prin satisfacerea cerintelor si prin mentinerea si imbunatatirea continua a eficacitatii sistemului de management al calitatii in conformitate cu SR EN ISO 9001:2001.

Este implementat de asemenea un sistem de management al calitatii care, este proiectat, documentat si mentinut pentru urmatoarele activitati:

Productia sistemelor de ridicat (chingi, lanturi, cabluri);

Comercializare si montaj de porti si usi industriale;

Comercializare de sisteme de incalzire, ventilatie, deumidificare si exhaustare;

Service pentru produsele comercializate si/ sau montate la client de catre organizatie sau de catre alte organizatii.

Dintre procesele sistemului de management al calitatii sunt excluse:

- procesul de proiectare al produsului, deoarece produsele sunt realizate in conformitate cu standardele de produs si pe baza cerintelor clientilor;

- validarea proceselor de productie, deoarece in cadrul organizatiei nu se desfasoara procese de productie al caror rezultat nu poate fi verificat prin masurarile si monitorizarile stabilite.

In cadrul proiectarii sistemului de management al calitatii sunt:

a)       identificate procesele (principale, de sustinere si manageriale);

b)      stabilite succesiunea si interactiunile dintre procese;

c)       sunt stabilite si documentate criteriile si metodele necesare pentru a se asigura ca realizarea si controlul proceselor este eficace;

d)      identificate si asigurate resursele si informatiile necesare pentru operarea si monitorizarea proceselor;

e)       sunt monitorizate, masurate si analizate procesele;

f)       pe baza rezultatelor obtinute in urma masurarii proceselor sunt stabilite si implementate actiunile necesare obtinerii rezultatelor planificate si imbunatatirea continua a proceselor.

In 2005 s-a infiintat o filiala la Brasov si in 2006 o filialala Iasi, iar pe viitor se prognozeaza infiintarea uneia in Timisoara.

Un alt department al firmei este departamentul tehnic care include service-ul si coordonarea montajelor. Pentru toate produsele sale firma asigura montajul, service si asistenta tehnica, in si in afara termenului de garantie. In acest scop s-a format si instruit o retea de echipe de montaj si service raspandite in intreaga tara. Activitatea comerciala este sustinuta de o retea de reprezentanti locali (agenti) si dealeri care acopera practic toate zonele tari.

In viitor, societatea pune accent pe pastrarea pozitiei pe piata si extinderea exportului in special in Ucraina (unde doreste infiintarea unei filiale) si in Bulgaria. A primit diploma de excelenta in 2005 pentru ocuparea primului loc pe plan national 3 ani consecutivi in topul firmelor in domeniul industriei de constructii metalice si a produselor din metal (exclusiv masini, utilaje si instalatii) in categoria intreprinderilor mari si mijlocii.

In Romania, din grupul de firme amintit face parte PotaMobil SRL si GD Masini de ridicat care de anul acesta vor fuziona.

Tendinte trecute dar si previziunile viitoare spun ca in 2010, cifra de afaceri a societatii tinde spre 10-11 mil Euro, iar numarul de angajati 80-90 (in present 62).

Principalii furnizori si clienti :

Furnizori:

In calitate de importator direct reprezentam in exclusivitate firme europene de mare prestigiu pe piata romaneasca:

 • GD Gep es Daru Ungaria: producator egalizatoare de rampa, mese hidraulice, usi industriale si obturatoare termice
 • Translyft Danemarca: producator mese de ridicat hidraulice;
 • Incab Italia: producator transpaleti electro-hidraulici;
 • Efaflex Germania: producator usi speciale cu miscare rapida;
 • Dierre Italia: producator usi rezistente la foc.

Clientii:

Conform topului clientilor pe 2006 pe primul loc se situeaza Praktiker Romania SRL cu vanzari in valoare de peste 800 000 lei, urmat fiind de Aker Braila SA si Epker Romania SRL cu vanzari de peste 350 000 lei, Petrom SA - PL Petrobrazi - 250 000 lei, TMK Artrom 240 000 lei.

1.2 STRUCTURA ORGANIZARATORICA SI FUNCTIONALA

Majoritatea organizatiilor care urmaresc obtinerea unui profit apar atunci cand o persoana (intreprinzatorul) are ideea crearii unui produs pe care spera ca il vor dori consumatorii. Principalele sarcini sunt in acest moment obtinerea capitalului necesar finantarii afacerii, obtinerea de materii prime, crearea sau cumpararea echipamentelor care vor fi folosite, angajarea muncitorilor, producerea si apoi vanzarea produsului.

Toate sarcinile din organizatia incipienta ii revin fondatorului, ceea ce conduce la forma de organizare pe care Henry Mintzberg a numit-o structura simpla. O structura simpla este caracterizata de relatia fondator/proprietar cu  toate posturile si functiile angajatilor.

Indiferent de tipul gruparilor din cadrul organizatiei, este importanta stabilirea viabilitatii fiecarui post individual prin descrierea postului. Descrierea postului trebuie sa indice sarcinile, obiectivele si responsabilitatile postului, competentele necesare pentru ocuparea postului si relatiile postului cu celelalte posturi din grupul de munca. Odata stabilite posturile, este important sa se determine daca postul trebuie sa fie simplu (cat mai putine sarcini) sau sa fie mai complex. Tendinta actuala in proiectarea posturilor este incercarea de a largi si imbogati postul. 

Departamentele. Pe masura ce o organizatie se dezvolta, sarcinile individuale sunt grupate in subunitati sau departamente. Stabilirea numarului de departamente reprezinta o decizie organizationala importanta. Exista mai multe departamente clar delimitate in cadrul companiei: departamentul financiar-contabil, departamentul de vanzari, departamentul de productie, si nou infiintat departamentul de marketing.

Organigrama societatii este prezentata in continuare:

Administrator

Chis Ovidiu Ioan

Director Economic

Szilagyi Maria

Administrator Bucuresti

Costin P.

Director Vanzari 1

Simon Zoltan

Director Vanzari 2

Osvath Zoltan

MP 4

MP 3

Cornel

A2    MP3

Tudor

MP2 Buc

Lucian

MP3 Brasov

George

A1 MP3

Cristi

MP 3 Moldova

MP 4 Buc

Dragos

Proiectant

Desenator

Friti

MP 1 Moldova

MP3 Brasov

George

MP 2

Andi

MP 1

Peter

MP 1 Buc.

Diana

As. MP 1

Csabi E.

MP1 Brasov

Ciprian

MP1 Moldova

Productie

Marika

A 1 MP 2

Amalia

A 2 MP 2

Lavinia

MP 2 Buc.

Rares

MP 2 Brasov

Ciprian

MP 2 Moldova

A. Adm Buc

Dana

MP 4 Buc.

Dragos

MP3 Buc

Rares

MP 2 Buc.

Lucian

MP 1 Buc

Diana

A1 MP2 Buc

Carmen

A2 MP 2 Buc

Cristi V.

Resp. Service

Stefan

Ec. 1

Kovacs J.

Ec. 2

Deac J.

Ec. 3

Toth Felicia

R. Secretar

Tunde

Gestionar

Grigore

Dir. Marketing

M. transp-Vama

Adi

Cons. Juridic

Rodica

Responsabil IT

Igor

Dir. Tehnic

Gelu

A. Tehnic

M. Service

Traian

A1 MS

Corina

A2 MS

Janos

A.R.S.

Anamaria

R. Facturare

Zsoka

A2 RF 1

R.F. Buc

A1 RF 1

Alina

Gestionar Buc.

Florin

R. Fact. Buc.

Sef Echipa 1

Eugen

Sef Echipa 2

M1 Ec. Mob

Claudiu

M 2 Ec. Mob

Alin

M3

M4

Sofer

Miclaus

Gest. Buc.

Florin

A1 G

Pavel

A2 G

Banyai

Curier

Goger

M1 Buc

M2 Buc

Curier Buc

Dinu

Mec. Intretinere

Banyai

M 7

M 6

M 5

M 8

M 3

M 2

Tibi

M 4

Traian

M 1

Pista

EM 10

EM 9

EM 8

Koti

EM 7

Turculet

EM 6

Adi - Satu M.

EM 5

Adi - Conatanta

EM 4

Tihi

RLV 1

Predescu

EM 2

Mosteanu

EM 3

Bebe

EM 1

George

RLV 2

Cosmin

RLV 4

Liviu

RLV 3

Gianni

M. Export

Judith N.

Resp. Dealeri

Dan M.

M.P. - Manager produs

A. M.P. - Asistent Manag. Prod.

A. Adm. - Asist. Administrator

A. M.S. - Asist. Manager Service

A.R.S. - Asist. Responsabil Secretariat

A.R.F. - Asist. Responsabil Facturare

A.G. - Ajutor Gestionar

E.M. - Echipa Montaj

R.L.V. - Reprezentant Local Vanzari

M. - Muncitor

Structura numerica a personalului salariat este urmatoarea:

Conducere - 7 angajati;

Personal de executie (studii tehnice) - 30 angajati (din care 19 studii superioare si 11 studii medii);

Personal de executie (studii economice)- 8 angajati (din care 5 studii superioare si 3 studii medii);

Muncitori: -16 angajati.

Pentru salariatii proprii exista incheiat Contract individual de munca conform normativelor in vigoare. Salariile, contributiile la fondul de pensii, CAS, ajutor de somaj sunt platite la zi. Salariatii beneficiaza de premii cu ocazia sarbatorilor legale, ajutoare de pensionare, pentru decese in familie, ajutoare de casatorie.

1.3. PREZENTAREA SOCIETATII GD MASINI DE RIDICAT SRL

Firma GD Masini de Ridicat  SRL este o societate romaneasca cu capital privat strain, infiintata in anul 2005 de catre un grup de investitori din Ungaria. A pornit de la 2 angajati in 2005 ajungand in prezt la 19. Evolutia cifrei de afaceri a fost semnificativa ajungand de la 305.811 RON in anul infiintarii pana la 1.827.920 RON in anul 2006.

Societatea este membra unui grup de firme specializate in tehnica de ridicare si manipulare a mafurilor, principalul domeniu de activitate fiind proiectarea, fabricarea si livrarea de macarale de diverse tipuri, poduri rulante, elevatoare de marfa si alte sisteme speciale de ridicare.

Firma noastra dispune de un departament propriu de proiectare, dotat cu echipamente si software moderne, capabil sa identifice si sa propuna solutiile necesare pentru fiecare caz particular intalnit la diversi beneficiari.

In calitate de importator direct reprezentam pe piata romaneasca producatorul german de instalatii de ridicare Stahl Crane Systems din Germania, unul dintre cei mai importanti actori europeni de pe piata instalatiilor de ridicare industriale.

Alte firme reprezentate de noi:

 • GD Gp s Daru Ungaria: elevatoare de marfa, sisteme speciale de ridicare si altele
 • Dini Argeo Italia: dinamometre, cantare industriale
 • Tawi Suedia
 • Wampfler Germania
 • TER Italia
 • Gutman Romania: palane manuale si carucioare pentru palane

Pentru toate produsele noastre asiguram montajul, service si asistenta tehnica, in garantie si post-garansie. In acest scop s-a format si instruit o echipa proprie de montaj si service care sa asigure interventia prompta la solicitarile clientilor in orice colt din tara.

Toate echipamentele livrate de noi sunt insotite de autorizatiile ISCIR, declaratiile de conformitate, certificatele de calitate si de garantie, precum si orice alte documente prevazute de legislatia in vigoare, documentatie tehnica si de utilizare, etc.

Activitatea comerciala este sustinuta in teren de o retea de reprezentanti locali specializati (agenti comerciali) care acopera practic toate zonele tarii.

Firma noastra se afla in curs de implementare unui sistem de asigurare a calitatii certificat conform ISO 9001/2000. Estimam certificarea oficiala a sistemului pana la sfarsitul semestrului I din 2008.

Organigrama societatii este prezentata mai jos:

1.4. ORGANIZAREA SISTEMULUI INFORMATIONAL SI CONTABIL

Sistemul informational economic reprezinta ansamblu organizat de informatii economice complexe care se obtin prin prelucrarea datelor furnizate de anumite surse si care sunt necesare pentru organizarea, conducerea si desfasurarea activitatii economice.

Principala functie a sistemului informational economic este aceea de a furniza informatiile necesare cunoasterii activitatii economice in vederea luarii deciziilor pe toate treptele organizatorice.

Sistemul informational economic are urmatoarea structura:

Ansamblu informatiilor economice complexe;

Prelucrarea datelor sau informatiilor economice;

Sursele de date si informatii economice.

Activitatile economico-sociale si sistemul informational economic se delimiteaza in timp si spatiu. Delimitarea in timp se realizeaza pe perioade de gestiune sau exercitii economico -financiare. Delimitarea in spatiu se face in cadrul unor verigi organizatorice ale economiei nationale numite unitati patrimoniale sau entitati.

Importanta sistemului informational consta in faptul ca organizarea si conducerea activitatii economice la nivel micro si macroeconomic presupune cunoasterea permanenta a starii si functionarii unitatilor patrimoniale, cunoasterea a ceea ce se realizeaza cu ajutorul sistemului informational economic. Conducerea, in general si conducerea activitatii economice, in special, nu mai este considerate numai o arta in care intuitia joaca un rol insemnat in luarea deciziilor, ci ca o stiinta de sine statatoare. Sistemul informational ne ajuta sa observam modul de utilizare a resurselor, sa sesizam si sa examinam critic deficientele existente si sa punem in valoare (sa generalizam) efectele pozitive.

Contabilitatea ca instrument principal de cunoastere, gestiune si control al patrimoniului si al rezultatelor obtinute trebuie sa asigure:

- inregistrarea cronologica si sistematica, prelucrarea, publicarea si pastrarea informatiilor cu privire la situatia patrimoniului si a rezultatelor obtinute;

- controlul operatiunilor patrimoniale efectuate si al prevederilor de prelucrare precum si exactitatea datelor furnizate.

Modul de organizare al contabilitatii la SC Alfa Cluj SRL si SC GD Masini de Ridicat SRL se executa in cadrul departamentului financiar-contabil. In aceasta situatie serviciul de contabilitate furnizeaza informatii tuturor nivelelor ierarhice interesate, echipei manageriale, managerului general. Forma de inregistrare contabila reprezinta unul din instrumentele de baza ale contabilitatii. Ea asigura inregistrarea documentelor primare si contabilizarea lor in ordine cronologica si sistematica, adica dupa natural lor.

In prezent cele mai cunoscute forme de inregistrare contabila sunt:

- forma de inregistrare contabila "maestro sah"

- forma de inregistrare contabila "pe jurnale"

- forma de inregistrare contabila adaptata la echipamentele moderne de prelucrare a datelor.

Cele 2 firme utilizeaza forma de inregistrare contabila "pe jurnale" care asigura inregistrarea operatiilor economice si financiare in mod cronologic si sistematic, direct din documentele primare si centralizarea in jurnale, si care constituie instrumentul de lucru de baza in aceasta forma de inregistrare contabila.

Aceasta forma de inregistrare contabila prezinta avantajul ca inregistrarea operatiilor economice se face unilateral, adica o singura data in creditul conturilor, in corespondenta cu conturile debitoare. Formularistica de lucru utilizata este formata din jurnale, registru-jurnal, situtii auxiliare, fise de cont analitice, balante de verificare, bilantul contabil, registrul inventar. Principalele categorii de operatii economico-finaciare sunt consemnate in documente precum

a)     Jurnal-situatie privind operatiile de casa si banca;

b)     Jurnal privind decontarile cu furnizorii;

c)     Situatia incasarii-achitarii facturilor ;

d)     Jurnal privind consumurile si alte iesiri de stocuri;

e)     Situatie privind miscarea stocurilor;

f)      Jurnal privind salariile si contributia la asigurarile sociale;

g)     Jurnal privind vanzarea produselor si alte iesiri;

h)     Jurnal privind vanzarea marfurilor si alte iesiri.

Alaturi de astfel de "Jurnale-situatii specializate", "Normele metodologice pentru intocmirea si utilizarea formularelor comune privind activitatea financiara si modelele acestora" reglementeaza si "Jurnale-situatii comune" cum ar fi:

a) Jurnal-Situatie pentru operatiile contabile;

b) Jurnal pentru operatii diverse.

In urma acestor prelucrari se poate stabili soldul final debitor sau creditor, pentru fiecare cont utilizat, in functie de rulajele debitoare sau creditoare ale contului respectiv si de soldul sau initial inscris pe un rand distinct destinat acestui scop.

Jurnalul de inregistrare este documentul ce serveste la inregistrarea cronologica a operatiunilor economice. In acest jurnal inregistrarile se fac zilnic, cronologic si sistematic, in cursul lunii direct de pe documentele justificative, iar pentru unele operatii economice de pe centralizatoare zilnice sau cele intocmite la alte perioade scurte de timp din cadrul lunii.

Schema bloc a fluxului de prelucrare a informatiilor contabile in cadrul formei de inregistrare "pe jurnale":

Fluxul de reportari in cazul utilizarii jurnalelor multiple (auxiliare)

Registrul jurnal ce se prezinta sub forma legata sau sub forma de fise sau foi volante, serveste la inregistrarea cronologica a operatiunilor economice.

Fisele de cont analitice sunt documente ce servesc la inregistrarea anuala a documentelor, in baza lor stabilindu-se balanta analitica.

Balanta de verificare este procedeul specific al metodei contabilitatii ce asigura verificarea exactitatii inregistrarii operatiunilor economice in conturi si controleaza datele informationale privitoare la intreaga activitate a unitatii patrimoniale dintr-o anumita perioada de gestiune.

Bilantul contabil este procedeul specific al metodei contabilitatii prin care se infaptuieste principiul dublei reprezentari a existentei la un moment dat a patrimoniului economic al fiecarei unitati economico-sociale sub cele doua aspecte ale sale: mijloace economice si sursele acestora.

Registrul inventar cuprinde datele elementare de activ si pasiv din patrimoniul unitatii. Acest resgistru alaturi de registrul Jurnal, Cartea Mare, documentele justificative si bilantul contabil, constituie documentele contabile oficiale pentru exercitarea controlului asupra operatiunilor efectuate si pot fi admise ca proba in justitie.

CAP II. CONTABILITATEA OPERATIUNILOR DE FUZIUNE

CONSIDERATII GENERALE

Beneficiind de avantaje fiscale cum ar fi scutirea impozitului pe profit pe o anumita perioada de timp, una sau mai multe persoane si-au constituit mai multe societati comerciale insa ulterior nu toate aceste societati isi vor justifica existenta. Astfel, cei care au calitatea de asociati in cadrul mai multor societati comerciale pot hotari sa le reorganizeze, ajungand astfel la fenomenul cunoscut in tarile occidentale numit 'concentrarea societatilor comerciale sau intreprinderilor'.

Pentru a face fata concurentei, societatile comerciale sunt obligate sa-si largeasca activitatea. Cresterea este de doua feluri: interna si externa.

Cresterea interna consta in achizitionarea unor noi active, finantate din profiturile nedistribuite actionarilor sau asociatilor si din resurse externe. De regula, ea nu conduce la modificarea capitalului social.

Cresterea externa presupune achizitionarea unei alte societati. Ea se realizeaza in contextul restructurarilor de intreprinderi.

Fuziunea este operatia prin care doua sau mai multe societati comerciale decid reunirea patrimoniilor lor si desfasurarea comuna a activitatii lor. Aceasta permite consolidarea si cresterea capacitatii concurentiale a intreprinderilor, fiind si un mijloc de reorganizare a unui grup.

Ministerul Justitiei a elaborat un proiect de lege pentru modificarea legii societatilor comerciale. Proiectul reglementeaza fuziunea transfrontaliera a societatilor cu raspundere limitata, a societatilor pe actiuni, a celor in comandita pe actiuni si a societatilor europene cu sediul in Romania.

Proiectul de lege introduce in cadrul titlului al VI-lea din Legea nr. 31/1990 un capitol distinct, "Capitolul III- Fuziunea transfrontaliera a societatilor comerciale care au sediul social, administratia centrala sau sediul principal in Uniunea Europeana". 

Proiectul transpune Directiva 2005/56/CE privind fuziunea transfrontaliera a societatilor comerciale, aplicabila strict societatilor de capitaluri. Reglementarile vizeaza societatile pe actiuni, societatile in comandita pe actiuni, societatile cu raspundere limitata si societatile europene cu sediul in Romania

Realizarea unei fuziuni transfrontaliere va avea ca efect crearea fie a unei societati comerciale cu sediul social in Romania, fie a unei societati comerciale cu sediul social intr-un alt stat membru. In cazul celei de a doua situatii, societatile romane sunt doar participante la fuziune, fiind absorbite de societatea rezultanta

2.2. PERIOADA INTERMEDIARA

Realizarea fuziunii necesita indeplinirea unor formalitati complexe intr-un interval de timp relativ indelungat. Pot trece cateva luni intre data cand e evalueat patrimoniul transferat, stabilirea raportului de schimb al partilor sociale si data realizarii definitive a fuziunii. In timpul acestei perioade intermediare, existenta si pasivul societatii care urmeaza a-si inceta existenta se modifica, in asa fel incat situatia patrimoniala din momentul realizarii definitive a fuziunii nu mai coincide cu cea existenta in momentul

depunerii bilantului de fuziune.

Patrimoniul societatii absorbite este transmis societatii beneficiare in starea in care se gaseste la data realizarii definitive a operatiunii de fuziune, cu exceptia hotararii contrare a adunarii generale a asociatilor. Drepturile asociatilor, stabilite in proiectul de fuziune raman neschimbate, chiar daca activul net al societatilor in cauza s-a modificat in timpul perioadei intermediare.


Din punct de vedere contabil si financiar, societatea beneficiara trebuie sa inscrie in registrele sale toate operatiunile de activ si de pasiv efectuate de societatea absorbita in timpul perioadei intermediare. Proiectul de fuziune trebuie sa prevada data de la care aceste operatiuni vor fi preluate de societatea absorbanta sau de cea care se constituie.
Din punct devedere juridic nu este necesar sa se reuneasca asociatii societatii absorbite pentru a aproba bilantul si contul de operatiuni realizate in timpul perioadei intermediare.
Din punct de vedere fiscal, organul fiscal admite ca in caz de fuziune cu efect retroactiv, societatea absorbanta inglobeaza in rezultatele sale financiare beneficiile si pierderile inregistrate de societatea absorbita in timpul perioadei intermediare, cu doua conditii:
-daca momentul la care se produce fuziunea nu depaseste prima zi a axercitiului financiar al societatii absorbite in cursul careia a intervenit operatiunea.
-daca fuziunea si clauza de retroactivitate au o existenta normala, si nu sunt concepute numai din ratiuni de ordin fiscal, pentru a se beneficia de reduceri sau exonerari de impozite datorate statului.

2.3. FELURILE FUZIUNII

a) In functie de modalitatea juridica de realizare deosebim:

fuziune prin reunire sau prin contopire (fuziune creare): doua sau mai multe societati fuzioneaza formand o noua societate (societatile care fuzioneaza isi pierd personalitatea juridica);

fuziune prin absorbtie: o societate preia una sau mai multe alte societati (care-si pierd personalitatea juridica);

fuziune mijloc de restructurare interna: in cazul grupurilor de societati pentru reducerea numarului de societati componente, pentru eliminarea celor cu pierderi etc.

b) In functie de structura unitatilor, distingem:

1) fuziune orizontala, realizata intre societati concurente, ce produc acelasi produs;

2) fuziune verticala, realizata intre parteneri comerciali: client - furnizor. De exemplu: o societate de morarit si o societate de panificatie;

3) fuziune congenerica, realizata intre societati comerciale din aceeasi ramura. Societatile respective nu realizeaza acelasi produs si nu au relatii comerciale intre ele. Prin obiectul lor de activitate sunt complementare.

4) fuziune conglomerat, realizata intre societati din ramuri de activitate diferite. Ele urmaresc diversificarea activitatii cu riscuri minime.

c) Dupa motivatiile care stau la baza fuziunilor, deosebim:

1) fuziune dezvoltare, urmareste ratiuni economice. Aceste fuziuni pot avea loc intre societati din aceeasi ramura sau din ramuri de activitate diferite;

2) fuziune salvare bazata pe motive juridice sau financiare. Se are in vedere faptul ca prin acest tip de fuziune se evita falimentul si lichidarea unor societati gestionate defectuos dar care dispun de o tehnologie avansata si au o dotare superioara;

3) fuziune realizata din motive cu caracter social. Acest tip de fuziune sare ca scop evitarea somajului sau sprijinirea unor sectoare economice aflate in criza.

2.4. ABORDAREA FUZIUNII

Fuziunea poate fi abordata sub urmatoarele aspecte: economic, juridic, fiscal si financiar-contabil.

Abordarea economica

Fuziunea reprezinta operatia de transmitere a patrimoniului uneia sau mai multor societati fie catre o societate existenta (fuziune absorbtie), fie unei societati noi (fuziune creare).

Abordarea juridica

Fuziunea are ca efect (Legea nr. 31/1990, republicata in Monitorul Oficial nr. 33/20.01.1998, art. 233):

incetarea personalitatii juridice a unei societati;

dizolvarea fara lichidare a societatii care isi inceteaza existenta;

transmiterea universala a patrimoniului sau catre societatea absorbanta sau nou constituita;

atribuirea de actiuni sau parti sociale ale societatii absorbante sau nou-create catre asociatii societatii care isi inceteaza activitatea;

majorarea capitalului social al societatii absorbante ori constituirea capitalului social al societatii nou infiintate.

Abordarea fiscala

Fuziunea ridica unele probleme legate de aplicarea legislatiei fiscale referitoare la: impozitul pe profit, TVA, alte impozite si taxe. De regula, daca societatile participante indeplinesc anumite conditii, beneficiaza de anumite facilitati fiscale.

Abordarea financiar-contabila

Operatiile de fuziune sunt abordate din punct de vedere financiar-contabil de catre normalizatorii romani prin Ordinul ministrului finantelor nr. 1223 din 12 iunie 1998 pentru aprobarea Precizarilor privind reflectarea in contabilitate a principalelor operatiuni privind fuziunea, dizolvarea si lichidarea societatilor comerciale, precum si retragerea si/sau excluderea unor asociati din cadrul societatilor comerciale.

Contabilizarea operatiilor de fuziune nu comporta deosebiri in functie de forma fuziunii.

2.5. ELEMENTE CARACTERISTICE FUZIUNII

A. Transmiterea universala a patrimoniului

Transmiterea tuturor elementelor de activ si de pasiv este o caracteristica ce apartine atat operatiunilor de fuziune, cat si celor de divizare. Foarte important este faptul ca in special pasivul societatii absorbite sau divizate este luat in sarcina societatilor absorbante sau noi.

B. Dizolvarea societatii absorbite

Prin aceasta caracteristica, fuziunea se distinge de "aportul partial de active", prin care o societate face aport la o alta societate deja creata. Nu are loc o procedura de lichidare a societatii absorbite, asa cum se intampla in alte cazuri de dizolvare.

C. Schimbul (compensarea) drepturilor sociale

Pentru a restructura o societate prin fuziune sau divizare,trebuie ca actionarii sau asociatii societatii absorbite sa devina asociatii societatii mostenitoare prin atribuirea de actiuni sau parti sociale la aceasta societate. Atunci cand societatea beneficiara a transmiterii patrimoniului detine titluri ale societatii absorbite, ea nu poate primi propriile sale titluri in schimb - actiuni sau parti sociale.

2.6. CONSIDERATII GENERALE DE VALIDARE ALE FUZIUNII

Societatile participante pot fi societati comerciale de forme juridice diferite (pot apare astfel de legaturi intre societatile de capitaluri si cele de persoane). O societate dizolvata sau in curs de lichidare poate sa participe la o fuziune sau sa se divizeze cu conditia ca, dupa deschiderea lichidarii, sa nu fi procedat la nici o repartizare de activ intre actionari.

2.7. LIPSA FRAUDEI

Daca fuziunea a fost facuta pentru frauda, creditorii lezati prin absorbirea societati, pot cere ca forma de reorganizare sa fie inopozabila lor.

2.8. PROTECTIA LIBEREI CONURENTE

Aceste doua forme de reorganizare reprezinta mecanismul juridic cu ajutorul caruia se realizeaza amplificarea activitatii, in special "concentrarea economica"

Prin concentrare economica se intelege orice act juridic prin care:

- opereaza transferul proprietatii asupra totalitatii sau a unei parti a bunurilor, drepturilor si obligatiilor unui agent economic;

- are ca obiect sau ca efect permiterea unui agent economic sau a unui grup de agenti, de a exercita o influenta determinanta asupra unui alt agent sau grup de agenti.

Consecintele economice se rasfrang nu doar asupra societatilor direct implicate, ci si asupra ansamblului intreprinderilor din grupul de care acestea apartin. In cazul fuziunii a doua societati, daca ele fabrica produse analoage, se ajunge de fapt la eliminarea unui concurent. Atunci cand agentii economici implicati in operatiune totalizeaza o cifra de afaceri de pana la 10 miliarde lei, nu intra in vigoare controlul pentru concentrari.

Cele care depasesc acest prag, sunt supuse controlului si trebuiesc notificare Consiliului Concurentei. In acest caz, pana la luarea unei decizii, agentii economici pot lua doar masuri care nu sunt ireversibile, si nu pot modifica definitiv structura pietei.

2.9. REALIZAREA FUZIUNILOR

1) Pregatirea fuziunilor

A. Conditiile financiare ale operatiunii

Pentru a determina aceste conditii se pot folosi metodele traditionale practicate in cazul aporturilor in natura (evaluarea bunurilor aportate la valoarea lor intrinseca; evaluarea titlurilor atribuite ca plata pentru aporturi; impartirea valorii nete a bunurilor aportate la valoarea reala a actiunilor societatii beneficiare a aporturilor). In practica sunt utilizate si alte criterii pentru o determinare mai exacta a valorii economice a intreprinderii (volumul productiei; rentabilitatea; cursul la bursa; perspective de viitor).

Evaluarea societatilor

Exista foarte multe metode de evaluare a societatilor, printre care:

a) valoarea intrinseca (matematica) - valoarea patrimoniului.

b) valoarea lichidativa - valoarea intrinseca diminuata cu cheltuielile si impozitele antrenate de lichidarea societatii.

c) valoarea productivitatii - capitalizarea dobanzilor determinate de marja bruta de autofinantare, de beneficial net sau de media dividendelor distribuite pe societate.

d) valoarea de bursa - calculata fata de cursul mediu al actiunii

Este necesara utilizarea mai multor criterii de evaluare , fara insa ca numarul lor sa fie prea mare. Acestea trebuie sa fie semnificative pentru ceea ce doresc sa reprezinte.

Determinarea paritatilor

Valoarea totala a societatii este impartita la numarul de actiuni. Cu ajutorul capitalului fiecareia dintre ele, se determina valoarea unitara a fiecarui titlu. Paritatea schimbului de titluri este data tocmai de compararea aceastor valori, daca raportul de schimb definitiv poate fi hotarat. Raportul trebuie sa fie simplu si posibil. Din paritatea obtinuta rezulta numarul de actiuni noi emise de societatea absorbanta sau noua in vederea atribuirii lor actionarilor societatii absorbite sau divizate.

Crearea unui cont "Prima de fuziune"

Daca valoarea reala a actiunilor societatii absorbante excede valoarea lor nominala, diferenta intre valoarea bunurilor primate ca aport si valoarea majorarii capitalului societatii absorbante trebuie sa fie in pasivul bilantului, intr-un cont de "prima de fuziune".

Prima de fuziune poate fi utilizata si pentru acoperirea cheltuielilor relative la fuziune, completarea fondului de rezerva ori constituirea de provizioane sau de rezerve particulare.

B. Proiectul de fuziune

Este intocmit de catre consiliul de administratie al societatilor interesate si semnat de reprezentantul fiecareia dintre societatile participante la operatiune. Este necesar:

acordul societatii absorbante si a celor absorbite, sau al fiecarei dintre societatile ce fuzioneaza - daca se creaza o societate noua.

Continutul planului de fuziune

Primul element procedural in cadrul fuziunii va presupune realizarea unui proiect comun de fuziune, de catre administratorii sau membrii directoratului societatilor. Proiectul comun va fi semnat de reprezentantii societatilor participante  si va trebui depus la oficiul registrului comertului unde sunt inmatriculate societatile comerciale romane care participa la fuziune. Proiectul vizat de judecatorul delegat se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, pe cheltuiala partilor.

Judecatorul-delegat va desemna un expert care va examina proiectul comun de fuziune si va intocmi un raport scris catre actionar. Expertul va actiona in numele societatii romane care participa la fuziune, insa va fi independent de aceasta

In plus, administratorii sau membrii directoratului societatilor care participa la fuziune trebuie sa intocmeasca un raport scris,  in care sa explice proiectul de fuziune si sa precizeze fundamentul sau juridic si economic.

Raportul adminstratorilor sau al membrilor directoratului  va trebui prezentat asociatilor si salariatilor sau reprezentantului acestora, la sediul societatii, inainte cu  cel putin 30 de zile de hotararea adunarii generale asupra fuziunii. Daca societatea detine o pagina de internet, raportul va fi publicat si pe site-ul acesteia.

Proiectul planului de fuziune sau divizare trenuie sa aiba incluse cel putin urmatoarele indicatii:

forma, denumirea si sediul social al tuturor societatilor participante la operatiune;

fundamentarea - scopurile (cauzele, obiectivele) si conditiile fuziunii sau divizarii;

stabilirea si evaluarea activului si pasivului care trebuie transmis la societatile absorbante sau noi

modalitatile de predare a actiunilor sau partilor sociale si data la cere acestea au dreptul la dividende

paritatea (raportul de schimb) a actiunilor sau partilor sociale

cuantumul primei de fuziune

drepturile ce se acorda obligatarilor - detinatorilor de obligatiuni si orice avantaje speciale (actiuni preferentiale, drepturi de fondator)

data la care trebuie sa fie incheiate bilanturile contabile de fuziune sau (data care trebuie sa fie aceeasi pentru toate societatile participante la operatiune )

data la care operatiile societatii absorbite vor fi considerate din punct de vedere contabil, ca fiind efectuate la societatea beneficiara de aporturi.

Proiectul de fuziune trebuie sa contina orice alte date particulare care prezinta interes pentru operatiune.

Publicitatea proiectului de fuziune

Oricand se petrece un eveniment in viata societatii comerciale - de natura sa duca la modificarea actelor constitutive sau sa duca la disparitia persoanei morale in cauza - trebuie indeplinite formalitatile de publicitate prevazute de lege. Este si cazul restructurarii societatilor comerciale prin fuziune.

Proiectul de fuziune, semnat de reprezentantii societatilor participante la operatiune, se depune la Camera de Comert si Industrie a Romaniei unde este inmatriculata fiecare societate implicata. Se depune impreuna cu proiectul de fuziune si o declaratie a societatii care inceteaza a exista in care se mentioneaza modul in care aceasta a hotarat sa stinga pasivul sau. Proiectul de fuziune sau divizare se publica si la Monitorul Oficial.

Creditorii se pot opune

Creditorii societatii se pot opune fuziunii, in conditiile articolul 62 din Legea nr. 31/1990, in cazul existentei unor creante anterioare publicarii proiectului de fuziune si care nu sunt scadente la data publicarii. Opozitia va suspenda executarea fuziunii pana la data la care hotararea judecatoreasca devine irevocabila, in afara de cazul in care societatea debitoare face dovada platii datoriilor sau ofera garantii acceptate de creditori ori incheie cu acestia un acord pentru plata datoriilor.

Drept de retragere pentru asociatii sau actionarii care nu voteaza fuziunea Asociatii care nu voteaza in favoarea hotararii adunarii generale prin care se aproba fuziunea au dreptul de a se retrage din societate si de a solicita cumpararea actiunilor lor/partilor sociale de catre societate, in termen de 30 de zile de la data adoptarii hotararii

adunarii generale.

 
Actionarii vor depune la sediul societatii, alaturi de declaratia scrisa de retragere, actiunile pe care le poseda sau, dupa caz, certificatele de actionar.

2) Executarea fuziunilor

Conditii pentru realizarea fuziunii

a) sa fie convenita in prealabil prin hotararea adunarii generale a entitatilor colective implicate. "Fuziunea mai multor societati se hotaraste de fiecare societate in parte". Hotararea adunarii generale cu privire la fuziune trebuie autentificata notarial si supusa controlului de legalitate exercitat de judecatoria competenta.

b) fiecare societate comerciala implicata in absortie sau in contopire este obligata sa isi intocmerasca bilantul.

Reguli particulare aplicate societatilor pe actiuni

Daca societatea absorbanta este o societate de capital (societate pe actiuni sau societate in comandita pe actiuni) adunarea generala extraordinara este supusa unor reguli particulare. Aceste reguli privesc:

a) Raportul consiliului de administratie - consiliul trebuie sa intocmeasca si sa puna la dispozitia actionarilor un raport scris care sa contina elementele esentiale ale operatiunii proiectate.

b) Raportul cenzorilor - cenzorii trebuie sa se pronunte tot printr-un raport scris asupra fuziunii proiectate si a conditiilor financiare de realizare a ei.

c) Informarea actionarilor - actionarii trebuie sa fie instiintati cu cel putin 15 zile inainte de data adunarii generale. Lor li se pun la dispozitie mai multe documente, dar cele strict necesare sunt:

- proiectul de fuziune;

- darea de seama a administratorilor in care se precizeaza si

- raportul de schimb al actiunilor sau partilor ;

- raportul cenzorilor;

- bilantul contabil de fuziune;

- evidenta contractelor de valoare mare in curs de executare;

- rapoartele de evaluare a societatilor sau raportul unui expert care isi va da avizul de specialitate asupa fuziunii.

d) Aprobarea aporturilor in natura - adunarea generala extraordinara trebuie sa valideze expertiza facuta asupra aporturilor in natura, in conditiile legii. Aportatorii in natura nu au drept de vot in deliberarile referitoare la aporturile lor, iar actiunile aportului nu sunt luate in considerare pentru calculul majoritatii.

Actionarii societatii absorbante care sunt actionari si la societatea absorbita pot participa la votul asupra aporturilor in natura a acestei societati.

Situatia societatii noi

Daca se creaza o noua societate pentru a primi aporturile - fuziune a doua sau mai multe societati, aceasta trebuie sa fie constituita conform regulilor proprii formei de societate adoptata. Astfel, se poate forma :

a) o societate cu raspundere limitata;

b) o societate pe actiuni

Daca noua societate este o societate pe actiuni, fuziunea se poate realiza fara alte aporturi decat cele efectuate de societatile ce fuzioneaza (se aplica astfel o exceptie de la regula potrivit careia crearea unei societati anonime noi necesita cel putin cinci actionari). Proiectul statutelor societatii noi trebuie sa fie aprobat de adunarea generala extraordinara a fiecareia dintre societatile care dispar.

Efectele fuziunii unei societati comerciale

Efectele fuziunii privesc doua aspecte :

a)     transmiterea universala a patrimoniului

b)     drepturile tertilor asupra fuziunii.

a)     Societatea care se constituie (sau societatea absorbanta) potrivit fuziunii prin contopire si prin absorbtie, este tinuta de toate obligatiile societatii absorbite care nu sunt achitate in timpul fuziunii.

Societatea absorbanta nu are calitatea de tert fata de cocontractantii societatii absorbite.

Activul transmis

Prin fuziune se transmit, in principiu, toate drepturile care au apartinut societatii absorbite sau a societatilor care se reunesc.

Daca se transmit bunurile imobile (potrivit Lg.7/1996) trebuie sa se faca mentiune in registrele de publicitate imobiliara cu privire la societatea care a preluat dreptul ca efect al fuziunii.

Drepturile societatii absorbite asupra unor titluri (actiuni) pe care le detine la o terta persoana, trebuie sa se prevada in raportul de actiuni al societatii emitente.

Drepturile de proprietate industriala

Drepturile asupra marcilor de fabrica si a celor de comert se transmit societatii absorbante.

Despre aceasta transmitere se face mentiune la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci.

Pasivul transmis

Se trasmit societatii absorbante :

datoriile nescadente ale societatii absorbite ;

obligatia de garantie pentru viciile lucrului care apartinea societatii absorbite ;

datoriile care izvorasc dintr-un fapt al societatii absorbite, chiar daca au caracter personal ;

obligatia de neconcurenta asumata de societatea absorbita.

Transmiterea contractelor

Fuziunea prin absorbtie are ca efect subrogatia legala a societatii absorbante, in drepturile societatii absorbite, fara nici o alta formalitate, cu exceptia celei de publicitate prevazuta in legislatia societatilor comerciale.

In aceste conditii, societatea absorbanta preia si contractele societatii comerciale absorbite.

Drepturile tertilor asupra fuziunii

Societatea absorbanta devine debitoarea creantelor non-obligatare ale societatii absorbite, in locul acesteia.

De aceea este gresita acea practica a unor societati comerciale care, dupa fuziune, au intocmit acte aditionale la contractele incheiate de societatea absorbita , acte prin care au modificat unul dintre subiectele participante, respectiv, in locul societatii absorbite a fost mentionata societatea absorbanta.

Daca in contractul incheiat intre societatea absorbita, care avea calitatea de debitor, si terta persoana creditoare s-a prevazut ca aceasta din urma sa ceara restituirea debitului imediat, in caz de fuziune, se va aplica clauza contractuala, fara ca societatea creditoare sa faca opozitie in instanta, cu privire la fuziune.

Dreptul la opozitie este acordat creditorilor tuturor societatilor participante la fuziune, ale caror creante sunt anterioare publicarii proiectului de fuziune.

Astfel, potrivit art.238 , alin. 2 din Lg.31/1990 republicata, 'opozitia suspenda executarea fuziunii sau a divizarii pana la data la care hotararea judecatoreasca a devenit irevocabila, in afara de cazul in care societatea debitoare face dovada platii datoriilor sau ofera garantii acceptate de creditori ori convine cu acestia un aranjament pentru plata datoriilor.

Incetarea existentei societatii absorbite

Un alt efect al fuziunii prin absorbtie este disparitia (dizolvarea fara lichidare) a societatii absorbite si radierea ei din registrul comertului.

Astfel, daca fuziunea se produce prin absorbtie, data acesteia este data cand se mentioneaza in registrul comertului actul aditional de majorare a capitalului social al societatii absorbante (art.243 din legea 31/1990 republicata).

Desfiintarea societatii absorbite se produce din momentul radierii ei din registrul comertului.

Deci documentul de efectuare a mentiunii de majorare a capitalului social a societatii absorbante se produc la aceeasi data.

Data fuziunii este data inmatricularii in registrul comertului a societatii nou create , data mentiunii de radiere din Registrul Comertului a societatii comerciale care a fuzionat.

Drepturile creditorilor sociali

Pentru a-i ocroti, legea prevede ca in cursul termenului suspensiv , pana la expirarea caruia fuziunea nu poate sa produca efecte, oricare creditor al societatilor care fuzioneaza are dreptul sa introduca opozitie la instanta judecatoreasca. Opozitia suspenda executarea fuziunii pana la ramanerea definitiva a sentintei pronuntate in cauza (legea 31/1990 art.175 alin.3).

2.10. ETAPELE FUZIUNII

Conform Precizarilor privind reflectarea in contabilitate a principalelor operatiuni privind fuziunea, dizolvarea si lichidarea societatilor comerciale, precum si retragerea si/sau excluderea unor asociati din cadrul societatilor comerciale aprobate prin Ordinul 1223 al Ministrului Finantelor, din 12 iunie 1998, operatiunile care se efectueaza cu ocazia fuziunii prin absorbtie sunt:

Inventarierea patrimoniului si evaluarea elementelor patrimoniale ale societatilor comerciale care fuzioneaza in conformitate cu Regulamentul de aplicare a Legii contabilitatii nr. 82/1991 si cu Normele privind organizarea si efectuarea inventarierii; aprobate prin Ordinul M.F. nr. 2388/ 1995;

Intocmirea bilantului de fuziune al societatilor comerciale

Determinarea activului net (capitalurilor proprii) pe baza bilantului de fuziune;

Determinarea raportului de schimb al actiunilor sau al partilor sociale, pentru a acoperi capitalul societatilor comerciale absorbite

Operatiunile care se efectueaza cu ocazia fuziunii prin contopire sunt:

Inventarierea, evaluarea, intocmirea bilantului de fuziune si determinarea activului net;

Constituirea noii societati comerciale pe baza activului net al societatilor comerciale care fuzioneaza si determinarea numarului de actiuni, prin raportarea activului net la valoarea nominala a unei actiuni sau a unei parti sociale;

Reflectarea in contabilitatea societatii comerciale nou-infiintate a capitalurilor sociale aportate, a drepturilor si obligatiilor societatilor comerciale care isi inceteaza existenta;

Reflectarea in contabilitatea societatilor comerciale care s-au dizolvat a activului net si a elementelor patrimoniale transmise noii societati comerciale

Vom dezvolta cateva din aceste etape.

v    Evaluarea aportului de fuziune

Evaluarea aportului de fuziune consta in determinarea valorii totale a activelor si pasivelor ce se transmit, prin operatia de fuziune intre societatile implicate. Societatile comerciale care sunt absorbite se dizolva si isi pierd personalitatea juridica, iar actiunile sau partile sociale ale acestora sunt inlocuite cu actiuni sau parti sociale ale noii societati comerciale.

v    Stabilirea raportului de schimb

In cadrul acestei etape a fuziunii prin absorbtie se efectueaza urmatoarele operatiuni:

a) determinarea valorii contabile a actiunilor sau partilor sociale ale societatilor comerciale care fuzioneaza, prin raportarea activului net la numarul de actiuni sau de parti sociale emise;

b) determinarea valorii nominale a actiunilor sau a partilor sociale ale societatilor comerciale care fuzioneaza prin raportarea capitalului social la numarul de actiuni, care trebuie sa corespunda cu valoarea prevazuta in statutul societatilor comerciale;

c) determinarea numarului de actiuni sau de parti sociale ce trebuie emise de societatea comerciala care absoarbe (absorbanta), prin raportarea activului net al societatii comerciale absorbite la valoarea contabila a unei actiuni sau parti sociale a societatii comerciale care absoarbe;

d) stabilirea raportului de schimb al actiunilor sau al partilor sociale ale societatilor comerciale absorbite pentru actiunile sau partile sociale ale societatii comerciale care absoarbe;

e) determinarea majorarii capitalului social la societatea comerciala care absoarbe, prin inmultirea numarului de actiuni care trebuie emise de societatea comerciala care absoarbe cu valoarea nominala a unei actiuni sau a unei parti sociale de la aceasta societate comerciala;

f) calcularea primei de fuziune, ca diferenta intre valoarea contabila a actiunilor sau a partilor sociale si valoarea nominala a acestora.

Raportul de schimb dintre societatile care fuzioneaza se determina matematic, conform urmatoarei scheme:

Operatii financiare

Societatea absorbanta A 100 %

Societatea absorbita B 100 %

Observatii

- Stabilirea valorii economice a societatilor care fuzioneaza

A

b

- Stabilirea valorii economice pe actiune a societatilor

Na - nr. de actiuni inainte de fuziune;

Nb - nr. actiuni inainte de fuziune

- Determinarea raportului de schimb

Rs = raport de schimb

- Calculul numarului de titluri de emis de societatea absorbanta A

- Calculul ponderii celor doua societati in capitalul societatii A (x %, y %)

x % = 100 % - y %

Raportul de schimb dintre cele doua societati se determina matematic in cazul fuziunii prin contopire (fuziune-creare) dupa urmatoarea schema:

1) Metoda compararii unor valori absolute (metoda evaluarii aporturilor)

C : 100 %

unde:

A, B - societatile care fuzioneaza;

C     - societatea care se creeaza;

a, b - valoarea societatii A, respectiv B determinata prin metode de evaluare identice;

x %, y % - ponderea societatii A, respectiv B in capitalul noii societati C.

) Metoda compararii unui anumit numar de criterii (Aceasta metoda se mai numeste si metoda pe baza de negocieri)

C : 100 %

A : x %

B : y %

Criterii de evaluare:

x1 - activ net contabil corectat - y1

x2    - curs bursier - y2

x3    - profit - y3

x4    - fluxuri de trezorerie - y4

unde:

x1, x2, x3, x4 - valorile criteriului calculate pentru societatea A;

y1, y2, y3, y4 - valorile criteriului calculate pentru societatea B;

i - criteriul ales;

n - numarul de criterii.

CAP III. STUDIU DE CAZ

Adunarile Generale ale Asociatilor aferente societatilor comerciale Alfa Cluj SRL si GD Masini de Ridicat SRL hotarasc fuzionarea lor, prin preluarea societatii GD Masini de Ridicat SRL de catre societatea Alfa Cluj SRL.

Societatea comerciala Alfa Cluj SRL:

a.     active imobilizate: valoarea neta contabila 2 559 687 lei, amortizare cumulata 520 789 lei (alte imob-8.654, din care amortizare cumulata 5.115 si terenuri 34.600, constructii 463.649, din care amortizare 63.029, masini 587.196, din care amortizare cumulata 433.515, alte instalatii, utilaje si mobilier 33.416, din care amortizare cumulata 19.130);

b.     stocuri: valoare de intrare - 4 141 385 lei,

c.      creante fata de clienti - 4 612 302 lei;

d.     casa si conturi la banci in lei - 1 018 580 lei;

e.      datorii - 5 871 120 lei;

f.      capital social varsat - 32 700 lei, divizat in 3270 parti sociale, cu o valoare nominala de 10 lei/parte sociala;

g.     rezerve legale - 2.134.956 lei;

h.     rezultatul reportat (profit) - 3 867 461 lei;

i.       rezultatul exercitiului (profit) - 2 375 683 lei.

Societatea comerciala Gd Masini de Ridicat SRL:

a.     active imobilizate: valoarea neta contabila 30 752 lei, amortizare cumulata 10 652 lei (chelt const-1.790 + alte imob-2.636, din care amortizare cumulata 1.894 si masini - 23.538 si alte instalatii, utilaje si mobilier - 2.788, din care amortizare cumulata 8.758);

b.     stocuri: valoare de intrare - 53 876 lei,

c.      creante fata de clienti - 436 784 lei;

d.     casa si conturi la banci in lei - 39 573 lei;

e.      datorii - 316 997 lei;

f.      capital social varsat - 200 lei, divizat in 20 parti sociale, cu o valoare nominala de 10 lei/parte sociala;

g.     rezerve legale - 35.405 lei;

h.     rezultatul exercitiului (profit) - 2 375 683 lei.

Bilant Alfa Cluj SRL

Tip situatii financiare depuse

BILANT SCURT CONFORM ORDINULUI 1752/2005

Indicatori din BILANT

lei

Active imobilizate TOTAL

Active circulante TOTAL, din care

Stocuri (materiale, productie in curs de executie, semifabricate, produse finite, marfuri etc.)

Casa si conturi la banci

Creante

Capitaluri - Total, din care

Capital social subscris si varsat

Patrimoniul regiei

Patrimoniul public

Provizioane pentru riscuri si cheltuieli

Datorii Total

Indicatori din CONTUL DE PROFIT SI PIERDERE

Cifra de afaceri

Venituri totale

Cheltuieli totale

Profitul brut al exercitiului

Pierderea bruta a exercitiului

Profitul net al exercitiului

Pierderea neta a exercitiului

Indicatori din DATE INFORMATIVE

Numar mediu de salariati

Tipul de activitate, conform clasificarii CAEN

Fabricarea de elemente de dulgherie si tamplarie d

Bilant GDMR

Tip situatii financiare depuse

BILANT SCURT CONFORM ORDINULUI 1752/2005

Indicatori din BILANT

lei

Active imobilizate TOTAL

Active circulante TOTAL, din care

Stocuri (materiale, productie in curs de executie, semifabricate, produse finite, marfuri etc.)

Casa si conturi la banci

Creante

Capitaluri - Total, din care

Capital social subscris si varsat

Patrimoniul regiei

Patrimoniul public

Provizioane pentru riscuri si cheltuieli

Datorii Total

Indicatori din CONTUL DE PROFIT SI PIERDERE

Cifra de afaceri

Venituri totale

Cheltuieli totale

Profitul brut al exercitiului

Pierderea bruta a exercitiului

Profitul net al exercitiului

Pierderea neta a exercitiului

Indicatori din DATE INFORMATIVE

Numar mediu de salariati

Tipul de activitate, conform clasificarii CAEN

Comert cu ridicata al altor aparaturi utilizate in

activul net contabil = total active - total datorii

Firma Alfa Cluj SRL:

TA = 2.038.898 + 4.141.385 + 4.612.302 + 1.018.580 = 11.811.165 lei

TD = 5.871.120 lei

Firma GD Masini de Ridicat SRL:

TA = 20.100 + 53.876 + 436.784 + 39.573 = 550.333 lei

TD = 316.997 lei

ANCAlfa = TAA - TDA = 11.811.165 - 5.871.120 = 5.940.045 lei

ANCGDMR = TAG - TDG = 550.333 - 316.917 = 233.416 lei

raportul de schimb este valoarea matematica-contabila a actiunilor societatii GDMR raportata la actiunile societatii Alfa Cluj SRL:

Rsch =

La o parte sociala din GDMR primesc 6.42 parti sociale din Alfa

Numarul de parti sociale noi emise de societatea Alfa Cluj SRL

nr parti sociale noi emise de Alfa = raport de schimb * nr. parti sociale GDMR = 6.42 * 20 = 128 parti sociale

Majorarea capitalului social A:

nr parti sociale noi emise * VN parti sociale din Alfa = 128 * 10 = 1.280 lei

prima de fuziune =

= (val matem-contab a p. soc. noi emise - val nominala a p. soc. noi emise) * nr p.soc noi emise =

= (1.816,53 10)*128 = 1.816,53*128 - 10 *128= 232.515,84 - 1.280 = 231.235,84

diferenta de valoare = 232.515,84 233.416 = 900,16 (de incasat de la GDMR)

reflectarea in contabilitatea celor 2 societati a operatiilor implicate de procesul fuziunii

Firma GDMR

 1. transferul elementelor de capital propriu de la soc GDMR catre soc Alfa

%

=

456

249.733

1012

1061

121

200

35.405

214.128

 1. transferul elementelor de activ catre soc Alfa

892

=

%

612.073

201

208

2124

371

5121

5311

1.790

2.636

23.538

53.876

524.993

5.240

 1. transferul elementelor de datorii, amortizari

%

=

892

552.307

2801

2808

4..

456

796

1.098

316.997

233.416

Firma Alfa

 1. majorarea capitalului propriu

456

=

%

232.515,84

1012

1042

1.280

231.235,84

 1. preluarea elementelor de activ

%

=

891

612.073

201

208

2124

371

5311

5121

1.790

2.636

23.538

53.876

5.240

5.240

 1. preluarea elementelor de datorii, provizioane

891

=

%

552.307

2801

2808

4

456

796

1.098

316.997

233.416

 1. recuperarea diferentei de valoare fata de GDMR

5121

=

891

900,16

 1. transferul elementelor de rezerve legale

1042 = 1061 35.405

 1. transferul rezultatului exercitiului (societatea ALFA)

129

=

1171

2.375.683

CAP IV. CONCLUZII SI PROPUNERI

Rentabilitatea este conditia esentiala a supravietuirii oricarei societati comerciale. Astfel, este necesara asigurarea obtinerii unor efecte prin consumarea resurselor astfel incat sa acopere cheltuielile si sa se obtina un profit maxim. Atat pentru a indeplini aceasta conditie cat si pentru a combate concurenta, societatile comerciale hotarasc fuzionarea lor. Prin fuziune, doua sau mai multe societati comerciale decid reunirea patrimoniilor lor si desfasurarea comuna a activitatii lor. Aceasta permite consolidarea si cresterea capacitatii concurentiale a intreprinderilor, fiind si un mijloc de reorganizare a unui grup.

SC Alfa Cluj SRL si Gd Masini de Ridicat SRL isi organizeaza evidenta contabila pe baza Legii nr.82/1991 republicata. Din experienta avuta in cadrul departamentului contabilitate am putut constata ca procedurile utilizate pentru elaborarea documentelor justificative, circulatia lor si sistemul de contabilizare se realizeaza conform legii si instructiunilor Ministerului Finantelor Publice. Societatatile au intocmit graficul de circulatie a documentelor, iar evidenta contabila este condusa corect in toate domeniile de activitate. Este respectat circuitul documentelor primare si cu regim special. Documentele sunt vizate de personalul imputernicit conform deciziei. In urma acestor constatari apreciez ca exista un risc minim de neinregistrare a unor sume de cheltuieli sau venituri; cheltuielile si veniturile inregistrate sunt reale si efectuate pe baza de documente justificative.

In cazul fuziunii a doua societati, daca ele fabrica produse analoage, se ajunge de fapt la eliminarea unui concurent.

Realizarea fuziunii necesita indeplinirea unor formalitati complexe intr-un interval de timp relativ indelungat:

Intocmirea proiectului de fuziune;

Evaluarea societatilor (valoarea intrinseca, valoare lichidativa, valoarea productivitatii);

Determinarea paritatilor;

Crearea unui cont prima de fuziune;

Executarea fuziunii.

Reorganizarea intreprinderilor mici si mijlocii performante, sub forma fuziunilor, se realizeaza cu scopul consolidarii pozitiilor financiare si de piata si pentru a reusi sa faca fata concurentei iminente cu care se vor confrunta in momentul desfasurarii activitatii, asigurand in acelasi timp controlul local si exploatarea resurselor locale in conditii superioare.

Avand in vedere ca firma este detinuta de persoane din Ungaria, acestia solicita la sfarsitul fiecarei saptamani rapoarte cu privire la actvitatea desfasurata in decursul fiecarei saptamani, in special evolutia activitatii in urma fuziunii. Pentru aceasta, este nevoie de un lucru minutios de analiza a unor documente justificative, de inregistrarea documentelor la zi si de generarea unor raporte cu privire la situatia actuala a firmei. De aceea, ar trebui angajate persoane special orientate in acest domeniu, pentru ca persoanele deja angajate in departamentul contabilitate sa poata sa-si desfasoare in conditii bune activitatea.

Bibliografie

FELEAGA Niculae "Contabilitate aprofundata", Editura Economica, Bucuresti, 1996

 • Octavian Capatana, "Societatile comerciale", Editura Lumina Lex , Bucuresti, 1996
 • Raul Petrescu, "Constituirea, functionarea si modificarea societatilor comerciale", Editura Oscar Print, Bucuresti, 1999
 • D. Matis, Contabilitatea operatiilor speciale, Ed. Intelcredo, Deva, 2003, pag. 360 - 448
 • Sele L., Badescu Gh., "Contabilitatea si fiscalitatea operatiunilor privind fuziunea si lichidarea societatilor comerciale", Editura Tribuna Economica, Bucuresti, 2001

*** Legea nr. 31/1990: noi reglementari privind fuziunea transfrontaliera;

OUG nr. 52/2008- modificarea Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale si a Legii nr. 26/1990 privind registrul comertului

*** Ordinul nr. 94 / 2001 privind aprobarea Reglementarilor Economice Europene cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene si cu Standardele Internationale de Contabilitate, pubicat in M.O. nr.84 din 20 februarie 2001

CUPRINS

Prezentarea societatilor S.C.TERAPIA S.A si CCMS S.A. ..........pag 1

Scurt istoric...........................

Model de constituire al societatii....................

Obiectul de activitate al societatii ..................

Structura activitatii......................

Forme de conditionare.....................

Domeniile terapeutice principale in care se incadreaza

Produsele societatii......................

Principalele produse si beneficiarii lor pe grupe.............

Aprovizionarea si furnizorii de materii prime si materiale.........

Organigrama si structura organizatorica a S.C.TERAPIA S.A........

Structura organizatorica....................

Organigrama societatii.....................

Organizarea contabilitatii si a formei de inregistrare contabila........

Cadrul legislativ si indicatorii economico-financiari............

Prezentarea S.C."CCMS" S.A....................

Prezentarea principalelor aspecte premergatoare consolidarii

Conturilor la S.C. TERAPIA S.A. ....................

Consideratii generale privind consolidarea conturilor.............

Generalitati privind grupul de societati ................

Generalitati privind consolidarea....................

Obiectivele consolidarii......................

Campul de aplicare al consolidarii conturilor..............

Perimetrul de consolidare.....................

Procentul de control......................

Procentul de interes......................

Includeri si excluderi in/din perimetru de consolidare........

Metode si tehnici de consolidare a conturilor..............

Metoda integrsrii globale....................

Metoda integrarii proportionale.................

Metoda punerii in echivalenta.................

Tehnica consolidarii pe paliere................

Tehnica consolidarii directe..................

Exemplificarea metodelor de consolidare.............

Reglementari nationale si internationale privind consolidarea conturilor......

Reglementari nationale......................

Reglementari internationale.....................

Reglementari europene......................

Consolidarea conturilor la S.C. TERAPIA S.A. ................

Structura participatiilor la S.C. TERAPIA S.A..............

Structura actionarilor si evolutia actiunilor la S.C. TERAPIA S.A......

Grupul TERAPIA S.A. .......................

Prezentarea metodei de integrare globala................

Consolidarea propriu-zisa la grupul TERAPIA S.A. ...........

Stabilirea organigramei si a perimetrului de consolidare.......

Cumularea conturilor....................

Eliminarea operatiilor reciproce si a titlurilor de participare

Detinute de S.C. TERAPIA S.A. la CCMS S.A. ..........

Bibliografie..............................

Cuprins.......... ..... ...... .

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate