Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Afaceri


Index » business » Afaceri
» Modele E-Business


Modele E-Business


Modele E-Business

a)       Modelul licitatie

Internetul ofera multe tipuri de site-uri de licitatii pe langa site-urile care cauta alte site-uri de licitatii pentru a gasi exact cele mai mici preturi pentru un anumit produs. De obicei, site-urile de licitatii se comporta ca niste forumuri prin care utilizatorii Internet pot sa-si asume fie rolul de vanzator fie cel de participant la licitatie. Ca vanzator, avem posibilitatea de a expune un produs pe care il dorim sa-l vindem, pretul minim pe care il cerem si data limita de inchidere a licitatiei. Putem de asemenea, adauga pozele si descrierea produsului respectiv. Ca si participant la licitatie putem cauta pe site daca produsele care ne intereseaza sunt disponibile, putem sa vedem activitatea curenta a licitatiei si sa licitam - de obicei in ordine crescatoare. Unele site-uri ne ofera posibilitatea de a inscrie un pret maxim de licitare si un sistem automat va continua licitatia pentru noi.



Modelul de licitatie-inversa permite comparatorului sa ofere un pret care sa concureze cu cel al vanzatorului sau chiar sa-l depaseasca. O posibilitate mai rapida este disponibila cand comparatorul ofera un pret de rezerva.

Pretul de rezerva este cel mai mic pret pe care vanzatorul il va accepta. Vanzatorii pot stabili pretul de rezerva mai mare decat licitarea minima. Daca nicio licitare nu atinge pretul de rezerva, atunci licitatia este fara succes. Oricum, in aceasta posibilitate rapida, daca se liciteaza cu succes, atunci cumparatorul si vanzatorul trebuie sa incheie contractul.

Desi site-urile de licitatii de obicei cer un comision la vanzari, aceste site-uri sunt doar un forum pentru vanzarile si cumpararile online. Dupa ce aceste licitatii s-au incheiat, si cumparatorul si vanzatorul sunt anuntati, modalitatea de plata si livrare se stabilesc intre cei doi. Cele mai multe site-uri de licitatii nu se implica in modalitatea de plata si livrare, dar ar putea sa faca acest lucru daca aceste servicii ar putea fi folosite pentru a aduce venituri si profit.

b)      Modelul portal

Site-urile portal ofera vizitatorilor sansa de a gasi aproape tot ceea ce cauta intr-un singur loc. Adesea ele ofera stiri, informatii despre sport si vreme, si posibilitatea de a cauta pe Web. Cand majoritatea oamenilor aud cuvantul "portal" se gandesc la motoare de cautare. Motoarele de cautare sunt portaluri orizontale, sau portaluri care aduna informatii cu privire la o gama larga de subiecte. Alte portaluri sunt mai exacte, oferind o gama larga de informatii referitoare la o singura arie de interes; aceste portaluri sunt numite portaluri verticale.

Portalurile orizontale ca si Yahoo, AltaVista sau Lycos pentru a enumera doar cateva, au un numar mare de link-uri spre site-uri si categorii de subiecte. Unele dintre ele ofera de asemenea, vizitatorilor posibilitati de cumparare. Prin portalurile orizontale consumatorii pot accesa o varietate larga de magazine online, adugand produse in cosul de cumparaturi in timp ce fac cumparaturile.

Unele dintre portalurile orizontale care se comporta ca niste motoare de cautare au sisteme de cautare diferite. Unele dintre ele sunt bazate pe popularitate altele pe pozitionarea fiecarui site inscris si unele pot avea la baza sisteme de plata.

Portalurile verticale sunt de obicei concepute pentru a aduna informatii de la multi cumparatori si vanzatori din aceeasi industrie si care fac tranzactii in cadrul unui context Web sigur, folosind un singur sistem EDI (Electronic Data Interchange). Folosind un sistem EDI pe WEB, intretinut de tehnologii XML si ebXML, companiile au posibilitatea de a expune informatii despre servicii si produse, de a converti informatia intr-un format standard recunoscut de sistemul EDI si de a cumpara, vinde sau schimba produse si servicii pe internet.

c)       Modelul pretului dinamic

In trecut vanatorii de afaceri profitabile trebuiau sa le caute vizitand numerosi vanzatori locali en-gros si en-detail. In aceasta sectiune, sunt descrise numeroase metode in care alegerea pretului este folosita pentru a genera afacerea.

Multe din aceste metode nu ar putea fi posibile fara Internet. Unele firme dau posibilitatea clientilor de a preciza pretul pe care il vor plati pentru calatorie, casa, automobile sau bunurile de consum.

Cumparand en-gros intotdeauna preturile sunt mai mici, si acum exista Web site-uri care va permit sa gasiti cele mai mici preturi alaturandu-va celorlalti cumparatori pentru a achizitiona produsele in cantitati mari. O alta strategie de preturi folosita de multe afaceri pe Internet este de a oferi produse si servicii gratis.

Formand parteneriate strategice si vanzand publicitate marilor companii au posibilitatea de a oferi produsele lor cu o mare rata de reduceri sau chiar gratis. Facand barter sau oferind reduceri sunt alte metode prin care companiile mentin preturile scazute pe Internet. Internetul a imbunatatit totodata posibilitatea clientului de a compara pretul diferitilor vanzatori. Site-uri ca acestea aduna informatii legate de pret pentru o mare varietate de produse vandute pe Internet.



d)      Modelul compararii pretului

Modelul compararii pretului permite clientilor sa aleaga o varietate de comercianti si sa gaseasca produsul sau serviciul dorit la cel mai mic pret. Aceste site-uri deseori genereaza profituri de la parteneriate cu comerciantii particulari. Totusi trebuie sa fiti atenti cand utilizati aceste servicii, pentru ca s-ar putea sa nu obtineti cel mai bun pret de pe tot Internetul.

e)       Modelul pretului receptiv la cerere

Internetul le da posibilitatea clientilor de a cere servicii mai bune, mai rapide si la preturi mai mici. De asemenea imputerniceste cumparatorii de a cumpara in grupuri mari pentru a obtine reduceri de grup. Conceptul care sta la baza modelului compararii pretului receptiv la cerere este acela ca, cu cat mai multi oameni cumpara un produs la o singura tranzactie, cu atat scade pretul pe persoana. Vanzand produse individual poate fi mai scump deoarece vanzatorul trebuie sa puna un pret la fiecare produs astfel incat sa-i acopere cheltuielile de vanzare generale si sa obtina si profit. Cand clientii cumpara en-gros, aceste cheltuieli se impart pe produse, si profitul creste.

f)        Modelul barter

O alta metoda populara de a conduce afacerile pe Internet este barterul sau oferirea unui obiect in schimbul altuia. Exista site-uri care permit persoanelor individuale sau companiilor sa vanda sau sa-si expuna produsele.

Vanzatorul face o oferta initiala cu intentia de a face barter pentru a ajunge la o intelegere finala cu cumparatorul. O gama larga de produse si servicii sunt disponibile pentru barter.

g)       Rabaturi

Rabaturile pot ajuta la atragerea clientilor pe site-ul dumneavoastra. Multe companii ofera "preturi mici in fiecare zi" si preturi speciale pentru a-i influenta pe clienti sa revina. Acestea sunt site-uri care au realizat parteneriate cu en-gros-isti si en-detail-isti care ofera reduceri; Web site-ul transmite reducerea clientilor sub forma rabaturilor.

h)      Oferirea de produse si servicii gratuite

Multi intreprinzatori isi realizeaza modelele de afaceri pe baza veniturilor din publicitate. Reteua de televiziune, statii radio, reviste si presa scrisa folosesc publicitatea pentru a-si finanta operatiile si a obtine profit. Sunt situatii similare pe Internet unde site-urile isi ofera produsele si/sau serviciile pe gratis. Alta forma de parteneriat este schimbul de servicii si/sau produse pentru spatiu publicitar si vice versa.







Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate