Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Afaceri


Index » business » Afaceri
MOTIVE PENTRU A SE INVESTI IN ROMANIA


MOTIVE PENTRU A SE INVESTI IN ROMANIA


MOTIVE PENTRU A SE INVESTI IN ROMANIA

Inca din 1990, Romania s-a aflat intr-un permanent proces de metamorfoza devenind una dintre cele mai importante piete emergente din Europa Centrala si de Est receptoare de investitutii straine directe. In acest sens, modelul pe care l-a urmat in ceea ce priveste investitiile si industriile preferate a suferit schimbari successive urmand cursul evolutiei mediului de afaceri din Romania.

Romania avand costuri manufacturiere competitive si un nivel ridicat al productivitatii, a reprezentat in sine, o adevarata oportunitate pentru investitorii straini care urmareau relizarea unor profituri ridicate prin implementarea unor activitati productive orientate catre export, in proximitatea granitei cu Uniunea Europeana, iar astazi chiar in cadrul pietei unice europene.

In ultimii ani investitorii straini au constientizat ca Romania reprezinta o piata de consum puternica si natura, si au orientat trendul investitional catre consumul in masa prin dezvoltarea de proiecte cu precadere in domeniul serviciilor, ITC, cercetare si dezvoltare si inovare tehnologica. Fiind una dintre cele mai mari piete europene, Romania ofera oportunitati excelente in ceea ce priveste piata, atat ca dimensiuni cat si ca populatie, oferind investitorilor un potential de piata semnificativ.1. Avantajele oferite de Romania

Pentru a stimula investitiile straine directe si pentru ca investitorii straini sa considere Romania o posibila locatie pentru dezvoltarea afacerilor lor, tara noastra ofera urmatoarele avantaje:

Avantajele oferite de piata si de pozitia geografica

- una dintre cele mai mari piete din Europa Centrala si de Est (peste 21 milioane de locuitori);       

- locatie atractiva - permite un acces facil la tarile din fosta URSS, Balcani, din Orientul Mijlociu, Africa de Nord;

- locatie atractiva - se afla la intersectia a 3 viitoare rute de transport europene: coridoarele nr 4, 7 si 9.

Avantajele resurselor

- forta de munca calificata, cu solide cunostinte in tehnologie, IT si inginerie;

- resurse naturale bogate, incluzand terenuri agricole fertile, petrol si gaze naturale;

- potential turistic important.

Avantajele politice

- stabilitatea puterii executive;

- factor de stabiliate in zona- membru NATO;

- factor de stabiliate in sud estul Europei;

- membru UE incepand cu ianuarie 2007.

Avantajele relatiilor internationale

- acordurile bilaterale incheiate de Romania cu alte state privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor;

- relatii diplomatice bilaterale cu 177 de state din cele 191 state membre ale ONU, la care se adauga Sfantul Scaun, Ordinul Suveran Militar de Malta si Autoritatea Nationala Palestiniana;

- membru al Natiunilor Unite si al altor organizatii internationale: OSCE, Consiliul Europei, Organizatia Internationala a Francofoniei;

- tratate de comert liber cu tarile UE, EFTA,CEFTA.

Avantajele economice

- crestere economica sustenabila;

- statutul de economie de piata functionala;

- scaderea inflatiei;

- asistenta financiara permanenta acordata in scopul dezvoltarii SMM;

- cresterea interesului din partea investitorilor straini.

Avantajele imbunatatirii infrastructurilor

- o retea de telefonie mobila GSM bine dezvoltata;

- infrastructura industriala bine dezvoltata, incluzand infrastructura petroliera si a produselor petrochimice;

- prezenta sucursalelor si a reprezentantelor diferitelor banci internationale de renume;

- o infrastructura bine dezvoltata a tansporturilor feroviare;

- angajamentul de a dezvolta o retea de autostrazi la standarde europene;

- facilitati de transport maritime si fluvial extinse.

Avantaje sociale

- acorduri intre Guvern si Sindicatele reprezentative;

- inexistenta unor miscari sindicale majore;

- dialog permanent intre puterea executiva si asociatiile sindicale;

- piata muncii si relatiile de munca legiferate printr-un Cod al muncii.

Avantajele legislative

- legislatie compatibila cu Acquis-ul comunitar;

- prevederi legale similare cu cele din UE;

- o politica fiscala reglementata prin Codul fiscal;

- politica fiscala competitiva: taxa unica de 16%.

Romania - partenerul tau de afaceri

Dimensiunea pietii

Romania ofera oportunitati de piata incredibile in ceea ce priveste marimea ei (a 9-a in EU27) si populatia (pe locul 7 in EU27) oferind investitorilor un puterrnic potential de piata. In trecut, cei mai multi investitori isi orientau activitatile de fabricatie spre exporturi, dar in ultimul timp, trendul investitiilor s-a orientat catre marile piete de consumatori si in aceasta privinta Romania se situeaza pe locul doi in Centrul si Estul Europei dupa Polonia, cu 21,7 milioane de locuitori. Capitala Romaniei are 1,9 milioane de locuitori care reprezinta 9% din populatia totala a tarii. Asemenea altor mari orase Est-Europene, Bucurestiul detine caracteristicile unei mari piete de consumatori.

Locatii strategice

Avantajul geo-strategic al Romaniei este reprezentat de locatia privilegiata, tara noastra aflandu-se la intersectia a 3 mari piete: Uniunea Europeana, statele CIS (cu care Romania a avut relatii bune din punctul de vedere al doctrinei politice si al relatiilor economice) si Orientul Mijlociu (Romania a avut intotdeauna legaturi foarte bune cu tarile din aceasta regiune).

Romania se situeaza la rascrucea a multor legaturi comerciale istorice care permit accesul la alte 200 de milioane de consumatori pe raza a 1000 km fata de Bucuresti. Canalul principal al acestor rute este Dunarea si portul Constanta, unul dintre cele mai mari porturi ale Marii Negre care face legatura cu Marea Nordului prin Canalul Rin-Main-Dunare.

Aflandu-se intre Centrul Europei, Rusia si Balcani, Romania actioneaza ca un centru de afaceri pentru sud-estul Europei. Si de asemenea face legatura intre diferite entitati economice conectandu-le unele cu altele din punct de vedere economic sau chiar politic.

Forta de munca superior calificata

Romania intruneste toate conditiile pentru a ajunge una dintre cele mai atragatoare tari in materie de resurse umane putand oferi muncitori competenti si cu abilitati superioare la apoape cele mai mici costuri. Romanii au inregistrat un mare succes in cadrul concursurilor internationale, sunt calificati superior, vorbitori de multe limbi straine, iar numarul specialistilor IT si ai profesionistilor tehnici din tara noastra este intr-o crestere impresionanta. De asemenea universitatile aduc pe piata muncii absolventi foarte bine pregatiti mai ales in domeniile tehnice.

Potential economic

In ceea ce priveste perioada 2008-2010 se asteapta o crestere a produsului intern brut de 6%. Se previzioneaza ca investitiile vor ramane cel mai important factor ce determina cresterea PIB-ului aceasta datorita cresterii semnificative a investitiilor straine directe la care se adauga resursele bugetare si numarul mare de programe co-finantate de UE. Cresterea economica sustenabila a Romaniei in ultimul deceniu si perspectivele de crestere viitoare ademenesc investitorii straini.

Mediu de afaceri atractiv

Climatul mediului de afaceri este unul prietenos ce intentioneaza sa promoveze spiritul antreprenorial ca o consecinta a cresterii transparentei si stabilitatii mediului investitional.

Un climat sanatos al afacerilor conduce la cresterea competitivitatii ceea ce alimenteaza dorinta de a se implementa din ce in ce mai multe proiecte de succes.

Regulile competitionale sunt asemanatoare cu cele din Uniunea Europeana in ceea ce priveste practicile restrictive, concentrarile economice si ajutorul statal.

Legislatie competitiva

Romania a implementat sistemul de taxa fixa de 16%, acesta fiind unul dintre cele mai scazute si o rata de TVA de 19% in dorinta de a reduce presiunea fiscala a companiilor. Acest regim fiscal competitiv, plaseaza tara noastra printre cele mai atragatoare tari din punct de vedere al costurilor efective ale intreprinderilor.

Nou membru al Uniunii Europene

Cand un strain se gandeste la Romania, primul lucru care ii vine in minte este faptul ca este un nou membru al Uniunii Europene si ca este o fosta tara comunista care si-a regasit locul in familia europeana de care a apartinut. Dar Romania este mai mult decat un simplu nou membru, este un teren al oportunitatilor unde poate fi atins succesul in afaceri. Pentru companiile din afara Uniunii Europene, tara noastra reprezinta sansa de a intra pe piata europeana de pe o pozitie puternica.

Accesul la fondurile europene

Datorita statutului de membra a UE, Romania va beneficia de un fond total alocat pentru perioada 2007-2013 de 30 miliarde euro. Utilizarea fondurilor structurale se bazeaza pe programe. Potentialii beneficiari pot propune proiecte si pot solicita fonduri prin intermediul programelor operationale. Aceste programe dau indicatii asupra tipurilor de proiecte eligibile. Cele mai accesibile tipuri de proiecte ce pot fi castigate de catre companii sunt cele pentru cresterea competitivitatii, integrare sociala, dezvoltare regionala, transport, mediu, agricultura, dezvoltare rurala si piscicultura. Beneficiarii acestor fonduri vor trebui sa cheltuiasca mai intai banii proprii si doar apoi sa revendice restituirea sumei.

Infrastructura

Prioritatea principala a Romaniei europene o reprezinta investitia in infrastructura destinata a remodela imaginea tarii noastre. Fondurile considerabile oferite de UE pentru perfectionarea proiectelor relationate transportului dau posibilitatea de a imbunatati in mod considerabil infrastructura drumurilor. Peste 4 miliarde de euro au fost alocate proiectelor ce urmaresc acest scop. Guvernul a desenat planuri foarte ambitioase in care in jur de 1 300 km de autostrazi vor fi construite pana in 2013 si aproximativ 2 000 km din drumurile nationale vor fi modernizate si construite in urmatorii ani.

Resurse naturale semnificative si potentialul turismului

Romania este o tara bogata in resurse naturale si cele mai importante sunt terenurile agricole si semnificativele depozite minerale (de exemplu de petrol, gaze naturale, sare, etc). Pamantul este fertil in majoritatea partilor tarii. Cernoziomurile si pamanturile negre necesare culturilor de cereale predomina in sudul si estul tarii.

Este o tara care merita sa fie vizitata. Este inzestrata cu superbe contraste intre campii, munti, dealuri si coasta marii, toate populate de oameni ospitalieri. Peisajele pitoresti ale muntilor, satele linistitoare, orasele agitate, manastirile medievale, nisipurile fine si frumoasele privelisti ale marii reprezinta doar cateva dintre bogatiile Romaniei. Faptul ca Sibiul a devenit in 2007 una dintre capitalele europene culturale oficiale aduce la cunostinta un important aspect a ceea ce Romania aduce Europei si anume contributia ei la cultura.

3. Povesti de succes

Yazaki

Proiectul de investitii Yazaki, in valoare de 14 milioane de euro, implica construirea unei fabrici producatoare de cablaje electrice, generand un efect pozitiv in economie prin crearea de noi locuri de munca, aporturi de tehnologie noua, si atragerea de subcontractori locali si straini.

Yazaki reprezinta unul din liderii mondiali in domeniu, fiind unul dintre cei mai mari producatori japonezi de cablaje electrice din lume printre ai carui clienti se numara Toyota, Nissan, Suzuki, Isuzu, Mazda, Mitzubishi, Honda, DaimlerCrysler, Ford, General Motors, Volvo, Renault.

Pozitia de top pe care Yazaki o ocupa, detinand 20% din piata internationala, se datoreaza si celor 74 de ani de experienta in domeniul productiei de cablaje electrice.

Investitor

Yazaki

Tara de Origine
Domeniu de activitate
Valoare investitiei
Impactul social
Localizare

Japonia 
cablaje electrice
14 milioane Euro 
1900 locuri de munca
Parcul Industrial Ploiesti

In ceea ce priveste impactul social al investitiei Japoneze, vor fi create aproximativ 1900 de locuri de munca compania implicandu-se in specializarea personalului prin asigurarea de stagii in strainatate.

Alegerea Romaniei ca destinatie pentru extinderea strategica a activitatii companiei Yazaki, reprezinta o dovada certa a atractivitatii climatului investitional din tara noastra, si a modului pozitiv in care acesta este perceput de investitorii straini.

Johnson Controls

Johnson Controls reprezinta unul dintre cei mai mari producatori din lume in domeniului sistemelor auto. Pe piata industriei constructoare de masini, Johnson Controls este un furnizor important de sisteme de interioare si scaune si baterii.

Cel mai mare furnizor independent in domeniul interioarelor de automobile, aparatura de bord, console, sisteme de usi, si sisteme de portbagaje detine in portofoliul sau clienti precum : BMW, DaimlerChrysler, Ford, General Motors, Honda, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Renault, Rover, Toyota and Volkswagen.

Investitor

Johnson Controls

Tara de Origine
Domeniu de activitate
Valoare investitiei
Impactul social
Localizare

Statele Unite ale Americii 
Industria constructoare de masini
16,5 milioane Euro 
1000 locuri de munca
Parcul Industrial Ploiesti

Investitia Johnson Controls este de 16,5 milioane euro si se va concretiza in construirea unei fabrici producatoare de tapiterie in domeniul auto, in cadrul Parcului Industrial Ploiesti, jud. Prahova creindu-se 800 de noi locuri de munca pana la sfarsitul anului 2005 si inca 1000 pana la sfarsitul anului 2008, generand un impact semnificativ pozitiv asupra economiei judetului Prahova si a zonelor invecinate.

Johnson Controls Romania apartine Johnson Controls Europe si produce tapiterie in domeniul auto destinate pietelor in domeniu din Europa. Domeniul industriei constructoare de masini este competitiv si reprezinta un adevarat succes pentru tara noastra.Tapiterie in domeniul auto va fi adusa direct, special pentru fabrica din Romania, sau colectata de catre producatorii de automobile ca parte din strategia proprie.

Wienerberger

Wienerberger reprezinta cel mai mare producator de caramizi la nivel mondial, situindu-se pe locul doi in Europa in domeniul producerii sistemelor pentru acoperisuri. Grupul detine de asemenea o pozitie de top si in domeniul pavajului activitatea sa desfasurandu-se in cadrul a 218 fabrici in 23 de tari.

Wienerberger a patruns pe piata romaneasca incepand cu anul 1998, activand ca importator si distribuitor a produselor sale importate din situ-rile proprii de productie din Ungaria.

Wienerberger opereaza in unitatea de productie situata la Gura Ocnitei unde s-a efectuat o investitie de 18 milioane de euro, si se preconizeaza efectuarea unei a doua investitii in cadrul Parcului industrial Sibiu. Proiectul localizat la Sibiu a fost achizitionat de la compania Cema, producator de caramizi si blocuri ceramice, obiecte decorative, sobe de teracota si tigla ceramica. Fabrica amplasata la Gura Ocnitei a inceput productia in toamna anului 2003.

"Grupul nostru a investit pana in acest moment, 38 de milioane de euro si intentioneaza sa investeasca inca 60 de milioane de Euro in proiecte privind producerea de caramizi, pavaje si tigle" a declarat domnul Wolfgang Reithofer director executiv Wienerberger.

Investitor

Wienerberger

Tara de Origine
Domeniu de activitate
Valoare investitiei
Impactul social
Localizare

Austria
Productia de caramizi
38 milioane Euro 
100 locuri de munca
Dambovita, fabrica noua achizitionata la Sibiu

Proiectul constituie doar o prima faza a extinderii in tara noastra unuia dintre cei mai importanti producatori in domeniu, reprezentand un adevarat semnal pozitiv pentru alti potentiali investitori.

Prezenta Wienerberger in Romania in sectorul producerii caramizilor, aduce prestigiu si inalte standarde mondiale acestui sector, devenind un garant al calitatii. De asemenea  companiile nationale in domeniu vor beneficia de cunostintele manageriale si "know-how"-ul de care dispune marele concern.

4. Topul investitorilor straini

Clasamentul investitorilor straini in Romania dupa capitalul social subscris, conform datelor statistice raportate de Oficiul National al Registrului Comertului, la nivelul semestrului intai al anului 2006:

Nr. crt.

Compania

Compania investitoare

Tara

Activitatea

1

Automobile-Dacia SA

Renault SA

Franta

Automotive

2

Mittal Steel Galati SA

Mittal Steel Holding AG

Elvetia

Productie de otel

3

A&D Pharma Holdings SRL

A&D Pharma Holdings NV

Olanda

Farmacie

4

Rompetrol Rafinare SA

Grupul Rompetrol SA

Olanda

Productie de ulei

5

Telemobil SA

Inquam SA

I. Virgine

Telecomunicatii

6

Cosmote Romanian Mobile Telecommunicatins SA

Cosmote Mobile Telecommunicatins SA

Grecia

Telecomunicatii

7

Hiproma SA

Bearbull SAS

Franta

Retail

8

Kaufland Romania

SC Kaufland Rumanien Warenhandel GMBH

Germania

Retail

9

Raiffeisen Bank SA

Raiffeisen International Bank-Holding AG

Austria

Bancar

10

Mechel Campia Turzii SA

Mechel International Holdings AG

Elvetia

Metalurgie

11

Colgate - Palmolive (Romania) SA

Colgate - Palmolive (America) INC

SUA

Produse de uz personal

12

Mol Romania Petroleum Products SRL

Mol Hungarian Oil & Gas Company RT

Ungaria

Distributie de benzina

13

Romtelecom SA

Ote International Investment's Limited

Cipru

Telecomunicatii

14

UPC Romania SA

UPC Romania Holding B.V.

Olanda

Telecomunicatii

15

Rompetrol Financial Group SRL

The Rompetrol Group N.V.

Olanda

Activitati manageriale

16

Alro SA

Marco Industries BV

Olanda

Productie de aluminiu

17

Petrotel - Lukoil SA

Lukoil Europe Holding B.V. prin absorbtia Petrotel - Lukoil Holdings BV

Olanda

Productie de ulei si distributie de benzina

18

EON Moldova SA

EON Energie AG

Germania

Energie

19

Unicredit Romania SA

Unicredito Italiano SPA

Italia

Bancar

20

Carpatcement Holding SA

Heidelberg Cement Central Europe East Holding BV

Olanda

Materiale de constructie

Tabel nr. 1 Clasamentul in functie de capitalul social subscrishttps://www.arisinvest.ro/level1.asp?id=283&LID=1

https://www.arisinvest.ro/assets/pdf/romania_your_business_partner.pdf

https://www.arisinvest.ro/levelasp?id=285&LID=1

https://www.arisinvest.ro/level1.asp?id=248&LID=1

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate